Jump to content
POLITISTI.ro

Totul despre legitimatia de serviciu si insigna de politist

Postare recomandată

• Moderator
Publicat

Nu cred ca asta este problema. Pe internet gasesti orice vrei sa cumperi, insigne FBI, ATF, CIA, NYPD etc, inclusiv unele care apartin unor institutii de aplicare a legii fantoma/fantezie, astfel ca nu imi fac probleme despre insignele IPA. Mai grav este ca toti "baietii destepti" si-au tras insigne si stickere cu IPA etc. iar reactia noastra este, fie neutra/indiferenta, fie ne gudurim cand se legitimeaza respectivul.

Am o colectie frumoasa de astfel de legitimatii/insigne ridicate de la impostori. Curios este ca unele arata mai bine decat cele oficiale. Si imi pun atunci intrebarea, unde este grija fata de lucrurile facute de calitate si nu doar de dragul de a bifa o sarcina indeplinita... Mai grav este ca unii se plimba pe bani frumosi "la documentare" prin strainataturi si cand vine momentul sa "emane" ceva din stiinta acumulata, rezultatul il stim cu totii.

• 1 an mai târziu...
Publicat

Buna seara,

Sunt firme in Romania care executa insigne la preturi de 30 - 40 ron bucata (nu sunt reliefate), e un plastic printat cu lac peste sau ceva asemanator. Ba mai mult chiar recomanda formatul insignelor de politie, deoarece au deja matritele iar printingul la plastic va dati seama se poate rezolva imediat. Atata timp cat pe ele nu scrie POLITIA, JANDARMERIA, SPP, SRI etc, nu se numeste infractiune si nici nu necesita autorizatii sau documentatie cu caracter special, spun reprezentantii lor. Iar ca bonus ofera si portlegitimatie (evident cel cu stanta politiei pe interior) la preturi de 20 ron/bucata, daca se fac peste 100 de insigne. Ce opreste pe un "cetatean" sa-si printeze si o legitimatie de politiei si sa produca diverse chestiuni cu ele ? Hai cea cu primar e cum e, dar cea cu Antidrog ? :)

Am aflat despre chestiunile astea, deoarece vreau sa pun bazele unui club sportiv (AirSoft) si ma gandeam ca ar fi frumos sa dam membrilor legitimatii, evident am cautat firme ce produc astfel de produse. Nu se incalca legea cu astfel de insigne ?

post-8004-0-50022000-1361742614_thumb.jp

• Displace 2
  • Moderator
Publicat

Există opinii diferite cu privire la "copierea" parţială a unor însemne heraldice oficiale... mare parte din ele nu sunt înregistrate la OSIM, aşa că din punctul de vedere al drepturilor de autor, poţi să fi liniştit.

În ceea ce priveşte stema şi sigiliul României, nu se pot folosii de către oricine, pe orice. La fel şi denumirea "România", în numele unor asociaţii, ONG-uri etc. (nu intru în detalii, pt că s-a mai discutat pe forum)

Dacă tot îţi face nişte însemne heradice pentru clubul de airsoft, nu văd sensul de a copia astfel de însemne oficiale!? Aş sugera să îţi foloseşti imaginaţia (a ta sau a membrilor clubului) şi să concepeţi o chestie cu mult mai interesantă decât emblemele/insignele oficiale, circumscrise unor norme "cazone". Ai putea inclusiv să deschizi un topic pe forum unde membrii să-şi folosească spiritul creator! Succes!

Publicat

Buna ziua,

@Citadela: noi in sigla noastra nu avem nici Romania nici stema, cele doua insigne au fost trimise de o firma ca "demo", sa vedem cum ar arata ca forma viitoarele insigne. Sigla noastra este logo-u Punisher cu o tinta pe ochiul drept. Ce intrebasem eu, se referea la acea insigna pe care scrie antidrog. Este oarecum o replica fidela a insignei de politie, ce-i drept nu scrie pe ea POLITIA, dar aratata unui necunoscator poate provoca confuzie. Am vorbit si cu un "coleg de joaca", avocat fiind si mi-a spus acelasi lucru. Atata timp cat nu este un insemn oficial (Politie, Jandarmerie, SPP, etc) este ok, insa totul ramane la latitudinea agentului de politie. Se poate confisca legitimatia posesorului, sau poate fi amendat pentru asa ceva ?

• Displace 1
  • Moderator
Publicat

Daca scrie pe legitimație/insignă o denumire oficială (poliția, jandarmeria etc.) este infracțiune. La fel și dacă își arogă o calitate oficială, profitând de faptul că insigna/legitimația seamană foarte mult cu una oficială și induce falsa impresie a unui act oficial. De exemplu, era la modă o "poliție a animalelor", iar pseudo-agenții aveau legitimații, uniforme și autovehicule inscripționate aproape identice cu cele ale IGPR - s-a scris mult și pe acest forum despre ei.

Iar dacă îți faci o insignă/legitimație pe care o folosești în dormitor, cu nevasta/amanta, nu-i nici o problemă! :naughty:

• Apreciez 2
Publicat

Si unde functioneaza POLITIA asta NATIONALA? :naughty: poate imi depun cerere de angajare, stii eu lucrey de 18 ani la POLITIA ROMANA si as dori un transfer macar :emo-yessir:

• Apreciez 1
Publicat

deci pana la urma ce ti se poate intampla daca ai pierdut legitimatia de serviciu?

