Jump to content
POLITISTI.ro

Garda Financiara si Vama vor opri masinile in trafic


Recommended Posts

 • Moderator

Guvernul va extinde atribuțiile comisarilor Gărzii Financiare și angajaților Autorității Vămilor, în vederea combaterii evaziunii, și le va acorda dreptul de a opri mijloace de transport pentru control.

După ce anul trecut a permis inspectorilor Gărzii să confiște bunuri și să participe la percheziții, guvernul va spori atribuțiile acestora și ale angajaților vămii odată cu adoptarea unei noi ordonanțe de urgență.

Noile drepturi ale comisarilor sunt prevăzute în proiectul de ordonanță de urgență privind combaterea evaziunii fiscale și sună cam așa:

"Comisarii Garzii Financiare si lucratorii vamali ai Autoritatii Nationale a Vamilor pot opri mijoacele de transport pentru indeplinirea atributiilor de serviciu reglementate prin legile de organizare si functionare proprii"

Ce părere aveți?

Link to comment
 • Moderator

Mă îndoiesc că acest guvern e atât de capabil încât să știe ce presupune armonizarea legislației când dorește să ia o măsură sau când dorește să facă ceva. Dar cel mai probabil va primi câteva palme de la instanțele judecătorești și se va trezi ulterior.

Cred că e guvernul cu cele mai multe procese pierdute și cu cele mai multe acte normative declarate neconstituționale din istoria post-decembristă a României.

Link to comment

In acest caz trebuie sa modifice si Regulamentul circulatiei pe drumurile publice.

Negativ, nu trebuie modificat nimic. E vorba de competentele fiecarei formatiuni aici. Vor putea opri masinile si legitima soferii DAR nu vor putea sa le solicite permisul si talonul sau asigurarea. OUG 195 din cate stiu eu nu confera exclusiv politistilor rutier competenta de a opri masinile in trafic. Avem si frontiera, transporturile, armata, patrulele scolare, pompierii etc. care pot opri autoturismele in lipsa agentilor de politie rutiera..

 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator

Da dar acele categorii sunt menționate în codul rutier.

Acolo parcă la obligațiile conducătorilor auto este stipulat că au obligația de a respecta indicațiile polițistului de frontieră în zonele de frontieră, ale conducătorului unei coloane de vehicule a armatei când o astfel de coloană se deplasează pe drumurile publice, etc

Link to comment

In principiu asa se va intampla. Nu cred eu ca se va lansa garda financiara in urmarirea unei masini :) Si ARR-ul care e MULT MAI INTEMEIATA sa opreasca auto in trafic face corp comun cu rutiera cand e vb de actiuni...

Link to comment

In principiu asa se va intampla. Nu cred eu ca se va lansa garda financiara in urmarirea unei masini :) Si ARR-ul care e MULT MAI INTEMEIATA sa opreasca auto in trafic face corp comun cu rutiera cand e vb de actiuni...

daca s-ar fi avut in vedere actiuni comune nu ar fi fost nevoie de o prevedere legala expresa care sa dea dreptul GF si Vamii sa opreasca masinile in trafic deoarece colegii de la rutiera o facea ptr ei. O asemenea preevdele legala este aplicabila si utila doar daca se are in vedere lipsa unor politsti de la rutiera si ca sa nu aibe parte de bobirnace de la soferii care cunosc legea atunci au inserat asa ceva.

Link to comment

Asta ar mai lipsi , garda financiara si vama sa opreasca masini in trafic.

Chiar ca toata lumea s-a lovit la cap. Sa inteleg ca nu este de ajuns ce au facut in vama cu alcoolul, tigarile si sectorul legume -fructe?

Sa fim sanatosi ca multa lume sare gardul. :emo-yessir:

Link to comment
 • 1 month later...
 • Moderator

E oficial, Guvernul a dat puteri sporite Gărzii Financiare şi Vămii să poată opri şoferii pe drumurile publice, pentru a le verifica autoturismele. În acelaşi timp, guvernanţii îi şi îmbracă pe comisari în uniforme, cu însemne care trebuie să fie neapărat de culoare roşie. Prin OUG 54/2010 privind unele măsuri de combatere a evaziunii fiscale se modifică actul normativ referitor la circulaţia pe drumurile publice.

Participanţii la trafic au obligaţia de a opri şi la semnalele lucrătorilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Pe lângă poliţişti şi alte organe abilitate, de la 1 iulie mai pot opri conducătorii auto aflaţi în trafic şi comisarii Gărzii Financiare, precum şi lucrătorii Vămii. Ei au puteri sporite în lupta împotriva evaziunii fiscale şi pot opri în timpul controalelor autovehiculele aflate pe stradă, pentru a le verifica.

Veste roşii pentru comisarii Gărzii

Autovehiculele ANAF cu care vor să oprească maşinile în trafic trebuie să fie inscripţionate vizibil cu denumirea şi sigla instituţiei din care fac parte, pot fi instalate dispozitive luminoase cu mesaje variabile. În plus, legea impune uniforme şi veste reflectorizante de culoare roşie pentru funcţionarii ANAF care ies în trafic pentru a opri diverse autovehicule.

