Jump to content
POLITISTI.ro

Amenzile de circulatie sunt prea mari?


Marius

Inasprirea sau relaxarea legislatiei rutiere  

21 members have voted

  1. 1. Se impune inasprirea sanctiunilor la regimul rutier?

    • Da
      16
    • Nu
      5
  2. 2. Amenzile de circulatie sunt prea mari?

    • Da
      7
    • Nu
      14


Recommended Posts

  • Moderator

Romania se pozitioneaza pe ultimele locuri intr-un clasament al sigurantei rutiere intocmit de Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Sanctiunile blande aplicate pentru abaterile la regimul rutier au ca efect inmultirea accidentelor rutiere cu urmari tragice.

Politisti rutieri se confrunta cu zeci de accidente si cu o medie de sase morti pe zi si acuza indulgenta legislatiei, sugerand drept solutie, inasprirea sanctiunilor.

Directorul Politiei Rutiere, comisarul-sef Lucian Dinita declara

"Infrastructura este proasta, soselele sunt de multe ori un pericol pentru soferi. Mai sunt lipsa de educatie a participantilor la trafic si dispretul lor fata de reguli si legislatie. Iar acestea din urma sunt consecinta amenzilor foarte mici. Avem cele mai mici amenzi din Europa."

Spre comparatie:

Franta pedepseste lipsa centurii de siguranta cu 135 de euro, Belgia si Germania, cu 50 de euro, iar Marea Britanie - tara recunoscuta pentru amenzile uriase si asprimea politistilor rutieri - cu 600 de euro!

In UE, viteza excesiva este pedepsita drastic, in functie de numarul kilometrilor pe ora cu care se depaseste viteza legala. In Franta, amenda porneste de la 135 de euro daca viteza legala este depasita cu 20 pana la 49 km/h si ajunge la 1.500, daca esti prins circuland cu mai mult de 50 km/h peste limita. In ambele situatii iti va fi interzis sa mai conduci pe teritoriul francez vreme de trei ani.

In Marea Britanie, amenda cea mai mica se aplica in intervalul 1-24 km/h peste viteza legala si creste pana la limita superioara - peste 96 km/h, abatere sancţionata cu 900 de euro. Acestea sunt insa limitele minime ale amenzilor, in anumite situatii se poate aplica sanctiuni mult mai mari, pana la 3.000 de euro.

Tot in Marea Britanie, de exemplu, amenda pentru conducatorii auto aflati sub influienta alcoolului este intre 3.000 si 6.000 de euro, in Germania de 1.500 de euro, iar in Franta porneste de la 135 de euro si poate ajunge la 4.500. Dacă alcoolemia depaseste o anumită limita stabilita de legislatia statului respectiv, fapta se pedepseste cu inchisoare.

In Romania atunci cand alcoolemia depaseste 0,40 mg/l de alcool pur in aerul expirat, fapta constituie infractiune, dar sunt extrem de rare, daca nu, aproape inexistente pedepsele cu privare de libertate pronuntate de instante, iar amenzile sunt mult mai mici: intre 540 si 1.200 de lei, adica 128-285 de euro.

Link to comment

Nu cred ca valoarea amenzilor e problema ci mai degraba modul de aplicare a sanctiunilor:

- poate sa fie o amenda 300 sau 3000 de RON, oricum majoritatea nu o platesc

- poate sa fie o amenda ORICAT, cel cu bani tot nu il intereseaza. De ce nu se aplica principiul istoricului, ai fost prins in ultimul an de 2 ori cu alcool la volan, stai 3 ani pe tusa sau ceva de genul

- ai depasit viteza de ori intr-un an cu peste 30 kmh sa zicem, stai o luna la arest sau bagi munca in folosul comunitatii. (o spun eu care merg destul de tare dar asta e...)

Pana la urma, nu stiu daca marirea valorilor amenzii e o solutie, mai degraba e o varianta sa marim bugetul nostru national ciuruit de altii decat o masura de siguranta.

Si evident, nu in ultimul rand, sa facem naibii drumuri inafra localitatilor si cat mai drepte, in loc sa punem asfalt pe acelasi traseu pe care mergeau carele cu boi acum 200 de ani. Ungurii cum au putut sa mearga in linie dreapta cu drumurile inafara satelor? Ei au campie, insa la noi si la campie ai 50% sat, 50% extraurban plus curbe in functie de urma de copita a boului care tragea la car cu secole in urma...

