Jump to content
POLITISTI.ro

Blamarea şi discreditarea permanentă a Poliției Române


Marius

Postare recomandată

  • Moderator

Aş vrea să discutăm aici despre faptul că în Romania principala instituție de aplicare a legii - Poliția Română, este permanent blamată și discreditată de întreaga mass-medie și societatea civilă.
Toată lumea propagă tot felul de stereotipuri şi afirmaţii complet false şi neadevărate, fără o minimă documentare ori cel puţin o încercare de a trece prin filtrul propriei raţiunii, repetând obsesiv că toată poliţia e pe mână cu infractorii şi alte aberaţii de acest fel.
Cu siguranţă orice om sănătos, cu un minim de educaţie îşi poate pune o întrebare simplă: "Dacă poiţia este pe mână cu toţi derbedeii, infractorii, interlopii etc etc., cum se face câ absolut toţi aceştia au cazier şi au executat pedepse cu închisoarea, sau cel puţin au avut dosare penale? Ori, cum se explică faptul că puşcăriile din România sunt mereu suprapopulate
Îşi poate imagina şi crede vreun om sănătos la cap că există infractori care să se prezinte singuri în faţa autorităţilor şi solicite să fie încarceraţi în puşcărie pentru că au comis infracţiuni? Sigur că nu! Tot poliţiştii ăştia blamaţi de toată lumea i-au trimis acolo!

Revenind, să discutăm fără patimă şi cât se poate de sincer despre câteva din repercusiunile atrase de această obsesie a societăţii româneşti de a blama şi discredita permanent principala instituție de aplicare a legii. Cele mai multe şi mai importante repercusiuni negative se manifestă în primul rând asupra societății (a oamenilor cinstiţi) și abia în plan secund asupra modului de funcţionare a acestei instituții. Câteva exemplificări:
Scăderea încrederii publice: Când o instituție cheie, cum este Poliția Română, este blamată și discreditată în mod constant, încrederea publică în capacitatea sa de a menține ordinea și siguranța scăde semnificativ. Acest aspect afectează în mod direct colaborarea dintre poliție și cetățeni, îngreunând soluţionarea faptelor penale și menținerea unui climat de siguranță în societate.
Descurajarea implicării în activitatea polițienească: Stigmatizarea excesivă a poliției descurajează oamenii capabili și dedicați să se alăture acestei profesii. Scăderea interesului pentru cariera polițienească duce implicit şi la scăderea calității și profesionalismului angajaților din cadrul instituției.
Reducerea bugetului și resurselor: Pentru că instituția este permanent discreditată public, decidenții politici alocă resurse financiare, logistice, juridice şi umane reduse pentru poliție, iar acest aspect afectează capacitatea poliției de a face față eficient infracționalității.
Dezinformare și propagarea sentimentelor negative: Blamarea continuă a poliției în mass-media și societatea civilă atrage răspândirea dezinformării și perpetuarea unor sentimente negative față de această categorie socio-profesională. Drept consecinţă apar mereu conflicte și tensiuni în relațiile dintre poliție și comunitate.

În consecinţă, este foarte important să existe un dialog constructiv între poliție și societate pentru a aborda corect problemele și preocupările legate de aplicarea legii. Transparența și responsabilitatea instituției contribuie decisiv la îmbunătățirea relațiilor dintre poliție și cetățeni cât şi la restabilirea încrederii publice, dar din păcate atât societatea cât şi şefii din poliţie nu realizează un aspect foarte simplu, faptul că nu poţi da mâna cu cineva care ţine pumnul strâns.