La articolul 35 din OUG nr. 195/2002 republicată se introduce un nou paragraf, care va avea următorul cuprins:

(4^1) Funcţionarii din cadrul ANAF, care în scopul exercitării atribuţiilor de control specifice efectuează semnale de oprire pentru conducătorii autovehiculelor, sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive şi mijloace de protecţie fluorescent-reflectorizante pe fond de culoare roşie, stabilite prin hotărâre a guvernului“.

Cum vameşii aveau deja uniformă rămâne ca doar pentru comisarii Gărzii Financiare să se stabilească modelul de uniformă şi vestele reflectorizante de culoare roşie.

Pentru vameşi există deja o uniformă. Aceştia nu au fost informaţi dacă vor primi şi ei veste reflectorizante de culoare roşie, aşa cum prevede OUG nr. 54/2010, dar pentru a respecta ordonanţa şi pentru a putea opri şoferii în trafic trebuiesc schimbate însemnele vameşilor.

sursa: gds.ro

Link to comment

întrebare : dacă nu opresc la semnalul regulamentar al polițistului ,sunt sancționat contravențional și mi se reține permisul de conducere ...dar dacă nu opresc la semnalul lucrătorului de la garda financiară îmi i-a ventilele ??? sau îmi desumflă roata de rezervă :clip::blink::wacko: ??? că oricum aștia nu au competențe să-mi verifice mie( ca și cetățățean _vorbesc ) permisul de conducere .

o să vedeți ce o să se întîmple ... tot nouă o să ne dea câte doi ,trei din aștia în „ dotare ” atunci când intrăm in serviciu și o să trebuiască să-i păzim să nu-i bată careva

Link to comment

@Ghici din pacate ai dreptate, la fel s-a inceput si se continua cu ARR AND RAR si mai nou jandarmi. Urmeaza astia. Oare cine mai doreste poate sa se alature in hora nu degeaba zic camionagii ca e capra cu trei iezi intr-un anumit loc, acu o sa zica ca e alba ca zapada cu cei 7 pitici.

Link to comment

nu am vazut sanctiune ptr faptul ca nu opresti la semnalul fiscului. deci vor avea nevoie de politistii de la rutiera altfel o sa arate ca niste "ia-ma nene" cu veste colorate. :ner:

Link to comment

Inca unii care doresc sa fie politisti.

Ce nu inteleg eu de ce nu sunt transferate aceste structuri la politie si s-ar rezolva problema :ner: :ner: :ner:

Link to comment

nu cred, insa pot fi folositi ca si jaloane sa delimiteze gropile din carosabil.

Edited by Administrator
Quote inutil.
Link to comment

Glumim acum ca sunt la inceput dar ce vom face cand ne vor opri si vor gasi ca traficam sau contrabandam vreun litru de vin fara timbru pe care-l aducem de la rudele de la tara ?!?

Link to comment

Sunt convins ca nu vor exagera in acest sens. adica vor opri doar masinile despre care au informatii ca apartin anumitor firme deja controlate si suspecte, sau info de la Frontiera, sau fac filtre. insa vor opri in special masinile de marfa, asa cum au facut anul trecut cind opreau in special cele care transportau cereale. era plin de GF pe drumul catre portul Constanta impreuna cu cei de la Rutiera insa opreau doar masinile de marfa nu si carausii care aveau 3 saci de griu pe o Dacie 1300.

Link to comment
 • 2 months later...

întrebare ???

dacă oprim la semnalul omului muncii de la fisc ,sau vamă , iar în timpul controlului ne ”plictisim” și plecăm . ce face ”controlistul ” ??? (știu ,controlist este un cuvânt inventat de mine , dar vorba lui TOMA CARAGIU _ n-am găsit altă rimă ...

Link to comment

maine o sa bage si SPP, gunoierii si maturatorii de pe strada. toti timpitii care au o uniforma or sa aibe dreptul sa te opreasca in trafic ca asa vrea muschiu' lui. problema este ca nici macar nu au obligatia sa aibe un minim de indicii ca te faci vinovat de activitati suspecte dpdv fiscal/vamal ca sa te poata opri. Nu exista nici o interdictie - te opresc si gata.

art.100 alin1 pct 1 sanctioneaza nerespectarea semnalelor ANAF. asa ca daca pleci inainte sa termine controlul atunci nu ai respectat semnalul - adica sa te opresti pina te lase ei sa pleci.

Link to comment
 • 3 weeks later...
 • Member

poate mai multa coruptie, ce naiba cei de la garda sunt cei mai corupti, si stiu eu bine de ce acuz, astia ne mai trebuie sa arate toti catre politie ca suntem cei mai corupti.

ina tara asta chiar nimeni nu vede ce se intampla? hmmmt.gif, numai hotii, marinare du-te baaa si lase-ne ! se duce de tot tara asta la fund

Link to comment

corect. gindeste-te cind vor apare numai stiri cu politisti corupti si de fapt sunt cei din fosta GF :))) sa vad pe unde mai scoate ministrul camasa aia de ospatar :ner:

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.