Jump to content
POLITISTI.ro

Infracţiunile economice, în atenţia Poliţiei Române


NewsBot

Recommended Posts

Ilegalităţi economice, descoperite de poliţişti

 

Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul I.G.P.R. a continuat activităţile de coordonare la nivel naţional a acţiunilor pentru protejarea mediului de afaceri. Astfel, în ultima săptămână, la nivel naţional, poliţiştii structurilor de investigare a fraudelor au constatat peste 115 de infracţiuni economice.

În perioada 22 – 28 octombrie a.c., poliţiştii din formaţiunile de investigare a fraudelor au constatat 115 de infracţiuni pentru săvârşirea cărora sunt suspectate 110 de persoane (zece dintre acestea fiind reţinute/arestate). Majoritatea infracţiunilor investigate vizează fapte de evaziune fiscală (30), fals în înscrisuri (12), înşelăciunile în relaţiile comerciale (12) şi delapidare (10).

Au mai fost constatate şase infracţiuni la Legea 86/2006 privind Codul vamal, 3 Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi 2 la Legea nr. 59/1934 Legea cecului.

Din totalul persoanelor suspectate de comiterea de infracţiuni economice, 14 sunt cercetate în 10 dosare complexe, întrucât faptele comise au produs urmări deosebit de grave prin cuantumul prejudiciului produs sau al numărului mare de persoane implicate.

Exemple:

Caraş – Severin: Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au oprit în trafic un autoturism, iar în urma controlului, în portbagaj au fost găsite 3.500 pachete ţigarete netimbrate. Întreaga cantitate de ţigarete a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor, conducătorul auto fiind reţinut pentru 24 de ore în baza ordonanţei de reţinere şi introdus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Caraş-Severin.

Cercetările sunt continuate pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea 241/2005, contrabandă, prevăzută şi pedepsită de Legea 86/2006 şi deţinere în afara antrepozitului fiscal, faptă prevăzută şi pedepsită Legea nr. 571/2003.

Bistriţa – Năsăud: S-a început urmărirea penală împotriva unui administrator de firmă, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapte prevăzute şi pedepsite Legea nr.241/2005 şi Codul Penal.
În cauză, în perioada 2009 - 2010, suspectul ar fi dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a societăţii a şapte facturi fiscale de achiziţie materiale de construcţii, în valoare totală de peste 850.000 de lei, acte fiscale emise de firme de tip ,,fontomă”, scopul urmărit fiind deducerea unui TVA.
De asemenea, acesta s-ar fi sustras de la plata TVA, în cuantum de 50.525 de lei, prin efectuarea unor operaţiuni de stornare greşită a TVA-ului colectat. În cauză, au fost identificate bunuri mobile şi imobile aparţinând suspectului şi societăţii comerciale, în vederea instituirii măsurilor asiguratorii.
Dolj: S-a dispus începerea urmăririi penale faţă de administratoarea unei societăţi comerciale, cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 215, art. 290 şi 292 Cod Penal.
Suspecta, în perioada octombrie - noiembrie 2009, în urma încheierii a două contracte de leasing cu două firme în domeniu din Bucureşti, ar fi indus în eroare reprezentanţii acestor societăţi comerciale, prin prezentarea unor documente contabile ce nu reflectau realitatea, determinându-i să finanţeze achiziţionarea a patru autovehicule, în valoare de 237.000 euro şi a unui autoturism, în valoare de 37.266 de euro, autoturisme de care ulterior a dispus, înstrăinându-le către diverse persoane, unul fiind identificat în Damasc – Siria.

De asemenea, în luna martie a.c., suspecta ar fi indus şi menţinut în eroare şi reprezentanţii unei firme din Zimnicea. Astfel, în urma încheierii şi executării unui contract de vânzare – cumpărare prin s-a angajat să furnizeze 500.000 kg. de porumb boabe, fără să deţină pe stoc asemenea marfă, producând astfel firmei din Zimnicea un prejudiciu de 100.440 de lei. Cercetările sunt continuate cu cea în cauză în stare de arest preventiv.

Centrul de Informare și Relaţii Publice - I.G.P.R.

