Jump to content
POLITISTI.ro

Codul de Procedura Penala la promulgare


radusandu

Recommended Posts

Saptamana trecuta, Codul de procedura civila a fost adoptat de Camera Deputatilor cu 213 voturi pentru si o abtinere, in timp ce Codul de procedura penala a fost adoptat cu 212 voturi pentru si trei abtineri.

Traian Basescu a solicitat celor doua Camere ale Parlamentului dezbaterea si adoptarea Codurile de procedura, in regim de urgenta, motivand ca, daca cele doua coduri de procedura ar fi adoptata pana la finalul sesiunii parlamentare, ar fi posibila o evaluare pozitiva a Comisiei Europene, statul roman aflandu-se sub Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei. Acesta subliniaza ca adoptarea codurilor de procedura reprezinta o prioritate pentru Romania din perspectiva angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana.

Mai jos atasez CPP.

Cod de Procedura Penala_2010.pdf

Link to comment
  • Moderator

Astăzi a fost și promulgat de marinar codul de procedură penală.

Interesantă și totodată sunt o noutate pentru România prevederile privind: Judecata în cazul recunoașterii vinovăției

Art. 374. - (1) Până la începerea cercetării judecătoresti, inculpatul poate declara, personal sau prin înscris autentic, că recunoaste săvârsirea faptelor reținute în actul de sesizare a instanței și solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

(2) Judecata poate avea loc numai în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, doar atunci când inculpatul declară că recunoaște în totalitate faptele reținute în actul de sesizare a instanței și nu solicită administrarea de probe.

(3) La termenul de judecată, când cauza se află în stare de judecată, instanța întreabă pe inculpat dacă solicită ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în faza de urmărire penală și acordă cuvântul procurorului, celorlalte părți și persoanei vătămate asupra cererii formulate.

(4) Instanța de judecată admite cererea atunci când, din probele administrate, rezultă că faptele inculpatului sunt stabilite și sunt suficiente date cu privire la persoana sa pentru a permite stabilirea unei pedepse si procedează la audierea inculpatului, potrivit art. 378.

(5) În caz de admitere a cererii, președintele explică persoanei vătămate că se poate constitui parte civilă și întreabă partea civilă și pe partea responsabilă civilmente dacă propun administrarea de probe. Instanța poate dispune disjungerea acțiunii civile, potrivit art. 26, dacă pentru soluționarea acesteia este necesară administrarea de probe, prin care s-ar prelungi în mod nejustificat soluționarea acțiunii penale.

(6) În caz de admitere a cererii, dispozițiile art. 386 si art. 391-395 se aplică în mod corespunzător.

(7) Instanța va pronunță condamnarea inculpatului, care beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii și de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii. Dispozițiile alin. (1)-(6) nu se aplică în cazul în care acțiunea penală vizează o infracțiune care se pedepseste cu detențiune pe viață.

Deci se introduce posibilitatea negocierii și a reducerii pedepsei dacă infractorul își recunoaște faptele.

Link to comment

toata lumea o foloseste, si europenii (germanii si francezii stiu sigur ca au asa ceva) si anglo-americanii. eu zic ca este ceva bun, mai scutim de cheltuieli sistemul judiciar si sistemul probatoriu devine mai important ptr ca un probatoriu bine pus la punct va convinge un infractor sa obtina o pedeapsa mai mica prin recunoasterea faptei. In plus, ar elibera rorlul instantelor si al procurorilor de gainarii. asta la nivell teoretic.

din experienta voastra, credeti ca infractorul roman recunoaste mai usor fapta cind ai probe sau spera pina in ultimul moment ca va scapa de pedeapsa?

Link to comment
  • Moderator

Nu este o regulă. Cred că procentul este de 50-50%.

De obicei recunosc cei aflați la extreme, adică cel care nu e recidivist sau cel care este sătul și plin de pușcărie, a cărui viață este acolo între patru pereți, iar eliberarea sa o percepe ca pe o aventură pe un termen scurt, până se va reîntoarce între ai săi.

Link to comment

stiti cumva daca a intrat in vigoare noul cod de procedura penala cu modificarile aferente ...? daca da ...in ce nr al monitorului oficial pot sa vad noua lege? Daca nu ...cand va intra in vigoare? Mersi mult de tot.

Link to comment

uff....ce bine: un site care sa ma lamureasca...m-am speriat cu publicarea noului cod de procedura penala pentru ca intr-o saptamana am licenta si tinand cont ca tema mea e "judecata in apel", conform noului proiect de cod ar fi trebuit sa modific tot ce tine de gradele de jurisdictie (vor fi 2, nu 3 ), de competenta materiala a instantelor (Curtile de Apel vor judecata toate apelurile), si, nu in ultimul rand efectele apelului (calea de atac a apelului va fi integral devolutiva). O sa fie interesant in privinta gradului de incarcare al instantelor: judecatoriile vor fi degravate de un nr. mare de dosare, care vor fi transferate catre tribunale, iar curile de apel vor fi vor fi supraincarcate din cauza ca vor deveni instante de control judiciar " comune". Scuzati commentul, probabil ca e inutil, dar pentru mine, in momentul de fata e sine qua non :clip:

Link to comment

chiar daca ar fi intrat in vigoare a doua zi, la licenta tot vechiul cod l-ai fi dat la examen deoarece programa de licenta este stabilita de anul trecut sau din primavara lui 2010 :rolleyes:

Link to comment

Noul Cod de Procedura penala, care va intra in vigoare la 01.11.2011, aduce cateva schimbari importante, pentru un echilibru intre drepturile acuzarii si drepturile apararii.

Prevede institutii noi, dupa cum urmeaza:

- cu luarea tuturor masurilor ce afecteaza drepturile si libertatile individuale va fi competent judecatorul de libertati;

- legalitatea si temeinicia actului de trimitere in judecata vor fi verificate de judecatorul de camera preliminara;

- urmarirea penala va fi conceputa ca avand doua faze de investigare a faptei si de investigare a persoanei;

- reimpartirea competentei de prima instanta intre tribunale si judecatorii, cu precizarea ca tribunalele vor avea competenta generala iar judecatoriile o competenta limitata, va viza cazurile de mai mica importanta;

- privarea preventiva de libertate se va putea dispune daca exista pericol de sustragere, pericol de influentare a anchetei penale si pericol de comitere de alte infractiuni;

- reglementarea unei noi masuri preventive, respectiv arestul la domiciliu se va face dupa modelul de procedura penala italian;

- se va elimina posibilitatea extinderii acţiunii penale sau a procesului penal. In egala masura, se propune eliminarea restituirii dosarului la procuror pentru refacerea urmaririi penale.

Link to comment
  • 5 months later...
  • Moderator

Am citit pe crimetime.ro un articol în care se spune că „Justiția negociată” începe să câștige tot mai mulți adepți printre românii acuzați că au încălcat legea. Cică la București, sute de inculpați au renunțat să-i mai contrazică pe acuzatori și și-au asumat vinovăția, iar în schimb, judecătorii i-au condamnat cu mai multă clemență.

Ba chiar mai mult, în articolul respectiv, este citată Nicoleta Cristus, președintele Judecătoriei Sectorului 1, care cică ar fi declarat: "Mai mult de jumatate din dosarele solutionate de la intrarea in vigoare a legii au la baza acordul de vinovatie. Suspectii vin si recunosc fapta si nu mai solicita administrarea probelor, asa incat procesul se termina foarte repede". :huh:

Știți ceva, a intrat în vigoare noul cod de procedură penală sau e vorba de vreun alt act normativ? :hmmmt:

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.