Jump to content
POLITISTI.ro

Percheziţii la suspecţi de infracţiuni informatice


NewsBot

Recommended Posts

Suspecţi de fraude informatice, depistaţi

 

Ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba şi procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Sibiu au desfăşurat în această dimineaţă 21 de percheziţii, dintre care 14 în Sibiu, una în Arad, una în Bucureşti, două în Cluj şi trei în Vâlcea, la domiciliul mai multor suspecţi de fraude informatice.

Din investigaţiile efectuate a reieşit că, începând cu anul 2009, pe raza municipiului Sibiu s-au constituit două grupări infracţionale organizate, care îşi desfăşurau activitatea infracţională atât în România, cât şi în străinătate, în scopul obţinerii de venituri ilicite prin săvârşirea de infracţiuni informatice.
În fapt, de pe conturi de acces create cu date fictive sau de pe conturi sustrase, accesate neautorizat, erau postate spre vânzare, pe diverse site-uri de vânzări on-line, bunuri fictive (utilaje de şantier, telefone mobile, ipad-uri, aparate foto, camere video, bunuri electrocasnice şi altele), persoanele vătămate care licitau pentru bunuri sau care doreau să le achiziţioneze transferând diverse sume de bani membrilor celor două grupări pentru a intra în posesia bunurilor. În această perioadă au fost induse în eroare aproximativ 130 de persoane din diverse state ca S.UA., Italia, Franţa, Spania, Germania, Elveţia, Austria, Belgia, Australia, etc., prejudiciul creat fiind de peste 120.000 de euro.

Începând cu anul 2011, cele două grupări au conlucrat tot mai mult, unii membri regăsindu-se în ambele grupări, fapt ce a dus la fuzionarea acestora.
Din investigaţiile efectuate a reieşit că, pe lângă licitaţiile fictive prin internet, suspecţii deţineau, fără drept, datele conturilor unor clienţi ai unei bănci italiene.

De asemenea, pentru a acoperi sursa ilicită a banilor, unul dintre coordonatorii grupării a creat un site şi o societate comercială ce oferea, fictiv, produse de curăţare folosind sisteme profesionale, iar pentru plata acestor servicii acesta efectua transferuri de bani din conturile părţilor vătămate, emiţând inclusiv facturi pe numele acestora. O altă metodă de a ridica bani din conturile părţilor vătămate era achiziţionarea de produse şi servicii prin internet, efectuând plăţi din contul acestora prin internet-banking.

Faţă de 22 de persoane se efectuează cercetări privind comiterea infracţiunilor de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderare sau sprijinire sub orice forma a unui astfel de grup, fraude informatice şi spălare de bani.

În urma percheziţiilor au fost identificate mai multe sisteme informatice, medii de stocare şi înscrisuri.

Mai multe persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu pentru audieri, urmând ca, în funcţie de probatoriul administrat în cauză, procurorii să dispună măsuri legale.

I.G.P.R. - CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Link to comment
  • 2 years later...

Percheziţii la suspecţi de fraude informatice

 

20 de persoane sunt suspectate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Galaţi şi procurorii D.I.I.C.O.T. că, folosind carduri clonate, au efectuat retrageri de numerar, pe teritoriul mai multor state din Uniunea Europeană şi Orientul Îndepărtat. / În urma percheziţiilor efectuate la locuinţele acestora, au fost descoperite şi ridicate mai multe dispozitive electronice folosite în cadrul activităţii infracţionale, precum şi sume de bani rezultate din această activitate.

În această dimineaţă, poliţişti din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi Braşov, împreună cu cei ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galaţi, au efectuat 24 de percheziţii domiciliare, pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din 20 de persoane, specializată în săvârşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării ar fi desfăşurat, în perioada 2011 – 2013, activităţi vizând compromiterea terminalelor P.O.S. prin metoda skimming (copierea întregului conţinut al uneia sau mai multor înregistrări, inclusiv codul CVV/CVC, de pe banda magnetică a unor carduri autentice) şi, ulterior, efectuarea de retrageri frauduloase de numerar.