Link to comment
  • 3 years later...

INFRACŢIUNILE ECONOMICE, ÎN ATENŢIA POLIŢIEI ROMÂNE

 

Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au desfăşurat, în ultima săptămână, mai multe activităţi pentru protejarea mediului de afaceri împotriva actelor ilegale care afectează relaţiile concurenţiale şi mecanismele economiei de piaţă continuă şi pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

 

În perioada 20 – 26 februarie a.c., în urma activităţilor desfăşurate sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au constatat 207 infracţiuni economice.

 

De comiterea acestor fapte sunt bănuite 220 de persoane, dintre care 30 au fost reţinute şi 2 au fost arestate.

 

Astfel, poliţiştii au constatat, în ultima săptămână, 55 de infracţiuni de evaziune fiscală, 33 de infracţiuni prevăzute de Codul Vamal, 29 de infracţiuni de contrabandă, 18  falsuri în înscrisuri sub semnătură privată, 13 înşelăciuni şi 9 falsuri în declaraţii şi o infracţiune prevăzută de Codul Muncii.

 

De asemenea, poliţiştii cercetează 7 infracţiuni de delapidare, 7 uzuri de fals, 4 falsuri materiale în înscrisuri oficiale, 4 infracţiuni prevăzute de Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, 3 prevăzute de  Legea nr. 656/2003 privind spălarea banilor, respectiv 3 la Legea nr. 571/2003 - Codul Fiscal şi una prevăzută de Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite.

 

Totodată, au fost constatate şi infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual şi conflict de interese, infracţiuni prevăzute de Legea 85/2006 privind procedura insolvenţei, precum şi o infracţiune de deţinere de produse accizabile în afara antrepozitului fiscal.

 

În ultima săptămână, poliţiştii au constatat 9 infracţiuni de corupţie ( 4 de dare de mită, 2 de luare de mită şi 3 prevăzute de Legea nr. 78/2000).

 

Cu titlu exemplificativ:

 

■ La data de 24 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Olt au efectuat 5 percheziţii domiciliare, la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani.

 

În fapt, acestea sunt bănuite că, în calitate de administratori şi asociaţi ai unei societăţi comerciale, în perioada 2012 - 2013, ar fi înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale, în vederea diminuării bazei impozabile (facturi de achiziţie de deşeuri feroase, purtând antetul unor societăţi de tip fantomă, radiate sau inactive).

 

Totodată, aceştia ar fi creat un circuit financiar fictiv, constând în creditarea societăţii cu sume mari de bani, urmate de retrageri de numerar din contul societăţii, prin formulare de ridicare numerar, cu menţiunea „plata achiziţii diverse”. Sumele de bani astfel obţinute ar fi fost utilizate pentru achiziţia de autoturisme şi pentru construcţia unui imobil.

 

La percheziţii, au fost ridicate bunuri şi documente, în vederea probării activităţii infracţionale. De asemenea, au fost instituite sechestre asiguratorii asupra a două imobile şi două autoturisme de lux aparţinând persoanelor bănuite.

 

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este de 3.612.392 de lei, reprezentând TVA, impozit pe profit, penalităţi şi majorări.

 

■  Peste 150 de poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au efectuat, la data de 25 februarie a.c., 47 de percheziţii, în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, la domiciliile şi locuinţele unor persoane bănuite de comiterea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală.

 

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

 

Din cercetările poliţiştilor a reieşit faptul că, în perioada octombrie 2014 – februarie 2015, cei în cauză ar fi înfiinţat mai multe societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă” pe care le-ar fi folosit în scopul obţinerii, fără drept, a unor rambursări de T.V.A., prin depunerea de situaţii financiare nereale la organele fiscale.

 

În modul descris mai sus, persoanele bănuite de comiterea de infracţiuni ar fi urmărit rambursarea ilegală, cu titlu de TVA, a sumei de aproximativ 520.000 de lei.

 

În cauză, a fost dispusă măsura începerii urmăririi penale faţă de 40 de persoane.

 

■ La data de 25 februarie, 48 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mureş şi ai structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Mureş, Cluj şi Bistriţa-Năsăud au efectuat 10 percheziţii pe raza judeţului Mureş.

