Jump to content
POLITISTI.ro

Avansarea cheltuielilor prilejuite de către martor, interpret

Postare recomandată

• Membru
Publicat

Va salut, ați emis ordonanțe prin care ați dat curs cererilor de achitare a unor sume de bani solicitate de martorii chemați intr un dosar? 

am căutat și citit tot ce am găsit despre acest subiect, însă tot ce am aflat a fost de genul ca au dreptul in anumite situații, însă despre modalitatea practica nimic

In cazul expertizelor exista o procedura de sistem, in cazul avocaților exista un protocol între MP și UNBR, despre martori și interpreți nimic, sau n am găsit eu

este clar ca asupra acestor sume se pronunța organul judiciar care ii cheamă, de cele mai multe ori, polițistul, așadar, care este cursul ordonanței emise de mine prin care dispun achitarea sumei solicitate de martor? Ce probleme ați întâmpinat? Ce sfaturi aveți ?

stiu ca in practica martorul nu cere nimic, însă exista și Ambițioși 🫣

va mulțumesc 

• Membru
Publicat (modificat)
în urmă cu 2 ore, Catalin2o14 a scris:

Va salut, ați emis ordonanțe prin care ați dat curs cererilor de achitare a unor sume de bani solicitate de martorii chemați intr un dosar?

presupun ca e vorba de banii de transport pana la organul judiciar care il citeaza  

N-am facut asta niciodata si nu cunosc cazuri, dar, cel mai probabil, pe langa ordonanta prin care te pronunti cu privire la acordarea acestui drept al martorului, parerea mea este ca mai trebuie un si raport catre S. Financiar sau Logistic (avand in vedere ca ei se ocupa cu decontarea expertizelor). Daca nu au fonduri alocate expres pt asa ceva sau nu pot incadra acest gen de cheltuieli pe un fond deja existent, va fi greu sa obtii banii pt martor. 
Trebuie discutat cu ei. Baza legala exista, doar ca nu si practica. Ar fi interesant sa ne spui cum o vei rezolva. 

Sumele acordate potrivit alin. (1), (3) şi (4) se plătesc pe baza dispoziţiilor luate de organul care a dispus chemarea şi în faţa căruia s-a prezentat martorul, expertul sau interpretul, din fondul cheltuielilor judiciare special alocat.

Modificat de Ben
  • Apreciez 3
  • Membru
Publicat (modificat)

Legal, poate primi și banii pentru timpul care a lipsit de la munca, făcând dovada venitului pentru acel interval 

_________

Te rog să nu mai foloseşti funcţia de citare pentru postarea anterioară! Funcţia de "Citare"("Quote") se foloseşte în momentul în care se doreşte citarea unui pasaj dintr-o altă postare (proprie sau aparţinând altcuiva), pentru a face referire expresă la el. Acest lucru are sens doar dacă respectiva postare nu este chiar ultima, în caz contrar acesta se repetă în mod inutil. Pentru a face referire la o anumită postare există şi posibilitatea menţionării utilizatorului respectiv prin folosirea semnului "@" înaintea numelui acestuia. Mulţumesc pentru înţelegere!
Modificat de Marius
Eliminare citat
  • Moderator
Publicat

Pentru timpul cât a lipsit de la muncă, din câte ştiu eu, în baza citaţiei şeful trebuie să-i acorde o învoire plătită. Sper să nu spun prostii, am să caut prevederea legală, dacă o exista o astfel de prevdere.

• Membru
Publicat

@catalin 

Prin raportare la dispozitiile art. 152 alin. (1) din Codul muncii – (in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Art. 153. [concediul fara plata]
(1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern), aceasta situatie poate fi calificata ca o situatie personala a salariatului, si, pe cale de consecinta sa poata beneficia de concediu fara plata.

Numai daca angajatorul doreste sa-i acorde o zi libera platita salariatului, poate proceda in acest sens, dar nu este obligat prin lege. Deci ii acorda zi libera salariatului in cauza, dar nu neaparat platita.

ar fi și puțin contrar Codului de procedura întrucât citația poate fi și telefonică 

• Membru
Publicat

Cred ca te duci prea departe cu interpretarile. 
Audierea ca martor nu e in niciun caz un eveniment familial deosebit sau o situatie personala. 
Eventual pt un suspect sau inculpat ar putea fi ceva personal. 😅

In cazul audierii unui martor, e vorba d e un interes public raportat la o cauza penala. 

• Apreciez 1
  • 2 luni mai târziu...
  • Membru
Publicat
On 6/1/2023 at 7:17 PM, Ben said:

Cred ca te duci prea departe cu interpretarile. 
Audierea ca martor nu e in niciun caz un eveniment familial deosebit sau o situatie personala. 
Eventual pt un suspect sau inculpat ar putea fi ceva personal. 😅

In cazul audierii unui martor, e vorba d e un interes public raportat la o cauza penala. 

Doctrina și jurisprudența e unanima in sensul expus de mine.

• Membru
Publicat

Bravo! Pai si atunci de ce mai intrebi pe aici daca doctrina si jurisprudenta e unanima in sensul expus de tine? 

Trei oameni si-au rupt din timp sa-ti raspunda pe aici, dar tu deja stiai ce intrebai si aveai o convingere formata. 

• Membru
Publicat

E unanima cu privire la ce ai contrazis nu cu privire la ce am întrebat eu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.