Jump to content
POLITISTI.ro

Psihologie criminalistica


profiler

Recommended Posts

Buna ziua.Eu sunt student la Facultatea de psihologie iar dupa ce termin doresc sa ma specializez pe psihologie judiciara/psih criminalistica.Doream sa stiu care sunt atributiile unui psiholog criminalist intr-un inspectorat de politie si cum se poate ajunge acolo?

Va multumesc anticipat.

Link to comment
 • Moderator

Ai citit topicul ?

Politistii provin din randul absolventilor institutiilor de invatamant din cadrul Ministerului Administraţiei si Internelor, respectiv din Academia de Politie din Bucuresti, Scoala de Agenti de Politie din Campina si Scoala de Agenti de Politie din Cluj Napoca, toate aceste institutii avand prevazuta ca speciailizare in programa de invatamant disciplina "criminalistica".

Optiunea de a urma anumite studii superioare, cursuri sau alte forme de pregatire intr-un anumit domeniu este o optiune strict personala, care nu asigura obtinerea unui loc de munca in domeniul criminalistic din Politia Romana.

Link to comment

Nu as vrea sa-ti tai elanul insa se vede clar ca esti din afara sistemului si urmaresti Discovery insa te asigur ca in sistemul POLITIEI ROMANE nu se pune prea mare pret pe aceasta specialitate, psihologii in marea lor majoritate sunt tot felul de angajati din sursa externa fosti consilieri prin tot felul de institutii, etc. In ceea ce priveste organizarea centrala a psihologilor MAI tocmai a fost pusa pe butuci prin desfintare restructurare sau cum vrei tu sa intelegi.

Iti spun sigur ca de fapt in PR nu vei gasii un profiler doar fufe si pisihologi de copii cu dizabilitati.

Cam asta este. Bafta

 • Upvote 1
Link to comment
 • 5 years later...

Buna ziua, dacă sunt licențiata in psihologie și fac masterul in Criminalistica și psihologia judiciara in investigatia penală sau Psihologie judiciara și victimologie, pot profesa ca psiholog criminalist (profiler) ?

Link to comment
 • Moderator
15 minute în urmă, Alexandra5 a scris:

pot profesa ca psiholog criminalist (profiler) ?

Sigur că da, dar nu în realitate, poţi numai în filme şi în vise.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Pentru că în realitate funcţia asta inventată de "profiler - marele psiholog" există doar în filme. 

Link to comment

Ok ,atunci ce funcție poți ocupa cu aceste specializări? Consider ca un absolvent de academie nu este la fel de bun pe partea psihologică ca unul de psihologie ..... ma gândesc ca este nevoie și de absolvenți de psihologie cu master in criminalistica și psihologie judiciara in rezolvarea cazurilor de omor ,etc 

Link to comment
 • Moderator

În visele tale ... poate. În realitate, absolventul de Academie este poliţist, iar peste tot prin lumea asta, poliţistul este cel care "rezolvă cazurile de omor, etc.", nu psihologul. În viaţa reală psihologul care lucrează la poliţie, nu are absolut nicio legătură cu misiunea de a descoperi infracţiuni şi de a-i identifica pe autorii acestora. 

 • Upvote 1
Link to comment

Psihologii se ocupa de testele psihologice pe care le dau politistii si mai exista o functie pentru poligraf. Ce este cel mai grav, sunt subordonati inspectorului sef ! Asa ca mai usor cu pianul pe scari ca nu psihologii prin hoti !

Edited by Elvis
Link to comment
 • Moderator

@Alexandra5

Când nu freacă menta, se mai ocupă cu evaluări psihologice, testări psihologice, analiză comportamentală, psihologia muncii, etc. activităţi care nu au absolut nicio legătură cu munca specifică de poliţie. Te asigur că psihologii din poliţie văd infractorii doar la TV şi în ziare.

Link to comment

Nu cred ca este nevoie de o atitudine sfidătoare in cazul in care am pus câteva întrebări și la care nu este nimeni obligat sa răspundă dacă nu vrea ..... sa înțeleg ca psihologul nu face nimic in poliție , sunt "degeaba" ,masterele ca Criminalistica și psihologie judiciara in investigatia penală, Psihologie judiciara și victimologie sunt apa de ploaie ,practic care este scopul lor???  Mulțumesc pentru răspunsuri ;) 

Link to comment

Sfidatoare ? Tu pui intrebari la care nu este nimeni obligat sa raspunda ? Si esti psiholog ? La ultima ta intrebare eu nu o sa iti raspund pentru ca nu sunt obligat. Dumnezeule mare ! Stiu......tu nu crezi in Dumnezeu, esti psiholog !

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Fiecare înţelege atât cât poate. :clip: Sfatul meu e să ţii minte că filmele sunt extraordinare doar pentru momentele în care vrei să te detaşezi de realitate.

 • Upvote 1
Link to comment

Cunosc o persoană, care umai doctoratul în psihologie nu-l are, este agent de siguranță publică și nici nu știu să fi rezolvat vre-un caz de „ omor” , deși este polițist de o grămadă de ani. Iar chestia cu „ profiler”-ul, chiar că este ceva ce am văzut doar prin filme, când psihologul, „intră ” în mintea criminalului (mai bine zis gândește ca acesta) și pac, indică autorul.

