Jump to content
POLITISTI.ro

Reinnoire Carte de Identitate - CI


pepeME

Recommended Posts

Buna,in mai imi expira CI,si eu stau acum in chire fara contract.acum pana in mai caut ceva cu contract.am vazut ca sunt doua feluri de contracte :intre proprietar si chirias stampilat de agentie imobiliara,sau intre proprietar si chirias la notar facut.mie de care imi trebuie?si pe ce durata sa fie inchirierea?

Link to comment

Pentru a-ti stabili domiciliul la adresa in care stai cu chirie este necesar un contract de inchiriere pe durata nedeterminata, fiind suficient cel incheiat de o agentie imobiliara si inregistrat la administratia fiscala.Important este insa ca proprietarul spatiului de locuit sa fie de acord sa te ia in spatiu. Acest lucru se poate face si fara contract de inchiriere, insa acordul si-l da in scris in fata lucratorului de la evidenta populatiei.Multi proprietari se feresc insa de acest lucru, deoarece buletinul se elibereaza cu o valabilitate de 10 ani si este mult mai greu sa-l determini pe cel care figureaza cu domiciliul intr-un anumuit imobil sa-si schimbe adresa dupa ce pleaca, pentru ca nu are alt spatiu de locuit, sau noul proprietar nu doreste sa-l ia in spatiu definitiv , ci ii face doar viza de resedinta pe maxim un an, ceea ce este de fapt cel mai corect. Daca tu ai domiciliul stabil intr-un spatiu care iti apartine ori la parinti, iti poti schimba actul de identitate cu stabilirea domiciliului la aceeasi adresa, iar unde stai cu chirie iti faci viza de resedinta pentru un an, cu posibilitati de prelungire.

 • Upvote 2
Link to comment

Nu exista contract de inchiriere(comodat) pe durata nedeterminata. Contractele de inchiriere se incheie, de regula, pe o perioada de 1 an, iar cele cu perioada de valabilitate mai mare, contin clauza in acest sens.

@pepeME, contractul incheiat intre doua persoane fizice, respectiv, proprietar si chirias la notar, care se mai numeste si contract de comodat, este perfect valabil pentru a ti se elibera carte de identitate cu valabilitatea de 10 ani, fara prezenta proprietarului la biroul de evidenta persoanelor. Valabil este și contractul de inchiriere inscris la administratia financiara, care sa fie parafat si inregistrat cu numar si data, contract ce se incheie pe o perioada de maximum 1 an. Prezenta proprietarului este obligatorie in situatia in care nu prezinti un document dintre cele descrise mai sus, in aceasta situatie proprietarul prezinta actul de proprietate in original si copie si isi da totodata consimtamantul intr-o rubrica speciala prevazuta in cererea tip.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

danat,regula este ca orice contract de inchiriere are o durata determinata. Exceptie, durata nedeterminata au contractele pentru locuintele de serviciu ,uneori locuintele sociale si mai exista contractele in care nu este completata rubrica " durata contractului" , instanta stabilind ca in acest caz durata este nedeterminata si rezilierea se face cu acordul partilor, sau in urma unui preaviz de 3 luni din partea proprietarului imobilului,cu justificarea cauzei de reziliere.

Nu te supara, raman la parerea mea ca pentru contractele de inchiriere cu durata determinata, mai mica de 10 ani, este necesar acordul proprietarului pentru stabilirea domiciliului chiriasului, acesta avand la indemana doar viza de resedinta care se prelungeste anual pe durata de valabilitate a contractului, aceasta este practica si este si legal si logic. Daca consideri altfel, justifica si vom invata cu totii. :emo-yessir:

Link to comment

Stimate drAGO5, O.U.G nr.97/2005 republicata stipuleaza urmatoarele: Art. 28

(1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:

a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;

B) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a);

c) declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la lit. a) si B); pentru minorii si persoanele fizice puse sub interdictie, declaratia se da si se semneaza de catre parinti sau de catre reprezentantii lor legali;

d) documentul eliberat de primarii, din care sa rezulte ca solicitantul sau, dupa caz, gazduitorul acestuia figureaza inscris in Registrul agricol.

Ca urmare, la data cand soliciti eliberarea cartii de identitate este necesar sa prezinti unul din documentele prezentate mai sus. Daca in perioada de valabilitate a cartii de identitate, de 10 ani, intervin anumite modificari, respectiv proprietarul nu mai doreste sa locuiesti la proprietatea sa, fizic esti invitat sa parasesti adresa, faptul ca in actul de identitate ai inscrisa adresa de domiciliu, nedandu-ti niciun drept, atat timp cat proprietarul a hotarat altceva. Totodata, daca termenul prevazut in contract a expirat, se considera ca termenul a fost prelungit in mod tacit, asa cum este prevazut in codul civil. Deci la expirare proprietarul iti prelungeste valabilitatea contractului de inchiriere, dar la eliberarea unui nou act de identitate este obligatoriu sa prezinti un contract valabi. Sper ca explicatiile mele ti-au fost de folos. Stima.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

danat, cred ca nu ai priceput ce am spus eu mai sus.Priveste ce ai spus tu :

Prezenta proprietarului este obligatorie in situatia in care nu prezinti un document dintre cele descrise mai sus, in aceasta situatie proprietarul prezinta actul de proprietate in original si copie si isi da totodata consimtamantul intr-o rubrica speciala prevazuta in cererea tip.

Eu am spus ce prevede legislatia : ca pe langa contractul de inchiriere, este necesar si consimtamantul proprietarului spatiului pentru stabilirea domiciliului. Tu ai scris in postarea de mai sus urmatoarele : @pepeME, contractul incheiat intre doua persoane fizice, respectiv, proprietar si chirias la notar, care se mai numeste si contract de comodat, este perfect valabil pentru a ti se elibera carte de identitate cu valabilitatea de 10 ani, fara prezenta proprietarului la biroul de evidenta persoanelor. Fals!

Rugamintea este sa fii mai atent ,pentru ca dam raspunsuri unor persoane care nu cunosc legislatia si ii induci in eroare. Stima.

 • Upvote 1
Link to comment
 • 2 years later...
 • 5 years later...

Salutare,

Sunt venit recent din alta tara si vreau sa imi reinoiesc buletinul.

Faza e ca nu am domiciliu stabil in Romania.

Plus ca buletinul vechi a expirat de cateva luni.

Am pasaportul valabil.

Am niste prieteni de familie care accepta sa ma inregistrez la ei. Pana adun suficient sa imi cumpar o locuinta a mea.

Cam ce acte as avea nevoie pentru a face noul buletin?

E nevoie de prezenta lor sau se poate face declaratia in privinta unui notar? 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.