Jump to content
POLITISTI.ro

Inmatriculare auto fara itp valabil

Postare recomandată

Publicat

Buna seara,

La sfarsitul lunii octombrie 2025 am achizitionat un autoturism defect si fara itp valabil, inmatriculat in Romania. Autoturismul a fost achizitionat de la o persoana fizica prin contract de vanzare-cumparare, iar pe certificatul de inmatriculare a fost trecuta data instrainarii si catre cine. Am declarat la fisc masina, dar nu am inmatriculat-o pe numele meu in termenul legal de 90 de zile, intrucat nu am putut estima daca voi reusi repararea masinii la un pret rezonabil sau o voi duce la remat ( pretul de achizitie a fost modic, masina avea cutia automata defecta si probleme la motor). Intrucat am reusit repararea masinii, dar am depasit cele 90 de zile, intrebarea mea este daca pot duce masina pe platforma la o statie itp, pentru efectuarea itp-ului sau intai trebuie sa o inmatriculez pe numele meu si ulterior sa fac itp-ul la RAR? 

Va multumesc! 

• Moderator
Publicat

Poliţia Română NU mai are competenţe privind înmatriculările, radierile sau transferul de proprietate al autovehiculelor cât şi cele privind examinarea, eliberarea ori preschimbare a permiselor de conducere încă din anul 2001.
Aceste activităţi sunt în competenţa D.G.P.C.I. (Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări şi / sau Serviciilor Publice Comunitare), instituţii care au fost înfiinţate şi funcţionează în cadrul Prefecturilor judeţene, respectiv a mun. Bucureşti şi care nu mai au nicio legătură cu Poliţia Română.
Drept consecinţă, pentru un răspuns cât mai avizat și pertinent trebuie să vă adresaţi instituţiilor respective, nu Poliţiei Române sau poliţiştilor.

Pe de altă parte, aceste activități sunt reglementate de Ordin M.A.I. nr. 181 din 31 octombrie 2024 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberării autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor, act normativ ce a fost publicat în M.Of. nr. 1141 din 15 noiembrie 2024 și care poate fi descărcat de aici:

Cu siguranță, în urma studierii acestui document, veți găsi răspunsul la întrebarea sau nelămurirea avută.
Verificați cu atenție art. 7 alin. (1), lit. b, care precizează că autovehiculele trebuie să îndeplinească mai multe cerințe, printre care și să beneficieze de inspecție tehnică periodică aflată în termenul de valabilitate în cazul transcrierii dreptului de proprietate.

Publicat

Buna seara. 

Multumesc pentru raspunsuri. Am citit articolul catre care faceti referire si ca sa fiu sigur 100% voi face o adresa si catre DGPCI pentru lamuriri suplimentare.

Va multumesc.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.