Jump to content
POLITISTI.ro

Suspendarea permisului vs dreptul la liberă circulație


Marius

Recommended Posts

  • Moderator

Dacă suspendarea exercitării dreptului de a conduce restrânge sau nu dreptul fundamental la libera circulație prevăzut de Constituție

În M.Of. nr. 865 din 29.08.2024 a fost publicată Decizia CC nr. 204 din 9 aprilie 2024 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, referitoare la suspendarea exercițiului dreptului de a conduce.

Pe scurt: Excepția a fost ridicată într-o cauză având ca obiect anularea unui proces-verbal de contravenție prin care acesta a fost sancționat contravențional cu sancțiunea principală a amenzii și cu sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă limitată.
În motivarea excepției de neconstituționalitate, autorul acesteia susține, în esență, că în ceea ce privește sancțiunea complementară privind suspendarea exercițiului dreptului de a conduce, aceasta nu este proporțională cu starea de pericol care a determinat-o, invocând dispozițiile art. 53 din Constituție care se referă exclusiv la restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți prevăzute de Constituție. 

Curtea Constituțională a arătat că dreptul la liberă circulație vizează libertatea de mișcare a cetățeanului, textul constituțional reglementând ambele aspecte care formează acest drept fundamental, și anume: 
- libera circulație pe teritoriul României;
- libera circulație în afara teritoriului țării. 
Dreptul la liberă circulație, astfel cum este reglementat de Constituție, nu include și dreptul de a conduce autovehicule, respectiv de a deține un permis de conducere auto, în acest scop, prevederile constituționale nefăcând referire și la mijloacele de transport prin care se realizează libera circulație.
Dispozițiile art. 53 din Constituție, invocate în motivarea excepției, se referă exclusiv la restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți prevăzute de Constituție, în timp ce normele legale criticate nu restrâng drepturi constituționale, ci prevăd sancționarea unor fapte de încălcare a legii care pun în pericol siguranța circulației rutiere.
CC a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate ridicată și a constatat că dispozițiile din O.U.G nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Active member

Deci sa înțeleg ca s-a găsit vreunu' sa susțină ca prin suspendarea dreptului de a conduce i s-a încălcat dreptul la libera circulație, conferit de Constituție!? 🤭😆 

Mda, mulți odihniți ...

Link to comment
Share on other sites

Ha ha ha … în ultima perioadă, mai ales după scandalul drug testelor, tot mai mulți “specialiști” de facebook invocau această aberație. Ce vor mai spune acum … 🤣

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.