Astfel, s-a reţinut faptul că membrii grupării ar fi achiziţionat elemente componente ale dispozitivelor electronice folosite în activitatea infracţională din mai multe ţări, printre care China şi Mexic, şi le-ar fi asamblat în România. Ulterior, suspecţii le-ar fi folosit în operaţiunile tip skimming, pe teritoriul mai multor state din cadrul Uniunii Europene, printre care Italia, Germania, Estonia sau Franţa. Datele astfel obţinute erau folosite pentru retrageri neautorizate de numerar, cu ajutorul unor carduri clonate, în ţări din Orientul Îndepărtat (Vietnam, Indonezia etc.).

În urma percheziţiilor domiciliare, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. au descoperit şi ridicat mai multe dispozitive electronice folosite în cadrul activităţii infracţionale, precum şi sume de bani rezultate din această activitate.

La sediul D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Galaţi vor fi aduse, în vederea audierii, 25 de persoane.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – I.G.P.R..

La percheziţii au participat şi poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 3 months later...
Percheziţii la persoane bănuite de infracţiuni informatice şi spălare de bani
 
Poliţiştii B.C.C.O. Cluj şi procurorii D.I.I.C.O.T.–S.T. Cluj au efectuat percheziţii domiciliare la persoane bănuite de comiterea de infracţiuni informatice şi spălare de bani.
 
La data de 16 aprilie a.c., poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj Napoca şi procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Cluj au efectuat percheziţii domiciliare la locuinţele unor persoane bănuite de comiterea mai multor infracţiuni informatice şi spălare de bani. 
 
În fapt, membrii grupării sunt bănuiţi că, în perioada 2010 – martie 2014, ar fi procurat şi deţinut fără drept, datele a 62.000 de carduri bancare, date care au fost obţinute în mod ilicit şi care permiteau retragere de numerar.
 
Astfel, în urma accesării, în mod neautorizat a unor sisteme informatice şi efectuarea unor operaţiuni de retragere de numerar şi de transferul de fonduri, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată electronic sau a datelor de identificare care permit identificarea acestuia, ar fi folosit aceste date în vederea prejudicierii utilizatorilor reali.
 
De asemenea, există suspiciuni că aceştia ar fi transmis, în mod neautorizat către alte persoane, 3.449 de card-uri bancare, conţinând date de identificare ale unor card-uri bancare aparţinând unor utilizatori, date care au fost obţinute în mod ilicit.
 
Ulterior, sumele de bani ar fi fost transmise, în mod neautorizat, prin intermediul unor firme de transfer internaţional de bani ori erau convertite în monedă virtuală, prin intermediul unor site-uri specializate în achiziţionarea şi tranzacţionarea monedei virtuale bitcoin, site-uri care asigurau anonimatul beneficiarului.
Astfel, valoarea monedelor virtuale deţinute membrii grupării era transformată în monedă convenţională (USD sau Euro) şi ulterior transferată în conturile acestora din România.
 
Din aceste conturi, aceştia efectuau, în mod repetat, retrageri în numerar, folosind o parte din sumele de bani astfel obţinute în vederea achiziţionării de bunuri. 
 
Valoarea totală a sumelor de bani obţinute din aceste operaţiuni este estimat, până în prezent, la 643.564 de lei.
 
Totodată există suspiciuni că una dintre persoane ar fi accesat, fără drept, sistemului informatic care găzduieşte server-ul www.presidency.ro, site-ul oficial al Președinției României, accesul la acest sistem informatic fiind restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, în scopul obţinerii de date informatice, prin folosirea fără drept a unor programe informatice deţinute şi utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice.
 
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate sumele de 153.000 euro, respectiv 41.000 USD, asupra cărora vor fi instituite măsuri asiguratorii.
 
