Jump to content
POLITISTI.ro

Soldatul profesionist poate deţine armă de foc letală?

Mergi la răspuns Răspuns oferit de Marius,

Postare recomandată

Publicat

Ca soldat gradat profesionist in rezerva (10 ani de activitate), imi pot obtine permisul de port-arma, pentru achizitionarea unei arme de foc LETALE?
Specific, am iesit din MApN in urma unei demisii, nu am fost dat afara.

Multumesc!

• Moderator
Publicat

Armele de apărare și pază pot fi procurate numai de către următoarele categorii de persoane:

1. demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii, pe perioada cât sunt în activitate și după încetarea activității, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepția situației în care aceștia și-au pierdut calitatea din motive imputabile lor;
  2. persoanele prevăzute de lege, care îndeplinesc o funcție ce implică exercițiul autorității publice, pe perioada în care au această calitate, cu excepția personalului de pază din cadrul societăților specializate de pază;
  3. persoanele incluse în programe de protecție a martorilor, pe perioada în care au această calitate.

Acestea sunt prevederile art. 13 alin. (2) din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, republicată.

Publicat

Din pacate textul de lege nu lamureste clar situatia, pentru ca anumiti colegi ai dvs, in cauza cei de la serviciile de arme, refuza sa recunoasca acest drept al soldatilor si gradatilor profesionisti, motivand ca ei nu sunt cadre militare.
Asta e de fapt problema, si as aprecia foarte mult daca cineva ma poate lamuri.

Multumesc.

• Moderator
  • Soluţie
Publicat
în urmă cu 13 ore, SilG a scris:

Ca soldat gradat profesionist in rezerva (10 ani de activitate), imi pot obtine permisul de port-arma, pentru achizitionarea unei arme de foc LETALE?

Răspunsul la întrebare este fără niciun dubiu, DA!

Există inclusiv Decizia nr. 77 din 20 noiembrie 2023 a Înaltei Curți de Casație și Justiție - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, care stabilește faptul că:

“În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 13 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin termenul de „militar” se înţelege şi noţiunea de „soldaţi şi gradaţi profesionişti” din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, cu modificările şi completările ulterioare.

Obligatorie, potrivit art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.”

Minuta deciziei nr. 77 din 20 noiembrie 2023.

• Apreciez 2

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.