Jump to content
POLITISTI.ro

Reducerea deficitului de personal din Poliţia Română


Recommended Posts

 • Moderator

În şedinţa de Guvern de mâine 28.02.2024 sunt supuse aprobării două Memorandumuri cu tema: "Aprobarea deblocării unor posturi vacante în Ministerul Afacerilor Interne".

Primul Memorandum, deşi în motivare se vorbeşte despre deficitul de personal existent la nivelul structurilor MAI în ansamblu, în prezent fiind vacante un număr de 36.392 funcţii, se propune deblocarea posturilor vacante în vederea ocupării acestora prin concurs sau examen la Direcția Medicală, ca unitate centrală a ministerului Afacerilor Interne, după cum urmează:
- Direcția Medicală – 4 posturi;
- Spitalul de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” București – 78 posturi; 
- Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu Oradea – 64 posturi;
- Spitalul Clinic „Avram Iancu” Oradea – 24 posturi;
- Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu „Dr. Nicolae Kretzulescu” București – 79 posturi;
- Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu Ploiești – 89 posturi.

Al doilea Memorandum precizează că la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, la data de 31.12.2023 erau vacante un număr de 36.392 funcţii, ceea ce reprezintă un deficit de 22,21%. şi motivează că insuficiența resurselor umane necesare îndeplinirii în condiții optime a activităților operative, are impact negativ asupra executării, în beneficiul cetățeanului, a unui serviciu polițienesc și de ordine și siguranță publică de calitate, fiind necesară ocuparea prin încadrare directă a 5.200 de funcții de execuție.
Cu toate că în motivarea memorandumului se vorbeşte despre deficitul de poliţişti şi despre activităţile operative desfăsurate de poliţie,  la final se menţionează deficitul de personal existent la nivelul principalelor structuri din Ministerul Afacerilor Interne, este:

 • Poliția Română: 13.403 posturi (20,27%)
 • Poliția de Frontieră Română: 3.056 posturi (20,32%)
 • Jandarmeria Română: 6.075 posturi (21,69%)
 • Inspectoratul General pentru Imigrări: 256 posturi (18,63%)
 • Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: 8.777 posturi (24,86%)
 • Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen: 32 posturi (20,78%)
 • Instituția prefectului: 201 posturi (10,18%).

Memorandumul vizează încadrarea unor posturi specifice următoarelor domenii:
-  Echipaje de poliție canină;
-  Laboratoarele regionale pentru analiză genetică;
-  Ordine și siguranță publică;
-  Situații de urgență;
-  Formare profesională;
-  Funcții de specialiști în diverse domenii de activitate;
-  Administrativ.

Ocuparea posturilor urmează să se facă etapizat astfel încât să se asigure respectarea repartizării pe trimestre a cheltuielilor de personal.
În trimestrul II al anului 2024, este necesar să se realizeze încadrarea unui număr de 300 de funcții din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență și structurile subordonate, precum și a unui număr de 100 de funcții din cadrul Direcției Generale de Protecție Internă.
Se mai precizează că este necesară încadrarea a 200 de funcții din cadrul Poliției Române, pentru desfășurarea activităților specifice pentru continuarea măsurilor de operaționalizare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție. Încadrarea acestor funcții este necesar să se realizeze începând cu trimestrul III al anului.
În concluzie se propune deblocarea a 5.200 de funcții vacante de execuție, în vederea ocupării acestora prin concurs sau examen, în condiţiile legii.

MEMO-Directia-Medicala.pdf

MEMO-Politia-Romana.pdf

 • Upvote 4
Link to comment
 • Moderator

În Memorandum nu sunt precizate defalcat posturile pentru fiecare instituţie, este precizat doar numărul total de 5200. 
Din păcate, dacă veţi citi cu atenţie memorandumul veţi constata că deşi motivarea necesităţii deblocării acestor posturi se referă la activităţile operative desfăşurate de poliţiştii din cadrul Poliţiei Române, la capitolul propuneri se solicită încadrarea unui număr de 300 posturi de pompieri, administrativ, 100 de funcții din cadrul DIPI şi aşa mai departe. 
Asta e o consecinţă a imposturii în care se scaldă acest minister, pentru că pe spatele poliţiştilor trăiesc ca nişte atârnători tot felul de instituţii căpuşe. Nu încape îndoială şi cu siguranţă la momentul în care aceste posturi vor fi scoase la concurs, oricine poate constata că majoritatea funcţiilor vor fi din structuri neoperative şi din tot felul de instituţii care nu au nicio legătură cu munca de poliţie.

 • Like 1
 • Upvote 4
Link to comment

Exact! Dacă vor scoate 1000 de posturi la concurs din Politia Româna e mare lucru ... asta e politica idioată promovata de ani de zile de Minister, care prioritizează structurile neoperative în detrimentul celor operative. Parca si văd tot felul de anunţuri privind încadrarea de ingineri, sociologi, psihologi, veterinari şi alte asemenea posturi din structuri care taie frunze pentru câini.

Link to comment

Am descărcat şi am lecturat si eu din curiozitate memorandumul asta. Doamne fereşte!
În tot conţinutul lui se vorbeşte despre activităţile specifice de poliţie, despre deficitul de poliţişti şi despre reorganizarea IPJ Constanţa, iar dintr-o dată aşa tam-nesam, apare o singură frază despre pompieri şi DGIPI, fără niciun fel de motivare în care spun că sunt "pentru desfășurarea unor activități specifice adiacente":

"Totodată, tot ca excepție, în trimestrul II al anului 2024, este necesar să se realizeze încadrarea unui număr de 300 de funcții din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență și structurile subordonate, precum și a unui număr de 100 de funcții din cadrul Direcției Generale de Protecție Internă și pentru desfășurarea unor activități specifice adiacente."

Link to comment
 • 3 weeks later...

Hopa! Ce să vezi! Am avut dreptate cu ce am scris toţi aici ... Au scos posturi la concurs, dar numai pentru chimiști, biologi şi aşa mai departe.

Link to comment
 • Active member

Pai da ... sunt "niște unii" care trebuie sa prindă și ei un loc.

 

Link to comment

Totuși aceste încadrări din sursă externa, vor diminua şansele de a ajunge la IPJ-ul de domiciliu/din apropriere a elevilor de la Campina/Cluj.. aparent e mai “şmecherie” sa intri pe sursa externa decat sa urmezi o şcoala de pregătire a MAI.. din păcate! Oricum 11 luni de scolarizare sunt insuficiente, ce să mai zic de un curs de 2-3 luni cu gradul profesional deja pe umar!

Link to comment

O mare mizerie  încadrarea directă, la modul cum se face acum. Iau examenul, primesc salariu dar ei nu știu de nici unele, nu au echipament, nu au conturi, unii nici pistoale că de, n-au curs și uite așa primesc niște bani pentru care nu prea muncesc, doar atât că ocupă un scaun al pasagerului, asta când e vorba de stradă. Să nu mai vorbesc de impresii și figuri. Singurul lucru bun e că ști că ajungi să muncești acasă.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Active member

Singurul lucru bun...pt ei

Pt Politie în general, nu prea.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Pe mine m-au amuzat unele comentarii făcute la postările ministerului și ale paginii Poliției Române de promovare a acestor concursuri prin care unii se întrebau cu obidă de ce este necesar să ai bacalaureatul luat sau chiar 12 clase terminate pentru a deveni polițist. Și nu, nu făceau caterincă. Și nu, nu erau puțini cu astfel de comentarii. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.