Mai multe persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, pentru audieri şi dispunerea de măsuri legale.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.
 
I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice
Link to comment
  • 2 months later...

Cooperare judiciară internațională pentru destructurarea unei grupări specializate în infracțiuni informatice

 

În această dimineață, au loc 112 percheziții la locuințele mai multor persoane bănuite de skimming, retrageri frauduloase de la bancomate și acces fără drept la sisteme informatice, fapte comise pe teritoriul mai multor state din Europa și Asia. De asemenea, gruparea infracțională este bănuită de trafic de substanțe cu caracter psihoactiv. Întreaga acțiune a beneficiat de sprijinul Europol.

La data de 16 iulie a .c., poliţiştii B.C.C.O. Craiova și procurorii D.I.I.C.O.T .- S.T. Craiova, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul D.C.C.O. – S.C.C.I, S.C.C.O. Gorj, S.C.C.O. Olt, S.C.C.O. Mehedinți, B.C.C.O. București, B.C.C.O. Pitești, B.C.C.O. Timișoara, I.P.J. Dolj, S.R.P.T. Craiova, împreună cu doi reprezentanți Europol, efectuează o acțiune pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în infracțiuni informatice.

Sunt efectuate 112 percheziții domiciliare, în București și în județele Dolj și Timișoara, la locuințele membrilor unui grup infracțional organizat, specializat în activități infracționale de tip skimming și accesarea, fără drept, a unor sisteme informatice.

De asemenea, cu sprijinul autorităților judiciare franceze, au fost efectuate simultan percheziții și în Franța, unde unii dintre membrii grupării ar fi desfășurat acțiuni de skimming, în aria metropolitană Paris.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, începând din anul 2012, membrii grupului infracțional organizat ar fi săvârșit infracțiuni de skimming și retrageri frauduloase de bani de la bancomate din Franța, Marea Britanie, Coreea de Sud, Germania, Austria, Belgia și Norvegia, sumele fiind apoi transferate în România.

Totodată, membrii grupului infracțional organizat sunt bănuiți că ar fi instalat fraudulos programe informatice (malware) în sistemele informatice folosite de diferite agenții de transferuri monetare din Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia, introducând astfel date nereale în sistemele informatice. Prin această activitate infracțională, cei în cauză ar fi obținut venituri ilicite de peste 800.000 de dolari.

Unul dintre membrii grupului este bănuit că şi-ar fi constituit în paralel o reţea de procurare, preparare şi distribuţie de produse susceptibile a avea efecte psihoactive (ce conţin 5F-PB22, un cannabinoid sintetic, substanţă psihoactivă nouă în înţelesul Deciziei 2005/387/JAI a Consiliului Europei).

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova urmează să fie conduse pentru audieri peste 100 de persoane, majoritatea beneficiare ale sumelor de bani transferate fraudulos prin instalarea programului informatic malware.

Întreaga acțiune a beneficiat de sprijinul Europol.

Suportul de specialitate în cauză a fost asigurat de S.R.I. și DIPI.

Centrul de Informare și Relaţii Publice - I.G.P.R.

Link to comment
  • 4 weeks later...

Percheziţii la membrii unei grupări specializate în fraude informatice

 

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Mureş, Bacău şi Suceava au efectuat 8 percheziţii domiciliare la persoane bănuite de comiterea de fraude informatice.

La data de 7 august a.c., poliţiştii brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate din Mureş, Suceava şi Bacău, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş, au efectuat 8 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Suceava şi Bacău, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializată în infracţiuni informatice.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe laptopuri, unităţi centrale şi medii de stocare a datelor, care ar fi fost folosite în activitatea infracţională.

Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2013, membrii grupării ar fi utilizat fraudulos datele unor carduri bancare pentru a efectua plăţi către diverşi comercianţi, prin intermediul internetului.

