Jump to content
POLITISTI.ro

După câți km sau timp înlocuiți anvelopele?


cris

Recommended Posts

  • Moderator

Înlocuirea anvelopelor la maşină nu se bazează doar pe distanţa parcursă sau timpul scurs, ci şi pe starea şi uzura acestora. Există câţiva factori-cheie care influenţează momentul în care anvelopele ar trebui să fie înlocuite:
Profunzimea canelurilor: Adâncimea canelurilor este cel mai important factor referitor la performanța anvelopelor. În majoritatea țărilor, legislația prevede o limită minimă admisă pentru adâncimea canelurilor, de obicei de 1,6 mm. Totuși, pentru o siguranţă optimă și aderență adecvată, multe organizații și experți recomandă înlocuirea anvelopelor atunci când adâncimea caneluriloe ajunge la 3-4 mm.
Vârsta anvelopelor: Anvelopele se deteriorează în timp din cauza expunerii la soare, variațiilor de temperatură și oxidării. Chiar dacă anvelopele par să aibă o adâncime adecvată a canelurilor și nu prezintă semne vizibile de uzură, se recomandă înlocuirea acestora la fiecare 6 - 10 ani, în funcție de recomandările producătorului. Trebuie verificate marcajele de pe anvelope care indică data de fabricație.
Uzura neuniformă: Când se observa că există uzură neuniformă pe suprafaţa anvelopei. O anvelopă se poate uza mai repede decât celelalte datorită problemelor de aliniere sau de echilibrare a roților. În astfel de cazuri, înlocuirea anvelopei afectate este necesară pentru menținerea stabilității și siguranței rutiere.
Este foarte importantă şi consultare cărţii / ghidul de utilizare și întreținere al mașinii, dar și recomandările producătorului anvelopelor pentru a se stabili intervalul optim de înlocuire a acestora.

Link to comment
  • Active member
în urmă cu 13 ore, cris a scris:

Voi după câți km sau după ce timp vă înlocuiți anvelopele la mașinile personale?

200.gif

În general țin cont de vechime 

Sa nu depășească 4 ani; deși se zice ca maxim 36 luni, ceea ce ar însemna 3 ani, recunosc, am mai mers și cu anvelope de 4 ani, atât timp cât mai aveau ceva "carne" pe ele și uzura era uniforma și le simțeam ca mai au aderență

Spre exemplu, anvelopele pe care le am acum pe spate (fiind puntea motrică) le-am montat noi, în aprilie 2021 și le am folosit doar în intervalul martie (aprilie) - noiembrie/decembrie parcurgând în total 54.000 de km, dar aici sunt incluși și cei parcurși cu anvelopele de iarnă, deci nu pot spune cu precizie 100% câți km au fost folosite ...probabil 33.000 - 35.000 

Am observat ca uzura este la limita, deci este ultimul sezon cu ele, la primăvară voi lua altele.

 

Link to comment
  • Moderator

@Roby cred că înlocuieşti puţin cam devreme anvelopele, dacă o faci la 3, maxim 4 ani. 

Am cătutat pe internet şi majoritatea producătorilor cunoscuţi de anvelope recomandă înlocuirea anvelopei având în vedere numai criteriul vârstei în intervalul după 5 - 6 ani până la maxim 10 ani de la data fabricaţiei.
Această recomandare se regăseşte şi în opinia unor asociaţii ori alte entităţi de specialişti. Spre exemplu: ADAC - Germania (Asociaţia automobiliştilor din Germania - un fel de ACR), recomandă o schimbare a anvelopelor pentru mașinile cu pasageri la maxim 10 ani de folosință, preferabil după 6 ani de uzură. National Tyre Distributors Association (NTDA) din UK recomandă înlocuirea în intervalul de 5 ani de la data fabricaţiei sau 6 ani conform unui standard britanic "BS AU 50-2.7a" până cel târziu 10 ani. După 10 ani de la data fabricaţiei toţi recomandă înlocuirea obligatorie a anvelopei.

  • Upvote 1
Link to comment
  • Active member

Pai le înlocuiesc de nevoie, ca le cam tocesc 

conduc un pic mai agresiv 🤷🏻‍♂️

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.