Jump to content
POLITISTI.ro

Conducerea unui vehicul avand peste 0,80 gr/l alcool pur in sange


Mateuta

Recommended Posts

Buna ziua, am cateva nelamuriri cu privire la aceasta infractiune. Un amic a facut-o de oaie, s-a urcat la volan desi bause, iar rezultatul testelor de la spital au aratat ca avea 0,82 gr/l alcool in sange.

Infractiunea este prevazuta si pedepsita de art 87 alin (1) OUG 195/2002 cu inchisoarea de la 1 pana la 5 ani fara sa precizeze de pedeapsa amenzii penale deci pana la urma va fi trimis in judecata undeva va primi pedeapsa inchisorii cu suspendare?

Insa nu inteleg niste lucruri din Codul Penal, art 74 enumera cateva circumstante atenuante care exista in speta amicului, iar despre art 76 literele d) si e) i se poate aplica litera e, respectiv amenda in loc de litera d) unde daca nu exista prevederea cu amenda

d) când minimul special al pedepsei închisorii este de un an sau mai mare, pedeapsa se coboara sub acest minim, pâna la minimul general;

e) când minimul special al pedepsei închisorii este de 3 luni sau mai mare, pedeapsa se coboarã sub acest minim, pânã la minimul general, sau se aplicã o amendã care nu poate fi mai micã de 250 lei, iar când minimul special este sub 3 luni, se aplicã o amendã care nu poate fi mai micã de 200 lei;

Daca nu ma insel amenda penala se aplica daca legea care prevede pedepsele pentru infractiunea savarsita mentioneaza aceasta modalitate de sanctiune, iar in art 87 alin(1) din OUG se precizeaza numai inchisoarea. Ori in cazul existentei unor circumstante atenuante se poate aplica art 76 CP ???

In mod normal, din experienta dvs cum a decurg lucrurile intr-o astfel de speta? Dosarul se trimite la judecat, iar dupa aceea ce se intampla?

Link to comment
  • Moderator

In cazul asta trebuie precizat ca valoarea de 0,82 gr/alcool este in aerul expirat. Abia dupa analiza probelor biologice de sange de catre Medicina Legala se stabileste alcoolemia.

Prietenul tau o sa ramana si fara permis de conducere, pentru ca se anuleaza.

Link to comment

Aha calculul retroactiv fiind un tertip pentru soferi.

Dar in cazul in care dosarul merge in instanta poate sa primeasca amenda sau ia cu suspendare?

Iar cu privire la permis, dupa 6 luni de la pronuntatea HJ poate sa dea iarasi examen, nu?

Link to comment
  • Moderator

Nu este neaparat un tertip. Calculul retroactiv foloseste, dupa cum ii spune si numele, pentru a se stabili cu exactitate valoarea imbibatiei alcoolice din sange la un anumit moment anterior.

De ce este necesar acest calcul?

Pentru ca de la momentul opririi in trafic sau de la momentul producerii accidentului (unde este cazul) si pana la momentul recoltarii probelor biologice, trece o perioada de timp, iar valoarea imbibatiei de alcool din sange este diferita. In unele cazuri aceasta valoare este mai mica, iar in altele este mai mare, deci il poate ajuta pe sofer, la fel cum il si poate "ingropa" mai mult.

Link to comment

ca sa nu iti faci degeaba iluzii privind amenda iti spun ca practica la nivelul instantelor (ma refer la Tribunale unde deciziile ramin definitive si unde conteaza solutiile) este de a se pronunta pedeapsa inchisorii de minim 6 luni si maxim 2 ani (ptr cei care au provocat si accidente fara victime sau au mers mult cu masina pe DN, etc) si se supenda executarea pedepsei. se coboara sub minimul special mai ales daca esti infractor primar, ai serviciu, familie stabila, urmezi cursuri de invatamint, etc etc

sa ai mare grija la motivarea solicitarii de a ti se suspenda executarea - aceasta suspendare nu este o obligatie ptr instanta, este doar o posibilitate. deci poti incasa 6 luni cu executare la fel de bine cum poti lua 2 ani cu suspendare.

vorbeste cu un avocat penalist si nu cu un amator ptr ca 6 luni cu executare iti poate da viata peste cap si te lasi de bautura.

btw, inainte de a cere calcul retroactiv vb cu avocatul tau deoarece nu intotdeauna este utila o asemenea recalculare. Mai ales ca am vazut multe decizii in care nu au fost luate in considerare deoarece nu este o proba stiintifica certa si de neinlaturat. chiar calcularea contine o mentiune in care arata relativitatea recalcularii avind in vedere ca se bazeaza pe declaratiile inculpatului si alte elemente care nu sunt certe.

Edited by maxu08
  • Upvote 2
Link to comment

Inca o problema daca amicului tau nu i s-au recoltat doua probe biologice de sange la interval de o ora atunci nu mai are dreptul sa ceara recalculare. Dar la 0,82 in aerul expirat nu e cam mult? In sange ii va iesi cam 1,60 %o

Link to comment
  • Moderator

Corecte si pertinente observatiile lui maxu.

Calculul retroactiv al alcoolemiei ofera valori teoretice, aproximative si ca atare are caracter probator relativ din punct de vedere medico-legal si juridic.

Acest calcul se face pe baza valorilor concentratiei de alcool stabilite la analiza si a datelor rezultate din declaratiile faptuitorului coroborate cu declaratiile unor martori (cu care acesta a consumat bauturile), declaratii facute in cursul urmaririi penale.

Legistii pornesc de la alcoolemia stabilita initial, coroborata cu date existente in ancheta oferite de politie si aplicind o formula de calcul pur matematica privind graficul absorbtiei in singe a alcoolului, rezulta o valoare teroretica a alcoolemiei, asta pentru ca fiecare persoana elimina o cantitate diferita din lichidul inghitit.

Link to comment

Rusy: m-am exprimat putin prost, la etilotest a iesit 0,42, iar la spital 0,82

maxu08: foarte interesant si util ceea ce ai scris, ms. sa stii ca n-am mintit cand am zis ca e vorba despre un amic :P eu sunt elev la o scoala de politie, dar chiar daca n-as fi nu mi-as permite sa fac prostii de genul asta mai ales ca bautura cu masina e o combinatie proasta... :clip:

Edited by jeffo
Link to comment
  • Moderator

Jeffo, vezi ca prietenul tau te minte, nu la spital se calculeaza alcoolemia, acolo doar se recolteaza problele biologice de sange, care ulterior sunt trimise la Institutul de medicina legala. Acesta procedura dureaza, in niciun caz nu primeste rezultatul in aceeasi zi.

Link to comment

Aha... asta nu stiam.Probabil ca "nevinovatul" nu e chiar asa de nevinovat, va multumesc pentru raspunsuri, am citit cateva lucruri interesante cu ocazia asta.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.