Jump to content
POLITISTI.ro

Persoanele condamnate care se sustrag executării pedepsei


Postare recomandată

Publicat

Se discută tot mai des în spaţiul public despre problema fugarilor condamnaţi definitiv - persoanele față de care s-a dispus o pedeapsă definitivă privativă de libertate şi care se sustrag executării pedepsei.
Cea mai recentă situaţie de acest fel este dispariţia lui Cătălin Cherecheș - primarul mun. Baia Mare, după ce acesta a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare şi care se afla sub control judiciar, fiind dat în consemn la frontieră din momentul în care instanța de la Cluj a stabilit această măsură - (Curtea de Apel Cluj a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile începând cu data de 29 septembrie 2023 și până la data de 27 noiembrie 2023).

Se bănuieşte de presă că primarul Cherecheș ar fi părăsit țara pe punctul de frontieră Petea ascuns într-un portbagaj. În situaţia în care se va stabili că aşa a părăsit ţara, cred că trebuie ca poliţiştii de frontieră să fie pedepsiţi penal, cel puţin pentru neglijenţă în serviciu. Nu e posibil să avem pretenţii de aderare la spațiul Schengen de liberă circulație, când un individ aflat în consemn şi sub control judiciar reuşeşte să părăsească ţara cu atâta uşurinţă.

Voi ce părere aveţi? Ce soluţii apreciaţi că sunt?

  • Membru
Publicat

Sa-si faca treaba aia de la frontiera, ca nu s-a ascuns in scrumiera masinii cand a trecut granita. Mai ales ca fața lui e cunoscuta in zona aia. 
 

  • Apreciez 1
  • Membru
Publicat

   Sunt de părere că judecătorul care a hotărât măsura preventivă e principalul vinovat, sau cei care au propus, dacă nu au propus arestul. La frontieră e greu să controlezi la sânge tot, plus că se poate trece cu acte false sau prin tot felul de metode.

   

  • Îmi place 1
  • Membru
Publicat (modificat)

Nu poti sa dai masura arestului preventiv timp de 10 ani cat am inteles ca a durat procesul. Doar 180 de zile. 
Si nici nu cred ca e de vina un judecator doar fiindca frontieristii nu sunt in stare sa distinga o persoana de alta:

Poliția de Frontieră: Cătălin Cherecheș a trecut granița către Ungaria vineri dimineața, pe la punctul de trecere Petea, cu un taxi. A prezentat un act de identate al unei rude care locuiește în străinătate și nu a fost recunoscut de agentul de poliție.

acum 3 ore

Primarul din Baia Mare a trecut frontiera către Ungaria pe la punctul de trecerea Petea, la ora 7:49 dimineața, conform Poliției de Frontieră. Acesta se afla pe scaunul din dreapta al unei mașinii, un taxi, și a prezentat un act de identate al unei rude care locuiește în străinătate.

”Între Cătălin Cherecheș și rudă există asemănări fizice, dar acest lucru nu este o scuză. Documentul prezentat la control era real. Acesta a fost verificat prin aparatură de la frontieră”, a precizat șeful Poliției de Frontieră.

Polițistul de frontieră care a verificat documentele lui Cătălin Cherecheş, dar nu a sesizat că aceasta are documente false, va fi cercetat disciplinar. Se analizează cum ofițerul de serviciu a verificat identitatea lui Cherecheș cu documentul rudei.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat definitiv, vineri, la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Ulterior, deoarece acesta nu a putut fi găsit,  Tribunalul Cluj a emis mandat european de arestare pe numele său. 
 

https://www.biziday.ro/268573-2/?biziday_revision=2

De altfel, nici nu bate la ochi ca cineva trece granita unui stat intr-un taxi. 

Modificat de Ben
  • Moderator
Publicat

Din câte se vede frontieriştii se remarcă doar cu "zeciuiala" camioanelor la vamă, în schimb la capitolul securizarea frontierei mai puţin spre deloc, din moment ce individul cu destulă notorietate a trecut ca prin brânză.

  • Îmi place 1
  • Apreciez 1
  • Membru
Publicat
58 minutes ago, Ben said:

Nu poti sa dai masura arestului preventiv timp de 10 ani cat am inteles ca a durat procesul. Doar 180 de zile. 
Si nici nu cred ca e de vina un judecator doar fiindca frontieristii nu sunt in stare sa distinga o persoana de alta:

Păi și e normal să dureze procesul atât? Eu cred că în alea 180 de zile poți să decizi dacă e vinovat sau nu.

Nu cred ca poate fi scos vinovat un singur frontierist pentru asta. Cred că poți să greșești destul de ușor. De asemenea poate să fie incompetent sau șpăgar.

  • Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Si ne mirăm de ce nu ne primesc ăia-n Schegen. 
Din colaborarea pe care am avut- o eu până în prezent cu frontiera vă pot spune că au fost câteva cazuri în care deși îi aveam dați în consemn au trecut frontiera fără probleme. Bine sunt mai multe situațiile în care mecanismul consemnului a funcționat, dar au fost și cum ziceam au fost și câteva rateuri ce ne-au dat peste cap cercetările.

Publicat

Pregatirea granicerilor spune totul. Competenta se obtine prin o continua informare si insusire a responsabilitatilor fiecaruia.

  • Moderator
Publicat

@bozo,
Individul se afla sub control judiciar şi în consemn la frontieră pt că avea interdicţie de a părăsi ţara. Nu văd ce vină să mai aibă vreun magistrat, din moment ce el se afla sub măsură preventivă. Culpa aparţine celor de la frontieră.

  • Moderator
Publicat

Dar ați văzut conferința de presă a sefului Poliției de Frontieră?

Îl întreabă un reporter ce măsuri a dispus pentru a nu se mai repeta o astfel de situație. Iar șeful poliției de frontieră le-a spus:

… am dispus să se facă reinstruiri în toate punctele de trecere a frontierei 😂😂😂

practic asta e soluția … se face un instructaj și s-a rezolvat 

ăla d-aia nu l-a recunoscut pe primar, că era neinstruit 😂😂😂

În realitate asta dovedește cam cât de competent este omul pe funcția respectivă. Când nu ai idee sau vreo soluție, bagi povestea cu instruirea subordonaților 

  • Membru
Publicat

Mie mi se pare absurd sa consideri responsabila conducerea centrala a unei institutii nationale pt neglinta unui lucrator din subordine, din zecile de mii care exista, dintr-un colt al tarii, ca nu a fost atent sau ca o fi inchis ochii intentionat respectivul. 
Pe principiul asta trebuie schimbata conducerea la 2-3 zile ca mai face unul vreo boacana. 
In schimb, pt fenomenul de corupție din Calafat (26 de agenti), pt aia nu s-a cerut demisia, putand fi considerata chiar o problema a sistemului. Pt aia nu. 
 

  • Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Se pare că ambele situații i-au fost letale. Sau cel puțin așa rezultă din comunicatul de presă. 

Oricum, din comunicatul de presa rezultă că singur s-a cerut demis, zice acolo ceva de genul „cu ocordul său”, ceea ce mie îmi confirmă faptul că omul este doar un yes-man, un ghiocel.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.