Jump to content
POLITISTI.ro

COR 2010


radusandu

Recommended Posts

Cateva profesii care ne intereseaza si care sunt prevazute in Codul Ocupatiilor din Romania modificat si publicat de MMFPS in 2010:

- 345001 - inspector de politie;

- 345003 - anchetator de politie;

- 344904 - comisar de politie;

Link to comment
  • 4 months later...

ASA VA ARATA COR DE LA 01.01.2011

Ministerul Muncii pregateste o noua clasificare a ocupatiilor. Din nomenclator au disparut ocupatii importante ca jurist, conferentiar sau lector universitar. In schimb, apar prezicatorii si ingrijitorii de animale de companie

Potrivit Structurii Clasificarii Ocupatiilor, postata pe site-ul Ministerului Muncii, meseriile de jurist sau consilier juridic nu mai sunt necesare, fiind numiti, la capitolul 261 - "Specialisti in domeniul juridic", numai avocatii si magistratii (judecatori, procurori) si "specialisti in domeniul juridic neclasificati in grupele de baza anterioare".

Mai mult, in grupele de baza din noua clasificare ar fi trebuit introdusa si meseria de notar, avand in vedere ca, potrivit datelor Uniuniii Nationale a Notarilor Publici din Romania, la nivel national sunt inregistrati peste 2.400 de notari publici si aproape 2.100 de cabinete notariale.

Probleme sunt si in privinta crainicilor la radio, televiziune si alte mijloace de comunicare care sunt inregistrati la capitolul 265 "Artisti creatori si actori", desi ar fi trebuit mentionati la cel precedent, "264 - Autori, jurnalisti si lingvisti".

Nici la capitolul invatamant lucrurile nu stau mai bine, din nomenclator lipsind cu desavarsire termenii "conferentiar", "lector", "asistent universitar", asa cum sunt mentionati in clasamentul aflat in vigoare "profesori universitari, conferentiari, lectori, asistenti si asimilati ocupanti in invatamantul superior" (23 - "Profesori in invatamantul superior, secundar si asimilati").

La categoria "Alti specialisti in invatamant" sunt trecuti insa specialistii in metodologie didactica si instructorii formatori (pentru elevi cu nevoi speciale, de limbi straine, de muzica si de arta), precum si specialistii neclasificati in grupele de baza anterioare".

In ceea ce priveste inspectorii, fie ei vamali, de politie sau financiari, nici acestia nu se mai regasesc in noul nomenclator. La capitolul "Specialisti in domeniul finantelor", sunt publicate doar meseriile de contabili si specialisti consultanti in domeniul financiar si al investitiilor", fiind introdusa si o noua notiune, aceea de analisti financiari.

De altfel, in proiectul de hotarare aceste ocupatii se regasesc in mai toate domeniile, incepand cu "Analisti de management si organizare" si terminand cu "Analisti de sistem", asa cum intalnim frecvent si termenul de "specialist", fie ca este vorba despre "politici administrative", fie despre "vanzarea de produse tehnice si medicale".

Industrie si servicii

Si ca sa fie totul complet, initiatorii s-au gandit ca se impune schimbarea notiunii de director general sau presedinte, aceste titulaturi find inlocuite cu cele de conducatori. Exceptii de la aceasta regula fac doar membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice. Astfel, incepand de anul viitor este foarte posibil sa nu mai auzim termenul "directorul hotelului" sau al unei fabrici sau "director IT", titlul rezumandu-se la "conducatori de unitati din industrie si servicii".

Avand in vedere cele enumerate mai sus, nu ne mai surprinde ca initiatorul s-a gandit sa introduca noi meserii, precum cea de prezicator sau de ingrijitor animale, inclusiv animale de companie. Printre surprizele pe care le-am descoperit la capitolul 51 - "Lucratori in domeniul serviciilor personale" se numara ocupatiile de astrologi, prezicatori si asimilati; ingrijitori animale, inclusiv animale de companie (cod 5164); supraveghetor cladiri si gospodarii; administratori in gospodarii individuale; administratori de cladiri.

Conform proiectului de hotarare, Clasificarea Ocupatiilor din Romania se va aplica, incepand cu 1 ianuarie 2011, in toate domeniile de activitate economica si sociala si va fi obligatorie pentru toate organele administratiei publice centrale si locale, unitati bugetare, agenti economici, indiferent de forma de proprietate, organizatii patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatii, asociatii si alte persoane fizice si juridice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, la completarea documentelor oficiale ori de cate ori se cere precizarea ocupatiei.

Link to comment

D-le Radu Sandu,in opinia mea, cred ca ar trebui ca ofiterii si agenti de politie cu studii juridice, care au calitatate de organe de politie judiciara sa fie si ei asimiliati la caqpitolul 261: ,,specialisti in domeniul juridic neclasificati in alte domenii ,, . M-i se pare normal ca acestia sa beneficieze de aceasta asimilare, din moment ce se vorbeste tot mai mult ca Politia judiciara va trece la Parchet dar si de faptul ca in legea magistratiilor dar si in cea a avocatilor , ofiterii au dreptul de a participa la examen pentru intrarea in breasla acestora (deci implicit se recunoaste o anumita compatibilitate a specialitatii juridice ). Cu ocazia aceasta s-ar rezolva o nemultumirea a mea dar si a altor agenti de politie licentiati in drept( care oricand poate fi de exemplu consilier juridic daca demisoneaza din sistemul MAI ), care nu sunt asimilati ofiterilor, ceea ce este o nedreptate deoarece se blocheaza dreptul nostru de a sustine un examen de genul mai sus mentionat.

In ceea ce priveste, disparitia profesiei de consilier juridic din nomenclator, este o adevarata polemica, deoarece acestia doresc egalitate cu avocatii, sa fie asimilati acestora - vezi un articol in acest sens pe juridice.ro . in care decanul lor argumenteaza pertinent aceasta situatie .

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.