În cauză a fost dispusă începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, iar cercetările sunt continuate în vederea documentării întregii activităţi infracţionale.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 3 months later...

PERCHEZIŢII LA PERSOANE BĂNUITE DE FRAUDE INFORMATICE ŞI DELAPIDARE

 

La această oră, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Timiş şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara efectuează 8 percheziţii pe raza judeţelor Timiş şi Arad, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în fapte de delapidare.

 

La data de 12 noiembrie a.c., poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara, beneficiind de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – I.G.P.R. şi D.I.P.I., efectuează 8 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş (6) şi Arad (2), la persoane bănuite de fapte de delapidare.

 

De asemenea, vor fi puse în aplicare 6 mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara, pentru audieri.

 

Percheziţiile sunt efectuate în cadrul unui dosar penal instrumentat de poliţiştii B.C.C.O. Timişoara şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara, în care sunt cercetate 6 persoane, cu vârste între 28 şi 43 de ani, bănuite de constituire a unui grup infracţional organizat, fraude informatice, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals informatic şi delapidarea unei societăţi comerciale producătoare de piese de schimb pentru submarine.

 

Din cercetări, a reieşit că, în perioada august 2012 – octombrie 2013, cei şase bănuiţi ar fi constituit un grup infracţional organizat, în scopul delapidării societăţii comerciale, prin introducerea unor facturi fictive în contabilitatea societăţii şi determinarea plăţii acestor facturi emise pentru mărfuri nelivrate, servicii neprestate, respectiv dublu facturate.

 

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de aproximativ 250.000 de euro.

 

În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals informatic şi delapidare.

 

La activităţi participă şi poliţişti din cadrul S.C.C.O. Arad şi I.P.J. Timiş.

 

Activităţile beneficiază de suportul tehnic şi de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale şi al DIPI.

Sursă: IGPR

Link to comment
  • 2 months later...
  • Moderator

Cu mândrie vă pot spune că foştii mei colegi de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din IPJ Dolj au dat iama în angajaţii de la Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova.

De ce? Cu se ocupau stimabilii?

Aaa, nimic deosebit, doar ... ştergeau amenzile din calculator.   :naughty: 

 

 

Poliţiştii au dat iama în funcţionarii de la Impozite şi Taxe

 

Peste 50 de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, ajutați de poliţişti din alte structuri ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, au descins ieri-dimineață la locuințele a 24 de foști sau actuali inspectori din cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe Craiova. Toți sunt cercetați într-un dosar penal deschis încă din anul 2011, în care au fost acuzați de comiterea de infracţiuni de fraude informatice, fals intelectual, înşelăciune şi abuz în serviciu.

 

 

sursa: gds.ro - articol complet

  • Upvote 2
Link to comment
  • Membru

Uitati-va la interviul Liei Olguta Vasilescu, dupa parerea mea cel mai penibil si jenant primar pe care l-a avut Primaria Craiova - ce sa vezi domne, ea stia (banuia) inca de la inceput cu se ocupau acele persoane si le-a dat calificativ nesatisfacator, desfacandu-le contractul de munca, dar instanta a dispus reangajarea lor, n-a avut ce sa faca  :wacko: Mai bine tacea naiba din gura.

De sesizarea organelor de UP n-a auzit saraca, ca ei lucreaza la aprozar, nu au o juritisti pe acolo, audit intern, iar Olguta pana acum nu a fost parlamentar, ci vindea gogosi in piata. Nu a inteles natura faptelor,  asa ca le-a dat nesatisfacator  :wacko:  

Uite cu astia sunt colegi comunitarii, nu cu noi.

Edited by Ben
Link to comment
  • Membru

Cum sa sesizeze organele cand ei prefera o altfel de justitie!?

Ei prefera justitia din platoul emisiunilor TV si doar aia conteaza in conceptia lor.  :doh:

 

Oare cat timp acesti primari vor continua sa ne desconsidere?