  • Îmi place 2
  • Apreciez 2
Link către comentariu

Acesastă stigmatizare a poliţiei se datorează lipse de educaţie. Societatea e plină de analfabeţi funcţionali, de proşti în adevăratul sens al cuvântului, care nu pot să analizeze absolut nimic, ei au capacitatea doar să preia ce aud la alţii.
Honnore de Balzac spunea: "Poliţia!... Cine sunt cei care o dispreţuiesc? Imbecili ce nu ştiu decât să batjocorească ceea ce înseamnă liniştea lor. Căci, suprimaţi Poliţia şi veţi suprima civilizaţia".
Simplu! A scăzut educaţia, nu poţi avea pretenţii.

  • Îmi place 2
  • Apreciez 2
Link către comentariu

Daaa, adevarat, sper sa fiu paranoic si conspiratioanist, dar totul este premeditat de vreme buna si se va intinde pe termen lung, ca picatura chinezeasca!! Ne dau negru sub unghie, ne iau cate doua-trei degete, este trist!! Asa este, EDUCATIA va face diferenta!!! 

  • Apreciez 1
Link către comentariu
  • Moderator

În lumina ultimelor evenimente, e "jihad" pe toate posturile de televiziune cât şi pe reţelele de socializare. Toţi jurnaliştii şi influencerii fac spume şi caută cu disperare vinovaţi.

Link către comentariu
On 26.08.2023 at 12:42, Calliope a scris:

Acesastă stigmatizare a poliţiei se datorează lipse de educaţie. Societatea e plină de analfabeţi funcţionali, de proşti în adevăratul sens al cuvântului, care nu pot să analizeze absolut nimic, ei au capacitatea doar să preia ce aud la alţii.
Honnore de Balzac spunea: "Poliţia!... Cine sunt cei care o dispreţuiesc? Imbecili ce nu ştiu decât să batjocorească ceea ce înseamnă liniştea lor. Căci, suprimaţi Poliţia şi veţi suprima civilizaţia".
Simplu! A scăzut educaţia, nu poţi avea pretenţii.

Da? Serios? Te întreb pe tine, cel educat, să ne spui nouă proștilor cum este în următoarele situații: când camioanele de lemn trec și poliția se face că nu le vede, când bombardierii te omoară pe drum, când mergi la poliție cu o problemă și ești luat la mișto, când de traficanți știe tot orașul și poliția nu, când se fac afaceri în văzul tuturor și poliția zero... CUM ESTE? Explică-mi!

Respectul se câștigă, nu se cere! Dacă te tragi de șireturi cu toți infractorii nu ai cum să fi respectat. Cum este când ești de bună credință și umbli aproape doi ani să îți îmatriculezi o mașină? Cum este când umbli cu dovezi doi ani pentru că polițistul este ofticat că nu dai șpagă și nu vrea să facă un referat? Cum, cum, cum? Îmi doresc ca polițiștii să aplice legea fără discriminare și să fie de partea cetățenilor corecți, de oamenii care plătesc taxe și impozite din care ei își iau salariul. La fel ca mine, cred că știi și tu că foarte puțini își fac meseria cu adevărat și mă înclin în fața acestor polițiști. 

Link către comentariu
  • Moderator
acum o oră, liviugsx a scris:

când de traficanți știe tot orașul și poliția nu

Ai făcut vreun denunț în scris la poliție referitor la acești traficanți? 

Link către comentariu
în urmă cu 5 ore, liviugsx a scris:

Cum este când ești de bună credință și umbli aproape doi ani să îți îmatriculezi o mașină?

Dacă n-ai aflat până acum, poliția nu mai are competențe privind înmatricularea auto de mai bine de 20 ani.

Link către comentariu
acum o oră, Calliope a scris:

@liviugsx te-ai simțit? Pt că nu te-a nominalizat nimeni, dar te-ai inclus singur, exact ca musca.

Te-ai gândit că poate aroganța ta față de cei care îți plătesc salariul nu este justificată? Te-ai gândit că poate de asta am scris? 

în urmă cu 5 ore, Marius a scris:

Ai făcut vreun denunț în scris la poliție referitor la acești traficanți? 

Nu aș avea curaj având în vedere cum poliția împarte date în stânga și dreapta. Cred că înțelegi despre ce vorbesc.

