Jump to content
POLITISTI.ro

Legitima Aparare !?

SarbuAdrian

Recommended Posts

Buna Seara

Imi cer scuze daca va deranjez

Am si eu o problema foarte grava,ma numesc Sarbu Florin Adrian,sunt din Craiova si am 20 de ani.

Aseara eram de serviciu la o sala de internet,lucrez cu carte de munca,totul legal si au venit doi tigani care nu au vrut sa imi achite suma completa,unul dintre ei ma chemat pe bar si mi-a dat o palma si un pumn,am ripostat si i-am dat 1 pumn,la cateva secunde a venit un prieten de al lui si ma lovit cu cotorul de la cutit am cazut si mi-am pierdut cunostiinta pentru cateva secunde in momentul acela ma taiat pe fata o taietura de 4 centrimentri lungime si 2 centrimetri inauntru in acelasi loc unde ma lovit prima data,am 12 copci.

Mi-am revenit si m-am ridicat sa apas butonul de panica de la firma de interventie si am pus mana pe ce mi-a fost mai la indemana in bar respectiv o bata de baseball,cel care a dat cu cutitul a fugit imediat dar am reusit sa il prind in incinta salii de net pe primul agresov al meu si i-am rupt amandoua mainile in 3-4 locuri.

Maine ma duc la IML sa imi scot certificat medico legal

Acuma as dori sa stiu am mai fost in legitima aparare,as putea sa ma astept ca cel care l-am prins sa depuna plangere impotriva mea?sa ma astept la un dosar penal sa fiu tarat prin Tribunale?

Edited by SarbuAdrian

Nu ai mai fost in legitima aparare cand ai lovit cu bata...legal vorbind. Atacul injust si imediat asupra ta se consumase, el fugise, iar tu ai reusit sa-l prinzi ca sa ce? sa-i rupi mainile din razbunare (sentiment omenesc,dar nu legal) Legitima aparare era daca faceai asta in timp sau imediat dupa ce te-a lovit....nu dupa ce el a rupt-o la fuga, primul sau al doilea.

vatamare corporala grava

declara tot ce ai de declarat, ia-ti un avocat bun in cazul in care iti depune plangere. s-ar putea sa o rezolve cu tine fara politie...asa cum e la moda "mafia style". Nu mai bine stateai pe fundul tau si chemai politia? Banuiesc ca ii si cunosti

Edited by greddy
  • Moderator

Legitima aparare implica sa respingi atacul care este injust indreptat asupra ta sau asupra unei alte persoane, urmand sa incetezi actiunea agresiva in momentul in care agresorul a renuntat la actiunea sa. De asemenea, se mai considera legitima aparare atunci cand persoana agresata, din cauza starii de temere cauzata de actiunea agresiva indreptate impotriva sa, riposteaza intr-un mod in care se depasesc limitele legitimei aparari prezentate mai sus. Dat fiind faptul ca tiganul respectiv, dupa ce te-a lovit, a fugit, iar tu l-ai urmarit cu intentia clara de a-l lovi, rupandu-i amandoua mainile, nu consider ca te poti incadra cu faptele tale in limitele legitimei aparari. Veti ajunge sa va judecati, probabil veti depune plangeri unul impotriva celuilalt si veti ajunge la vreo intelegere.

Ar mai fi varianta cu excesul de aparare justificat daca riposta a depasit atacul din cauza ca era tulburat insa ma indoiesc ca va fi luata in considerare din moment ce el a fugit dupa agresor si nu mai exista pericolul sa fie agresat din nou.

e clar ca ai fost tulburat de atacul celor 2, dar ai avut intentia si constientizai ce faci cand i-ai rupt mainile. Pentru ce mama dracu mai exista lege? esti la fel de vinovat ca ceilalti 2 si uite ca vatamarile lui te infunda pe tine mai tare...