Link to comment
  • 1 month later...

PERCHEZIŢII LA MEMBRII UNEI GRUPĂRI SPECIALIZATE ÎN FRAUDE INFORMATICE

 

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Teleorman şi procurorii D.I.I.C.O.T. au destructurat o grupare infracţională specializată în fraude informatice. 17 persoane au fost conduse la audieri.

 

La data de 4 martie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Teleorman şi procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Teleorman au efectuat 10 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Teleorman, Vâlcea, Sibiu şi Prahova, la membrii unei grupări infracţionale specializate în fraude informatice.

 

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2013 - 2015,  cei în cauză ar fi accesat fără drept conturile on-line ale altor persoane, pe care le-ar fi folosit pentru organizarea unor licitaţii fictive în reţeaua internet, obţinând beneficii financiare însemnate.

 

Banii obţinuți fraudulos de la victime ar fi fost trimise pe numele unor complici, fiind ulterior retrase prin servicii de transfer rapid de bani.

 

O altă parte a grupării ar fi utilizat instrumente de plată electronică, fără consimţământul titularilor, obţinând, în mod ilicit, beneficii materiale.

 

În urma percheziţiilor domiciliare, au fost identificate mai multe persoane care ar fi desfăşurat o parte dintre activităţile infracţionale, respectiv ar fi organizat licitaţii fictive pe site-uri de specialitate.

 

De asemenea, au fost descoperite și ridicate 11 sisteme informatice, utilizate în activitatea infracţională, precum şi mai multe suporturi de stocare de date informatice.

 

La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Teleorman au fost conduse, în vederea audierii,  17 persoane.

 

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I. şi al DIPI.

 

Sursă: IGPR

Link to comment
  • 4 weeks later...

PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE INFRACȚIUNI INFORMATICE

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. din Mehedinți au destructurat o grupare care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 4.000.000 de dolari, prin infracțiuni informatice. 10 persoane vor fi conduse la audieri.

La data de 1 aprilie a.c., polițiștii specializați în combaterea criminalităţii organizate din Craiova, Timişoara, Mehedinţi, Hunedoara şi Buzău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Mehedinţi, au efectuat 11 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Mehedinţi, Dolj, Hunedoara, Buzău şi Timiş, pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate, constituite în vederea săvârşirii de infracţiuni din domeniul criminalităţii informatice.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2013 – 2014, mai multe persoane s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat, care ar fi acţionat pe raza judeţelor Mehedinţi, Dolj, Hunedoara, Buzău şi Timiş, având ca principală preocupare săvârșirea unor infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice.

Astfel, o parte din membrii grupării infracționale, prin fals informatic, folosirea unor programe informatice și folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau a unei instituții, ar fi obținut, în mod ilegal, date confidențiale de tip bancar, aplicații de comerț electronic sau informații referitoare la carduri de credit.

Ulterior, membrii grupării ar fi comercializat pe internet atât programe informatice care acordau dreptul de acces la diferite servere, dar și date confidențiale bancare.

Alți membri ai grupării infracționale, prin folosirea datelor de card de credit obținute ilegal, ar fi efectuat operațiuni financiare în mod fraudulos, prin încărcarea sau descărcarea unor instrumente de plată electronică, precum şi transferând fonduri prin utilizarea datelor de identificare ce permit utilizarea unor astfel de instrumente de plată electronică.

Gruparea infracțională ar fi prejudiciat serverele unor companii naționale și internaționale de telefonie, furnizori de servicii de plată prin internet, o companie de servicii financiare, un operator din domeniul serviciilor poștale, dar și servere din Australia și Columbia.

Prejudiciul cauzat este de peste 4.000.000 de dolari.

La sediul D.I.I.C.O.T.- B.T. Mehedinţi vor fi conduse 10 persoane, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți.

