Jump to content
POLITISTI.ro

Arma letala - militar in rezerva

Mergi la răspuns Răspuns oferit de Marius,

Postare recomandată

Publicat

Am incercat sa depun un dosar pentru obtinere autorizatie arma letala cu destinatia paza si aparare.

Sunt militar in rezerva in grad de sublocotenent, lucru dovedit prin adeverinta de la Centrul Militar judetean care confirma calitatea de militar, gradul de sublocotenent si ordinul + data inaintarii in grad si ca am fost trecut in rezerva fara motive inputabile.

Gradul militar l-am primit in urma abolvirii unui program de ofiteri in rezerva la o facultate din sistemul national de aparare in subordinea MApN (5 ani de facultate, primul an fiind militar, 4 ani civil si cursuri cu examene specifice formarii ofiterilor in rezerva pe parcursul celor 5 ani).

Derin si livret militar care confirmancele de.mai sus.

Functionarul de la serviciul arme nu mi.a primit dosarul pe motiv ca nu am fost "militar de cariera si nici angajat in MApN" si ca nu ma incadrez la aceasta arma/destinatie.

Legea 295/2004 cu completarile ulterioare specifica clar ca "militarii in rezerva" au dreptul la arma letala cu destinatia paza si aparare. Legea nu face distinctie intre militari de cariera sau militari angajati, cum nu face nici in cazul magistratilor (judecatori sau procurori) sau in cazul politistilor (nationala, locala, de frontiera, etc).

Este legal refuzul de a primi dosarul?

Daca legea nu distinge intre diferitele categorii de militari este legal ca subofiterul de la serviciul arme sa interpreteze legea restrictiv?

Multumesc!

• Displace 2
  • Membru
Publicat

E o anomalie că există "militari" ca tine, poliția locală, polițiști de tot felul, cântăreți, sportivi. De ce vrei să beneficiezi de un drept al celor cu adevărat operativi, care poate chiar au nevoie de protecție?

Publicat

pentru ca fiind ofiter in rezerva am obligatii dar si drepturi. asta e un drept legal.

• Displace 2
  • Moderator
  • Soluţie
Publicat

Există Decizia nr. 77 din 20 noiembrie 2023 a Înaltei Curți de Casație și Justiție - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, care stabilește faptul că:

“În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 13 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin termenul de "militar” se înţelege şi noţiunea de "soldaţi şi gradaţi profesionişti” din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, cu modificările şi completările ulterioare.

Detalii se găsesc aici:

Se poate descărca și studia M.Of. ce conține Decizia ÎCCJ nr. 77 din 20 noiembrie 2023 cu privire la interpretarea termenului militar din Legea 295 de aici:

Bănuiala mea e că legea urmează să fie modificată.

• Apreciez 1
Publicat

In decizia ICCJ de mai sus se motiveaza clar ca termenul de MILITAR nu se interpreteaza restrictriv si include toate categoriile de militari la fel cum sunt si toate categoriile de politisti si magistrati.

Publicat
On 06.03.2025 at 21:56, bozo a scris:

E o anomalie că există "militari" ca tine, poliția locală, polițiști de tot felul, cântăreți, sportivi. De ce vrei să beneficiezi de un drept al celor cu adevărat operativi, care poate chiar au nevoie de protecție?

un "militar" ca mine a facut 5 ani facultate si cursuri de pregatire de ofiter. am aflat astazi ca subofiterii din politie fac 1 an de scoala la Campina sau la Cluj. 

Nu cumva asta e o anomalie, ca intr-un singur an sa studiezi si legislatie si proceduri specifice ca sa devii cu "adevarat operativ"?

• Displace 2
  • Moderator
Publicat

Nu este nicio anomalie. În primul rând în poliţie nu mai există din 2002 subofiţeri. Mai mult decât atât ce se studiază în şcolile acelea nu poate fi comparat nici măcar cu şcolile de subofiţeri militari, cu atât mai mult cu un stagiu militar de 6 luni.

• Moderator
Publicat

In ceea ce priveste detinerea unei arme letale, nu cred ca legiuitorul s-a gandit ca unii au facut stagiu la TR (6 luni), iar altii au fost militari de cariera...ci se refera la minimul de deprinderi privind utilizarea legala a unei arme, pe care oricine cu pregatire militara ar trebui (in teorie) sa o aiba! Asa ca teoria privind diferentele intre subofiteri, ofiteri, politisti, militari in termen etc. nu isi are temei @Q2330luci!

• Membru
Publicat
On 10.03.2025 at 8:56, Q2330luci a scris:

un "militar" ca mine a facut 5 ani facultate si cursuri de pregatire de ofiter. am aflat astazi ca subofiterii din politie fac 1 an de scoala la Campina sau la Cluj. 

Nu cumva asta e o anomalie, ca intr-un singur an sa studiezi si legislatie si proceduri specifice ca sa devii cu "adevarat operativ"?

Un polițist operativ prinde infractori periculoși de regula și are nevoie de dreptul la armă pentru a se proteja pe el sau pentru a-și proteja familia. De asemenea, de regula poartă arma zilnic, știe să o folosească și să fie responsabil. Sper ca legea să se schimbe vreodată și pe viitor sa nu mai existe asemenea anomalii. 

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.