 

În urma percheziţiilor, poliţiştii au identificat şi ridicat, în vederea continuării cercetărilor, peste 11 kg. de bijuterii din aur, bunuri contrafăcute (echipamente sportive) şi sume de bani (peste 173.000 de lei, 22.100 de euro, 1.100.000 de forinţi, 1.000 de lire sterline, 600 de dolari).

 

Din investigaţiile efectuate, a reieşit că, în perioada 2013-2015, mai multe persoane din judeţul Mureş, ar fi obţinut beneficii financiare din introducerea şi comercializarea, în mod ilegal, pe teritoriul României, a unor bijuterii din aur, provenite din Turcia.

 

Persoanele bănuite sunt cercetate sub aspectul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală şi contrabandă.

 

Activitățile se efectuează în cadrul unui dosar penal instrumentat de polițiștii de la  Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş.

Sursă: IGPR

Link to comment
  • 3 weeks later...
INFRACŢIUNILE ECONOMICE, ÎN ATENŢIA POLIŢIEI ROMÂNE
 
Poliţia Română a desfăşurat mai multe acţiuni, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. În ultima săptămână, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au constatat 156 de infracţiuni, de comiterea cărora sunt bănuite 161 de persoane.
 
În perioada 6 – 12 martie a.c., în urma activităţilor desfăşurate sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au constatat 156 de infracţiuni economice.
 
De comiterea acestor fapte sunt bănuite 161 de persoane, dintre care 11 au fost reţinute şi 6 au fost arestate.
 
Astfel, poliţiştii au constatat, în ultima săptămână, 56 de infracţiuni de evaziune fiscală, 54 de infracţiuni prevăzute de Codul Vamal, 3 falsuri materiale în înscrisuri oficiale, 9 înşelăciuni, 5 infracţiuni de uz de fals şi 5 delapidări.
 
De asemenea, poliţiştii cercetează 5 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, 6 infracţiuni prevăzute de Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi 3 abuzuri în serviciu.
 
Totodată, au fost constatate şi 6 infracţiuni de corupţie, o infracţiune prevăzută de Codul Fiscal si 2 de neglijenţă în serviciu.
 
Cu titlu exemplificativ:
  • La data de 10 martie a.c., poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice au efectuat 61 de percheziţii. Percheziţiile s-au desfăşurat pe raza municipiului Bucureşti şi a 10 judeţe (Mehedinţi, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Vâlcea, Dolj şi Dâmboviţa), la locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani şi la sediile sociale ale societăţilor administrate de acestea. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I..
 
  • La data de 12 martie a.c., poliţiştii din cadrul  Inspectoratului General al Poliţiei Române au desfăşurat o acţiune pentru combaterea ilegalităţilor ce se comit în domeniul comerţului cu peşte.  În cadrul activităţii, au fost confiscate 127 de kilograme de peşte şi 10 kilograme de icre, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 62.000 de lei.
 
  • La data de 12 martie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj au reţinut un bărbat, de 25 de ani, din oraşul Novaci, bănuit de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Din cercetări a reieşit faptul că, în perioada septembrie 2011 – octombrie 2012, cel în cauză, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, ar fi înregistrat în evidenţele contabile 278 de facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 440.000 de lei.

Sursa: IGPR

Link to comment

INFRACŢIUNILE ECONOMICE, ÎN ATENŢIA POLIŢIEI ROMÂNE

 

Poliţia Română a desfăşurat mai multe acţiuni, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. În ultima săptămână, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au constatat 156 de infracţiuni, de comiterea cărora sunt bănuite 161 de persoane.

 

În perioada 13 – 19 martie a.c., în urma activităţilor desfăşurate sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au constatat 214 de infracţiuni economice.

 

De comiterea acestor fapte sunt bănuite 152 de persoane, dintre care 6 au fost reţinute.