 Totuși să nu uităm că a fost la Institutul Național de Criminalistică ( nu știu dacă o mai fi un asemenea pos) un celebru psiholog , dar s-a pensionat și în prezent este profesor universitar. Se numește Tudorel Butoi și care s-a cam ocupat cu următoarele:

1975 – 2001 PSIHOLOG CRIMINALIST, ŞEF DE LABORATOR – - expert în detecţia comportamentelor simulate şi psihologie judiciară – Serviciul CriminalisticPoliţia Capitalei. - investigaţii psihologice (testări) – examinări de tip poligraf, elaborări de rapoarte ştiinţificotehnice, elaborări de expertize etc. - supervizare în materia detecţiei comportamentelor simulate. - editare cursuri, lucrări de specialitate în materie de psihologie judiciară, criminalistică, criminologie etc, având o grămadă de atestări, cum ar fi:

1. atestat ca psiholog principal în domeniile: - psihologie aplicată, securitate naţională – nr.4759/07.03.2007. - psihologie clinică – nr.4446/23.11.2006. - psihologie judiciară – comportamente simulate – nr.2028/12.04.2006. Colegiul psihologilor din România.

2. atestat ca MEMBERSHIP – EOROPOLYGRAPH – 2006 (Asociaţia Experţilor Europeni în Tehnica Poligraf). Atestat ca MEMBERSHIP – APA - 2001- (Asociaţia Experţilor Americani în Tehnica Poligraf-).

3. profesor universitar conform Ord. Min. Nr. 4628/06.09.2004 pentru disciplina „psihologie juridică” din cadrul Facultaţii de Drept Bucureşti – poz. 9. doctor în „psihologie judiciară” (Universitatea Bucureşti–diploma R/nr. 0003502,nr.2/18.12.1998).

4. absolvent post-universitar (Universitatea Bucureşti – diploma seria R/nr. 0003502, nr. 2/18.12.1998).

5. licenţiat în drept (Universitatea Bucureşti – Faculatatea de Drept – diploma nr. 47153/13.10.1981).

6. licenţiat în psihologie (Universitatea Bucureşti – Faculatatea de Psihologie – diploma nr. 16703/03.03.1973)

 

 

Edited by iav
Link to comment

Întreb doar, domnul Tudorel Butoi intra aşa în mintea "cremenalului" în baza urmelor, indiciilor etc., a vizionării locului comiterii infracţiunii ... după care, pac, pac, indica sau descoperea autorul? Exact ca în filme? Sau cum? Câţi autori ai unor infracţiuni a descoperit domnia sa ... aşa prin "puterea minţii"?
pentru că din ce citesc eu în lista aia lungă de diplome şi specializări, nu reiese că ar fi făcut aşa ceva, ci poate doar îi studia după ce-i prindeau poliţiştii. Mă înşel?

Link to comment

Nu, nu intra ca-n filme, în mintea criminalului. Folosea un aparat pe nume Poligraf (a nu seconfunda cu bastonul de cauciuc).

 Cică din 1975 și până în 2001, ar fi participat la anchetarea a 37 000 de persoane, din care 111 autori de omorururi, din care 11 în serie. și ce am scris în postul anterior, am luat din c.v -ul domniei sale, iar cifrele dintr-un interviu dat la jurnalul.ro.

 

Link to comment
 • Member

Într-adevăr, Alexandra5, masterele pe care le-ai expus puțin mai sus, cu tot felul de denumiri pompoase, sunt exact degeaba. Singura utilitate o regăsești doar de partea celor care țin aceste cursuri, prin simplul fapt că obțin sume de bani pe iluzia unor tineri care se văd mari profileri de criminali în serie. Și nu îți spunem asta cu răutate ci doar pentru că lucrăm în operativ (unii dintre noi) și cunoaștem foarte bine rolul fiecăruia în structurile sus-amintite, implicit etapele unei investigații sau cercetări penale. Aceste noțiuni se consolidează în timpul carierei, în funcție de linia de muncă în cadrul căreia îți desfășori activitatea, astfel reușești să deprinzi elemente și tehnici de psihologie cât poate nu înveți pe durata a două-trei mastere, întrucât intri în contact cu tot felul de caractere (delincvenți specializați mai mult sau mai puțin în comiterea unor anumite infracțiuni). Cei mai buni ,,profileri” în Poliția Română sunt aceia, din punctul meu de vedere, care au interacționat în decursul vieții (începând cu perioada copilăriei poate) cu mediul infracțional; cunosc cum se pentrează aceste medii și știu să se comporte în anumite situații critice cu un infractor versat. Mă îndoiesc că pe perioada unor module reușește vreun pedagog ,,multifuncțional” să-ți le explice aceste aspecte și oarecum tu să reușești să capeți anumite deprinderi vitale activității de investigație sau cercetare penală. 

 

 • Upvote 3
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.