Jump to content
POLITISTI.ro

Anvelope iarnă conforme cu talonul

Mergi la răspuns Răspuns oferit de Roby,

Postare recomandată

Publicat

Am o nelămurire in privința montării anvelopelor de iarna. Pe mașină am jante de 19 cu anvelope de vara și doresc să pun anvelope de iarna, numai că în talonul mașinii este notat simbol M+S doar pe jante de 18 și 17. Întrebarea mea este dacă pot monta anvelope de iarnă pe jante de 19? Ce spune legea română? Mașina este înmatriculată în Italia. Mulțumesc celor care îmi răspund.

Publicat

Întreb și eu un domn polițist de la serviciul rutier, dacă mă oprește și verifică că mașina este echipata cu anvelope de iarna pe jante de 19, ce măsuri ia? In imagine este talonul mașinii 

IMG-20241025-WA0001.jpeg

• Moderator
Publicat

Conform legislației rutiere din România, utilizarea unor anvelope care nu respectă dimensiunile omologate pentru vehicul constituie contravenție și este sancționată în:

• Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice:
    • ART. 100, alin. (1), punctul 9 prevede sancțiune pentru "conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele pentru care au fost omologate ori sunt uzate peste limita admisă".
    • ART. 112, alin. (1), lit. h) prevede reținerea certificatului de înmatriculare când "anvelopele au alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în cartea de identitate a vehiculului, prezintă tăieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita legal admisă".
  • Apreciez 1
Publicat

Mulțumesc pentru răspuns, dar nelămurirea mea este că mașina este omologată pentru jante de 19 și aș dori să știu dacă pot monta anvelope de iarna pe 19 chiar dacă în certificatul mașinii scrie M+S doar la jantele de 18 și 17? 

• Moderator
  • Soluţie
Publicat

Eu zic ca poți tine cont de omologarea RAR.

Nu cred ca are cineva treaba cu faptul ca tu ai M+S pe 19 

Dar sa ții cont de dimensiunile pt care e omologata pt roți de "19 ...lățime și talon

Publicat

După zile de întrebări pot da un răspuns, nu este oficial, dar este din practica zilnică. Întrebând mai mulți domni polițiști... mi-au răspuns că ei nu au treabă cu omologarea, ei caută măsură cercului dacă corespunde cu CIV-ul mașinii și dacă este simbolul M+S pe anvelope, dar poți fi oprit de cei de la RAR și aici trebuie să ai ,,noroc" să dai de un domn de la RAR care nu cunoaște (sau vrea să-ți arate câtă putere are dumnealui) norma europeana și îți oprește talonul. Contestând in instanță ai câștig de cauză. M-am adresat și pe pagina oficială de internet a serviciului RAR, dar încă nu am primit nici un răspuns oficial din partea domniilor lor. Vă mulțumesc celor care ați încercat să lămurim această situație.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.