Jump to content
POLITISTI.ro

Transport animal de companie într-o mașină cu 2 locuri

IVv
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Bună ziua!

Aș dori să știu dacă este legal să merg cu un animal de companie cu o mașină cu 2 locuri. Prin aceasta, se presupune că animalul de companie va sta lângă șofer sau sub torpedou. Legea spune că:

Art. 102
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:

[...]

27.transportul copiilor in varsta de pana la 12 ani sau al animalelor pe locurile din fata ale vehiculelor;

[...]

Prin urmare, dacă mașina are un singur rând de scaune, fie că este o dubă, un pick-up, un Smart sau o mașină sport, există temei pentru aplicarea acestei legi? 

Mulțumesc!

• Moderator

@IVv,
Din conținutul postării tale observ că ți-ai răspuns singur la întrebare. 👍🏼

Posted (edited)

Pentru mine este clar, dar judecata mea nu înseamnă că este cea corectă. De aceea caut un răspuns clar:

DA, e voie /  NU, nu e voie

Nimeni nu a răspuns concret la această întrebare, nici aici: link eliminat , nici aici: link eliminat.

Edited by Marius
Eliminare link-uri irelevante
  • Moderator
  • Solution

Te rog să nu mai postezi link-uri către discuții de pe alte forumuri, pentru că nu interesează pe nimeni ce se discută pe alte site-uri web. Mulțumesc pentru înțelegere!

Referitor la întrebarea ta, legea e foarte clară și nu lasă loc de interpretări:

OUG 195/2002 rep. și actualizată:

Art. 102 - (1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: […]
27. transportul animalelor pe locurile din față ale vehiculelor;

Aceasta este textul legal în vigoare în prezent, pt că la 01.09.2014, pct. 27 al alin. (1) al art. 102 a fost modificat de Ordonanța 21 din 26.08.2014, publicată în M.Of. 635 din 29.08.2014, în forma actuală.

Pe cale de consecință conducătorii de vehicule echipate cu un singur rând de scaune (în față), nu au voie să transporte animale pe acestea, în caz contrar riscă o sancțiune contravențională.

Mulțumesc pentru răspuns. M-am lămurit.

Fără a intra în nicio polemică pentru că nu combat legea în sine, ci formularea ei, cred că ar trebui adaptat acest text (sau completat). Din punct de vedere tehnic, referirea “din față” se face doar  prin existența a ceva similar “în spate”. Dacă la cinema ar exista un singur rând de scaune și un perete în spate (nu s-ar numi rândul din față, pentru că e unul singur), de unde și confuzia că legea nu s-ar aplica (cel puțin din punctul de vedere al avocaților).

Ar trebui specificate ca ”locuri din față” cele de-o parte și de alta a șoferului.

Ca să închei cu o notă amuzantă. Dacă am un Mclaren F1 cu 3 locuri “în față”, dar cele de pasageri (din stânga si din dreapta șoferului) sunt fixate ușor mai în spate, cum o mai fi atunci? Sub ce lege se decide cât de în spate e ca să fie “în spate”.

A nu se considera mesajul meu sarcastic, subliniez doar faptul că legea ar putea fi formulată astfel încât să nu ne mai punem aceste întrebări.

IMG_5112.jpeg

• Moderator
Posted (edited)
în urmă cu 1 oră, IVv a scris:

Prin urmare, dacă mașina are un singur rând de scaune, fie că este o dubă, un pick-up, un Smart sau o mașină sport, există temei pentru aplicarea acestei legi? 

Pentru astfel de vehicule exista custile speciale de transport (denumite popular kenel, dupa o cunoscuta marca) ce pot fi securizate/ancorate in portbagaj, bena, caroserie etc (dupa caz); logica pentru care legiuitorul a decis ca nu este permis transportul animalelor pe locurile din fata este legata de siguranta rutiera (ex. Animalul se poate speria si sa distraga atentia; in cazul unui accident, devine o piedica pentru airbag etc)

9 minute în urmă, IVv a scris:

Ca să închei cu o notă amuzantă. Dacă am un Mclaren F1 cu 3 locuri “în față”, dar cele de pasageri (din stânga si din dreapta șoferului) sunt fixate ușor mai în spate, cum o mai fi atunci? Sub ce lege se decide cât de în spate e ca să fie “în spate”.

Da, se poate discuta mult pe aceasta tema…de exemplu ce se intelege prin “animal”…spre exemplu, am doua broaste testoase…ele pot fi transportate pe locurile din fata, avand in vedere ca sunt de dimensiunea unei cuti cu alifie!? 🤣

Edited by CITADELA
  • Upvote 1

Mulțumesc pentru răspuns! Bineînțeles, un animal poate fi periculos pe locul de lângă șofer, nu cred că cineva combate asta. 

În situația folosirii unei astfel de cuști, ar fi în regulă transportul pe locul din față? Ancorată, fixată, etc.

12 minutes ago, CITADELA said:

Da, se poate discuta mult pe aceasta tema…de exemplu ce se intelege prin “animal”…spre exemplu, am doua broaste testoase…ele pot fi transportate pe locurile din fata, avand in vedere ca sunt de dimensiunea unei cuti cu alifie!? 🤣

E câine, dar se identifică ca OM 😂. (ca să fim în ton cu actualitățile).

• Upvote 1
  • Moderator
45 minute în urmă, Marius a scris:

Art. 102 - (1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: […]
27. transportul animalelor pe locurile din față ale vehiculelor;

@IVv dupa cum spunea si @Marius, se interzice transportul “pe locurile” din fata…eu interpretez ca nu se poate (atentie, nu s-a folosit cuvantul “pe scaun”, ci “pe locul”…adica intreg spatiul alocat unui pasager…scaun, podea etc)

• Upvote 1