Jump to content
POLITISTI.ro

Dreptul politistilor la asistenta medicala si medicamente gratuite


Marius

Recommended Posts

 • Moderator

Art. 28 din Statutul Politistului prevede:

alin.1 - Poliţistul are dreptul la:

lit. c - uniformă, echipament specific, alocaţii pentru hrană, asistenţă medicală şi psihologică, proteze, precum şi medicamente gratuite, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului;

Art. 1 din H.G. nr. 677/12.06.2003 privind conditiile de acordare in mod gratuit a asistentei medicale si psihologice, a medicamentelor si protezelor pentru politisti se prevede la alin.1

"Politistul beneficiaza in mod gratuit de asistenta medicala si psihologica, medicamente si proteze, in conditiile prezentei hotarari si ale O.U.G. nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare."

In prezent, medicii unitatilor spun ca nu mai sunt fonduri pt medicamente, intrucat MAI nu a virat banii catre C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.

Totusi, pe fluturasele de salariu, sumele respective apar retinute.

Unde sunt banii?

Link to comment
 • Moderator

Am auzit că mai nou, nu te mai poți duce când ai o problemă direct la Centrul Medical al IPJ-ului. Cică este nevoie de o programare anterioară.

Ce știți despre acest lucru? E legal?

Chiar așa de aglomerați sunt comisarii șefi de acolo, ce fac pe doctorii?

Link to comment
 • Moderator

La bază ei sunt medici, dar odată ce au întrat acolo și au primit grade de comisari șefi, li s-a trezit subit înclinația și vocația către comandă, ordine, etc. Nu prea mai practică medicina, doar sunt un fel de contabili ai dosarelor medicale, care îți completează repede o trimitere către un ”specialist” (de obicei specialistul este rudă sau cineva apropiat) asta chiar și în cazul unei banale răceli.

 • Upvote 1
Link to comment

1. Nu inteleg de ce li se da grad, daca sunt medici. Mi se pare ridicol.

2. Daca nu mai prea mai practica medicina, atunci ce rol au? Doar sa scrie trimiteri? Nu pentru a-si practica meseria au fost angajati acolo?

Link to comment

Conform HGR nr. 677 din 12 iunie 2003 (Hotararea 677/2003)privind conditiile de acordare in mod gratuit a asistentei medicale si psihologice, a medicamentelor si protezelor pentru politisti /Publicat in Monitorul Oficial 432 din 19 iunie 2003 (M. Of. 432/2003) la art.1 alin 4 se prevede "Cheltuielile necesare pentru acordarea asistentei medicale si psihologice si a medicamentelor gratuite, prevazute la alin. (1) si (2), se suporta din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor contractului-cadru pentru asigurarile sociale de sanatate. Cuantumul contributiei personale din contravaloarea medicamentelor si serviciilor medicale prevazute in normele de aplicare a contractului-cadru, respectiv coplata acestora, se suporta din fondurile bugetare aflate la dispozitia Ministerului de Interne, avand aceasta destinatie."

iar la art. 3. se prevede: "(1) Asistenta medicala profilactica si curativa in situatii speciale si in misiuni specifice, asistenta medicala curativa la locul de munca, asistenta medicala in boli profesionale sau in accidente de munca, alte servicii medicale care nu sunt prevazute in contractul-cadru pentru asigurarile sociale de sanatate se asigura gratuit prin structurile medicale specializate din cadrul retelei sanitare proprii Ministerului de Interne.

(2) Cheltuielile necesare acordarii asistentei medicale si a medicamentelor gratuite, prevazute la alin. (1), se suporta din fondurile bugetare aflate la dispozitia Ministerului de Interne, avand aceasta destinatie.

Deci, statul contribuie... iar de cativa ani s-a luat decizia ca banii sa fie virati la casa centrala si de aici se da lunar la casele sectoriale, dupa media consumului dintr-o perioada anterioara, dar acestia nu sunt indeajuns entru nevoile noastre.

De aici iau si pensionarii, care nu mai contribuie, si pentru celelalte nevoi de asistenta si medicamente, astfel incat pe total tara, nu se poate lua contributia fiecarei persoane, sa se acopere suma colectata.

@catalin,

Da, asa se pare ca trebuie sa se procedeze conform contract cadru. ma voi documenta si va voi da un raspuns pe privat,

Cu stima,

Link to comment

Cum adica comisarii sefi ce fac pe doctorii?

Pai nu sunt doctori adevarati? :unsure:

Miadry domnii doctori sunt si chestori nu numai comisari sefi. Sunt doctori dar au si grade pe sub halate, grade care ar trebui sa fie ale politistilor din operativ. Pentru ca au prins multi hoti au si functii de specialisti 1. :ner: :ner: :ner:

Domnule radusandu ce a facut Corpul in acest sens ,cand politistii platesc doua asigurari de sanatate si isi cumpara medicamente pe banii lor? Iar dati copy-paste dar va contrazice realitatea. O sa va pun cateva intrebari.Sper sa imi raspundeti cu sinceritate.

