Jump to content
POLITISTI.ro

Suspendare permis 180 de zile


balkn

Recommended Posts

Buna ziua , am și eu o nelămurire cu care am rămas  în urma unui eveniment neplăcut , am avut un accident pe data de 09.06 2022 , mai precis o neacordare de  prioritate cu pagube materiale  ,  vinovat fiind eu , in urma acestui eveniment persoana pe care am accidentat-o a ajuns la spital , persoana respectiva nu a avut nici o zi de spitalizare, mi s-a făcut dosar penal , dupa care sa clasat , și mi s-a dat suspendare de 180 de zile  fara dreptul de a mi se reduce suspendarea , este corect ? 

Link to comment
  • Moderator

Da, este corect. Uite ce spune OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată:

Art. 103 - (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:

[…]

c) pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;

Link to comment

Multumesc pentru raspuns, asadar orice evneminet neplacut in care o persoana ajunge la spital, si practic nu  este vatamat,cel care este reponsabil de producera accidentului i se va face dosar  penal, se claseaza, si  ramane fara permis pe o perioada de 180 de zile , spre deosebire de un sofer care este depistat in stare de ebrietate, este posibil sa ia  o pedeapsa de 90 de zile  ,desi este constient ca s-a urcat beat la volan , aici cred ca  pedepsele  trebuie inversate

Edited by Marius
Te rog, nu mai cita postarea anterioară pentru că e inutil şi deranjant pentru cititor.
Link to comment
  • Moderator

Atunci când o persoană ajunge la spital şi este înregistrată în evidenţele unităţii spitaliceşti, din punct de vedere juridic înseamnă că a suferit o vătămare corporală şi a primit îngrijiri medicale. 

Link to comment

Am uitat , dispozitia de la politie mi s-a dat dupa Articolul 103 alin.1 litera d -pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) și g) din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedură penală;

Link to comment
30 minute în urmă, Marius a scris:

Atunci când o persoană ajunge la spital şi este înregistrată în evidenţele unităţii spitaliceşti, din punct de vedere juridic înseamnă că a suferit o vătămare corporală şi a primit îngrijiri medicale. 

Sunt de acord cu dumneavoastra , dar citez din  referatul de la parchet  ” Avand in vedere ca persoana vatamata Popescu Adina nu a necesitat ingrijiri medicale , urmand a se propune o solutie de clasare ” 

Link to comment
  • Moderator

Atenţie! Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se prelungeşte de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulație sau nu se prezintă pentru susținerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.
Vezi mai multe informaţii aici:

Link to comment
  • 4 months later...

Buna ziua. In data de 8.02.2023 am avut un accident din care s a soldat cu ranirea usoara a unei persoane ( vinovata fiind eu). Persoana respectiva nu a depus plangere si in urma cu 1 zi ( 16.06) mi a venit decizia de clasare dosar. Am fost indrumata sa merg al brigada rutiera cu documentul respectiv si pentru predarea dovezii de circulatie si inlocuirea acesteia cu o dovada fara drept de circulatie. Insa mi s a spus sa vin in 10 zile ( a mentionat data de 3.07 ) pentru a sustine testarea si mi s a inapoiat dovada de circulatie. Intrebarea mea este : eu in astea 10 zile lucratoare am voie sa conduc ? Multumesc

Edited by AlexandraVal
Link to comment
  • Moderator

@AlexandraVal, poţi conduce dacă dovada înlocuitoare a permisului are termen de valabilitate. Nu mai ai dreptul să conduci autovehicule dacă acest termen expiră.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.