Deci nu pot sa ma bucur prea tare daca se vor mari amenzile, pentru ca sincer, nu cred ca va scadea deloc numarul accidentelor, poate va creste buzunarelor unora dintre colegii vostrii obisnuiti cu traiul usor...

Link to comment
  • Moderator

Numai in Romania exista o astfel de mentalitate, ca si cum amenda e ceva normal, ceva indispensabil, exact ca un aliment, ce trebuie luat in fiecare zi.

Numai in Romania, soferii au facut greva la majorarea cuantumului amenzilor. :doh:

Link to comment

Nu cred ca valoarea amenzilor e problema ci mai degraba modul de aplicare a sanctiunilor:

- poate sa fie o amenda 300 sau 3000 de RON, oricum majoritatea nu o platesc

Asa este, pe multi nu-i afecteaza amenda pentru ca oricum nu au de gand s-o plateasca. Ar trebui sa le ia si carnetul si sa li-l inapoieze dupa ce au platit amenda.

Link to comment

Imi exprim un punct de vedere personal atunci cand spun ca la noi este o democratie bananiera care functioneaza pe baza expresiei consacrate P.C.R. (pile - cunostinte - relatii). Exemplu ne da primul marinar al tarii: consuma bauturi alcoolice la Gold... si pleaca la volan; altadata pe b-dul Regina Elisabeta loveste din spate un alt autoturism motivand ca era "nostalgic" (dupa Primaria Capitalei). :blink:

Un model de urmat ar fi democratia prin constrangere folosit cu succes de Germania (si nu numai) dupa WoW 2, adica nu conteaza cine esti si daca gresesti obligatoriu platesti (in limbaj cazon: de la gradul si functia mea <inclusiv "IO"> toata lumea CULCAT :o ).

Asta ar implica niste sefi cu coloana vertebrala. De unde si intrebarea: la care capat al coloanei vertebrale se situeaza sefii nostrii? Cel de sus :emo-box: sau cel de jos :P ?

Edited by scorillo
Link to comment

nu am vazut nici o comparatie intre cuantumul amenzilor si salarii. UK are printre cele mai mari salarii din UE si este normal sa aibe si amenzile pe masura.

Nu spun ca romanul este un exemplu de corectitudine insa la nr de amenzi sunt sigur ca italienii si grecii ne intrec. Am calatorit mult cu masina in aceste 2 tari si ce am vazut pe drumurile lor in materie de depasiri, viteza si alte chestii din astea m-a lamurit ca nu suntem noi periculosii Europei. Asa ca mister Dinita sa ma lase cu aprecierile lui destepte, mai bine ar milita ptr o infrastructura mai buna si astfel vom avea accidente mai putine.

sunt si cazuri in care personal sunt de acord cu agravarea pedepselor insa nu cele in bani. de exemplu, in Italia te aresteaza pe loc daca esti baut la volan sau conduci cu permisul suspendat. Cred ca 24 ore la racoare i-ar trezi pe multi. In plus, trebuie introdusa judecarea rapida a acestor genuri de infractiuni - ce mare proces trebuie sa fie daca ai permisul suspendat si totusi conduci? cel mult se verifica daca exista cazuri de inlaturare a raspunderii penale si daca nu exista, se poate pronunta sentinta intr-o saptamina.

totul tine de legi si modul de aplicare a procedurilor in instanta de judecata.

Link to comment
  • Moderator

nu am vazut nici o comparatie intre cuantumul amenzilor si salarii. UK are printre cele mai mari salarii din UE si este normal sa aibe si amenzile pe masura.

De ce consideri că amenzile trebuie corelate cu veniturile? Nu sunt un strict necesar, ideal ar fi să nu iei nicio amendă, nu să ne punem problema dacă ne-o putem permite sau nu.