De ce nu am voie sa imi aleg doctorul de famile altul decat cel de la centrul medical din IPJ?

De ce sunt obligat sa platesc doua asigurarui de sanatate?(Casa O.P.S.A.N.A.J.)

De ce doctorii trebuie sa aiba grade si sa fie politisti?

De ce centrele medicale judetene nu apartin de IPJ-uri si apartin Directiei Medicale?

De ce domnii doctori politisti nu se deplaseaza in teritoriu la asiguratii pe care ii jupoaie?

De ce domnii doctori politisti nu asigura urgentele?

De ce trebuie sa imi iau medicamentele decat de la ,,anumite" farmacii?

HGR nr. 677 din 12 iunie 2003 (Hotararea 677/2003)????????

Despre ce dracu vorbim.

Edited by Elvis
Link to comment

@Elvis

Incerc sa va raspund.

Se cumpara medicamentele de persoana asigurata/politist, iar apoi se prezinta documentele/bon fiscal/factura fiscala pentru decontare la Biroul financiar de la Centrul Medical. In cazul unor diagnostice stabilite de medic se pot elibera medicamente gratuite, pe retete albe gratuite, eliberate in doua exemplare, iar cele compensare numai pe retete colorate tip Casa OPSNAJ si compensarea este diferita de 90%, 50%, 30%.

De ce nu am voie sa imi aleg doctorul de famile altul decat cel de la centrul medical din IPJ?

Medicul de familie trebuie sa asigura asistenta medicala politistilor, conform contractului de asigurare medicala, totusi sunt cazuri de politisti care sunt inscrisi la alti medici de familie, mai ales in mediul rural.

De ce sunt obligat sa platesc doua asigurarui de sanatate?(Casa O.P.S.A.N.A.J.)

Se plateste numai o singura asigurare de sanatate la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate`, iar acestia repartizeaza fonduri catre Casa OPSNAJ*(din cate stiu cam 20%). La aceasta casa sunt foarte multi asigurati: politisti, jandarmi, pompieri, angajatii SRI,STS, judecatori, procurori, grefieri, avocati,etc, iar fondurile sunt limitate si plafonate lunar.

Din cate cunosc despre acest sistem de sanatate, nici in SUA nu functioneaza prea bine, dar la noi...

De ce doctorii trebuie sa aiba grade si sa fie politisti?

Asa au fost pe sistemul militar, cu grade militare, au terminat facultate de medicina militara, chiar locuri separate pentru MAI, iar la MAI mai avem foarte multi militari (jandarmi, pompieri) iar la demilitarizare prin Legea nr. 360/2002 modif.au intrat in categoria politistilor... Totusi daca ar fi pe sistem civil ar fi platiti mult mai bine, etc...

De ce centrele medicale judetene nu apartin de IPJ-uri si apartin Directiei Medicale?

Au apartinut intro perioada de IPJ-uri,*(1 an), era ineficienta deoarece asigura si la pompieri,jandarmi etc,iar IPJ-urile nu puteau asigura finantarea pentru toti, dar asa este in prezent, conform unui OMAI.

De ce domnii doctori politisti nu se deplaseaza in teritoriu la asiguratii pe care ii jupoaie?

Depinde de medicul respectiv si trebuie sa se deplaseze la urgente.

De ce domnii doctori politisti nu asigura urgentele?

Daca nu asigura urgentele, adresati-va Directiei Medicale sau Sefului de Centru.

De ce trebuie sa imi iau medicamentele decat de la ,,anumite" farmacii?

Medicamentele se pot ridica in mod special numai de la farmaciile care se afla in relatie contractuala cu casa OPSNAJ, iar daca la urgenta medicamentul respectiv nu se gaseste la aceste farmacii, se poate achizitiona de la o alta farmacie cu care nu exista relatie contractuala, luand in prealabil negatie de la farmacia aflata in contract.

Referitor la programarea la consultatii la Centrele Medicale, (NU PENTRU URGENTE), va pot comunica ca aceasta (programarea) s-a introdus prin contractul cadru pe 2010.

Numai bine!

Link to comment

Dupa raspunsurile primite imi dau seama ca nu ati intampinat nicio problema din cele pe care vi le-am enumerat mai sus,domnule radusandu.

Oricum sa stiti ca apreciez efortul. Pacat ca nu pot pune pe acest site sesizarile oamenilor din teritoriu, membrii de sindicat si membrii CNP.

,,Se cumpara medicamentele de persoana asigurata/politist, iar apoi se prezinta documentele/bon fiscal/factura fiscala pentru decontare la Biroul financiar de la Centrul Medical. In cazul unor diagnostice stabilite de medic se pot elibera medicamente gratuite, pe retete albe gratuite, eliberate in doua exemplare, iar cele compensare numai pe retete colorate tip Casa OPSNAJ si compensarea este diferita de 90%, 50%, 30%. "

Asta stiti dumneavoastra. Dati un telefon sa vedeti de cand nu s-au mai decontat bonurile pt retete. Din ce ne spuneti trebuie sa ne imbolnavim in rate, atentie! cand politistul beneficiaza de asistenta medicala gratuita.

