Jump to content
POLITISTI.ro

Militarii pot fi reținuți de poliție?


mihaimarinescu432

Recommended Posts

Bună ziua, pe forumurile militarilor în rezervă a fost o întreagă discuție dacă militarii pot fi reținuți de poliție/jandarmi.

Totul a pornit de la un domn care făcea scandal pe stradă. Oprit de o patrulă de jandarmi a refuzat să se legitimeze și a declarat că este militar în rezervă și că el poate fi oprit numai de Poliția Militară.

Jandarmii au decis să îl ducă la secție unde să fie identificat. Bărbatul a devenit agresiv, l-a atacat pe un jandarm și l-a trântit la pământ moment în care s-a luat decizia imobilizării prin folosirea cătușelor.

Rezerviștii militari de pe forum (în majoritatea lor, nu chiar toți) au explodat în jigniri la adresa jandarmilor și a polițiștilor pentru abuz (celelalte cuvinte mult mai dure nu le repet).

Unii din ei, declarați a fi juriști, au argumentat că de exemplu în cazul unui accident de circulație în care e implicat un militar (activ sau în rezervă) poliția trebuie să aștepte venirea poliției militare. Bază legală fiind:

"- monitorizarea accidentelor de circulaţie săvârşite cu autovehicule militare şi proprietate personală de către personalul armatei;" Ordinul 27/2020.

La fel și în cazul reținerii unui militar, activ sau în rezervă, aceasta se poate face numai sub observația poliției militare! Bază legală fiind același ordin:

"Structurile de poliţie militară asigură sprijinul activităţilor militare prin îndeplinirea următoarelor misiuni de bază:

a)sprijinul manevrei şi mobilităţii;

b) asigurarea securităţii;

➡️c) stabilirea şi menţinerea ordinii şi disciplinei militare."

Link to comment
  • Moderator

Nu este adevărat! Dacă ce povesteşti este real, înseamnă că vorbesc despre subiecte şi domenii pe care nu le stăpânesc, doar îşi dau şi ei cu părerea fără să aibă habar.
Indiferent dacă militarul este în activitate sau în rezervă, poliţia e obligată să efectueze cercetările care nu suferă amânare, inclusiv să dispună reţinerea. Militarii nu au niciun fel de imunitate din punct de vedere penal şi nici nu se bucură de vreun tratament mai special. Doar se umflă fără rost în pene, pentru că ordinele MApN nu produc consecinţe juridice asupra activităţii poliţiştilor şi nici în cauze penale.

  • Upvote 4
Link to comment
  • Active member

La militari nu ma mir sa aud asemenea inepții. Ei au o mentalitate "mai aparte", urmați îndeaproape de joci.

Link to comment
  • Active member
în urmă cu 15 ore, Roby a scris:

*joci = jaci (jandarmi)

 

  • Upvote 1
Link to comment
  • Member
Marius
This post was recognized by Marius !

""Beatus, qui prodest, quibus potest. - Fericit este cel care se face util prin ajutorul oferit.""

Ben was awarded the badge 'Helpful' and 50 points.

Comunicat de presă Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași - Măsuri preventive - conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În data de 24.03.2023, procurorul militar de caz din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi în aceeaşi zi la ora 11:20 a luat măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile faţă de un inculpat militar din cadrul unei unităţi militare din zona Moldovei aparţinând M.Ap.N., în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe prevăzută de art. 336 alin. I Cod penal constând în următoarele:

La data de 19.03.2023, militarul a fost oprit cu ocazia unui control în trafic efectuat de organele de poliţie. Deoarece emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care inculpatul a fost condus pentru prelevare de mostre biologice de sânge la o unitate medicală.
 
Conform buletinului de analiză toxicologică, întocmit de serviciul de medicină legală competent teritorial la data de 20.03.2023, inculpatul a prezentat o îmbibaţie alcoolică de 2,33g%o alcool pur în sânge, la ora 19:05 şi 2,08 g%o alcool pur în sânge, la ora 20:05.
în prealabil, începând cu 23.03.2023, ora 13:00 faţă de inculpatul militar (suspect la acea dată) s-a dispus de către procurorul militar de caz măsura reţinerii pentru 24 de ore.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală şi împreună cu măsurile preventive dispuse (reţinerea şi controlul judiciar) au ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

@mihaimarinescu432 Dupa cum bine vezi, politistii nu doar ca l-au oprit si legitimat pe militar, ba chiar l-au testat cu etilotestul, l-au condus la spital, au dispus prelevarea de probe biologice, au intocmit acte de urmarire si ulterior, fiind militar autorul, dosarul a fost preluat de Parchetul Militar, care oricum, tot cu politisti l-a lucrat. Si ce sa vezi, n-a fost nevoie de politie militara. Poti sa le trimiti pe acel forum comunicatul asta de presa. Poate se elucideaza. 

  • Like 2
Link to comment
  • 1 month later...

Am înțeles!

Nu le dau exemplul de mai sus că ei vor înțelege că poliția militară a "monitorizat" cercetarea făcută de poliția națională".😂

Atenție! Nu mă contrazic cu nimeni dar prin filme am văzut cum polițiștii americani așteaptă să vină NCIS.

Pe de altă parte dau dreptate celor de mai sus cu privire la atitudinea militarilor față de polițiști (și jandarmi). 🙄

Link to comment
  • Moderator

Atunci le poți transmite că e unul aici pe forumul politisti.ro care a fost delegat în mai multe rânduri direct de Parchetul Militar să efectueze cercetări în dosare penale aflate în anchetă proprie a procurorului militar. Și ce să vezi am fost nevoit să fac audieri si alte activități procedurale astfel încât să duc la îndeplinire cele dispuse de procurorul militar. În condițiile în care, sincer îți spun că mi-aș fi dorit ca procurorul să delege organele de cerecetare penală speciale (care sunt militarii anume desemnați) dar ce să vezi, procurorul militar a preferat să lucreze cu poliția judiciară.

  • Like 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.