Jump to content
POLITISTI.ro

Fara alcool la volan! Actiune la nivel national pentru siguranta traficului rutier


NewsBot

Recommended Posts

Fara alcool la volan! Actiune la nivel national pentru siguranta traficului rutier

În luna Decembrie a.c., poliţia rutieră organizează la nivel naţional acţiuni ce urmăresc reducerea numărului accidentelor rutiere şi a consecinţelor acestora produse pe fondul consumului de alcool, precum şi conştientizarea opiniei publice asupra efectelor negative ale încălcării prevederilor legale în vigoare.

Activităţile se desfăşoară sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi urmăresc depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale referitoare la regimul circulaţiei rutiere, în special a celor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor/produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

Numai în perioada 5-9 decembrie a.c., poliţiştii au efectuat cu aparatul etilotest 35.060 de testări ale aerului expirat şi 27 de testări pentru evidenţierea consumului de substanţe stupefiante, fiind reţinute 1136 de premise de conducere din care 488 pentru conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice.

Totodată au fost constatate 384 de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere din care 188 de infracţiuni privind conducerea autovehiculelor pe drumurile publice de către persoane având îmbibaţie alcoolică peste limita legală, reţinându-se şi în aceste cazuri permisul de conducere.

Au fost aplicate 20.743 de sancţiuni contravenţionale privind nerespectarea normelor de circulaţie pe drumurile publice, din care 300 de sancţiuni privind conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice.

A fost depistat circulând pe drumurile publice şi un conducător auto ce se afla sub înfluenţa substanţelor stupefiante.

Ţinând cont de sezonul de iarnă, în cadrul acţiunii a fost urmărit şi modul cum participanţii la trafic au înţeles să respecte normele legale în vigoare privind echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, fiind retrase 18 certificate de înmatriculare şi aplicate tot atâtea sancţiuni, pentru nerespectarea dispoziţiilor legale.

Aceste acţiuni vor continua pe toată durata Sărbătorilor de Iarnă, scopul acestora fiind acela de a impune un climat de disciplină în rândul participanţilor la trafic şi reducerea accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool.

Totodată poliţia rutieră derulează şi campanii de conştientizare a conducătorilor auto cu privire la adoptarea unei conduite responsabile la volan.

Exemple:

La data de 4 decembrie a.c., în municipiul Târgovişte, judeţul Dâmboviţa, a fost depistat D. Petrică de 20 de ani, din municipiu, în timp ce conducea un autoturism, care în urma testării s-a constatat că se afla sub influenţa substanţelor stupefiante - marijuana.

În autoturism se mai aflau trei tineri, care consumaseră aceeaşi substanţă stupefiantă, iar unul din ei, N. Vlad de 19 ani, din Târgovişte consumase şi cocaina. În cauză s-a întocmit dosar penal.

La data de 7 decembrie a.c., pe DN 13, în localitatea Rodbav, judeţul Braşov, a fost depistat R.Mihai, de 41de ani, din localitate , în timp ce conducea un autoturism aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice.

În urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o alcoolemie de 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal.

La data de 6 decembrie a.c., în municipiul Bucureşti, B.Vlad, de 26 de ani, din Bucureşti , în timp ce conducea un autoturism, nu a adaptat viteza de deplasare la condiţiile de drum în curbă şi carosabil umed, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare şi a pătruns pe sensul opus, unde a intrat în coliziune cu un alt autoturism.

Din accident au rezultat şase victime, dintre care cinci aflate în autoturismul care circula regulamentar.

În urma testării cu aparatul alcooltest s-a constatat ca B. Vlad, conducătorul auto care a provocat accidentul, se afla sub influenţa băuturilor alcoolice - rezultatul testării fiind de 0,35 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi în acest caz s-a întocmit dosar penal.

Recomandări şi sfaturi preventive:

Nu vă urcaţi sub nici o formă la volan, daca aţi consumat băuturi alcoolice!

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente de conturbare a capacităţii de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!

Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Consumul de alcool constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

Poliţiştii recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte normele de circulaţie, indiferent de calitatea avută –conducător auto, pieton, biciclist etc. Comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!

CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE - I.G.P.R.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.