Îmi rezerv dreptul de a nu mai comenta.

Link către comentariu
  • Moderator

Exact cum bănuiam. Nu te implici, nu vrei să fii implicat, tu doar comentezi şi pui verdicte de pe margine. 
Încă din anii 90 românii s-au obişnuit să râdă de omul în uniformă, se îndeamnă reciproc şi îşi dau tot felul de sfaturi despre cum să îl scuipe pe polițist, ori chiar şi să-l agreseze pentru că, nu–i așa, suntem în democrație!
Ce nu pricepe societatea asta e că disprețul lor față de uniformă nu este altceva decât un dispreț față de lege. Doar ipocrizia îl oprește să recunoască că nu le plac regulile.
Desigur, românul e apărător înfocat al legii, dar numai când e vorba de alţii, de indivizii care nu-i plac. Atunci devine justițiar şi vrea sânge, dă sentinţe definitive din fotoliu şi apoi pleacă la culcare cu conştiinţa împăcată. Este plin de avânt justiţiar când e vorba să fie pedepsiţi alții, dar devine brusc înțelegător şi găseşte tot felul de justificări când e vorba de propria persoană. În concluzie, societatea vrea justiție, corectitudine etc., cu o mică excepţie, atunci când musca este pe căciula lui.

  • Apreciez 4
Link către comentariu
  • Membru activ

Liviule ...sa ti-o spun mai direct, ca nu am chef sa folosesc sinonime frumoase pt toate cuvintele care îmi vin în minte

Ni s-a luat de 💩 d-astia frustrați ca tine, cu iq-ul mai mic decât mărimea mea de la pantof (sa nu zic altceva) care fac pe deștepții pe net, dar în realitate demonstrează cât de limitați și ipocriți sunt... Care nu suporta șpaga, dar sunt primii care o dau sa prindă un loc "in față"....Care, dacă asista la o fapta, nu au curajul sa fie audiați ca martori ....care nu au habar despre mecanismele de funcționare ale unui stat (putere legislativa, executiva, judecătorească - adică cine cercetează, cine arestează sau cine condamna ...cine de cine se ocupa în funcție de competență), dar vin sa ne explice cine și cum trebuia sa îi rezolve lui problemele.... Care folosesc stereotipuri, ca asa e la moda (camioane cu lemne, voi plătiți taxe și impozite etc.)...care vor sa se aplice legea, dar începând cu urmatorul ...și exemplele pot continua

În concluzie, sa stii ca România nu își merita nici polițiștii ăștia, buni sau rai, pe care ii are. Iar voi, societatea civila, sunteți niște indobitociti și spălați pe creier, care va bucurați de "raul Politiei", fără sa va dați seama că sunteți principalii perdanți.

Modificat de Roby
Link către comentariu
în urmă cu 6 ore, liviugsx a scris:

Te-ai gândit că poate aroganța ta față de cei care îți plătesc salariul nu este justificată?

Nu e nicio aroganţă faptul că spun lucrurilor pe nume. Aroganţă e din partea ta, pentru că ai impresia că expunând acest slogan penibil cu plata salariului poţi închide gura celor care au o părere diferită. Asta este o atitudine dezgustătoare a românului care simte nevoia să-şi etaleze aerul superior faţă de angajaţii statului, de bugetari, în mod special faţă de poliţişti. În general oamenii superficiali, frustrați şi complexați simt permanent nevoia să se umfle în pene şi să etaleze o superioritate falsă, trăind cu impresia că sunt superiori şi cu mai multe drepturi faţă de cei care muncesc la stat.
Românul a preluat sintagma "cu plata salariului", fără să priceapă că el contribuie la buget iar statul plăteşte un serviciu, ori asta nu înseamnă că îl şi cumpără pe omul care-l prestează, nu înseamnă că îi devine şef / patron. 
Aşa cum plăteşti tu la stat, la fel plătesc şi eu, ba în cele mai multe situaţii poate chiar mai mult. Te rog, scuteşte-ne cu această argumentaţie penibilă.

