Jump to content
POLITISTI.ro

Analiza Informatiilor


Recommended Posts

Va salut. Sunt nou pe forum asa ca o sa ma prezint inainte de intrebare. Sunt student la Academia de Politie si vroiam sa va intreb mai multe despre unitatile de analiza informatiilor. Despre munca in sine ni s-au prezentat unele aspecte, insa doar notiuni introductive.

Impresia generala de-a lungul semestrului a fost ca e munca de soarece de biblioteca, insa am auzit ca functioneaza totusi ca o structura operativa, cot la cot politistii care au in luru diverse cazuri, cele mai multe de crima organizate si sunt implicatii in mijlocul operatiunilor.

Ma insel?Ma gandeam ca poate este cineva avizat, un cunoscator poate sa-mi ofere mai multe informatii, daca este amabil.

Link to comment
 • Moderator

Unitatea de Analiză a Informaţiilor este structura de specialitate care desfăşoară activităţi de culegere, colectare, procesare, analizare şi valorificare a informaţiilor şi de monitorizare, evaluare, coordonare, sprijin şi îndrumare a activităţii structurilor din cadrul unitatiilor de politie.

Principalele atribuţii ale Unitatiilor de Analiza a Informatiilor sunt: • prelucrează datele obţinute ca urmare a autorizărilor, în vederea întocmirii unor reprezentări grafice şi a interpretării acestora, conform legii;
 • realizează analizele tactice lunare privind principalele genuri de infracţiuni precum şi în legătură cu infracţiunile stabilite ca priorităţi pentru anul în curs de către echipa managerială a unităţii de poliţie;
 • identifică "punctele fierbinţi" din aria de competenţă a unităţii de poliţie şi recomandarea de acţiuni în aceste zone;
 • identifică riscurile emergente pe termen scurt şi mediu şi efectuarea analizelor asupra acestora şi informarea factorilor de conducere;
 • introduce şi prelucrează în format electronic a datelor conţinute în rapoartele informative ale lucrătorilor operativi;
 • introduce într-un format structurat a datelor provenind din referatele de terminare a urmăririi penale;
 • efectuează verificări în bazele de date aparţinând Poliţiei Române, altor instituţii din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor precum şi în cele administrate de Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din Inspectoratul General al Poliţiei Române, pentru oferirea de suport în derularea unor activităţi investigative, la solicitarea structurilor operative.

Link to comment

OK, dar cate dintr-astea se si aplica? Se paticipa cumva la diverse actiuni, perchezitii? Cat de implicat esti intr-un caz? Cata munca de teren?

Link to comment

Lucratorii acestor formatiuni isi desfasoara activitatea la birou. :clip:

Munca de teren e aproape inexistenta.

Am inteles, sa traiti. O ultima intrebare. E adevarat ca, desi sunt arondati IPJ urilor, ei fac parte din aparatul central?

Link to comment
 • 3 weeks later...
 • Member

NU !

Sunt subordonati in mod direct inspectorului sef si profesional Unitatii Centrale de Analiza Informatiilor

Bineinteles ca poti desfasura activitati in teren (actiuni, perchezitii) daca tii neaparat si iti permite timpul, dar la ce volum de hartii se ruleaza acolo, ma indoiesc ca vei avea timp de asa ceva.

De exemplu, un ofiter de analiza operationala a documentat informativ o "zona", a realizat planul comun de actiune ce a inclus 100 de oameni (rutiera + judiciar), l-a coordonat si a actionat in mod direct cu sefii structurilor implicate, in teren, de la ora 21.00 pana la 03.00, iar la final a intocmit telexul cu rezultatele obtinute.

Nu uita ca aceste structuri beneficiaza de spor de operativ de 30%...

Este frumoasa munca la AI dar ti recomand 2,3 ani de operativ pentru a percepe mult mai bine problematica din acest domeniu.

Bafta.

Link to comment
 • Moderator

E păcat că mulți polițiști de la formațiunile operative încă nu au înțeles adevăratul rol și cât de mult îi poate ajuta într-o investigație un coleg de la AI.

Dar odată cu trecerea timpului, cred că lucrurile vor intra pe un făgaș normal.

Link to comment
 • Member

E păcat că mulți polițiști de la formațiunile operative încă nu au înțeles adevăratul rol și cât de mult îi poate ajuta într-o investigație un coleg de la AI.

Dar odată cu trecerea timpului, cred că lucrurile vor intra pe un făgaș normal.

Bine zis. Problema asta se iveste mai mult la unele judete. La DGPMB se lucreaza excelent...

Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.