Eu l-am lovit inauntrul salii de internet pe cel care ma lovit prima data,nu pe cel care ma taiat,cel care ma taiat a rupt-o la fuga imediat,cand cel care ma taiat a luat-o la fuga,eu eram pe jos,imi pierdusem cunostiinta pentru 3-4 secunde,nu vedeam si nu auzeam nimic in jurul meu,ridicandu-ma si apasand butonul de panica si gasind aceea bata in bar,nu m-am dus special sa il lovesc pe cel care ma lovise prima data pe mine,dar el tot ma ameninta ca ma taie familia lui ca imi ia gatul,si lovea cu carja in mine ( era intr-o carje respectivul )

merg pe aceeasi opinie - nu este legitima aparare, nu sunt indeplinite conditiile legale. insa poti obtine provocare care a influentat in mod grav discernamintul la respectivul moment, mai ales ca poti merge pe ideea ca atacatorii au atentat la integritatea corporala.

• Active member

Doamne!

Se numeste ca ai depasit principiul legitimei aparari. O sa ai ceva probleme. Omeneste toti te credem, daca e cum ai zis tu, dar legal ai gresit.

in cazul asta fii tu cel care face primul plangerea si spune tot adevarul. propune si un martor daca a existat. Pun la indoiala spusele tale pt ca nu pot sa fiu sigur ca nu ascunzi sau trunchiezi o parte din adevar, cei ce vor efectua verificarile vor pune si ei la indoiala totul cu scopul de a vedea incidentul din toate unghiurile. usor nu iti va fi oricum pentru ca ai trecut legal de momentul in care putea opera legitima aparare, iar faptul ca te ameninta in orice fel nu absoarbe faptul ca i-ai produs vatamari serioase. Poate crezi acum ca mai bine ramaneai linistit sa iti revii si sa stingi conflictul din partea ta...Daca cel cu carja incerca ceva, atunci puteai sa te aperi legitim. vezi bine ca exista 2 laturi: legala si emotionala.

Doar curios fara vreo intentie de batjocura pun si eu urmatoarea intrebare:daca in timpul in care cel de-al doilea agresor l-a lovit cu capatul cutitului victima reuseste sa blocheze in vreun fel iar acesta din urma ii ucide pe amandoi intr-un exces de furie din punct de vedere legal se mai aplica principul de legitima aparare sau vei infunda puscaria pentru ca nu te-ai putut controla?

Inca o data subliniez fara vreo intentie de batjocura si cu riscul de a suna ca un smintit va rog sa imi raspundeti.

Va multumesc.

Iar Domnule Sarbu Adrian din proprie experienta de obicei agresorul care pe deasupra face parte si dintr-o etnie pe care eu personal o dispretuiesc in general, nu va merge sa depuna plangere in ,,cusca leului" deoarece nu este atat de alb nici la ten si nici in cazier pentru a arunca primul piatra...

Edited by stephanos
  • Active member

Te inseli. Sunt primii care depun plangere. Devin ''victime'' plangacioase imediat.

Uite cum zice Codul Penal :

''Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obştesc.

Se prezumă că este în legitimă apărare, şi acela care săvârşeşte fapta pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane prin violenţă, viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare.

Este de asemenea în legitimă apărare şi acela care din cauza tulburării sau temerii a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul.''

Deci daca te aperi e bine, daca fugaresti agresorul dupa ce ai respins atacul si il bati nu e bine, chiar daca merita.

Daca ii rupi mainile unuia in carje cu bata nu prea e autoaparare. Toata lumea se pregateste de autoaparare cu bate, pistoale si altele, dar uita ce e mai important, pregatirea psihologica. Orice stil de arte martiale cu asta incepe, si nu degeaba.

• Upvote 1
  • Moderator

În plus, pe lângă toate argumentele perfect valabile de mai sus, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că SarbuAdrian i-a aplicat corecţia cu bâta celeilalte păsări, care pe deasupra se deplasa cu ajutorul unor/unei cârje, ceea ce nu dă bine deloc. Şi nu i-a rupt aripioarele în mai mai multe locuri celui ce l-a tăiat, pentru că acela din câte am înţeles, a reuşit să fugă. Aşa că cel şifonat a ieşit celălalt, nu cuţitaşul, deci nu poate fi vorba de legitimă apărare, mai de grabă putem spune că un tuciuriu a primit o corecţie pentru ceea ce a făcut amicul său.

• Upvote 1