Link către comentariu
  • Membru activ

Si ca o completare la ce spune Calliope, vezi ca serviciul polițienesc e gratuit. Adică atunci când ai nevoie de politie, nu plătești. Acum poate înțelegi unde se duc banii aia care ți se rețin.

Când va duceți prin spitale și le umflați buzunarele medicilor și va cumpărați seringi și pansamente (care ar trebui sa fie gratis, apropo) nu mai măcăniți atâta ca voi îi plătiți pe aia pe acolo. Doar în cazul Poliției v-ati învățat sa ziceți...

Link către comentariu
în urmă cu 12 ore, Roby a scris:

Liviule ...sa ti-o spun mai direct, ca nu am chef sa folosesc sinonime frumoase pt toate cuvintele care îmi vin în minte

Ni s-a luat de 💩 d-astia frustrați ca tine, cu iq-ul mai mic decât mărimea mea de la pantof (sa nu zic altceva) care fac pe deștepții pe net, dar în realitate demonstrează cât de limitați și ipocriți sunt... Care nu suporta șpaga, dar sunt primii care o dau sa prindă un loc "in față"....Care, dacă asista la o fapta, nu au curajul sa fie audiați ca martori ....care nu au habar despre mecanismele de funcționare ale unui stat (putere legislativa, executiva, judecătorească - adică cine cercetează, cine arestează sau cine condamna ...cine de cine se ocupa în funcție de competență), dar vin sa ne explice cine și cum trebuia sa îi rezolve lui problemele.... Care folosesc stereotipuri, ca asa e la moda (camioane cu lemne, voi plătiți taxe și impozite etc.)...care vor sa se aplice legea, dar începând cu urmatorul ...și exemplele pot continua

În concluzie, sa stii ca România nu își merita nici polițiștii ăștia, buni sau rai, pe care ii are. Iar voi, societatea civila, sunteți niște indobitociti și spălați pe creier, care va bucurați de "raul Politiei", fără sa va dați seama că sunteți principalii perdanți.

Comportament de milițian! Te-aș putea jigni în multe feluri dar aleg să nu o fac pentru că nu te cunosc și nu jignesc oameni doar de dragul a-mi mângâia orgoliul rănit. Stai liniștit că data viitoare când colegii dvs. vor cere șpagă vor ajunge la răcoare. Promit! Și vreau să te asigur că nu am dat niciodată șpagă, nici poliției, nici medicilor, nici nimănui în viața mea. 

Legat de ce spune domnul Marius vreau să îl asigur că nu am încălcat niciodată nici o lege, nu urăsc poliția și nici nu o disprețuiesc. În rest nu am încredere în poliție să mă expun, pe mine sau ai mei, în fața traficanților de țigări și altele... cu încrederea că voi fi aparat de polițiștii care le fac cale liberă. 

Am zis că îmi rezerv dreptul de a nu mai comenta și nici nu o voi mai face, îi las pe "oamenii legii" să își mângâie orgoliul rănit de cetățenii proști și plătitori de taxe din care ei își iau salariul "bine meritat" stând la o răcoritoare cu domnul traficat și interlop. "Succesuri" domni mei!

 

Link către comentariu
  • Moderator
On 28.08.2023 at 9:56, liviugsx a scris:

Respectul se câștigă, nu se cere!

