Jump to content
POLITISTI.ro

Viata la politia rutiera (sfaturi)

Postare recomandată

Publicat

Salut,

Am o curiozitate si apreciez orice raspuns de preferat de la persoane care sunt in sistem. Am un gand de ceva vreme care ulterior s-a cam transformat in obsesie si anume ca mi-ar placea sa incerc sa intru in politie. Ar fi prin incadrare din sursa externa daca s-ar mai scoate posturi si neaparat la rutiera. E un vis de-al meu din totdeauna pe care l-as pune in aplicare cam tarziu ce-i drept din cauza unui cumul de factori si decizii in viata si cariera care m-au dus in cu totul alte directii. Vreau sa va intreb: cum e viata de politist la rutiera in 2025? Se merita? Iti ofera o viata cat de cat onesta si confortabila? Ce program au politistii? Cu o facultate de 3 ani absolvita care nu e la drept ai posibilitatea se treci in corpul ofiterilor? Se integreaza usor cei din sursa externa la politia rutiera? E tarziu sa ma gandesc la asta la aproape 35 de ani? Orice sfat e binevenit si poate sa ma ajute sa iau o decizie intr un sens sau altul. Multa sanatate tuturor

• Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

@Adilungu "viata la politia rutiera", ca de altfel in cam toate celelalte specialitati ale Politiei Romane presupune sa fi dispus la multe sacrificii, in special cele legate de sanatate si neglijare a vietii sociale/de familie! Altfel, te excluzi singur, pentru ca lumea nu mai accepta sa munceasca pentru cei care trag pisica de coada ori sunt pilosi, pentru ca ce nu face unul, trebuie asumat de altcineva!

Varsta nu mai reprezinta un impediment daca din punct de vedere medical esti OK! Am un coleg de munca care si-a indeplinit visul la 40+, dupa ce toata viata a lucrat la "privat"!

Iar studiile universitare iti pot asigura (dar nu garanta) accesul la un post de ofiter si promovarea pe functii de conducere.

Da, trecerea de la viata de civil, la cea de politist presupune schimbari radicale de comportament si mentalitate! De accea si beneficiile (financiare, pensionare anticipata etc.) sunt diferite fata de masa mare a populatiei! Esti in slujba cetateanului 24/7! Si nu este doar o lozinca...de exemplu, daca esti la cumparaturi cu familia sau la mall cu prietenii si vezi ca se comite o infractiune, ai obligatia de a interveni! De altfel, intreg comportamentul tau (la munca sau in timpul liber) este supus altor reguli, existand asteptarea de a reprezenta un model in societate! (adica nu mai poti sa bei pana dimineata in club, eventual sa adormi print-o scara de bloc, si sa ajungi dimineata la munca mai mult baut decat treaz...)

Opinia mea (si mai sunt cativa pe grup) ca accesul in Politia Romana prin recrutare din sursa externa (cu exceptia acelor cazuri cand ai nevoie de o supraspecializare, cum sunt, spre exemplu, colegii de la laboratoarele de droguri care sunt chimisti de meserie) este o eroare, pentru ca asigura acoperirea unui deficit de personal intr-un mod inechitabil (fata de cei care au urmat scolile de politie ori Academia) si nepregatit profesional (in 1-2 luni de pregatire, cat dureaza cursul de initiere in cariera, nu este suficient ca sa inveti ABC-ul profesiei). Mai sunt si alte motive, legate de spiritul de breasla (camaraderie) si de echipa, care se dezvolta intr-un anumite context...dar deja asta este filozofie!

• Apreciez 1
Publicat
On 21.10.2025 at 7:28, CITADELA a scris:

