Jump to content
POLITISTI.ro

Acţiuni pentru protejarea fondului piscicol


NewsBot

Recommended Posts

Acţiune pentru protejarea fondului piscicol

 

Peste 650 de kg. de peşte, 12 ambarcaţiuni şi plase de pescuit în lungime de peste 3,5 km au fost ridicate în urma unei acţiuni care a avut loc în zona deltaică.

În perioada 1-13 octombrie a.c.., Serviciului Poliţiei Delta Dunării, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu reprezentanţi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură - Filiala Tulcea, au organizat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol.

Echipele de control au efectuat peste 100 de acţiuni şi controale în urma cărora au depistat 16 infracţiuni prevăzute de Legea nr. 317/2009 pentru aprobarea O.U.G.23/2008 privind pescuitul şi acvaculura, 22 de persoane fiind suspectate de comiterea acestor fapte.

De asemenea, au fost aplicate şapte sancţiuni contravenţionale şi au fost ridicate în vederea confiscării 12 ambarcaţiuni, 10 motoare de ambarcaţiuni, 61 de plase de pescuit monofilament, în lungime totală de 2.100 m., 36 de setci tip avă, textile, în lungime de 1.410 m. şi 658 kg. de peşte proaspăt. Valoarea bunurilor ridicate în vederea confiscării fiind de peste 77.000 lei.

Într-unul dintre cazuri, poliţiştii au depistat un bărbat, de 47 de ani, din localitatea Dunavăţu de Jos, judeţul Tulcea, care folosea o ambarcaţiune cu motor şi 15 setci din fir textil, neautorizate, cu care pescuise 130 kg. peşte, fără a deţine autorizaţie de pescuit comercial.

Celui în cauză i s-a întocmit dosar penal, iar setcile, ambarcaţiunea şi motorul acesteia au fost ridicate în vederea confiscării. Peştele a fost confiscat şi predat la o societate de profil pentru a fi valorificat.

Alt caz vizează doi bărbaţi, tot din Dunavăţu de Jos, judeţul Tulcea, care se foloseau de o ambarcaţiune cu motor, 10 setci din fir textil, neautorizate şi 6 setci monofilament cu care pescuiseră 52 kg. de peşte, fără a deţine autorizaţii de pescuit comercial.

Celor în cauză li s-a întocmit dosar penal, setcile, ambarcaţiunea şi motorul au fost ridicate în vederea confiscării, iar peştele a fost confiscat şi predat la o societate de profil pentru a fi valorificat.

De asemenea, în zona lacului Goloviţa, canal Baia, poliţiştii au depistat trei bărbaţi, toţi din Baia, judeţul Tulcea, care se foloseau de o ambarcaţiune şi 15 setci monofilament, în lungime totală de 750 metri, cu care pescuiseră 35 kg. de peşte.

Celor în cauză li s-a întocmit dosar penal, setcile şi ambarcaţiunea au fost ridicate în vederea confiscării, iar peştele a fost confiscat şi predat la o societate de profil pentru a fi valorificat.

Poliţiştii vor continua activităţile pentru prevenirea braconajului piscicol şi în perioada următoare.

I.G.P.R.

Link to comment
  • 3 months later...

Acţiune pentru protejarea fondului piscicol

 

Plase de pescuit în lungime de peste 6,8 km au fost ridicate în urma unei acţiuni care a avut loc în judeţul Neamţ.

La data de 9 februarie a.c., în baza Planurilor Comune de Acţiune “SCUTUL PĂDURII 2012” şi “STOP BRACONAJULUI 2012”, poliţiştii din cadrul Serviciului de Ordine Publică - Biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice şi Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Europene şi Naţionale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ au acţionat, pe raza de competenţă, pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice şi a braconajului piscicol.

Astfel poliţiştii au depistat pe raza localităţii Săvineşti, judeţul Neamţ, un autoturism condus de S.M. de 24 de ani, din localitatea Sinoe, judeţul Constanţa, în care se mai aflau alte trei persoane tot din judeţul Constanţa, respectiv R.C. de 30 de ani, R.G. de 20 de ani şi B.A. de 22 de ani.