Hai să-ţi spun cum văd eu povestea cu respectul şi încrederea pe care le-ai preluat de la părereologii ce se perindă zilnic pe la tv ori îşi petrec viaţa pe facebook.
Eu nu am nevoie de respectul tău sau al altcuiva. Nu mă încălzeşte cu nimic, ba din contră, mă lasă rece. Cu respectul sau încrederea populaţiei nu pot să achit nimic la supermarket, practic îmi este complet inutil.
În schimb mi-aş dori ca cetăţeanul, tu sau oricare altul să se teamă de lege, să se teamă de repercursiunile nerespectării legii. Dacă mă duc să intervin la un eveniment mi-aş dori ca respectii indivizi să se pişe pe ei de teama puşcăriei de care sunt pasibili dacă nu încetează sau dacă nu se supun somaţiilor, comentează, ultragiază, înjură, scuipă, etc Înţelegi care este diferenţa? Eu nu vreau respectul sau încrederea cuiva, ci îmi doresc ca cetăţeanul să se teamă de efectele nerespectării legii. 
În concluzie, poţi sta liniştit, nu vreau să-ţi câştig încrederea sau respectul, pentru că pur şi simplu nu am ce să fac cu ele.

Povestea cu clasamentele privind încrederea sau respectul populaţiei faţă de instituţii este o vrăjeală ieftină a sociologilor pentru naivi, în realitate ea este lipsită de relevanţă, din moment ce compară instituţii al cărui rol este unul eminamente coercitiv cu instituţii din alte categorii, cum ar fi de exemplu biserica. 

Link către comentariu

Vezi că nu înțelegi? Dacă poliția ar fi respectată, nu ar fi "scuipată" și nici polițiștii bătuți pe la intervenții. Exemplele tale cu cei care se "pișă" de frica polițiștilor ține de vremuri de mult apuse. Ce spun eu nu are legătură cu cei din media sau cu distrușii facebook-ului. Numai în ultima lună aveți în curte exemple care fac să fiți "respectați".

Cum să oprești în trafic un imbecil care este vai de capul lui și să nu îl oprești din drum măcar luându-i plăcuțele și certificatul? Mă refer la cazul din 2 Mai. Polițistul putea scoate telefonul și să verifice pe aida dacă era vitregit de alte echipamente de verificare. Dar nu trebuie să o spunem că știm ce a fost acolo și de ce a plecat mai departe fără asigurare. La fel și după ce a fost dus la secție și i s-a luat iarba. Vreau să te asigur că știu foarte bine legea, sunt unu care tot timpul sunt pe drum și am bătut toată Europa. Când te oprește polițistul german nu se pune în gură cu tine aiurea și imediat aplică legea. La noi încep discuții, întrebări, negocieri... Așa ceva nu ar trebui să fie permis nicăieri. Ai încălcat legea și te dai la polițist, ăla să îți rupă mâinile și să ți le bage în fund. Ai sărit cu săbii, topoare... împușcat direct. După aia răspunzi dacă ai făcut abuz sau nu. Mă oprești pe mine cu 200 km/h, oprește și șmecherul pe care îl protejezi pentru că pe el vroiam să îl întrec. Lipsa de respect și acțiune a polițiștilor duce la ce spuneai tu. Dacă stai cu interlopul la masă și apoi vrei să ai parte de civismul cetățeanului care ajută polițistul, cum crezi că ăla mai are curaj?

La fel de bine știm ce se întâmplă și în cazurile în care ajungi la poliție și reclami ceva împotriva primarului, imbecilului din oraș cu relații... Am comentat aici pentru că nu mai puteam să tac din gură și să văd aroganțe cu cetățenii "proști". Știu că mulți sunt vai de capul lor, dar așa oameni așa polițiști. Mai ales în zona mea este dezastru, doar câțiva tineri polițiști au prezență de spirit și impun respect, dar și aceia sunt sunați în multe condiți și li se atrage atenția. Știu tot din ce discută ei. Alții au aere de interlopi și din salariul mic își iau G-uri sau șeptari.

Pot să vă dau exemple de polițiști care nu aduc respectul uniformei cu care am avut de-a face.

