Jump to content
POLITISTI.ro

Exemple de recuperări drepturi salariale câştigate în instanţă de poliţişti


Dan

Recommended Posts

Vă rog să postaţi aici exemple ale unor acţiuni în instanţă privind recuperarea unor drepturi salariale ale poliţiştilor. În acest fel putem să ne informăm mai bine, astfel şi alţi colegi din ţară să poată proceda în acelaşi mod cu sau fără ajutorul sindicatelor. A venit momentul să fim mai uniţi fără a ne mai certa pe toate nimicurile. Vă rog să postaţi şi copii ale documentelor dacă le aveţi, cu respectarea confidenţialităţii datelor cu caracter personal. Vă mulţumesc.

sursa replicaonline.ro

Mai mulţi poliţişti cărora le-au fost oprite diferite sume din salarii, în urma unor erori ale juriştilor din cadrul IPJ, şi-au recuperat sumele de bani în instanţă. Pe vremea fostului inspector-şef al IPJ Constanţa, Dumitru Catană, mai mulţi poliţişti care aveau unele beneficii în bani, au fost mutaţi de la un compartiment la altul, moment în care li s-au tăiat şi aceste beneficii. Prin intermediul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractant (SNPPC), o parte dintre oamenii legii rămaşi cu salariile tăiate, aproximativ 15 lucrători, s-au adresat instanţei de judecată, în contencios administrativ, pentru recuperarea sumelor de bani. Potrivit unor surse, sumele reţinute erau de aproximativ 1.000 de lei. Juriştii IPJ au interpretat greşit un ordin al ministerului şi al IGPR şi au tăiat din salarii, pe motiv că poliţiştii au fost mutaţi. În realitate, trebuia să se ţină cont de faptul că au fost mutaţi de la un compartiment la altul, dar acestea erau tot din cadrul IPJ, susţin sursele. Odată ce a fost deschisă acţiunea civilă, se pare că cei din IPJ şi-au dat seama că undeva s-a greşit, motiv pentru care s-a dispus restituirea sumelor de bani. Astfel, la termenul de ieri, s-a făcut dovada că IPJ a achitat sumele de bani poliţiştilor care au dat în judecată IPJ-ul şi IGPR-ul, dosarul rămânând astfel fără obiect. Şeful SNPPC Constanţa, George Caraivan, susţine că mai sunt şi alţi poliţişti care au bani de recuperat, însă nu au deschis acţiune în instanţă. Oamenii au fost mutaţi, li s-au oprit beneficiile de care dispuneau, iar prin sindicat, s-au adresat instanţei şi şi-au recâştigat drepturile. Însă mai sunt şi alţii care au bani de recuperat. Lucrurile nu vor rămâne aşa. Cineva a greşit, interpretând greşit un ordin, iar acel cineva va trebui să plătească pentru asta. O să cerem ca acel jurist să răspundă, iar dacă a semnat ca primarul, să plătească. Se întâmpla pe vremea fostei conduceri. La Dumitru Catană nu poţi avea pretenţii, pentru că el era cu vapoarele, era marinar. Catană nu era poliţist. Însă actuala conducere şi-a dat seama cum stau lucrurile şi a remediat situaţia. Domnul Burlacu este de parte cu dreptatea, ne-a declarat Caraivan. La rândul său, şeful IPJ, Valentin Burlacu, ne-a declarat că aceste lucruri nu sunt motive de laudă. Nu am făcut altceva decât să îndrept o eroare. Atât, ne-a declarat inspectorul-şef.

Link to comment

sursa telegrafonline.ro

Mai mulţi membri ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) – Filiala Constanţa şi-au recâştigat în instanţă drepturile ciuntite prin recalcularea pensiilor. „În dosarele aflate pe rol la 1 şi 8 noiembrie, Curtea de Apel Constanţa a respins, în 70 dosare, recursul depus de MApN şi MAI. În acest mod, pentru cei 70 de pensionari militari contestaţiile de anulare a deciziilor de recalculare au devenit definitive şi irevocabile“, a declarat preşedintele SCMD – Filiala Constanţa, col. ® Remus Macovei. Totodată, la Curţile de Apel din Piteşti, Bucureşti, Ploieşti şi Braşov, urmare a contestaţiilor formulate de SCMD, în numele şi pentru membrii săi, alţi 235 pensionari militari au primit hotărâri de anulare a deciziilor de recalculare definitive şi irevocabile. „Membrii de sindicat care au primit decizii civile definitive şi irevocabile, pentru ca sentinţele să fie învestite cu titlu executoriu, trebuie să întocmească o cerere tip, la Tribunal, prin care solicită învestirea deciziei cu titlu executoriu şi să transmită, în copie legalizată, prin scrisoare cu confirmare de primire, Casei de Pensii pentru punere în aplicare“, a adăugat col. ® Remus Macovei. Totodată, reprezentanţii SCMD spun că sentinţele pronunţate până în prezent, care au devenit definitive şi irevocabile, nu vor fi influenţate de decizia care va fi pronunţată pe 12 decembrie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) faţă de recursul în interesul legii (RIL). La data de 13 octombrie, ÎCCJ a fost sesizată cu RIL de către procurorul general de pe lângă Parchetul ÎCCJ, din oficiu şi la solicitarea colegiilor de conducere ale Curţilor de Apel Craiova, Braşov şi Cluj, având ca obiect statuarea elementelor de drept privind aplicarea unitară a Legii nr.119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.

