Jump to content
POLITISTI.ro

Acordare prioritate vehiculelor care cirulă pe interzis


Mobutu

Recommended Posts

Salutare,

  Rog sa ma ajutati cu intemeierea legala privind culpa intr-o intersectie intre doua strazi. Una este cu sens unic si cealalta are semnul STOP.

  Un vehicul intra in intersectie avand semnul STOP si altul circula pe sens interzis pe strada cu sens unic.

  Problema este ca in OUG 195 nu gasesc nimic care sa explice ce ai voie si ce nu sa faci la semnul STOP. Ai evident obligatia sa acorzi prioritate celor care circula pe drumul prioritar, dar ai obligatia sa acorzi prioritate inclusiv celor care circula pe sens interzis?

  Exista pe net doua definitii/ explicatii. Una spune ca cel cu STOP trebuie sa acorde prioritate tuturor vehiculelor care au acest drept ( adica doar celor care circula corect pe sensul unic ) si alta spune ca trebuie sa acorzi prioritate tuturor vehiculelor care circula pe drumul prioritar ( asta ar include si pe cei care circula pe sens  interzis, ca tot pe drumul prioritar merg ).

  Situatia eu o vad ca pe o culpa comuna, dar nu reusesc sa imi intemeiez opinia pe legislatie. Cei care stiti legea mai bine decat mine, cum ziceti?

Rog opinii avizate.

Multumesc

  

Link to comment
  • Marius changed the title to Acordare prioritate vehiculelor care cirulă pe interzis
  • Moderator

Nu este nicio culpă comună.
Vinovat te producerea unui eventual accident este conducătorul auto care a întâlnit indicatorul "Oprire" şi nu a respectat semnificaţia acestuia. Cel care întâlneşte indicatorul "Oprire" are obligaţia legală să acorde prioritate de trecere tuturor vehiculelor care circulă pe drumul prioritar indiferent de direcţia de deplasare a acestora.
E şi logic, pentru că într-o localitate pe care nu o cunoaşte, cel care întâlneşte indicatorul "Oprire" nu are cum şi de unde să ştie că un alt conducător auto nu a respectat semnificaţia indicatorului "Accesul interzis".
Culpa aparţine exclusiv conducătorului auto care nu a acordat prioritate de trecere.

  • Upvote 3
Link to comment

Unde scrie în legislație care este semnificația indicatorului oprire? Asta e nelămurirea mea.

Nu pot să înțeleg nici cum cel care încalcă în mod clar o regulă de circulație nu ar avea nici o vina ( mă ref la cel de pe sens interzis ). Participa activ la accident.

Link to comment

Ce argumente mai vrei?
Ţi s-a explicat destul de clar şi mai mult, chiar tu ai scris în prima postare că cel care are obligaţia să acorde prioritate trebuie să facă acest lucru tuturor vehiculelor care circulă pe drumul prioritar. Ce nu ai reuşit să pricepi?

  • Like 1
Link to comment

   Am spus ca am identificat pe internet doua OPINII referitoare la modul in care trebuie respectat indicatorul STOP, dar nimic in legislatie. Opinii care se cam contrazic. Aici mi se pare ca este un gol legislativ. 

  Eu insist pe legislatie, ca altfel orice am spune sunt simple comentarii fara rost.

  

Link to comment
On 29.11.2023 at 19:09, Mobutu a scris:

Ai evident obligatia sa acorzi prioritate celor care circula pe drumul prioritar, dar ai obligatia sa acorzi prioritate inclusiv celor care circula pe sens interzis?

Când întâlneşti indicatorul Stop, de unde ştii tu că alt conducător auto circulă pe interzis? 

Link to comment

Mda, ce să zic, are dreptate @Marius! Există dificultăţi clare la capitolul raționament logic.

în urmă cu 22 ore, Mobutu a scris:

semn de obligatoriu, stg sau dreapta, deci știi care este sensul interzis.

Indicatoarele rutiere "Obligatoriu stânga/dreapta" sau "Obligatoriu înainte şi la stânga/la dreapta" nu spun că întâlnești o stradă cu sens unic, ci doar indică direcţia obligatorie de deplasare.

  • Upvote 1
Link to comment

1. Ai deviat rău de la problema ridicata de mine. Nu are nici o legătură întrebarea ta cu problema ridicata de mine.

2. Că să lămuresc totuși întrebarea ta. Nu am spus că e musai sa te intersectezi cu un sens unic când dai de un indicator care te obliga la stg sau la dreapta, dar INTOTDEAUNA când întâlnești un sens unic ai și săgeata care te obliga sa mergi in in sensul corect/ legal, că sa nu fii berbec și să o iei pe contrasens.

Acum serios, ori se comentează la obiect, ori nu se mai comentează deloc. De unde am plecat și unde am ajuns.

  • Downvote 3
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.