În urma controlului efectuat asupra autoturismului, în portbagaj au fost depistate 10 sacoşe de culoare neagră, în fiecare aflându-se un bax din polietilenă, în care se aflau 170 de bucăţi de plase tip monofilament, cu dimensiunile ochiurilor cuprinse între 45 şi 80 de mm, fiecare având o lungime de 40 m şi lăţime de 1,5 m.

În cauză s-a întocmit dosar penal pe numele suspectului S.M., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”deţinere de unelte de plasă tip monofilament”, fiind dispusă măsura ridicării în vederea confiscării a celor 170 de bucăţi de plase tip monofilament ce însumează 6.800 de metri.

 

Centrul de Informare şi Relaţii Publice - I.G.P.R.

Link to comment
  • 1 year later...

Acţiune în zona deltaică pentru protejarea fondului piscicol

 

Peste 170 de kg. de peşte, 3 ambarcaţiuni, 3 motoare de ambarcaţiuni şi 26 de plase de pescuit au fost ridicate în vederea confiscării de către poliţişti, în urma unei acţiuni desfăşurată în zona deltaică.


În perioada 11-22 mai a.c., poliţişti din cadrul Serviciului de Poliţie Delta Dunării, în colaborare cu lucrători ai Asociaţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, au desfăşurat acţiuni în zona Deltei Dunării, pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol şi cinegetic.

În urma acţiunilor desfăşurate, poliţiştii au depistat şase infracţiuni prevăzute şi pedepsite de O.U.G.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, de comiterea cărora sunt suspectate şapte persoane.

De asemenea, au ridicat în vederea confiscării 3 ambarcaţiuni din fibră de sticlă, 3 motoare de ambarcaţiuni, 16 plase de pescuit monofilament, în lungime totală de 800 de metri, 10 setci tip avă, în lungime de aproximativ 280 m. şi 172 de kg. de peşte proaspăt.

Valoarea aproximativă a bunurilor ridicate în vederea confiscării a fost de 25.000 de lei.

Exemple:

  • La data de 11 mai a.c., poliţiştii au depistat un tânăr în vârstă de 28 de ani, din municipiul Tulcea, judeţul Tulcea, în timp ce transporta 117 kg de pește, specia crap, fără a deține documente legale de proveniență. Celui în cauză i s-a întocmit dosar penal, conform art. 64 lit. j) din O.U.G. 23/2008, aprobată cu modificări și completări de Legea nr. 317/2009, iar peştele a fost confiscat și predat la o unitate de profil, pentru comercializare.
  • La data de 14 mai a.c., a fost depistat în zona Canal 36, un bărbat de 39 de ani, din municipiul Tulcea, judeţul Tulcea, în timp ce deținea și transporta 30 de kg de pește, de diferite specii, fără a deține documente de proveniență a mărfii. Celui în cauză i s-a întocmit dosar penal conform art. 64, lit. j) din O.U.G. 23/2008, aprobată cu modificări și completări de Legea nr. 317/2009, iar peștele a fost confiscat.
  • La data de 21 mai a.c., au fost identificați doi bărbaţi din judeţul Tulcea, în timp ce pescuiau cu ajutorul a 4(patru) setci tip ohane, pe Marea Neagră, în zona Baia de Sud, dintr-o ambarcațiune din fibră de sticlă, propulsată de un motor. Cu ocazia controlului ambarcaţiunii, s-a constatat că aceştia capturaseră un exemplar de sturion, din specia păstrugă. Celor în cauză li s-a întocmit dosar penal conform art. 64, lit. g) și art. 65 lit b). din O.U.G. 23/2008, aprobată cu modificări și completări de Legea nr. 317/2009, iar exemplarul de sturion, aflat în stare vie, a fost eliberat în mediul natural. Uneltele de pescuit, ambarcaţiunea şi motorul au fost ridicate în vederea confiscării.
  • La data de 22 mai a.c., poliţiştii au încercat să oprească pentru control o ambarcațiune tip lotcă din fibră de sticlă, cu motor de 15 c.p., în care se aflau două persoane de sex masculin. Persoanele în cauză nu s-au supus semnalului de oprire, părăsind locul în viteză.

