Jump to content
POLITISTI.ro

Noi modificări la Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, aprobate în Şedinţa de Guvern


NewsBot

Recommended Posts

Modificările se referă la limitele de vârstă în gradele profesionale până la care poliţiştii pot fi menţinuţi în serviciu

Proiectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului a fost aprobat, astăzi, 30 noiembrie a.c., în cadrul şedinţei de Guvern.

Detalii: Flux de stiri MAI

Link to comment
  • Moderator

Vai, vai, cum modifică ei aşa "pe şest" o lege importantă!

Acesta este conţinutul întregului comunicat al MAI:

Prin actul normativ adoptat se stabilesc limitele de vârstă în gradele profesionale până la care poliţiştii pot fi menţinuţi în serviciu, prin corelare cu prevederile Legii nr. 263/2010 referitoare la atingerea etapizată a vârstei standard de pensionare a poliţiştilor;

Se instituie regula potrivit căreia chestorii de poliţie, chestorii principali de poliţie, chestorii şefi de poliţie şi chestorii generali sunt menţinuţi în serviciu până la vârsta de 60 de ani, în măsura în care aceştia nu solicită încetarea raporturilor de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare. Totodată, aceştia pot fi menţinuţi în serviciu, la cerere, şi după vârsta de 60 de ani, până la vârsta de 62 de ani, dacă starea de sănătate le permite rezolvarea în foarte bune condiţii a atribuţiilor ce le revin, respectiv cu aprobarea semestrială a ministrului Administraţiei şi Internelor.

Actul normativ reglementează posibilitatea de menţinere în serviciu până la vârsta de 60 de ani, adică şi după împlinirea vârstei standard de pensionare (dacă se ia în calcul că, pentru poliţişti, aceasta coincide cu vârsta 60 de ani începând cu anul 2030), şi pentru alte categorii decât cele prevăzute la acest moment de Legea nr.360/2002, respectiv: ofiţerii de poliţie, cu aprobarea anuală a ministrului Administraţiei şi Internelor, şi agenţii de poliţie, cu aprobarea anuală a inspectorilor generali (similari). Şi în acest caz a fost eliminată condiţia (mai defavorabilă) privind existenţa unei propuneri din partea şefilor ierarhici superiori.

Prin propunerea de modificare a actului normativ iniţiată de Ministerul Administraţiei şi Internelor se are în vedere necesitatea integrării persoanelor care au beneficiat de reglementări specifice privind pensiile şi asigurările sociale de stat (cum este cazul poliţiştilor), în sistemul unitar de pensii publice, prin corelarea prevederilor statutare cu cele stabilite de Legea nr.263/2010, referitoare la atingerea etapizată a vârstei standard de pensionare pentru poliţişti.

Astfel, s-a avut în vedere faptul că menţinerea situaţiei actuale prevăzute de Statutul poliţistului generează un decalaj între limita de vârstă în grad profesional până la care poliţiştii pot fi menţinuţi în activitate (la acest moment, regula generală fiind vârsta de 55 de ani) şi vârsta standard de pensionare, respectiv de la faptul că prin trecerea timpului, acest decalaj se măreşte, în defavoarea poliţiştilor, proporţional cu creşterea etapizată a vârstei standard de pensionare (până la atingerea, în anul 2030, a vârstei de 60 de ani).

Ca urmare, era necesară instituirea imediată a cadrului legal necesar pentru ca data încetării activităţii profesionale (pentru atingerea unei limite de vârstă) să coincidă cu data naşterii dreptului la pensie pentru limită de vârstă; în caz contrar, prin menţinerea dispoziţiilor statutare actuale, exista posibilitatea de a apărea situaţii de afectare a dreptului la pensie pentru limită de vârstă al poliţiştilor cărora le încetează raporturile de serviciu la atingerea limitei de vârstă până la care pot fi menţinuţi în serviciu. În concret, în perspectivă imediată, poliţistului îi vor înceta raporturile de serviciu la atingerea vârstei de 55 de ani, însă dreptul său la pensie se va naşte, pe măsura atingerii vârstei standard de pensionare, adică la 55 de ani şi 2, 3 sau 4 luni, 56 de ani etc.

