Jump to content
POLITISTI.ro

Proiect Dispozitie pentru politistii aflati la dispozitia IGPR si si a structurilor subordonate.


radusandu

Recommended Posts

In Proiect, pentru politistii aflati la dispozitia IGPR si si a structurilor subordonate, ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale se propune a se executa urmatoarele activitati:

a.- intarirea efectivelor de OP, in situatii deosebite, fara sa poata lua,in mod direct masuri politienesti;

b.- tinerea evidentei in registrul de persoane de la camera OS si insotirea persoanelor care se prezinta in audienta sau sunt invitate/citate la subunitatea respectiva;

c.- asigurarea supravegherii, alaturi de alti politisti, a persoanelor aduse in sediul subunitatii, pentru efectuarea de verificari si cercetari;

d.- asigurarea securitatii sediului unitatii/subunitatii de politie, sub supravegherea OS;

e.- executarea activitatilor de planificare in serviciu, graficelor, raportarilor de diverse situatii;

f.- executarea activitatilor de arhivare a documentelor la Compartimentul de secretariat;

g.- insotirea transportului corespondentei;

h.- indeplinirea activitatilor de invitare a persoanelor la sediul politiei, fara sa poata lua masuri de sanctionare;

i.- executarea activitatilor administrativ gospodaresti la sediul unitatii/subunitatii de politie.

Ce parere aveti?

Astept discutii si propuneri, la CNP pana la data de 15.07.2010, deoarece acest Proiect este emis de IGPR - DMRU spre consultare.

Multumesc anticipat!

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Cred ca ar fi utila si stabilirea programului de lucru.

In perioada cat este pus la dispozitie, politistul poate primi sporul de noapte?

Link to comment
Share on other sites

Despre punctul "i.- executarea activitatilor administrativ gospodaresti la sediul unitatii/subunitatii de politie". Ce parere aveti?

Link to comment
Share on other sites

Probabil sa tunda iarba sa ude florile sa-i aduca cafeaua sefului.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

"executarea activitatilor administrativ gospodaresti la sediul unitatii/subunitatii de politie" e o formulare prea generala si nu e ok sa ramana asa.

Revin, cu intrebarea mea: In perioada cat este pus la dispozitie, politistul poate primi sporul de noapte?

Link to comment
Share on other sites

  • Member

"executarea activitatilor administrativ gospodaresti la sediul unitatii/subunitatii de politie" e o formulare prea generala si nu e ok sa ramana asa.

Revin, cu intrebarea mea: In perioada cat este pus la dispozitie, politistul poate primi sporul de noapte?

Care din activitatile care au fost propuse crezi ca se poate desfasura noaptea...!?

Uite ce spune art. 65 din Legea 360-2002.

Art. 65.

(1) In cazul in care impotriva politistului s-a inceput urmarirea penala sau a fost trimis in judecata, mentinerea sa in activitate se hotaraste dupa solutionarea definitiva a cauzei, cu exceptia situatiei in care a comis si alte abateri disciplinare, cand opereaza procedura disciplinara obisnuita.

(2) Pe timpul urmaririi penale si judecarii politistul este pus la dispozitie. Politistul pus la dispozitie indeplineste numai acele sarcini si atributii de serviciu stabilite, in scris, de seful unitatii de politie si beneficiaza de drepturile banesti corespunzatoare gradului profesional pe care il are, la nivelul de baza, si de celelalte drepturi prevazute in prezenta lege.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Care din activitatile care au fost propuse crezi ca se poate desfasura noaptea...!?

a.- intarirea efectivelor de OP, in situatii deosebite, fara sa poata lua,in mod direct masuri politienesti;

d.- asigurarea securitatii sediului unitatii/subunitatii de politie, sub supravegherea OS;

Link to comment
Share on other sites

PUNCT DE VEDERE (personal)

la Proiectul de DISPOZITIE a IGPR – privind activităţile ce pot fi executate de poliţiştii puşi la dispoziţie

Profesia de politist, sub aspect principial:

a. - este o profesie reglementată, în sensul că exercitarea profesiei de către membrii săi este stabilită prin lege;

b.- este de interes public, în condiţiile unei depline neutralităţi politice. Politistii îşi desfăşoară activitatea în serviciul naţiunii şi sunt investite cu exerciţiul autorităţii publice;

c.- se caracterizează printr-un grad redus de independenţă, în sensul că profesia de politest incumbă îndatoriri suplimentare, precum şi interzicerea ori restrângerea unor drepturi şi libertăţi, potrivit legii;

d.- impune un comportament profesional şi moral deosebit. În acest sens, se desprind două tipuri majore de obligaţii:

- de a face, în sensul obligaţiei politistului de a fi loial şi devotat statului român.

- de a nu face, în sensul obligaţiei de a se abţine de la orice faptă care ar putea aduce atingere onoarei unitatii din care face parte, etc.;

f.- este guvernată de principiul confidenţialităţii. Politistii sunt obligati să păstreze cu stricteţe secretul de stat şi de serviciu;

Sub aspectul naturii juridice a raporturilor de serviciu ale politistilor se conchide că aceste raporturi sunt raporturi juridice de muncă, care iau naştere, în condiţiile legii, în urma realizării acordului de voinţă dintre instituţia / autoritatea publică angajatoare şi politistul încadrat.

Calitatea de poliţist în activitate se menţine şi pe timpul cât sunt puşi la dispoziţie, în condiţiile legii.