Sursă: IGPR

Link to comment

GRUPARE INFRACŢIONALĂ SPECIALIZATĂ ÎN INFRACȚIUNI INFORMATICE, DESTRUCTURATĂ

 

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Gorj efectuează 19 percheziții, la persoane bănuite de infracţiuni informatice.

 

La data de 1 aprilie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj și ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T – B.T. Gorj, efectuează 19 percheziţii domiciliare la mai multe persoane bănuite de comiterea de infracţiuni informatice de tip spam, phishing și root scan.

 

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2014, membrii grupării ar fi intrat în posesia unor date bancare confidenţiale, pe care le-ar fi folosit ilegal pentru a comanda online diferite produse ce erau ridicate din România şi Italia.

 

În cauză, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fraudă informatică şi acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice.

 

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de aproximativ 100.000 de euro.

 

La sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Gorj, vor fi conduse, pentru audieri, 16 persoane.

 

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Departamentului de Informații și Protecție Internă.

 

Sursă: IGPR

Link to comment
  • 2 months later...

PERCHEZIŢII LA PERSOANE BĂNUITE DE FRAUDE INFORMATICE

 

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Bihor şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Oradea au efectuat 10 percheziţii pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializată în săvârşirea de infracţiuni cu instrumente de plată electronice falsificate şi cu fraudarea unor aparate de jocuri de noroc.

 

La data de 18 iunie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Oradea, au efectuat 10 percheziţii la membrii unui grup infracţional organizat, transfrontalier, constituit din 21 de persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni cu instrumente de plată electronică falsificate şi cu fraudarea unor aparate de jocuri de noroc.

 

Activităţile au fost sprijinite şi de poliţişti ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor şi ai Direcţiei Generale Anticorupţie.

 

Din cercetările efectuate de poliţişti şi procurori a rezultat faptul că, în cursul anului 2013, doi bărbaţi ar fi iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat la care, ulterior, ar fi aderat şi alte 19 persoane, care i-ar fi sprijinit în desfăşurarea activităţii infracţionale, sub diferite forme.

 

Grupul infracţional organizat ar fi fost structurat pe două paliere infracţionale.

 

Pe primul palier, unul dintre bărbaţi, începând cu luna decembrie a anului 2013, ar fi coordonat, atât direct, cât şi prin intermediul altor două persoane, activitatea infracţională a membrilor grupului, care s-ar fi ocupat cu falsificarea şi punerea în circulaţie de mijloace de plată electronică falsificate, pe teritoriul Franţei şi Belgiei.

 

După confecţionarea instrumentelor electronice de plată acestea ar fi fost folosite, pe teritoriul Franţei şi Belgiei, pentru cumpărarea de produse electronice scumpe, uşor vandabile, precum şi a unor parfumuri de lux.

 

Cel de al doilea parlier infracţional era coordonat de un alt bărbat, iar activitatea infracţională se desfăşura pe teritoriul României, respectiv pe raza judeţelor Bihor şi Maramureş.

 

Astfel, începând cu luna decembrie a anului 2013, membrii grupării infracţionale ar fi accesat ilegal mai multe sisteme informatice, efectuând operaţiuni ilegale prin intermediul unor dispozitive sau programe informatice, cu care ar fi manipulat ilegal mai multe aparate de jocuri de noroc instalate la diverşi comercianţi de pe raza judeţelor Bihor şi Maramureş,

 

Activitatea infracţională ar fi fost sprijinită de administratorii şi angajaţii acestor localuri publice, în scopul obţinerii de câştiguri ilicite.

 

În acest mod ar fi fost introduse şi modificate date informatice, în scopul de a obţine un beneficiu material care, ulterior, se împărţea între membrii grupului infracţional şi complicii acestora.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, acces ilegal la un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, fraudă informatică, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi punere în circulaţie de valori falsificate, precum şi constituire de grup infracţional organizat.

 

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R., precum şi al Serviciului Român de Informaţii.

Sursă: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.