Jump to content
POLITISTI.ro

Acordare prioritate vehiculelor care cirulă pe interzis

Postare recomandată

Publicat

Salutare,

Rog sa ma ajutati cu intemeierea legala privind culpa intr-o intersectie intre doua strazi. Una este cu sens unic si cealalta are semnul STOP.

Un vehicul intra in intersectie avand semnul STOP si altul circula pe sens interzis pe strada cu sens unic.

Problema este ca in OUG 195 nu gasesc nimic care sa explice ce ai voie si ce nu sa faci la semnul STOP. Ai evident obligatia sa acorzi prioritate celor care circula pe drumul prioritar, dar ai obligatia sa acorzi prioritate inclusiv celor care circula pe sens interzis?

Exista pe net doua definitii/ explicatii. Una spune ca cel cu STOP trebuie sa acorde prioritate tuturor vehiculelor care au acest drept ( adica doar celor care circula corect pe sensul unic ) si alta spune ca trebuie sa acorzi prioritate tuturor vehiculelor care circula pe drumul prioritar ( asta ar include si pe cei care circula pe sens  interzis, ca tot pe drumul prioritar merg ).

Situatia eu o vad ca pe o culpa comuna, dar nu reusesc sa imi intemeiez opinia pe legislatie. Cei care stiti legea mai bine decat mine, cum ziceti?

Rog opinii avizate.

Multumesc

• Marius a modificat titlul în Acordare prioritate vehiculelor care cirulă pe interzis
  • Moderator
Publicat

Nu este nicio culpă comună.
Vinovat te producerea unui eventual accident este conducătorul auto care a întâlnit indicatorul "Oprire" şi nu a respectat semnificaţia acestuia. Cel care întâlneşte indicatorul "Oprire" are obligaţia legală să acorde prioritate de trecere tuturor vehiculelor care circulă pe drumul prioritar indiferent de direcţia de deplasare a acestora.
E şi logic, pentru că într-o localitate pe care nu o cunoaşte, cel care întâlneşte indicatorul "Oprire" nu are cum şi de unde să ştie că un alt conducător auto nu a respectat semnificaţia indicatorului "Accesul interzis".
Culpa aparţine exclusiv conducătorului auto care nu a acordat prioritate de trecere.

• Apreciez 3
Publicat

Unde scrie în legislație care este semnificația indicatorului oprire? Asta e nelămurirea mea.

Nu pot să înțeleg nici cum cel care încalcă în mod clar o regulă de circulație nu ar avea nici o vina ( mă ref la cel de pe sens interzis ). Participa activ la accident.

• Moderator
Publicat
27 minute în urmă, Mobutu a scris:

Nu pot să înțeleg nici ...

Fiecare înţelege atât cât poate, nu-i nicio tragedie. 👍

• Apreciez 3
Publicat

Ce argumente mai vrei?
Ţi s-a explicat destul de clar şi mai mult, chiar tu ai scris în prima postare că cel care are obligaţia să acorde prioritate trebuie să facă acest lucru tuturor vehiculelor care circulă pe drumul prioritar. Ce nu ai reuşit să pricepi?

• Îmi place 1
Publicat

Am spus ca am identificat pe internet doua OPINII referitoare la modul in care trebuie respectat indicatorul STOP, dar nimic in legislatie. Opinii care se cam contrazic. Aici mi se pare ca este un gol legislativ. 

Eu insist pe legislatie, ca altfel orice am spune sunt simple comentarii fara rost.

Publicat
On 29.11.2023 at 19:09, Mobutu a scris:

Ai evident obligatia sa acorzi prioritate celor care circula pe drumul prioritar, dar ai obligatia sa acorzi prioritate inclusiv celor care circula pe sens interzis?

Când întâlneşti indicatorul Stop, de unde ştii tu că alt conducător auto circulă pe interzis? 

Publicat

Când te intersectezi cu un sens unic ai semn de obligatoriu, stg sau dreapta, deci știi care este sensul interzis.

Publicat

Mda, ce să zic, are dreptate @Marius! Există dificultăţi clare la capitolul raționament logic.

în urmă cu 22 ore, Mobutu a scris:

semn de obligatoriu, stg sau dreapta, deci știi care este sensul interzis.

Indicatoarele rutiere "Obligatoriu stânga/dreapta" sau "Obligatoriu înainte şi la stânga/la dreapta" nu spun că întâlnești o stradă cu sens unic, ci doar indică direcţia obligatorie de deplasare.

• Apreciez 1
Publicat

1. Ai deviat rău de la problema ridicata de mine. Nu are nici o legătură întrebarea ta cu problema ridicata de mine.

2. Că să lămuresc totuși întrebarea ta. Nu am spus că e musai sa te intersectezi cu un sens unic când dai de un indicator care te obliga la stg sau la dreapta, dar INTOTDEAUNA când întâlnești un sens unic ai și săgeata care te obliga sa mergi in in sensul corect/ legal, că sa nu fii berbec și să o iei pe contrasens.

Acum serios, ori se comentează la obiect, ori nu se mai comentează deloc. De unde am plecat și unde am ajuns.

• Displace 3

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.