Ibitzaparty pentru pierderea legitimatiei de serviciu ,din cate stiu eu ,te baga in cercetare prealabila si logic urmeaza o sanctiune !!!sleep.gif:emo-yessir:

Gresit, pentru pierderea legitimatiei se dispune cercetare administrativa, fara nici o sanctiune. Daca pierzi si insigna, in afara de cercetarea mai devreme expusa, trebuie sa-i platesti contravalorea de 56 lei.

• Apreciez 2
  • 1 an mai târziu...
Publicat

Buna ,

Nu stiu daca scriu exact unde trebuie dar, ca multi altii caut si eu un raspuns.

Am pierdut insigna cu seria de serviciu.nu cea impreuna cu legitimatia si portofelul,cea de la piept!

Sunt agent de politie in cadrul SPR.

Intrebarea e cum as putea sa "cumpar,comand" de undeva aceeasi insigna ...EVITAND ASTFEL SANCTIUNILE!!""

Mi s a mai desfacut piulita de 2,3 ori dar de fiecare data am gasit-0...De data asta...s-a dus norocul!

Multumesc!

• Moderator
Publicat

Nu se pot achizitiona separat, nici chiar de către politisti. Au un regim special, tocmai datorită acelui număr. Sunt confectionate de monetăria statului (din câte am înteles) iar comenzile se primesc numai de la strucura de politie, nu si de persoane fizice.

Publicat

Gresit, pentru pierderea legitimatiei se dispune cercetare administrativa, fara nici o sanctiune. Daca pierzi si insigna, in afara de cercetarea mai devreme expusa, trebuie sa-i platesti contravalorea de 56 lei.

Asta la politie ,la politia de frontiera e alt regim,crede-ma..!!

• Apreciez 1
  • 3 luni mai târziu...
Publicat

Ce se intampla daca am pierdut legitimatia impreuna cu insigna (nu cea cu numar de la piept)? Voi fi sanctionat?...

• Moderator
Publicat

Uite ce spune un coleg mai sus:

pentru pierderea legitimatiei se dispune cercetare administrativa, fara nici o sanctiune. Daca pierzi si insigna, in afara de cercetarea mai devreme expusa, trebuie sa-i platesti contravalorea de 56 lei.

Publicat

Pana la urma am gasit-o acasa. Dar se putea sa nu comenteze vreun carcotas?

• Moderator
Publicat

Nu pune la suflet. Nu ai observat cum e la noi, la poliţişti? Când e vorba de unul de-al nostru devenim brusc cei mai mari şi aprigi critici.

• Apreciez 2
Publicat

Știu destule cazuri în care polițiștii și-au pierdut pistoalele. Cei mai mulți erau „mangă”. Altădată să fii mai atent și nu vei mai auzi foșnetul frunzelor de morcov, veia avea un somn mult mai odihnitor.

• Apreciez 4
  • Displace 14
  • Membru
Publicat

E plină instituția de deștepți ca tine, sfătoși din cale afară...ce să spunem, dom-le, avem capul în nori și suntem toți niște inconștienți ce ne pierdem pistoalele și capul...e bine că există oameni ca tine, care să ne scoată de pe calea abaterii. Apropo, lucrezi pe la logistică, că după atitudine așa pari? 

• Apreciez 4
Publicat

AZI INSIGNA, MÂINE PISTOLUL, URMEAZĂ CAPUL. :hmmmt:

Știu destule cazuri în care polițiștii și-au pierdut pistoalele. Cei mai mulți erau „mangă”. Altădată să fii mai atent și nu vei mai auzi foșnetul frunzelor de morcov, veia avea un somn mult mai odihnitor.

• Apreciez 2
Publicat

Un MARE PLUS, pentru tine, Elvis!

Pentru iav... nimic!

Pana la urma am gasit-o acasa. Dar se putea sa nu comenteze vreun carcotas?

Bine ca ai gasit-o! Si eu mi-am gasit insigna pe care credeam ca am pierdut-o dupa vreo luna, intr-o alta geaca.

Si nu, nu se putea fara comentarii rautacioase! Din pacate!

P.S. iav, esti politist sau doar purtator de uniforma de politie?

Publicat

Cred ca baiatul (iav), este tocmai ala care declanseaza cercetare administrativa si se chinuieste prin orice mijloace sa ingroape un "operativ" (asta din experienta)

• 4 săptămâni mai târziu...
Publicat

Va salut cu tot respectul dragi colegi din Romania...sint politist intr-un stat din America si am dat din intimplare peste acest forum...am citit ce ati postat referitor la insignele de serviciu si as avea si eu o intrebare : daca un comerciant de articole de politie din orasul unde locuiesc ar vrea sa confectioneze insigne de politie sau alte forme de insigna, cu ce firme romanesti as putea sa iau contact, va rog ...precizez ca si aici in orasul unde locuiesc eu se fabrica insigne, dar eu i-am spus ca mina de lucru in Ro este mai ieftina si lucratorii din Ro au o calificare inalta...de asemenea il intereseaza si alte obiecte de politie , dar sa rezolv pas cu pas...

Va multumesc !

Cu tot respectul

• Moderator
Publicat

Insignele noastre sunt confectionate la monetăria statului. Au un regim special. Nici politistii nu pot merge acolo să-si confectioneze o insignă. Monetăria statului le face numai în baza unei comenzi oficiale făcute de către institutia.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.