Se pare că se poate acolo unde există voinţă şi unitate.

Link to comment
 • 1 year later...
 • Member

Sa inteleg ca unul ca dl. pruteanu86, (care se recomanda a fi de la juridic) face recurs?

Deci unul care trebuie sa apere drepturile politistilor, face recurs? Imi fac inca o parere proasta despre acest departament. Nu numai ca sunt incompetenti, dar sunt si niste slugi cu care nu pot sa ma consider coleg. Sa va fie rusine, slugilor care cititi pe aici. Si nu va faceti sperante ca veti castiga!

 • Upvote 2
Link to comment
 • Member

Foarte bine! Acum ca exista precedentul, actiunile in instanta trebuie sa fie numai o formalitate. Dar cum domnii juristi nu inteleg si tot fac recurs o sa dureze mult pana se va castiga peste tot. Ar trebui ca domnii juristi sa suporte din buzunarul lor cheltuielile de judecata si penalizarile la sumele datorate.

Link to comment
 • 1 month later...

Apropo de acest subiect, pentru faptul ca ni s-a refuzat dreptul la indemnizatia de instalare se poate face actiune in contencios-administrativ?? stie cineva daca indemnizatia de instalare se refera doar la prima numire in functie din cadrul MAI? Este reglementata precis in vreun ordin??

Link to comment

In OG 38/2003 specifica clar la alin. (4) La absolvirea institutiilor de învatamant elevii si studentii carora li se acorda grade profesionale au dreptul, la prezentarea la unitati, la o indemnizatie de instalare egala cu salariul de baza stabilit pentru functiile în care au fost numiti. In localitati cu conditii grele de cazare sau izolate, stabilite prin ordin al ministrului de interne, indemnizatia este la nivelul a doua salarii de baza.......insa in cazul in care am absolvit si Sc. Ag. de Politie( moment in care am luat prima de instalare in functia de agent) iar ulterior am absolvit si Academia de Politie, mai avem dreptul la prima de instalare in functia de ofiter?????? Tind sa cred ca DAAAAA, textul de lege prevede clar elevii si studentii, deci meritul e al celor care s-au incadrat in aceste doua categorii, nu??????

Bineinteles ca raspunsul de la MRU a fost ca nu mai avem dreptul si ca doar la prima instalare in Politie se acorda acest drept, insa nu si-au fundamentat raspunsul prin nici un act legal. :hmmmt: Acest fapt m-a pus pe ganduri si din toate documentarile mele nu reiese fraza " la prima instalare in Politie"..........poate cineva sa ma ajute cu informatii.Poate ati mai auzit cazuri asemanatoare sau stiti actul care prevede aceasta conditie.

Uneori aroganta cu care ti se raspunde te inversuneaza si mai tare sa le demonstrezi ca sunt acolo sa ne acorde drepturile noastre, a "prostilor care muncesc in operativ" si NU sa-si bata joc de noi. Va multumesc celor care faceti front comun!!!!

 • Upvote 1
Link to comment
 • 1 year later...
 • Moderator

În Monitorul Oficial a fost publicată o hotărâre a guvernului prin care se suplimentează bugetul ministerului de interne pentru plata unor tituri executorii privind drepturile salarile. Hotărârea Guvernului arată aşa:

 

 

Hotărârea nr. 1038/2014 privind suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2014 pentru plata titlurilor executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale

În vigoare de la 02.12.2014
 
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 46 alin. (2) din Legea bugetului de stat pe anul 2014 nr. 356/2013, cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. 
 

