Jump to content
POLITISTI.ro

contestatie la regimul circulatie


cosmin86

Recommended Posts

este posibil ca in cazul in care un contravienent castiga o contestati, cheltuielele de judecata sa le suporte politistul care a intocmit procesul verbal?

din ceea ce stiam eu stia ca IPJ-ul ar trebui sa plateasca

Link to comment

aaaa... IPJ-ul sa ceare bani agentului constatator... Ma gandesc ca-i duce capul la asa ceva... dar judecatorul nu cred ca are cum sa ceara bani decat institutiei politiei si organului constatator.

Link to comment

Au fost şi astfel de cazuri.

Conducerea Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti a decis imputarea cheltuielilor de judecata si de executare silita, poli­tistilor care au aplicat amenzi contraventionale. Politistilor li se pot imputa si retine din salariu cheltuielile de judecata si cele de executare silita, rezultate din hotararile judecatoresti de anulare a contraventiilor, aplicate cetatenilor certati cu legea. Asa a decis comisia de cercetare administrativa din Politia Capitalei, care a intocmit decizii de imputare pentru sase agenti de politie de la Sectia 7.Acesti politisti au intocmit contravenientului sase procese verbale de contraventie, pentru aceeasi fapta, continuata, de tulburare a linistii locuitorilor din zona prin producerea de zgomote cu aparate audio. turbulentul N.R.M. a facut actiune in instanta, iar aceasta, a anulat toate cele sase procese verbale de contraventie. Drept urmare, Politia Capitalei a fost obligata la plata cheltuielilor de judecata si, din cauza ca nu le-a platit la timp, a fost executata silit. Desi, serviciul juridic din D.G.P.M.B. a sustinut in instanta legalitatea acestor procese verbale, prin decizii luate de comisia de cercetare administrativa, s-a hotarat ca politistilor sa li se impute cheltuielile de judecata si cele cu executarea silita. De exemplu, agentului de politie C.C. i s-a comunicat ca este "bun de plata", imputandu-i-se suma de 887,60 de lei, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din salariul sau pe luna. Colegilor lui li s-a hotarat aceeasi soarta. toti se vor confrunta cu mari probleme financiare, deoarece vor fi in imposibilitatea de a achita facturile si de a plati ratele la banca. Potrivit art. 275. Din codul de procedura civila: "Paratul care a recunoscut, la prima infatisare, pretentiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecata". Cu alte cuvinte, daca institutia, prin juristul desemnat, recunostea nelegalitatea proceselor verbale de contraventie, la primul termen de judecata, nu se mai putea acorda cheltuieli de judecata. Daca luam in calcul si faptul ca, pentru procesele avand ca obiect recuperarea drepturilor salariale cuvenite politistilor, institutia a platit cheltuieli de executare si nu s-a indreptat catre cei care nu au respectat legea, atunci putem concluziona ca ne aflam in fata unei situatii paradoxale si, de ce nu, discriminatorii.

Link to comment

Exact Dan, despre Bucuresti am auzit si eu de la un prof de contraventional din scoala. Asta era argumentul lui cand ne cicalea sa nu dam motive de castigare instantelor :)

cosmin86, nici eu nu prea inteleg ratiunea aia, dar banuiesc ca s-au gandit ca agentul a intocmit pv in numele institutiei, dar institutia nu poate completa gresit sau cu omisiuni care sa duca la nulitate absoluta sau relativa...pana la urma instanta nu poate cere banii de la agent, dar IPJ-ul se vede treaba ca poate

Edited by greddy
Link to comment

greddy cu marin faci ? ca eu tot pe el l-am avut. Dar daca contravenientul are ocupatia de sofer, ii iei permisul si in loc sa ii dai dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pe 15 zile ii dai fara drept de circulatie. Respectivul depune contestatie si aduce dovada ca in alea 15 zile ar fi avut 2-3 drumuri in strainatate astfel pierzand o anume suma de bani. Cine e bun de plata, agentul?

Link to comment

Cand au sunat la 112 ca sa scape de probleme nu i-a durut mana sa puna mana pe telefon, dar cand ii cheama in instanta le tremura chilotii, ai dracu romani.

Link to comment

ar trebui ca in urma deciziei judecatorului, sa te sesizezi si sa amendezi persoanele care au sunat la 112 deoarece apelul nu s-a confirmat si a pus politistul pe drumuri degeaba. astfels a-i fie invatatura de minte

Edited by cosmin86
Link to comment
  • Member

Si la Cluj cu vreo 1 an in urma chestorul Pacurar a fost suparat ca ziaristii au gasit la instanta foarte multe pv-uri de circulatie intocmite gresit de catre agentii de politie,fapt pentru care instanta le-au anulat din oficiu.Atunci d-nul Pacurar le-a spus ziaristilor ca politistilor carora vor fi anulate pv-urile in instanta pt situatii care le sunt imputabile lor,atunci acei politisti vor achita contravaloarea acestora.Inspectorul sef a fost asa de suparat ca a dat o dispozitie ca fiecare politist sa participe la instruire pe O.G.2/2001 in sala de sedinte a ipj-ului si culmea a fost condusa aceasta instruire de un ofiter de la juridic fost jandar care nu are nici o treaba cu Politia ,cu O.G. 2/2001 si mai ales cu intocmirea unui proces verbal,fapt pentru care am ajuns sa il corectam noi pe el spre ruisnea lui! :ner:

Link to comment

Stiam ca agentul procedeaza la identificarea reclamantului, dupa care se ocupa de problema semnalata de catre acesta (sau acestia). In acest fel, agentul il poate trece ca martor pentru constatarea contraventiei si intocmirea procesului verbal.

Daca gresesc, imi cer scuze.

Stima

Link to comment

eu nu am vazut martorii desemnati de catre politie sa se prezinte in instanta. MUlti dintre ei au adresele de pe buletin din alte orase decit cea in care locuiesc si nici o sansa sa primeasca citatia sau mandatul de aducere. si uite asa, in conditiile in care proba o face contravenientul, se anuleaza pv - in general cele care necesita planse foto.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.