1. Din neatenție pe o țarnă am atins un distrat care făcea drifturi pe un drum cu o bandă. De la cel mult o contravenție am ajuns la o "infracțiune" după ce am stat cu mâinile în buzunar. A venit poliția și mi-a făcut etilotest și apoi am mers la spital pentru analize (lucru inutil din moment ce am ieșit 0). Pe drum a început cu gargara și apropourile: "unde lucrezi", "ai ceva bani să investești în mașină", "chestii legate de pasiuni"... După îl sună un prieten și îl întreabă ce face și omul nostru răspunde "am noroc azi și fac bani". Ce spuneți? Un polițist în fața cetățeanului trebuie să se comporte așa? Între timp nevasta celui din mașină a ajuns la spital nu știu din ce probleme pentru că a fost o simplă atingere. Noi înainte am făcut amiabila pentru că doar o aripă era șifonată și totul s-a terminat fiecare plecând la casa lui.

A venit poliția din nou și mi-au făcut dosar penal la care au scris referatul după 8 luni. Omul cu care am avut accidentul în aceiași zi a declarat că nu vrea nimic și la fel și soția lui. Au dat declarații și toți am plecat acasă.

8 luni am stat cu dovezi și nu am putut să cursez în străinătate.

2. Am luat o mașină adusă din Belgia și cu toate actele înregulă am mers să o înmatriculez. La 17 luni am primit răspunsul că o pot înmatricula (am scris pe forum toată situația). Unele cazuri în aceiași situație s-a rezolvat în 3 luni și ca drept urmare toți polițiștii de acolo au fost luați la răcoare. Era o șerpărie. S-au găsit deci sau sute de dări de mită și înmatriculări nelegale (au scris ziarele locale săptămâni).

3. Cazul permiselor de la Suceava. Altă șerpărie (la fel ziarele au relatat). În 2009 când toți știau cu ce se ocupă examinatorii, eu am căzut primul traseu pentru că nu am acceptat să dau nimic (m-a căzut pentru o trecere de pietoni anulată. Polițistul spunea că nu este așa). Am vrut să fac contestație și instructorul nu m-a lăsat pe motiv că după aia nu îi mai trec examinatorii elevi. Nu am făcut și următoarea tură am trecut pe bune fiind foarte atent și explicându-i examinatorului din timp tot neputând să depuncteze. L-am forțat să fie corect. Câți șoferi pot să facă asta când sunt la început și sunt intimidați de uniformă? Toate sălile le-am luat corect neavând nevoie de "cască".

O să îmi răspundeți că aia nu țin de poliție, bla-bla. Ăia poartă uniforma de polițiști și lumea așa îi percepe.

4. Cazul interlopilor din zona mea care sunt prinși cu țigări, fel de fel de ierburi... La nunta lor erau toți sefii poliției Suceava (de la frontieră, rutieră, locală). Ce părere își fac cetățenii? Eu zic că nu prea bună. Polițiștii nici măcar nu țin cont. Căutați ziarele locale și cu civintele cheie corecte găsiți toate tărășeniile.

Aș mai avea zeci de exemple dar sigur se găsește unu să îmi răspundă la doar ce îi place și să spună că sunt prost, nu înțeleg, îl lasă rece...

Nu vreau răspunsuri pentru că eu am părerea mea și chiar și așa nu aș sări să scuip sau să umilesc în vreun fel un polițist și nu frica sau slăbicinea mă opresc. Și aici iar se ajunge la respect. Greu de înțeles de către unu care "rămâne rece" la așa ceva stând la o răcoritoare cu domnul infractor, politician, neam... și apoi creinduși obligații.

Da! Sunt în măsură să atrag atenția la toate astea pentru că în aproape 40 de ani de viața nu am furat, nu am șmecherit, nu am făcut trafic, nu mi-am bătut joc de legea românească, am muncit cum am putut și unde am putut fără ca gândul să îmi fugă la mizerii. Așa vreau să îmi cresc și copilul.

Știu, în fața dvs sunt un prost pentru că nu am ajuns scama societății și după aia să plătesc taxe de șmecher polițiștilor, este?