 Art. 1.
Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2014 cu suma de 1.821 mii lei, la capitolul 51.01 "Autorităţi publice şi acţiuni externe", titlul 10 "Cheltuieli de personal", din suma globală prevăzută cu această destinaţie în bugetul Ministerului Finanţelor Publice "Acţiuni generale", titlul 10 "Cheltuieli de personal".
Art. 2.
Sumele alocate potrivit art. 1 vor fi utilizate numai pentru plata titlurilor executorii care intră sub incidenţa prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea nr. 230/2011, şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 17/2012 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 280/2013.
Art. 3.
Ordonatorul principal de credite răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu dispoziţiile legale, a sumei alocate potrivit prevederilor prezentei hotărâri.
Art. 4.
Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat şi în volumul şi în structura bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2014. 
 

PRIM-MINISTRU

VICTOR-VIOREL PONTA

 

Contrasemnează:

Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne,

Gabriel Oprea

Ministrul finanţelor publice,

Ioana-Maria Petrescu

Ministrul delegat pentru buget,

Darius-Bogdan Vâlcov


Bucureşti, 18 noiembrie 2014.
Nr. 1.038.

 

Ştie cineva despre ce e vorba? Ce fel de titluri executorii sunt, cine a câştigat şi ce?

 • Upvote 1
Link to comment

Stai linistiti !

Sindicatele de politie nu au intentat acțiuni în justiție.

Toate zvonurile au fost ,,praf în ochi proștilor”.

Nu uitați zvonurile : -prima de vacanță, al 13 salariu, 25 % agenți studii superioare, plata orelor suplimentare,decontarea cheltuielilor de transport, modificarea statului (renuntarea denumiri de agent în favoarea celui de ofiter), neâncadrarea din sursă externă cu grade de ofițer, e.t.c...  nu sa realizat nimic.

Așa că trageți singuri concluziile...

 • Upvote 8
 • Downvote 2
Link to comment
 • 8 months later...
 • Moderator

În Monitorul Oficial a fost publicată o hotărâre a guvernului prin care se suplimentează bugetul ministerului de interne pentru plata unor tituri executorii privind drepturile salarile. Hotărârea Guvernului arată aşa:

Guvernul României
Hotărârea nr. 651/2015 privind suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2015 pentru plata titlurilor executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale
În vigoare de la 26.08.2015

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 53 alin. (2) din Legea bugetului de stat pe anul 2015 nr. 186/2014, cu modificările şi completările ulterioare, 

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1.

Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2015 cu suma de 5.260 mii lei la titlul 10 "Cheltuieli de personal", din care 1.992 mii lei la capitolul 51.01 "Autorităţi publice şi acţiuni externe", 3.233 mii lei la capitolul 61.01 "Ordine publică şi siguranţă naţională" şi 35 mii lei la capitolul 65.01 "Învăţământ", din suma globală prevăzută cu această destinaţie în bugetul Ministerului Finanţelor Publice - "Acţiuni generale".
Art. 2.

Sumele alocate potrivit art. 1 vor fi utilizate numai pentru plata titlurilor executorii care intră sub incidenţa prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea nr. 230/2011, ale Ordonanţei Guvernului nr. 17/2012 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 280/2013, ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2012 privind luarea unor măsuri în domeniul învăţământului şi cercetării, precum şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute în hotărâri judecătoreşti devenite executorii în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2013, ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu completări prin Legea nr. 28/2014, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 3.

Ordonatorul principal de credite răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu dispoziţiile legale, a sumei alocate potrivit prevederilor prezentei hotărâri.
Art. 4.

Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat şi în volumul şi în structura bugetului Ministerului Afacerilor Internelor pe anul 2015. 

PRIM-MINISTRU
VICTOR-VIOREL PONTA

Contrasemnează:
Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne,
Gabriel Oprea
Ministrul finanţelor publice,
Eugen Orlando Teodorovici

Bucureşti, 19 august 2015.

Nr. 651. 

 Ştie cineva despre ce e vorba? Ce fel de titluri executorii sunt, cine a câştigat şi ce anume?