Conform art. 22 alin. 8 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul Poliţistului “În situaţii temeinic justificate, altele decât cele prevăzute la art. 65, stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, poliţiştii pot fi puşi la dispoziţia unităţii pe o perioadă de cel mult 3 luni, timp în care vor beneficia de drepturile băneşti avute, cu excepţia indemnizaţiei de comandă, după caz. În cazuri excepţionale, cu aprobarea ministrului administraţiei şi internelor, acest termen poate fi prelungit o singură dată, cu încă cel mult 3 luni”.

La art. 65 din Statutul Politistului se prevede:

”(1) În cazul în care împotriva poliţistului s-a început urmărirea penală sau acesta a fost trimis în judecată, menţinerea sa în activitate se hotărăşte după soluţionarea definitivă a cauzei, cu excepţia situaţiei în care a comis şi alte abateri disciplinare, când operează procedura disciplinară obişnuită.

(2) Poliţistul faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală sau care este judecat în stare de libertate ori liberat provizoriu pe cauţiune este pus la dispoziţie.

(3) Poliţistul arestat preventiv se suspendă din funcţie.

(4) Poliţistul pus la dispoziţie îndeplineşte numai acele sarcini şi atribuţii de serviciu stabilite în scris de şeful unităţii de poliţie şi beneficiază de drepturile băneşti corespunzătoare gradului profesional pe care îl are, la nivelul de bază, precum şi de celelalte drepturi prevăzute în prezenta lege.

(5) În perioada suspendării poliţistul nu beneficiază de nici un drept dintre cele prevăzute în prezenta lege şi este obligat să predea armamentul, legitimaţia şi insigna.

(6) În cazul în care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală ori achitarea, precum şi în cazul încetării urmăririi penale ori a procesului penal, poliţistul va fi repus în toate drepturile anterioare, inclusiv compensarea celor de care a fost privat pe perioada punerii la dispoziţie, respectiv a suspendării din funcţie, potrivit competenţelor stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor”.

Având în vedere cele expuse mai sus şi prevederile statutului poliţistului, în domeniu, propun ca activităţile prevăzute la lit. dasigurarea securităţii sediului unităţii/subunităţii subunităţii de poliţie, sub supravegherea ofiţerului de serviciu” şi cea de la lit. i “executarea unor activităţi administrative-gospodăreşti la sediul unităţii/subunităţii de poliţie să fie eliminate din Proiectul de Dispoziţie, pe considerentele de mai sus.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Care din activitatile care au fost propuse crezi ca se poate desfasura noaptea...!?

Ecou daca vrei pot sa iti dau cazuri concrete de politisti pusi la dispozitie care au lucrat noaptea si nu au primit acest spor.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Si ce facem atunci cand prin dispozitia scrisa a sefului unitatii de politie in fisa de sarcini a politistului aflat la dispozitie sunt incluse activitati operative respectiv lucrul in ture serviciu 12/24 de zi 12/48 de noapte care presupune supravegherea si controlul frontierei, lucru care ar atrage dupa sine in primul rand conditii deosebite sau speciale de munca (inscrierea acestei prevederi in cartea de munca), plata orelor de noapte, plata sporului de antena precum si acordarea concediului suplimentar de odihna.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Litera i este neconforma cu statutul de politist, aceasta litera le ofera unor sefi de structuri sa si manifeste frustrarile de la serviciu sau de acasa, prin batjocoriri si denigrari a celor pusi la dispozitie punandu i sa "execute" niste sarcini denigratoare, ptr a ii forta pe acestia sa "paraseasca" institutia de buna voie. Cine a gresit este tras la raspundere(de o instanta de judecata sau de Dzeu, de ce nu? ) in niciun caz de un sef prin ordine si dispozitii neconforme cu uniforma pe care 'inca' o poarta. Exemplu : politist aflat la dispozitie...primeste calificativ satisfacator( desi pana la momentul inceperii u.penale acesta avea rezultate considerabile).2 desfasoara activitati la comp.tehnico administrativ..mai exact da cu matura in institutie si nu numai(dupa cum spunea fara sa numesc, un sef..."femeile de serviciu sunt ptr interior, iar voi ptr exterior") - prg de 8h. 3. Nu este avansat la terment.3 nu are dreptul la "program sportiv" desi isi desfasoara activitatea la 8h. 4. Sa raporteze de fiecare data cand indeplineste o sarcina ca apoi sa primeasca alta.5. Daca este necesar desfasoara activitati gospodaresti si in cadrul altei institutii (decat in cea in care isi desfasoara activitatea) daca acest lucru ii se cere. 6. Nu are dreptul la sporul de antena (care este "renumerat" cu 6 zile de c.o) . 7. Indeplineste sarcini gospodaresti in care nu are pregatirea necesara ptr asa ceva...ca si exemplu sa umble la o instalatie electrica sau sa il ajute pe cel "competent". 8 foloseste echipament ptr care nu are pregatirea necesara...nu zic de matura si lopata..zic de o motocositoare de o bormasina sau de alte " unelte". 9.sa smulga iarba dintre betoane sau sa dea asa cu o matura pe undeva daca nu are alta activitate si sta degeaba .Si multe altele ...daca mi le amintesc o sa vin in completarea celor relatate... Concluzia este urmatoarea...haideti sa aruncam cu pietre in ei, ptr ca noi suntem mai demni...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.