@CITADELA multumesc pentru raspuns. Da, sunt de acord cu tine ca incadrarile din sursa externa sunt doar o masura de compromis si un petic pus sistemului ca sa poate sa functioneze la un nivel suficient cat sa nu colapseze. Metoda asta de incadrari nu este una corecta fata de cei care trec printr-o scoala ca sa ajunga in functie si vine cu multe minusuri si riscuri atat pt sistem cat si pentru cel care se incadreaza. Din pacate pentru mine datorita varstei si situatiei de viata in care ma regasesc ramane cam singura solutie viabila. Nu cred ca dupa o perioada asa scurta de pregatire poti sa devii politist, de asta planul meu ar fi sa ma pregatesc intensiv si continuu atat in timpul serviciului cat si in particular ca sa pot sa ajung macar la un nivel cat sa nu ma simt vulnerabil in fata spetelor zilnice, motivat de pasiune bineinteles. Cred ca e din ce in ce mai greu sa te confrunti cu tot felul de soferi “doctori in drept” si “cunoscatori de drepturi si legi” care se te puna in tot felul de situatii incomode de asta constientizez pozitia in care m-as afla in strada si stiu ca pregatirea necesita un efort imens. In ceea ce priveste spiritul de breasla, pe langa nivelul de pregatire cred ca depinde mult de personalitatea fiecarui coleg. Aici nu mi-as face probleme ca nu as fi un bun camarad. Spuneai ca fiind politist  cam renunti la sanatate, familie, prieteni etc. Ai putea sa imi spui de ce? Din cauza turelor de lucru? Nu ai weekend, sarbatori, un somn normal? Ce program de lucru desfasurati? Merci mult

• Moderator
Publicat (modificat)

Programul: variaza in functie de ce faci concret la Politia Rutiera, insa, de obicei, se lucreaza in ture (cand dimineata, cand seara, cand noaptea, in functie de planificare) si fara sa se tina cont ca este weekend, Paste, Craciun, Revelion etc. De cele mai multe ori, chiar atunci cand sunt astfel de evenimente este nevoie de mai multi politisti, asa ca trebuie sa te astepti sa te cheme la munca!

Sanatate: stresul, in primul rand! La Politiei nu poti sa zici ca esti relaxat, mai ales daca esti in strada, unde, in afara de spetele cu care trebuie sa te confrunti zilnic, te intalnesti cu ce este mai tragic in societate: accidente, raniti, morti, rude care-si plang apropiatii, oameni a caror viitor s-a schimbat intr-o secunda etc. Sa nu mai zic ca in permanenta esti supus unui "proces de auditare" din partea oricarui cetatean: ca "ei iti platesc salariul", ca nu ai sapca pe cap, ca "nu sti cine sunt ei", ca tocmai pe ei i-ai vazut cand incalcau legea, ca nu ai "ordinul de serviciu la tine" etc....dupa cum spunea o ruda de-a mea, "cel mai greu este lucrul cu omu"! Fiecare vine cu problemele si frustarile sale, pe care le varsa asupra ta! Ca sa nu mai discut ca stai in frig, fum, mediu poluat, te bate soarele, mananci cand apuci si ce apuci si multe alte cauze care reduc speranta de viata a politistului cu mai bine de 10 ani fata de marea masa a populatiei!

Familie: ce-o sa zic familia cand tu, de Revelion, de Paste, de ziua ta si a lor, de Craciun, de Sfantul X etc tu o sa pleci la munca?! Ca sa nu mai zic daca se intampla vreo nenorocire ca cea din Rahova (explozia) si te cheama de acasa, din timpul liber, pentru ca este nevoie de forte suplimentare!? Ce-o sa zic nevasta cand o lasi cu plasele la supermarket ca pe tine te-a chemat urgent la munca?! (noroc ca a mea este colega de profesie si intelege - sau nu are incotro - astfel de situatii!)

Prieteni: o sa mai pierzi dintre ei...findca pur si simplu nu sufera "gaborii", pentru ca o sa inceapa cu presiuni de genul "imi anulezi si mie o amenda" sau pentru ca vei constata ca nu sunt ce trebuie (daca ai in anturaj "baieti orientati" care mai fac un ban pe langa lege), dar vei descoperi (sper sa ajungi in colectivul potrivit) o noua familie, mult mai trainica si pentru tot restul vietii!

Modificat de CITADELA
Publicat
On 27.10.2025 at 7:41, CITADELA a scris:

Multumesc din nou pentru raspuns. Ai enumerat aspecte care ma ajuta sa imi formez o idee asupra a ceea ce inseamna sa lucrezi in politie, idee care nu e prea departe de ceea ce aveam proiectat in minte deja. Este o meserie grea intr-adevar dar cu toate astea parca ceva tot ma impinge in aceasta directie si nu pot sa imi scot asta din cap. Ai enumerat multe aspecte negative dar sunt convins ca sunt si multe pozitive care te fac sa ramai si sa nu pleci spre mediul privat. 

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.