Link to comment
 • 5 months later...
 • 1 month later...
 • Member

Informaţii generale
Nr. unic (nr. format vechi) :    7044/30/2015
Data inregistrarii    28.01.2016
Data ultimei modificari:    23.03.2016
Sectie:    Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal
Materie:    Contencios administrativ şi fiscal
Obiect:    litigiu privind funcţionarii publici (Legea Nr.188/1999)
Stadiu procesual:    Recurs

Părţi
Nume    Calitate parte
BELCIUG AUREL    Recurent RECLAMANT
INSPECTORATUL DE POLITIE JUDETEAN TIMIS    Intimat PÂRÂT

Şedinţe
22.03.2016
Ora estimata: 09:00
Complet: R1
Tip solutie: cu casare
Solutia pe scurt: Admite recursul declarat de reclamantul recurent Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual din MAI-Biroul Teritorial Timis in numele si pentru membrul de sindicat Belciug Aurel, impotriva sentintei civile nr.1736/PI/NCA/27.11.2015 pronuntata de Tribunalul Timis in dosar nr.4044/30/2015 in contradictoriu cu paratul intimat Inspectoratul de Politie Judetean Timis. Caseaza sentinta civila recurate si rejudecand, admite actiunea reclamantului. Dispune obligarea paratei la restituirea catre reclamant a sumei de 1525 lei, actualizata de la data scadentei si pana la plata efectiva. Dispune obligarea paratului intimat la plata sumei de 1400 lei cu titlu de cheltuieli de judecata aferente ambelor faze ale judecatii catre reclamantul recurent. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica azi, 22.03.2016.
Document: Hotarâre  872/2016  22.03.2016

Capture.PNG

Are cineva motivarea istanţei? Din câte am înţeles, este vorba de o sentinţă a Curţii de Apel Timisoara privind plata orelor suplimentare.

 • Upvote 1
Link to comment
 • 3 years later...
 • Moderator

Se pare că şeful Inspectoratului Judeţan de Poliţie Iaşi a chemat în judecată chiar inspectoratul pe care-l conduce. Şi din câte se observă deocamdată a şi câştigat

Citat:

19.06.2019

Ora estimata: 9:00
Complet: D 7 c.a.
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite acţiunea formulată de reclamantul GÎTLAN COSTEL, în contradictoriu cu pârâţii MINISTERUL AFACERILOR INTERNE, INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE, şi INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN IAŞI. Obligă pârâţii să plătească reclamantului sume compensatorii tranzitorii corespunzătoare sporului de fidelitate acordat altor funcţionari publici cu statut special, ca urmare a aplicării dispoziţiilor art. 1 alin. 5 ind. 1 din OUG nr. 83/2014, aşa cum a fost aprobată prin Legea nr. 71/2015, conform vechimii reclamantului, începând cu data de 09.04.2015 şi până la data introducerii efective a acestuia în salariul funcţiei de bază al reclamantului. Cu drept de recurs ce se depune la Tribunalul Ia?i în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 19 iunie 2019, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, în condiţiile art. 396 alin.2 Cod procedură civilă. 
Document: Hotarâre  905/2019  19.06.2019

sursa: http://portal.just.ro/99/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9900000000168681&id_inst=99&fbclid=IwAR2U2nL9_0c1jjAMkKeJ7kSICrg1t2d9uHvYMSVsbXp_jAA1ENYZYOcQ9mo

1455-99-2018.PNG

Link to comment
 • Member

Mda! As spune, un inspector șef cu coloană, care nu numai că este de acord cu pălmașii, dar și acționează în consecință, asumandu-si consecințele. Cu siguranță că nu va fi lăudat de conducerea IGPR pentru aceasta realizare, fie ea nedefinitivă. Nu știu cum este el profesional, dar cred că această atitudinea, venind din partea unui inspector șef, ar face poliția mai unită, mai puternică, mai respectată. 

Link to comment
 • Moderator

Corect, dar dacă privim dintr-un alt unghi, vedem că domnia sa nu este un poliţist de rând, ci este ordonator terţiar de credite, are putere de decizie, etc Ba mai mult, participă pe la şedinţe împreună cu cei din conducerea IGPR şi a ministerului. Mă gândesc că dacă a chemat în judecată instituţia, a studiat în amănunt problema şi sunt convins că are ceva argumente solide. Şi vine întrebarea firească: a avut vreodată sânge-n instalaţie să preznite acele argumente în faţa conducerii instituţiei sau a ministerului sau a stat cuminte, cu capul plecat să nu supere "împărăţia" şi astfel să-şi păstreze scăunelul?
Pentru că dacă nu a făcut acest lucru, atunci avem de-a face cu un poliţist din categoria celor interesaţi doar de propia-i persoană, iar şi mai trist este faptul că domnia sa a ajuns şi într-o astfel de funcţie, ce în mod normal ar implica şi obligaţia de a avea grijă de subordonaţii săi.

Deci depinde din ce unghi privim problema ... tocmai pentru că omul nu este un poliţist de rând.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.