 

Link către comentariu
  • Moderator

În concluzie, tu ai fost cercetat în cadrul mai multor dosare penale, iar acum vii aici să ne explici nouă cum stă treaba. Cam ce credibilitate și obiectivitate crezi că mai poți avea? Te asigur că e doar o impresie falsă faptul că ești în măsură să atragi atenția!

Link către comentariu

De ce manipulezi, care mai multe dosare penale? Dosar penal făcut de colegul vostru incompetent și cu un referat scris la mișto când i-a trecut oftica. Mă opresc aici pentru că observ că sunteți de rea credință. Vă urez să o țineți tot așa.

Modificat de Marius
Eliminare citat inutil.
Link către comentariu
  • Moderator

Nu e nicio diferenţă, că-i unu sau mai multe. Aşa am înţeles la prima parcurgere a textului, pentru că postarea ta este destul de incoerentă, povesteşti aceeaşi întâmplare în mai multe moduri şi mai multe paragrafe etc. etc.
Ideea de baza e aceeaşi: un conducător auto care a fost cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, mai concret pentru producerea unui accident rutier, care critică poliţia nu poate fi obiectiv, fie că îţi convine sau nu.
Cât despre lecţiile despre modul în care trebuia să acţioneze poliţistul din 2 Mai, dovedesc clar că ai o părere distorsionată şi mult prea bună, cu privire la deţinerea unor cunoştinţe juridice şi trăieşti cu impresia că le ştii pe toate. În realitate nu este deloc aşa, iar astfel de poveşti pot avea succes doar pe facebook.

  • Apreciez 2
Link către comentariu
  • Membru activ

1. Dacă nevasta ăluia a vrut la spital, e dosar penal și punct ...se propune soluție prin Parchet. 

Asa ca mai ușor cu pianul pe scări, ca polițistul ala nu a întocmit dosar pt ca asa a vrut el, ci pt ca asa e legea.

Dacă erai tu victima, era bine sa respecte intru-totul procedura, este ?

2. Politia nu se ocupa de inmatriculari. Punct!

Au aia uniforma și lumea ii percepe la fel ...!? si tu ai doua picioare și cap, dar asta nu înseamnă că ai și ceva în el. Deci e diferența, totuși. 

3. Permise. Din nou, alta instituite, nu Politia Romana 

Funcționarii aia prinși ca luau mita sunt la fel de vinovați ca cetățenii "onești" care dădeau mită. Din partea mea, sa meargă la pușcărie toți, de mână.

4. Nu cunosc subiectul și nu îl neg, însă nu cred ca erau chiar toți.  Probabil 1- 2

Modificat de Marius
Link către comentariu

Mda, ăsta e nivelul societăţii româneşti! Domnul @liviugsx, de profesie şofer de tir (din povestirile sale) are impresia că el ştie cum şi ce trebuie să facă un poliţist, el este de fapt un "specialist" întrucât a dobândit cunoştinţe prin simplul fapt că a condus un autovehicul peste graniţă, pe drumurile din occident. Tipic românesc! 

Link către comentariu
  • Moderator

Nu aţi auzit până acum de sindromul atotcunoscătorului? 
Efectul Dunning-Kruger este o eroare de apreciere în care persoane care nu posedă cunoştinţele necesare spre a putea judeca o problemă, o situație, un fapt (persoane incompetente) apreciază eronat competența lor ca fiind mult mai mare decât în realitate. Acest comportament se datorează incapacității persoanelor respective de a-și recunoaște nivelul lor, tocmai din cauza lipsei lor de cunoștințe în domeniu.
Fenomenul a fost testat pentru prima oară într-o serie de experimente, ale căror rezultate au fost publicate în 1999 de David Dunning și Justin Kruger de la Departmentul de Psihologie al Universității Cornell. În principiu, Dunning și Kruger afirmă că persoanele în cauză:

  • vor tinde să-și supraestimeze propriul nivel de competență;
  • nu vor recunoaște înalta competență a celor competenți în realitate;
  • nu-și vor da seama de propria lor incompetență;
  • vor recunoaște propria incompetență anterioară după ce vor dobândi un nivel înalt în domeniul respectiv.

