Jump to content
POLITISTI.ro

Suspendare permis 180 de zile


balkn

Recommended Posts

Buna ziua , am și eu o nelămurire cu care am rămas  în urma unui eveniment neplăcut , am avut un accident pe data de 09.06 2022 , mai precis o neacordare de  prioritate cu pagube materiale  ,  vinovat fiind eu , in urma acestui eveniment persoana pe care am accidentat-o a ajuns la spital , persoana respectiva nu a avut nici o zi de spitalizare, mi s-a făcut dosar penal , dupa care sa clasat , și mi s-a dat suspendare de 180 de zile  fara dreptul de a mi se reduce suspendarea , este corect ? 

Link to comment
 • Moderator

Da, este corect. Uite ce spune OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată:

Art. 103 - (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:

[…]

c) pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;

Link to comment

Multumesc pentru raspuns, asadar orice evneminet neplacut in care o persoana ajunge la spital, si practic nu  este vatamat,cel care este reponsabil de producera accidentului i se va face dosar  penal, se claseaza, si  ramane fara permis pe o perioada de 180 de zile , spre deosebire de un sofer care este depistat in stare de ebrietate, este posibil sa ia  o pedeapsa de 90 de zile  ,desi este constient ca s-a urcat beat la volan , aici cred ca  pedepsele  trebuie inversate

Edited by Marius
Te rog, nu mai cita postarea anterioară pentru că e inutil şi deranjant pentru cititor.
Link to comment
 • Moderator

Atunci când o persoană ajunge la spital şi este înregistrată în evidenţele unităţii spitaliceşti, din punct de vedere juridic înseamnă că a suferit o vătămare corporală şi a primit îngrijiri medicale. 

Link to comment

Am uitat , dispozitia de la politie mi s-a dat dupa Articolul 103 alin.1 litera d -pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) și g) din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedură penală;

Link to comment
30 minute în urmă, Marius a scris:

Atunci când o persoană ajunge la spital şi este înregistrată în evidenţele unităţii spitaliceşti, din punct de vedere juridic înseamnă că a suferit o vătămare corporală şi a primit îngrijiri medicale. 

Sunt de acord cu dumneavoastra , dar citez din  referatul de la parchet  ” Avand in vedere ca persoana vatamata Popescu Adina nu a necesitat ingrijiri medicale , urmand a se propune o solutie de clasare ” 

Link to comment
 • Moderator

Atenţie! Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se prelungeşte de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulație sau nu se prezintă pentru susținerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.
Vezi mai multe informaţii aici:

Link to comment
 • 4 months later...

Buna ziua. In data de 8.02.2023 am avut un accident din care s a soldat cu ranirea usoara a unei persoane ( vinovata fiind eu). Persoana respectiva nu a depus plangere si in urma cu 1 zi ( 16.06) mi a venit decizia de clasare dosar. Am fost indrumata sa merg al brigada rutiera cu documentul respectiv si pentru predarea dovezii de circulatie si inlocuirea acesteia cu o dovada fara drept de circulatie. Insa mi s a spus sa vin in 10 zile ( a mentionat data de 3.07 ) pentru a sustine testarea si mi s a inapoiat dovada de circulatie. Intrebarea mea este : eu in astea 10 zile lucratoare am voie sa conduc ? Multumesc

Edited by AlexandraVal
Link to comment
 • 10 months later...

Buna ziua, in urma cu 7 luni am facut un accident din care a rezultat vătămarea corporală a doua persoane, victimele au fost ok doar ca au vrut sa mearga la spital pentru a se asigura ca sunt 100% ok. Pe data de 4 aprilie cand am mers la parchet pentru prelungirea dovezii am primit ordonanta de clasare. In referatul politistului care s-a ocupat de dosar reiese ca accidentul a fost facut din cauza neadaptării vitezei intr-o curba la dreapta. Am fost acum doua saptamani la serviciul rutier si mi-a spus sa astept pana pe data de 2 sau 3 mai. Intrebarea mea este, mi se va suspenda permisul pentru 180 de zile?

Legea spune in felul urmator:

Se supenda dreptul de a conduce

d) pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulaţie pentru care prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) şi g) din Codul de procedură penală, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligaţia prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. e) şi g) din Codul de procedură penală;

Eu am mai citit putin legile de cand am facut accidentul si pentru neadaptarea vitezei stiu ca nu se suspenda permisul, deci ar trebui sau nu sa se suspende permisul pentru o perioada de 180 de zile?

Link to comment
 • 1 month later...

Buna ziua,

 

Spre sfarsitul anului 2023 am fost implicat intr-un accident in care eu sunt vinovat prin neacordare de prioritate. La locul accidentului a sosit SMURD pentru 2 victime are nu au avut nevoie de spitalizare.

Luna aceasta am primit de la judecatorie decizia cu care trebuie sa merg la Brigada Rutiera, din ce am inteles. Stiu ca voi ramane fara permis si din ce imi pot da eu seama ar fi 180 zile. Avand in vedere ca la serviciu depind de auto, m-ar interesa sa stiu daca pot exista circumstante atenuante care pot duce la o suspendare mai scurta de 180 zile, deoarece in 11 ani de permis nu am mai avut incidente.

Multumesc.

 

Link to comment
 • Moderator

Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se susține, în mod obligatoriu  în cazurile în care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 180 de zile până la expirarea perioadei acesteia, potrivit art. 103 alin. (1) lit. c) și d) din OUG 195/2002 rep. Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se prelungeşte, de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaștere a regulilor de circulație sau nu se prezintă pentru susținerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.

Reducerea perioadei de suspendare nu se poate aplica în această situaţie, pentru că nu a fost comisă o contravenţie.

 • Upvote 1
Link to comment

Adica de fiecare data cand pic testul in aceasta perioada se mai adauga 30 zile la cele 180?

Link to comment
 • Moderator

Nu! Trebuie să promovezi testul până la expirarea perioadei de suspendare. Dacă nu reușești să-l promovezi indiferent de câte încercări ai avut, la final se prelungește cu 30 zile.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.