Jump to content
POLITISTI.ro

Deputatii au decis inghetarea pensiilor si salariilor in anul 2012


coss

Recommended Posts

Salariile din sectorul public si pensiile vor fi inghetate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011, potrivit Ordonantei 80/2010 adoptate marti de deputati, care viza initial adoptarea unor masuri de reducere a arieratelor si de asigurare a finantarii imprumuturilor facute de administratiile locale, relateaza Agerpres.

Proiectul a fost aprobat cu 146 de voturi pentru, 104 impotriva si patru abtineri iar Opozitia a anuntat ca il va contesta la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei 80/2010 a fost introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor la solicitarea liderului deputatilor PDL, Mircea Toader, desi opozitia a criticat acest demers, sustinand ca in acest caz forul se "descalifica".

La propunerea deputatului PSD Aura Vasile programul de dezbatere a fost prelungit, dupa ce ea a sesizat ca deputatii nu au primit raportul asupra acestui proiect de lege.

La reluarea dezbaterilor, liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a criticat "modul smecheresc" in care proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a plenului, cerand acordarea unui termen de trei zile pentru ca parlamentarii sa studieze raportul. In plus, el a aratat ca PSD nu va vota acest proiect de lege.

In schimb, presedintele Camerei, Roberta Anastase, a aratat ca plenul a aprobat dezbaterea acestui act normativ in sedinta de marti.

In acest context, viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a propus retrimiterea actului normativ la Comisia de buget, insa propunerea sa a fost respinsa de plen cu 86 de voturi favorabile, 123 impotriva si doua abtineri.

El a precizat ca PNL nu va vota si va contesta la CCR proiectul de lege, sustinand ca acesta nu intruneste conditiile legale. "Daca majoritatea va reusi sa voteze acest proiect de lege, il vom contesta imediat la Curtea Constitutionala", a spus Nicolaescu.

El a motivat ca un proiect de lege nu poate fi modificat substantial in Camera decizionala. Liberalul a afirmat ca au fost introduse un "noian" de capitole noi.

"In situatia in care intr-una din Camere, in speta Camera decizionala, se introduc capitole noi care nu au de-a face cu textul initial, proiectul de lege trebuie sa se intoarca la prima Camera sesizata sa se ia cunostinta, sa se exprime asupra acestor propuneri si dupa aceea se intoarce la a doua Camera, care este Camera decizionala", a explicat el.

Nicolaescu a subliniat ca prin acest act normativ pensiile nu vor fi indexate si intrarea in vigoare a legii pensiilor se amana de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, iar salariile nu vor fi majorate.

"Desi se anunta pe foarte multe canale in mod demagogic si diversionist ca este posibil ca in 2012 sa se majoreze salariile, in textul de lege scrie negru pe alb ca nu se vor majora salariile, ci ca se vor mentine la nivelul celor din 2011. (...) Nu-i mai lasati pe reprezentantii dumneavoastra, stimati membri ai grupului majoritar, sa va mai minta pe dumneavoastra si pe cetateni ca dumnealor prin amendamentele facute doresc sa nu se modifice pensiile si salariile si ca atare romanii sa traiasca tot mai prost", a spus el, adaugand ca amendamentele adoptate in comisie nu sunt semnate de niciun deputat.

Liberalul a apreciat ca actul normativ nu ar fi trebuit sa fie adoptat inaintea proiectului de lege privind aprobarea indicatorilor macro-economici ai Romaniei.

Si social-democratii Viorel Stefan si Mircea Dusa au aratat ca PSD va contesta la CCR acest proiect de lege.

"Incalcati cu nonsalanta Constitutia, pentru ca Parlamentul Romaniei a fost sesizat pentru modificarea articolului 11 din OUG 37/2008 si dumneavoastra ati adaugat o noua lege acestei sesizari si noi suntem in afara cadrului de sesizare. Este neconstitutional. Vom ataca la CCR aceasta lege si in mod cert nu va va folosi la elaborarea proiectului de buget pentru 2012, cum ati motivat urgenta", a spus Viorel Stefan.

Mircea Dusa a aratat ca prin acest proiect de lege se incalca dreptul la viata al romanilor.

Proiectul de lege prevede prin amendamentele adoptate ca "in anul 2012 cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011".

Aceleasi prevederi sunt valabile si pentru personalul didactic si cel auxiliar, insa se arata ca incepand cu luna ianuarie 2012, in cazul acestora se aplica prevederile Legii 63/2011 privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant.

De asemenea, se stipuleaza ca "in anul 2012 cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunara/salariul brut lunar, indemnizatia bruta de incadrare se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii". :emo-yessir:UNII .... VOR PASTRA IN CONTINUARE SALARIILE DE MERIT SAU DE EXCEPTIE :emo-box:

In proiect se mai arata ca valoarea de referinta pentru salarii se mentine si in anul 2012 la 600 de lei.

"In anul 2012 nu se aplica valoarea de referinta si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare prevazuti in anexele la Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice", se precizeaza in actul normativ.

In plus, proiectul prevede ca prin exceptie pentru personalul din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea, in coordonarea Guvernului, ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si cele aflate in coordonarea primului-ministru si cele aflate sub controlul Parlamentului, ale caror contracte colective de munca isi inceteaza valabilitatea in anul 2012, salariile se stabilesc potrivit Anexei VIII la Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, fara a depasi nivelul din decembrie 2011.

"In anul 2012, nu se acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva", mai stipuleaza actul normativ.

Pe de alta parte, proiectul prevede ca termenul prevazut in Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se proroga pana la data de 1 ianuarie 2013.

Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege.

CE FAC SINDICATELE !?

"Amendament la OUG ? Cine a inventat aceasta neghiobie ?

Conform Constitutiei - Art. 115 " ... ARTICOLUL 115

...(6) Ordonanţele de urgenţă ... nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică."

Conform jurisprudentei UE recunoscuta si citata de CCR in deciziile sale, salariile si pensiile sint bunuri de natura patrimoniala iar pensiile sunt creante de plata.

Potrivit Codului Muncii " ... Art. 170

Acceptarea fara rezerve a unei parti din drepturile salariale sau semnarea actelor de plata in astfel de situatii nu poate avea semnificatia unei renuntari din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin in integralitatea lor, potrivit dispozitiilor legale sau contractuale. "

In concluzie, Guvernul nu poate nici taia si nici ingheta salariile si pensiile, acestea fiind reglementate de legi organice pe care Guvernul nu le poate modifica prin OUG, mai ales ca nu este nici o urgenta pina la anul !

Avem de-a face din nou cu o hotie ordinara din buzunarele oamenilor, facuta de delicventi care au confiscat institutiile statului si le-au deturnat in interesul lor. La ora actuala Romania este in incapacitate de palta pentru ca nu plateste dreturile salariale si nu repsecta legea pensiilor. Statul roaman nu mai exista si cetatenii sunt furati pe fata de banda presedintelui fara rusine si fara onoare prin slugile lui din guvern si din Parlament.

Statul nu e capabil nici de elementara functie de a colecta taxele si impozitele si apeleaza la jecmanirea populatiei pentru a-si masca venalitatea si prostia "

Edited by coss
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.