,,Din cate cunosc despre acest sistem de sanatate, nici in SUA nu functioneaza prea bine, dar la noi..."

Pai si atunci de ce am fost obligati sa semnam tabele ca suntem de acord cu mentinerea casei O.P.S.N.A.J .atunci cand am fost demilitarizati?

,,Totusi daca ar fi pe sistem civil ar fi platiti mult mai bine, "

Ma cam idoiesc la cata meserie stiu. Iar daca ar fi civili poate nu ar mai fi platiti de minister cu sume de te ia ameteala si ar fi foarte interesati de actul medical pentru ca ar ramane fara asigurati.

,,Au apartinut intro perioada de IPJ-uri,*(1 an), era ineficienta deoarece asigura si la pompieri,jandarmi etc,iar IPJ-urile nu puteau asigura finantarea pentru toti, dar asa este in prezent, conform unui OMAI."

Este parerea dvs, o respect ,dar este una gresita.

,,Daca nu asigura urgentele, adresati-va Directiei Medicale sau Sefului de Centru."

:ner: :ner: Interesati-va asa pentru dvs cate sesizari s-au facut numai intr-un an de catre PRO LEX la Directia Medicala vis-a-vis de ce se intampla la Centrul Medical Dolj . Intr-un ziar din Bucuresti s-a publicat topul celor mai bogati sefi de directii din MAI . Pe ce loc credeti ca era seful Directiei Medicale? Va spun eu ,pe primul si sumele erau calculate in milioane de euro :naughty: :naughty:

,,Medicamentele se pot ridica in mod special numai de la farmaciile care se afla in relatie contractuala cu casa OPSNAJ, iar daca la urgenta medicamentul respectiv nu se gaseste la aceste farmacii, se poate achizitiona de la o alta farmacie cu care nu exista relatie contractuala, luand in prealabil negatie de la farmacia aflata in contract."

Pai si daca toate farmaciile care au contract sunt ale soacrei mele???????? :naughty:

Edited by Elvis
Link to comment
 • 1 month later...

medicamente compensate nu se mai dau din luna MAI .....Casa de sanatate a solicitat farmaciilor sa pastreze retelete pana le vor cere ei

Link to comment
 • 1 year later...

Curand, am fost sanctioat perntru ca nu am mers sa ma intalnesc cu psihologul, pentru a ma consilia, in afara orelor de program. Este mentionat undeva cand primesti asistenta psihologica(adica sunt obligat sa merg si in afara orelor de program?)

Link to comment

In timpul liber poti face ce vrei tu daca nu incalci legea si nu deranjezi pe altii.

Vezi ca exista un Ordin 577/2008.

Aprofundeaza.

Ai cinci zile sa faci contestatie de la data cand ai luat la cunostinta.

Link to comment
 • 1 year later...
 • Moderator

DNA a dispus trimiterea in judecata a unui doctor, ofiter de politie, pentru incompatibilitate

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea in judecata a medicului sef al Centrului Medical Judetean Alba, Mircea Lois Radu din cadrul Directiei Medicale a Ministerului Administratiei si Internelor, ofiter de politie cu gradul de comisar sef.

In sarcina medicului s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia, insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare utilizand informatii obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale si
 • fals in declaratii.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2008 – octombrie 2012, inculpatul Lois Radu Mircea, medic sef al C.M.J. Alba si ofiter de politie, cu incalcarea prevederilor Statutului politistului, a administrat activitatea comerciala desfasurata de SC MEDIMAGE LOI? SRL Alba Iulia, farmacia sa si a sotiei sale. Astfel, inculpatul a semnat documentele referitoare la activitatea comerciala a farmaciei (contracte facturi, plati in numerar prin conturi bancare) in relatiile contractuale cu furnizorii si clientii, inclusiv Casa de Asigurari de Sanatate Alba si C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.

Pentru a ascunde faptul ca efectueaza acte de comert si ca firma la care este asociat are relatii contractuale cu CASA DE ASIGURARI DE SANATATE ALBA si C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., inculpatul Lois Radu Mircea a omis sa consemneze in declaratiile de avere si de interese intocmite in anii 2008 – 2012 faptul ca este asociat intr-o societate comerciala, ca a imprumutat aceasta firma cu diferite sume de bani, ca a incasat sume de bani cu titlu de restituire imprumut si ca are incheiate contracte cu institutiile publice mentionate mai sus.

Sursa: DNA

Link to comment
 • 11 months later...

URMARITI va rog comentariul de la subiectul " " . Banii pentru decontarea cotei necompensate din valoarea medicamentului,cea nesuportata de sistemul asigurarilior sociale de sanatate,sunt bani strict din bugetul MAI,prevazuti pentru aceasta si nu au nici-o legatura cu bugetul CASAOPSNAJ. Ei sunt bani publici cu destinatie precisa pentru toate cadrele din MAI fara discriminare.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.