Link to comment

eu nu inteleg chestia asta: În concret, în perspectivă imediată, poliţistului îi vor înceta raporturile de serviciu la atingerea vârstei de 55 de ani, însă dreptul său la pensie se va naşte, pe măsura atingerii vârstei standard de pensionare, adică la 55 de ani şi 2, 3 sau 4 luni, 56 de ani etc.

daca am 55 ani ma pot sau nu pensiona? si daca ma pensionez la 55 de ani, pensia nu mi-o primesc decat incepand cu 55 de ani si ceva, 56 ani, etc???

cum adica varsta de pensionare adica 55 ani nu e echivalenta cu varsta standard de pensionare?

Link to comment

Ne-au mai facut o favoare ,andreib.

Dar e tare asta cu 62 de ani la chestori.

Parerea mea ca ar trebuii impaiati si dupa moarte domnii chestori ,pusi in geam cand vine postasul cu pensia.

Ne meritam soarta.

Edited by Elvis
Link to comment

Care e favoarea? Daca faci 55 de ani astia te dau afara fara drept de pensie, care drept ia nastere la 56, 57 sau 60 de ani. Ce ai sa mananci in perioada "moarta"?

Eu vad 3 variante:

1. pui deoparte din salariile pe care mandrii nostri guvernanti le tot taie

2. te angajezi daca cineva angajeaza fosti politisti de 55 de ani specializati in cercetari penale si patrule

3. dai o "lovitura" babana inainte de iesirea la pensie (a se citi luare de spaga) care sa iti asigure un trai cat de cat linistit dupa ce pleci din sistem.

Ia ghiciti acum care e mai la indemana?

Sau poate nu am inteles eu bine prevederea legala.

Edited by SandoKhan
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
  • 4 weeks later...

mai bine se gandeau sa nu ne mai opreasca din salariu cand esti pus la dispozitie la trimiterea in judecata . Personal eu sufar de 11 luni de zile din cauza unui nenorocit care are pile la parchet, unde procurorul trebuia sa dea NUP in dosarul in care sunt inpreuna cu 4 colegi pentru o imobilizare executata de 3 din colegi mei. pilele nenorocitului se extind si la IML de unde a obtinut 75 zile spitalizare pentru leziuni la un genunchi. Si uite asa eu care nu lam atins am fost reclamat , si ne mai cere si 200 de miliarde lei DA asta e suma care o vrea el. SA MAI MUNCESTI,? CUM? UITE CE AU AJUNS POLITISTI ROMANI - SE UNESC 3 NENOROCITI SI MINT CEVA DUPA CARE SUFERI SI TU SI FAMILIA CA NU MAI ACELASI ELAN ... SA NU MAI ZIC DE DEMNITATEA AIA DE POLITIST....... PANA DOVEDESTI CA NU ESTI VINOVAT.................. UNDE SUNT SINDICATELE DE CE NU FAC NIMIC IN PRIVINTA ASTA. Nu mai zici ca poti fi dat afara de sefi usor daca i-ti croseteaja ceva . stai si te gandesti OARE SA ACTIONEZ ACOLO HMMMM... O VREA SEFIIIII.....

  • Upvote 5
Link to comment

Banuiesc ca, daca in loc sa il imobilizati, daca il impuscai in genunchi, scapai mai ieftin. Nu s-a supus somatiei si a incercat sa fuga sau, si mai bine, a incercat sa va atace.

Macar si daca dupa aia stai 11 luni la dispozitie, ala nu isi mai face genunchiul bine, in mod sigur, in vecii vecilor.

Link to comment

pai unde e prezumtia de legalitate a politistului........(de care ar trebui sa beneficieze politistul pe timpul indeplinirii masurilor legale )... Dar STATI FRATILOR am uitat, trebue avut in vedere un lucru . ,, Politistul ar trebui sa fie obligat ca pe timpul indeplinirii atributiilor legale , sa atentioneze persoana interceptata, :ph34r: ...... vedeti ca,,,,, urmeaza sa va imobilizez :emo-yessir: , asa ca va rog legativa cu ceva, eventual luati de la mine catusele si aplicatile singur.... siii va rog sa nu mai tipati la mine si culcativa la pamant. :doh:

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.