Iar ca şi concluzie se susţine că pentru a evita această disfuncţionalitate, trebuie să citeşti, să înveţi şi să te perfecţionezi permanent.

  • Îmi place 1
Link către comentariu

Un șofer de tir (ți-a plăcut C.V-ul la verificare?) care este mai pregătit ca un milițian care oprește în trafic un drogat fără asigurare și îl lasă să se deplaseze mai departe. Ce i-a ținut pe polițiștii ăia să îl ducă la analize? Având în vedere că a fost dus la secție și că în posesia lui s-au găsit iarbă și pastile. AIDA era doar un exemplu orientativ. Colegii voștri o practică și după aia tot ei se rățoiesc. Mie,acum 3 luni, un ticălos încerca să îmi ia certificatul și nr pentru că nu aveam rca-ul tipărit. Oare ce vroia ăla? Întreb pentru un prieten. Vreau să menționez că i-am arătat-o în format digital și el strofocat verifica pe AIDA după ce i-am spus ce spune legea. :) Onest, am încercat să îmi spun opinia și voi ați sărit de fund în sus cu fel și fel de jigniri, asta spune mult despre inteligența celui care jignește.

Din partea mea nu mai este nimic de spus, mai ales după ce unu s-a trezit să mă sancționeze doar ca răzbunare. Micisme... Puteai doar să îmi atragi atenția și înțelegeam. Am trimis acest topic tuturor celor din minister să vadă ce angajați respectuoși au.

Link către comentariu

Eu voi ignora postările stimabilului liviugsx, pentru că din păcate nu prea ai ce să discuţi cu dumnealui. După cum se vede, el are impresia că se ceartă aici cu poliţistul din 2 Mai - Vama Veche. La fel de bine şi noi îi putem reproşa lui cazuri punctuale cu şoferi de tir beţivii, ori care au comis accidente rutiere soldate cu persoane decedate, pentru că sunt nenumărate exemple. Din păcate, omul este atât de "pregătit" încât trage permanent discuţia la nivelul bârfelor din parcare, iar din acest motiv nu cred că merită să-i acordăm timp. Cum am spus de la bun început, există o vorbă românească despre băgatul în seamă exact ca musca-n curul calului. Ăsta e şi cazul stimabilului şoferică care are impresia că el a descoperit apa caldă şi a decis el să-i pună pe poliţişti la respect.

Link către comentariu
  • Moderator

@liviugsx n-ai priceput nimic din ce am zis eu mai sus, în schimb îmi răstălmăcești afirmațiile fără să realizezi că te contrazici singur.

Nu am spus nicăieri că ar trebui ca infractorii sau contravenienții să se pișe pe ei de frica polițiștilor, doar atât ai reușit să pricepi. Eu am spus că cei ce încalcă legea ar trebui să se teamă și să se pișe pe ei de frica legii și a consecințelor încălcării acesteia. E o diferență, dar n-ai reușit să o vezi și-i dai înainte cu prejudecățile și stereotipurile promovate de manipulatorii din Mass-media. Repet, mie nu-mi trebuie respectul vreunui contravenient sau infractor, nici chiar al tău, poți să ți-l păstrezi liniștit.

Mai mult decât atât, te-ai apucat să dai un exemplu, cu polițistul străin la care nu miști în front, fără să realizezi că te contrazici singur. Adevărul că nu miști în front în fața polițistului german datorită respectului nemărginit pe care i-l porți și nu de frica amenzii de mii de euro sau a petrecerii vreunei perioade în arest. Da, da, foarte bun exemplul …

Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.