Jump to content
POLITISTI.ro

Inselatorie pe internet - Escrocherie romantică


unsimpluom80

Recommended Posts

Buna ziua,

Sa va prezint pe lung povestea - chiar daca este stupida sau nu, pentru unii dintre voi - , va rog sa tratati cu seriozitate si sa va indrumati catre bine si ce pot sa fac si daca vor avea efecte.

Sunt un parinte al unui baiat de 24 ani, care cred ca a fost inselat de mai multe ori, pe internet, de catre un baiat cu cont fals de fata. De ce cred asta ? Recent a venit in posta niste instiintari de la anumite IFN-uri online despre anumite imprumuturi si atunci cand l-am luat la rost pe baiat, mi-a povestit tot.

De cateva luni vorbeste cu o asa zisa ”fata” in mediul online. S-au cunoscut pe instagram, dupa i-a dat nr de telefon si au vorbit doar pe whatsapp. De precizat ca niciodata nu s-au vazut video, fizic, nici macar un amarat de vocal, insa in naivitatea lui a crezut si a continuat ”relatia”.

Dupa ceva timp ce a vorbit cu asa zisa fata, ea s-a plans de niste probleme de sanatate si cum ar avea nevoie de bani.. aici precizez ca nu l-a amenintat pe baiatul meu, nu l-a fortat, doar s-a plans. Insa l-a incurajat si l-a sfatuit unde si cum sa faca. El destept fiind s-a oferit sa faca niste imprumuturi pentru a o ajuta. Valoarea imprumuturilor se incadreaza la suma de 6800 lei, bani care a fost trimis catre acelasi cont bancar romanesc.

Vin si eu si va intreb.. daca ma duc si fac o plangere, poate fi asta inselatorie ? Precizez ca am asa: conversatia pe whatsapp de cateva luni pana recent, nr de telefon al individului, contul bancar dovezi cu poze cu banii trimisi catre acel cont bancar. Stiu ca este vorba despre o naivitate majora din partea baiatului, insa din punctul dvs de vedere, legal, se poate face ceva daca ma duc si fac o plangere ? Pe baza unei conversatii pe internet se poate afla daca este cont fals sau real acel cont sau poate politia sa ceara numele real al contului bancar si sa vada daca este ea sau e un baiat ? Este inselatorie , se poate rezolva cumva ?

 

Multumesc !

Link to comment

Mai tind sa precizez ca gasisem si pe instagram un alt cont fals cu nume de fata si o poza de profil cu o fata (probabil din afara), care in lipsa ”fetei” respective pentru ca se plangea de anumite probleme medicale, vorbea cu cealalta.. ea dandu-se verisoara ei si la fel, ii spunea ca are nevoie de o suma de bani pentru a-i cumpara ei pastile, pentru a o externa, si alte nebunii de genul..

Ce e drept, nicaieri nu am gasit ”da-mi” , ”fa-mi tu” sau alte derivate de obligatiuni.. toate astea au venit din partea naivitatii baiatului meu, crezand ca este real, s-a oferit sa ajute.

Banuiesc ca asa zisa verisoara ei, este tot acel individ dar cu 2 conturi.. una de fata cu care vorbea cu el si alt cont tot de fata, dar dandu-se verisoara ei.

Link to comment
 • Marius changed the title to Inselatorie pe internet - Escrocherie romantică
 • Moderator

Pe scurt, o înșelătorie romantică - romance scam, înseamnă a pretinde sentimente romantice față de cineva cu scopul de a-i câștiga încrederea și apoi a-l manipula să trimită bani sau să dezvăluie informații personale.

De obicei funcționează astfel:

 • Escrocii creează profiluri false pe site-uri de dating sau rețele sociale folosind fotografii furate cu persoane atrăgătoare.
 • Vor intra în contact cu victima și vor încerca să construiască rapid o relație, complimentându-o și spunându-i lucruri pe care vrea să le audă.
 • Escrocii evită să se întâlnească personal și își inventează tot felul de scuze pentru asta.
 • După ce câștigă încrederea victimei, escrocii vor începe să ceară bani pentru o urgență inventată, o operație medicală fictivă sau călătoria pentru a veni la tine (dar nu se întâmplă niciodată).

Semne de avertizare:

 • Relația progresează prea repede.
 • Escrocul evită să vorbească la video sau să se întâlnească personal.
 • Escrocul cere bani.
 • Escrocul cere informații personale sau financiare.

Se poate formula plângere la unitatea de poliţie competentă teritorial ori la unitatea de Parchet.

 • Upvote 1
Link to comment

Este vorba de o escrocherie romantică. Această metodă de înșelătorie nu este inedită, escrocul / escroaca adoptă o identitate online falsă pentru a câștiga afecțiunea și încrederea victimei. Se folosește de iluzia unei relații romantice sau apropiate pentru a manipula și/sau a fura de la victimă.
Indivizii care comit escrocherii romantice sunt experți în ceea ce fac și vor părea autentici, grijulii și credibili. Aceştia sunt prezenți pe majoritatea site-urilor de întâlniri și de rețele sociale.
Intenția escrocului este să stabilească o relație cât mai rapid și să-i câștige încrederea victimei. De foarte multe ori fac inclusiv propuneri de căsătorie, dar asta nu se va întâmpla niciodată. În final, toţi cer bani.
Cele mai comune metode sunt cele în care mint că sunt implicați în proiecte din afara ţării, pentru a putea evita întâlnirile și cer bani pentru o urgență medicală sau pentru o taxă neașteptată.
Poliţia Română popularizează destul de des aceste metode, dar din păcate oamenii nu sunt interesaţi de comunicatele instituţionale şi nu le urmăresc, socotind fără temei că lor nu li se poate întâmpla.

 • Upvote 1
Link to comment

Multumesc de raspunsuri !

Si aceasta escrocherie romantica cum o numiti dvs, este infractiune dpdv legal ? Atat timp cat am conversatiile + transferurile catre contul bancar + nr de telefon, daca fac plangere, se poate rezolva ceva ?

Link to comment
 • Moderator

În principiu fapta se poate încadra ca înșelăciune, dar sunt multe aspecte care au o importanță majoră. 
Dacă vă așteptați să recuperați sumele de bani trimise, șansele sunt foarte mici.

 • Upvote 1
Link to comment

Nu neapărat asta.. dar doresc sa aflu cine e persoana reala în spatele conturilor și sa fac o plângere.. poate îl anchetează cineva, se ocupa cineva..

Link to comment
 • Moderator

Da, mergeți și formulați plângere penală. Vor fi efectuate cercetări, nu avem de unde știi la momentul de față și rezultatul acestora. Succes și mai multă atenție pe viitor. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.