Link to comment

ptr ca teoria generala a dreptului spune ca daca sanctiunile trec de un anumit nivel atunci societatea incepe o sa ignore si sanctiunea nu isi mai face efectul. O amenda pe care nu o poti plati (oricine poate gresi, fara sa fie vitezoman poate depasi viteza legala cu 10-20km ptr ca nu a vazut semnul respectiv care restrictiona) devine inutila din moment ce persoana nu are venituri sa o achite. In legislatia europeana (am vazut un studiu comparat undeva pe net) transformarea amenzii in munca in beneficiul societatii se face doar daca contravenientul refuza achitarea ei desi are venituri. Nu sunt sanctionati cei care nu au venituri sa o achite iar aici se calculeaza acele venituri ramase dupa deducerea cheltuielilor necesare traiului. de aceea, legislativ, se face o corelare a veniturilor cu amenzile - sa fie sanctiuni dure insa sa fie si platibile, altfel nu vei avea nici un efect.

un exemplu din teoria generala a dreptului iti spune ca societatea nu va deveni mai sigura daca ptr toate infractiunile din CP se va prevede pedeapsa cu moartea. la fel si la amenzi.

In schimb, as merge pe duritatea sanctiunilor complementare - perioade mai mari de suspendare a permisului, proceduri de judecata rapide, retineri obligatorii de 24 ore ptr betivi/drogati prinsi la volan (care oricum prezinta pericol social cit si ptr ei insisi), la fel si ptr cei care se opun retinerii sau savirsec ultraj. Se gasesc destule variante, daca se vrea acest lucru. Poate ca Dinita ar trebui sa se gindeasca la chestii de acest gen si nu la planul de amenzi.

A, sa nu uit - si la dotarile aferente ca sa nu avem discutii cu privire la probatoriul necesar instantei.

Link to comment

Amenzile sunt asa cum au fost stabilite de legiuitor.

Ma uitam azi la emisiunea "Un zambet pe 4 roti" in care se analiza o singura intersectie (cea din fata sediului IGPR de pe Stefan cel Mare). Au filmat peste 60 de depasiri ale coloanei oprite la semafor, nu stiu cate intoarceri pe linia continua, ocolirea refugiului refugiului, parcari incorecte etc. Concluzia: politia nu isi face datoria, mai ales atunci cand anunta ca s-au dat, intr-o luna, vreo 300 de amenzi la depasirea coloanei in tot Bucurestiul!

Intrebarea cetateanului: cine sanctioneaza un organ de control care nu isi face treaba, adica: cine amendeaza politia? :huh:

Link to comment

c'mon, nici nu putem avea pretentia de a exista un politist la fiecare intersectie ca sa-i sanctioneze pe toti care incalca legea. nu ca ar fi ceva rau dar este utopic. nu am vazut asa ceva nicaieri in Europa. bati sute de km si nu vezi o masina de politie insa si daca calci pe bec sunt toti gramada pe tine :)

Link to comment
  • Moderator

Poți să-mi spui mai concret unde găsesc în TGD despre faptul că dacă sancțiunile trec de un anumit nivel atunci societatea începe să o ignore și sancțiunea nu își mai face efectul?

Link to comment

tu chiar crezi ca mai stiu unde gasesti exemplul asta intr-un manual de 500 pagini invatat de mine acum 16 ani? ma crezi mai bun decit sunt. de la o anumita virsta imi amintesc doar ce am invatat nu si amanuntele . Stiu ca manualul era scris de fostul presedinte al ICCJ - Popa si nu mai stiu cum. era un manual maroniu aparut in 1994.

Link to comment
  • Moderator

Nivelul mic de trai nu are legatura cu amenda de circulatie, intrucat amenda nu este un cost, ca benzina sau placutele de frana.

Daca stii sa conduci, daca ii respecti pe ceilalti participanti la trafic si daca esti responsabil, nu trebuie sa platesti absolut nicio amenda. Nici mica, nici mare!!!

Atat timp cat vor fi mici, amenzile vor fi asimilate unui bilet de voie. "Fac ce vreau eu, iau o amenda si totul este perfect" – acest rationament trebuie desfiiintat, daca dorim ca siguranta sa creasca.

Link to comment
  • Membru

si asa mici cum sunt daca s-ar achita ar fi ceva ok, dar daca toti contesta, juristii nu se prezinte la instante.... si totusi amenzile la regimul circulatiei rutiere sunt mici emo-yessir.gif

Link to comment

Uhmm ... vorbiti de funie in casa spanzuratului :ner: ... Cuantumul amenzii e oarecum irelevant atata timp cat nu exista si masuri ulterioare ... Parerea mea e ca majoritatea neajunsurilor pe drumurile publice au un numitor comun: lipsa de educatie a unora dintre noi. Apoi vin si celelalte: infrastructura, modul de obtinere a permisului de conducere, pilele etc.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.