 

Astfel, poliţiştii au constatat, în ultima săptămână, 45 de infracţiuni de evaziune fiscală, 47 de infracţiuni prevăzute de Codul Vamal, 4 falsuri materiale în înscrisuri oficiale, 15 înşelăciuni,7 infracţiuni de uz de fals, 5 delapidări, 2 la legea 78/2002 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie și 2 alte infracțiuni.

 

De asemenea, poliţiştii cercetează 35 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, o infracţiune prevăzută de Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, 4 abuzuri în serviciu, 14 de complicitate la înșelăciune, 8 de tentativă la înșelăciune, 8 de fals în declarații și 3 de fals intelectual.

 

Totodată, au fost constatate 6 infracţiuni de corupţie, și câte o infracţiune prevăzută de Codul Fiscal, complicitate la evaziune fiscală, fals privind identitatea, la Lg. 59/ 1934 la legea cecului, la Legea nr. 656/2003 privind spălarea banilor, complicitate la spălarea banilor, de conflict de interese și constituire a unui grup infracțional organizat.

 

Exemple:

 

La data de 17 martie a.c., Poliția Română a efectuat 93 de percheziții domiciliare, în municipiul București și în județele Buzău, Bacău, Sibiu, Timiș și Ilfov, pentru destructurarea a patru grupări infracţionale specializate în evaziune fiscală și spălare de bani, în legătură cu activități de tip ,,video chat”.

 

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat bani, lei și valută, echivalentul a aproximativ 200.000 de euro, 120 de unități de calcul, 32 de medii de stocare și 131 de carduri bancare. De asemenea, a fost instituit sechestru asigurator pe banii aflați în conturile bancare ale persoanelor bănuite, în valoare de peste 16.000.000 de dolari americani, precum și asupra a 5 locuințe și 6 autoturisme.

 

Acțiunea a fost coordonată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliției Române și al Departamentului de Informații și Protecție Internă.

 

Poliţiştii din Dâmboviţa au efectuat, la data de 18 martie a.c., două percheziţii la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la 822.000 de lei.
 

Sursă: IGPR

Link to comment

INFRACŢIUNILE ECONOMICE, ÎN ATENŢIA POLIŢIEI ROMÂNE

Poliţia Română acţionează permanent pentru prevenirea şi combaterea infracțiunilor economice și protejarea mediului de afaceri. În ultima săptămână, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au constatat 136 de infracţiuni, de comiterea cărora sunt bănuite 148 de persoane.

În perioada 20 – 26 martie a.c., în urma activităţilor desfăşurate sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au constatat 136 de infracţiuni economice.

De comiterea acestor fapte sunt bănuite 148 de persoane, dintre care 4 au fost arestate.

Astfel, poliţiştii au constatat, în ultima săptămână, 61 de infracţiuni de evaziune fiscală, 28 de infracţiuni prevăzute de Codul Vamal, 8 înşelăciuni, o infracţiune de uz de fals, 4 delapidări și 3 infracțiuni la legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

De asemenea, poliţiştii cercetează o infracţiune prevăzută de Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, 5 abuzuri în serviciu, 2 fapte de tentativă la înșelăciune, 3 de fals în declarații și una de fals intelectual.

Totodată, au fost constatate o infracţiune prevăzută de Codul Fiscal, 4 infracțiuni la Legea nr. 656/2003 privind spălarea banilor, 9 infracțiuni de luare de mită și 5 infracțiuni de dare de mită.

Exemplu:

■ La data de 24 martie a.c., Poliția Română a efectuat 32 de percheziţii în judeţele Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu şi în municipiul Bucureşti, pentru probarea activităţii infracţionale a reprezentanţilor unei instituţii de învăţământ superior din Bucureşti, care ar fi atribuit în mod ilegal contracte de achiziţii publice.

Poliţiştii au ridicat mai multe înscrisuri şi documente, precum şi computere folosite în activitatea infracţională.

În urma administrării probatoriului, două persoane cu funcţii de conducere au fost reţinute de poliţişti, fiind prezentate magistraţilor, care au dispus măsura arestului la domiciliu. Faţă de alte două persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar.

La activităţi au participat poliţişti de la Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi de la Institutul Naţional de Criminalistică, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Sursă: IGPR

Link to comment
  • Marius unfeatured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.