    Echipa de control a trecut la urmărirea acestora, procedând la somațiile legale, în cele din urmă fiind necesară executarea unui foc de avertisment în plan vertical, cu armamentul din dotare, reușindu-se oprirea și identificarea celor două persoane, acestea fiind Ș.T., de 32 de ani și B.C.T., de 18 ani, ambii din Tudor Vladimirescu, judeţul Tulcea. Nu au rezultat victime.

    În timpul urmăririi cei doi, bărbaţii au aruncat din ambarcațiunea lor doi saci din rafie ce conțineau circa 30 de kg de pește proaspăt (specia somn).

    Celor în cauză li s-a întocmit dosar penal, iar ambarcațiunea, motorul și pește s-au ridicat în vederea confiscării.

Sursa:  IGPR

Link to comment
  • 1 year later...

Acţiune a poliţiştilor pentru combaterea braconajului piscicol pe raza judeţului Bacău

 

Peste 3 kilometri de plase de pescuit monofilament şi peste 70 de kg. de peşte, pescuit ilegal, au fost ridicate de poliţişti, în cadrul unei acţiuni de prevenire şi combatere a braconajului piscicol.

La data de 19 iunie a.c., poliţişti ai Serviciului de Ordine Publică din cadrul I.P.J. Bacău, împreună cu poliţişti ai Secţiei 8 Poliţie Rurală Buhoci, beneficiind de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bacău, au acţionat pentru prevenirea şi combaterea faptelor de pescuit ilegal şi braconaj piscicol.

Acţiunea a vizat zonele acumulărilor hidrotehnice din Bazinul Siret (Lacul Racăciuni), respectiv zonele Răcătau, Bazga şi Răcăciuni.

În cadrul acţiunii, poliţiştii au depistat în flagrant, în zona “Bazga”, trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 21 şi 41 de ani, toţi din comuna Horgeşti, care ar fi pescuit, cu plase monofilament şi o ambarcaţiune artizanală, 58 de kg. de peşte din speciile plătică, roşioară şi biban.

Totodată, în zona Răcătău, au mai fost depistaţi doi bărbaţi, de 25 şi 29 de ani, din comuna Horgeşti care ar fi pescuit cu plase monofilament şi o ambarcaţiune artizanală 13 kg. de peşte din speciile plătică, roşioară şi biban.

Poliţiştii au întocmit dosare de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de pescuit în apele teritoriale cu plase monofilament şi pescuit comercial neautorizat.

De asemenea, a fost luată măsura confiscării celor două ambarcatiuni artizanale şi a celor cinci plase de pescuit tip monofilament, iar cele 71 de kg. de peşte au fost ridicate şi predate D.S.V.S.A. Bacău.

În cadrul aceleaşi acţiuni, au fost depistate alte patru persoane, cu vârste cuprinse între 15 şi 63 de ani, care desfăşurau activităţi de pescuit sportiv cu mai multe undiţe şi lansete, fără a deţine permise de pescuit valabile.

Cei în cauză au fost sancţionaţi contravenţional, cu amenzi în valoare totală de 1.050 de lei, în conformitate cu O.U.G. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.

În timpul controlului efectuat, pe suprafaţa lacului de acumulare Răcăciuni au fost identificate 60 de plase de pescuit monofilament, în lungime totală de 3.000 de metri şi o barcă artizanală, din lemn, abandonate.

Resursele acvatice găsite în aceste plase au fost redate mediului natural, iar cele 60 de plase monofilament şi barca artizanală au fost distruse prin incendiere.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 10 months later...

ACȚIUNI ALE POLIȚIȘTILOR PENTRU PREVENIREA ŞI COMBATEREA PESCUITULUI ILEGAL

 

În urma a zeci de controale, acțiuni și verificări desfășurate de polițiștii de transporturi, pe apă, la societăți comerciale și asociații piscole, asupra mai multor autoturisme și ambarcațiuni navale, au fost confiscate aproape 300 de kilograme de peşte proaspăt, pescuit ilegal. 19 persoane au fost depistate în flagrant.

