Jump to content
POLITISTI.ro

Proiect de lege ce impune pedepse cu executare pentru faptele de coruptie


Octavian

Recommended Posts

  • Member

Ministerul Justiţiei a iniţiat un proiect de lege prin care să impună instanţelor ca pedepsele pentru faptele de corupţie să fie aplicate numai cu executare, fără posibilitatea suspendării. Această prevedere face parte din aşa numita Lege a Micii Reforme, al cărei proiect întocmit de Ministerul Justiţiei se află în prezent, spre avizare, la Consiliul Superior al Magistraturii.

Se speră ca până la sfârşitul verii acest proiect să fie aprobat în guvern şi să fie înaintat parlamentului, pentru a putea fi legiferat chiar din această toamnă.

Eu zic că ar fi un lucru bun.

Voi ce părere aveți?

Link to comment
  • Moderator

Legea vine şi cu alte modificări menite să ducă la scurtarea duratei proceselor.

Spre exemplu, înlocuirea completului de nouă judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu unul de doar cinci judecători, toţi proveniţi de la Secţia Penală a instanţei supreme. Proiectul mai limitează posibilitatea casărilor şi trimiterea cauzelor spre rejudecare, o singură dată, dar creşte importanţa instituţiei medierii, în anumite cauze judecătorul putând dispune chiar o şedinţă obligatorie de mediere în cursul procesului.

Probabil că acest proiect de lege, dacă se va aplica şi cauzelor aflate pe rol la data intrării în vigoare, ar avea ca efect o grăbire a judecării dosarelor de corupţie. Avocaţii nu vor mai trage de timp la nesfârşit, ci vor face tot posibilul să obţină pentru clienţii lor, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, pedepse cu suspendare, cu care se vor mulţumi, fără să mai recurgă la căile de atac.

Iar procurorii vor face tot posibilul să obţină condamnări cu executare, astfel că aceştia vor fi cei care vor uzita la maximum de căile de atac. :naughty:

Link to comment

pina la noul CPP unde procurorul poate negocia vinovatia si sentinta ceruta instantei :naughty:

depinde cine pe cine va turna ca sa obtina o pedeapsa mai mica. sa vezi acolo mediere :)

Link to comment

Dacă ar fi aşa ar fi un început bun. Corupţia nu va dispare niciodată. Ea este prezentă pe tot mapamondul, în toate statele indiferent de forma politică pe care o au. colegul nostru s-ar putea să aibă dreptate când afirmă că la urne o să iasă gri. Poate îşi aduce aminte de legea privind înfiinţarea S.C., când bancruta frauduloasă a fost abrogată pentru şase luni şi apoi încriminată din nou. Deh... s-au mai rezolvat nişte dosare în perioada aceea. Aşa şi acum cine sunt făptuitori în dosarele astea de corupţie care au deja filele îngălbenite?, vor sta ei cu mâinile în sân şi se vor lăsa judecaţi şi condamnaţi?. Nu sunt cârcotaş dar mă îndoiesc şi eu ca tot omu de rând. :hmmmt:

Link to comment
  • 3 months later...

În Monitorul Oficial nr. 714 din 26.10.2010 a fost publicată Legea nr. 202 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării procesleor.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.