Jump to content
POLITISTI.ro

Implicarea unui practicant de arte martiale intr-o altercatie


Insanity66

Recommended Posts

Daca cineva este implicat intr-o altercatie, faptul ca a practicat un sport de lupta sau o arta martiala conteaza? Daca da din ce punct de vedere? Este tratat altfel de catre oamenii legii?

Link to comment

Dacă te referi la faptul ca cineva care este implicat într-o altercaţie va primi circumstanţe atenuante din partea poliţiştilor, răspunsul este nu. Din contră se presupune că o persoană care practică artele marţiale trebuie să dea dovadă de autocontrol, discernământ.

Link to comment

daca este implicat intr-o altercatie si primeste pe la spate un par dupa ceafa, de ce circumstante atenuante sa beneficieze, in reanimare fiind? alta este situatia daca "indoaie" el pe careva, deci, pune intrebarea cum trebuie ;)

Link to comment

Daca cineva este implicat intr-o altercatie, faptul ca a practicat un sport de lupta sau o arta martiala conteaza? Daca da din ce punct de vedere? Este tratat altfel de catre oamenii legii?

Conteaza pentru autoaparare, care niciodata nu trebuie sa depaseasca atacul (agresorului), daca vrei sa se considere legitima aparare !

Link to comment

Ma refeream la situatia in care practicantul cotonogeste pe cineva. Se asteapta de la el sa aiba un grad mai mare de autocontrol si ,eventual, sa elimine agresorul folosind doar un minim de agresiune (sa il imobilizeze doar), numai din cauza ca a practicat asa ceva?

Link to comment
  • Moderator

În astfel de cazuri, treaba e foarte relativă. Pentru că depinde într-o foarte mare măsură dacă, procurorul şi ulterior judecătorul, consideră această stare de fapt ca fiind relevantă pentru aprecierea gravităţii faptei. În unele cazuri poate fi folosit ca argument de către judecător, pentru a-şi motiva o decizie mai aspră. Dar nu este o regulă în acest sens, depinde de la caz la caz.

Link to comment

Daca nu e un campion national/international/intergalactic (persoana publica) nu are nicio relevanta. Nu stiu daca te obliga vreo lege sa-ti declini calitatea de fost practicant de arte martiale! Nici nu-l ajuta intr-o asemenea situatie, dar nici nu cred ca-l incurca!

Link to comment

nu este o calitate ce trebuie declinata, aceasta circumstanta reiese din cercetarea facuta. eu, de exemplu, iti identifica un practicant si stilul dupa cum a executat loviturile sau apararea. proabil ca un politist cu experienta va deosebi un bataus de strada de cineva care si-a cultivat modul de lupta.

Link to comment
  • Member

Conteaza pentru autoaparare, care niciodata nu trebuie sa depaseasca atacul (agresorului), daca vrei sa se considere legitima aparare !

Nu, nu, asa era in trecut, hai sa nu facem confuzii. Conform art. 44 alin. (3) din Codul penal actual: "Este de asemenea în legitimă apărare şi acela care din cauza tulburării sau temerii a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul".

In cazul unei altercatii nu are nicio legatura faptul ca ai pregatire sportiva sau nu in domeniul artelor martiale. In mare masura, totul se rezuma la numarul de zile de ingrijiri medicale le victimei :). Desigur, asa cum a subliniat si Catalin mai sus, in administrarea probatoriului, se poate tine cont si de acest aspect, pentru a "agrava" comportamentul exacerbat al invinuitului/inculpatului si, bineinteles, a sublinia eventualul pericol pe care l-ar reprezenta pentru ordinea publica, in cazul lasarii sale in libertate. Hai sa spunem ca asta este o finete legata de munca de ancheta. Detalii mai multe gasiti la art. 148 din Codul de procedura penala. :)

Numai in filmul Con Air, cu Nicholas Cage, acesta, dupa ce a fost atacat de 4 insi si i-a rupt gatul unuia, accidental, in urma aplicarii unei lovituri, fiind ranger in US Army, a fost condamnat la 7 ani cu executare :). A motivat judecatorul ceva de genu` - "esti militar, etc, o masina antrenata sa ucida, bla, bla" - hahaha.

Edited by Ecou
  • Upvote 4
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.