Jump to content
POLITISTI.ro

Circulatia pe banda 2 vs. conducerea agresiva

Postare recomandată

Publicat

Buna ziua,

Am studiat codul rutier in ceea ce priveste circulatia pe banda 2 atunci cand drumul are doua benzi pe sens si am ajuns la o neclaritate, m-ati putea va rog ajuta cu un punct de vedere?

Codul rutier specifica la art.42 ca soferul de pe banda 2 este OBLIGAT sa revina pe banda 1 ori de cate ori este posibil. La Art. 101 alineatul 1 punctul 16 "nerespectarea regulilor privind circulaţia pe benzi;" se specifica masura contraventionala, amenda clasa III.

In practica, circuland in acest mod voi atrage mai mult ca sigur claxoane si flash-uri din spate. In acest caz, daca dispun de o camera de bord, pot sa filmez si sa incarc online filmarea pe hub-ul MAI. In acest caz, clasa de amenda este II dar conform art. 100, alin. 3, lit. i), se suspenda si dreptul de a conduce.

Asadar, desi eu am generat intreaga situatie incalcand codul rutier, se considera ca fapta celui din spate de a conduce agresiv este mai grava si se sanctioneaza drastic, prin suspendarea dreptului de a conduce. Este aceasta masura echitabila? Aceasta este neclaritatea mea.

• Marius a modificat titlul în Circulatia pe banda 2 vs. conducerea agresiva
  • Moderator
Publicat

Când circulația se desfășoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducătorii de vehicule în funcție de intensitatea traficului și viteza de deplasare, având obligația să revină pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil.

Publicat

Multumesc pentru raspuns dar nu cred ca ati inteles nelamurirea mea. Voi incerca sa reformulez. De ce un sofer care ramane pe B2 si incurca traficul este pedepsit mai putin drastic decat soferul care ajunge in spatele lui si foloseste luminile si claxonul pentru a-i atrage atentia ca nu circula regulamentar?

• Moderator
Publicat

Textul de lege precizează destul de clar: "folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie".
Aplicarea oricărei sancțiuni contravenționale necesită o analiză amănunțită a împrejurărilor, a motivelor generatoare etc. etc.

Publicat

Multumesc de raspuns din nou! Dvs. considerati ca in aceasta situatie folosirea claxonului si/sau a flash-urilor este justificata asadar cel din spate nu poate fi sanctionat. O ultima intrebare as avea: in condiitile in care banda 1 este libera si poate fi folosita pentru devansare perfect legal, considerati ca este justificata folosirea claxonului/flash-urilor de catre cel din spate?

• Moderator
Publicat

"Folosirea repetată a semnalelor ..." este faptă contravențională. Stabilirea existenței unei contravenții depinde de o multitudine de factori specifici, precum nuanțele probatoriului, existența unor cauze generatoare sau de exonerare și orientările din jurisprudență, elemente care nu pot fi epuizate printr-o simplă relatare punctuală. Analiza corectă a contextului și a probelor disponibile poate schimba radical încadrarea juridică a faptei, motiv pentru care nu se poate oferi un răspuns general valabil pentru toate situațiile aparent similare. Prin urmare, fiecare situație individuală are particularitățile sale, care necesită o examinare minuțioasa a tuturor împrejurărilor, ce poate fi asigurată numai în cadrul oficial și profesional (la serviciu), situație ce nu poate fi substituită de răspunsurile publicate pe forum.

• Apreciez 2

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.