 

În perioada 27 – 30 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul structurilor de poliţie transporturi navale, în colaborare cu specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură şi Garda Națională de Mediu, au acţionat pentru prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal, transportului şi comercializării produselor din peşte.

 

Astfel, în urma celor 77 de acțiuni și controale desfășurate în ape interioare, în amenajările piscicole și asociațiile de profil, pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării produselor din peşte sau pe linia legalităţii transportului de peşte, au fost constatate 28 de infracțiuni (dintre care 25 de infracțiuni prevăzute de O.U.G. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura).

 

Au fost verificate 8 societăţi comerciale și o asociație piscicolă și au fost controlate 48 de autoturisme și 65 de ambarcaţiuni.

 

Polițiștii au aplicat 26 de sancţiuni contravenţionale (din care 24 prevăzute de O.U.G. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura), în valoare totală de 5.420 de lei.

 

Sunt cercetate penal 19 persoane ce au fost depistate în flagrant.

 

În urma activităților, au fost ridicate, în vederea confiscării, 286 kg. de peşte proaspăt din diferite specii, 10 plase de pescuit cu fir textil, în lungime de aproximativ 290 de metri, 4 plase monofilament de 147 de metri, 7 setci în lungime totală de peste 200 de metri și 29 alte unelte de pescuit.

 

Exemple semnificative:

 

Polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Galați, au depistat în flagrant, la Trecere BAC Gropeni, județul Brăila, trei bărbați cu vârste cuprinse între 29 și 46 de ani, toți din Brăila, care transportau, cu un autoturism, 187 kg. de pește din speciile caras, somn, știucă și crap, pescuit din Fluviul Dunărea.

 

Aceștia sunt acum cercetați penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere, transport sau comercializare fără documente legale a peștelui, faptă prevăzută și pedepsită de art.64 lit din OUG 23/2008.

 

Cantitatea de pește, în valoare aproximativă de 2.500 de lei, găsită în autoturism, a fost ridicată în vederea confiscării și predată unei societăţi comerciale, pentru valorificare.

 

Activitatea a beneficiat de sprijinul reprezentanților Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură Moldova, filiala Brăila și Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Brăila

 

La data de 27 aprilie a.c., polițiștii Postului de Politie Transporturi Navale Fetești au depistat doi bărbați, de 26 și 27 de ani, ambii județul Ialomița, în timp ce transportau cu un autoturism, 86 kg. de pește din specia caras, fără a deține documente de proveniență.

 

Cantitatea de pește a fost ridicată și predată unei societăți comerciale specializate. Cei în cauză sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de deținerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui, icrelor ori produselor din peste obținute din pescuit, fapta prev. de art. 64 O.U.G. 23/2008.

Sursă: IGPR

Link to comment
  • 2 months later...

ACŢIUNI PENTRU PROTEJAREA FONDULUI PISCICOL DIN DELTA DUNĂRII

Polițiștii Serviciului de Poliţie ,,Delta Dunării” acționează permanent pentru prevenirea și combaterea faptelor de braconaj piscicol în zona Rezervației Biosferei “Delta Dunării”.

În prima jumătate a anului, polițiștii au confiscat peste 7 tone de pește pescuit ilegal, au indisponibilizat peste 20 de ambarcațiuni, 2 dispozitive electrice pentru pescuit și 27 de km. de plase de pescuit.

În prima jumătate a anului, sub coordonarea Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii Serviciului de Poliţie “Delta Dunării” au efectuat 132 de acţiuni şi controale pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol.

În urma activităţilor desfăşurate, polițiștii au constatat 65 de infracţiuni piscicole, de comiterea cărora sunt bănuite 109 persoane. De asemenea, au aplicat 85 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 8.890 de lei.

Totodată, poliţiştii au ridicat, în vederea confiscării, 7.063 de kg. de peşte, 22,4 kg. de icre, 23 de ambarcaţiuni, 20 de motoare de ambarcaţiuni, 5 autovehicule, două dispozitive electrice pentru pescuit și 542 de unelte de pescuit, în lungime totală de 27.100 de m. Valoarea totală a bunurilor confiscate de peste 210.000 de lei.

Sursă: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.