Jump to content
POLITISTI.ro

Suspendare permis 180 de zile

Postare recomandată

Publicat

Buna ziua , am și eu o nelămurire cu care am rămas  în urma unui eveniment neplăcut , am avut un accident pe data de 09.06 2022 , mai precis o neacordare de  prioritate cu pagube materiale  ,  vinovat fiind eu , in urma acestui eveniment persoana pe care am accidentat-o a ajuns la spital , persoana respectiva nu a avut nici o zi de spitalizare, mi s-a făcut dosar penal , dupa care sa clasat , și mi s-a dat suspendare de 180 de zile  fara dreptul de a mi se reduce suspendarea , este corect ? 

• Moderator
Publicat

Da, este corect. Uite ce spune OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată:

Art. 103 - (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:

[…]

c) pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;

Publicat (modificat)

Multumesc pentru raspuns, asadar orice evneminet neplacut in care o persoana ajunge la spital, si practic nu  este vatamat,cel care este reponsabil de producera accidentului i se va face dosar  penal, se claseaza, si  ramane fara permis pe o perioada de 180 de zile , spre deosebire de un sofer care este depistat in stare de ebrietate, este posibil sa ia  o pedeapsa de 90 de zile  ,desi este constient ca s-a urcat beat la volan , aici cred ca  pedepsele  trebuie inversate

Modificat de Marius
Te rog, nu mai cita postarea anterioară pentru că e inutil şi deranjant pentru cititor.
  • Moderator
Publicat

Atunci când o persoană ajunge la spital şi este înregistrată în evidenţele unităţii spitaliceşti, din punct de vedere juridic înseamnă că a suferit o vătămare corporală şi a primit îngrijiri medicale. 

Publicat

Am uitat , dispozitia de la politie mi s-a dat dupa Articolul 103 alin.1 litera d -pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) și g) din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedură penală;

Publicat
30 minute în urmă, Marius a scris:

Atunci când o persoană ajunge la spital şi este înregistrată în evidenţele unităţii spitaliceşti, din punct de vedere juridic înseamnă că a suferit o vătămare corporală şi a primit îngrijiri medicale. 

Sunt de acord cu dumneavoastra , dar citez din  referatul de la parchet  ” Avand in vedere ca persoana vatamata Popescu Adina nu a necesitat ingrijiri medicale , urmand a se propune o solutie de clasare ” 

• Moderator
Publicat

Atenţie! Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se prelungeşte de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulație sau nu se prezintă pentru susținerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.
Vezi mai multe informaţii aici:

• 4 luni mai târziu...
Publicat (modificat)

Buna ziua. In data de 8.02.2023 am avut un accident din care s a soldat cu ranirea usoara a unei persoane ( vinovata fiind eu). Persoana respectiva nu a depus plangere si in urma cu 1 zi ( 16.06) mi a venit decizia de clasare dosar. Am fost indrumata sa merg al brigada rutiera cu documentul respectiv si pentru predarea dovezii de circulatie si inlocuirea acesteia cu o dovada fara drept de circulatie. Insa mi s a spus sa vin in 10 zile ( a mentionat data de 3.07 ) pentru a sustine testarea si mi s a inapoiat dovada de circulatie. Intrebarea mea este : eu in astea 10 zile lucratoare am voie sa conduc ? Multumesc

Modificat de AlexandraVal
  • Moderator
Publicat

@AlexandraVal, poţi conduce dacă dovada înlocuitoare a permisului are termen de valabilitate. Nu mai ai dreptul să conduci autovehicule dacă acest termen expiră.

• 10 luni mai târziu...
Publicat

Buna ziua, in urma cu 7 luni am facut un accident din care a rezultat vătămarea corporală a doua persoane, victimele au fost ok doar ca au vrut sa mearga la spital pentru a se asigura ca sunt 100% ok. Pe data de 4 aprilie cand am mers la parchet pentru prelungirea dovezii am primit ordonanta de clasare. In referatul politistului care s-a ocupat de dosar reiese ca accidentul a fost facut din cauza neadaptării vitezei intr-o curba la dreapta. Am fost acum doua saptamani la serviciul rutier si mi-a spus sa astept pana pe data de 2 sau 3 mai. Intrebarea mea este, mi se va suspenda permisul pentru 180 de zile?

Legea spune in felul urmator:

Se supenda dreptul de a conduce

d) pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulaţie pentru care prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) şi g) din Codul de procedură penală, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligaţia prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. e) şi g) din Codul de procedură penală;

Eu am mai citit putin legile de cand am facut accidentul si pentru neadaptarea vitezei stiu ca nu se suspenda permisul, deci ar trebui sau nu sa se suspende permisul pentru o perioada de 180 de zile?

• 1 lună mai târziu...
Publicat

Buna ziua,

Spre sfarsitul anului 2023 am fost implicat intr-un accident in care eu sunt vinovat prin neacordare de prioritate. La locul accidentului a sosit SMURD pentru 2 victime are nu au avut nevoie de spitalizare.

Luna aceasta am primit de la judecatorie decizia cu care trebuie sa merg la Brigada Rutiera, din ce am inteles. Stiu ca voi ramane fara permis si din ce imi pot da eu seama ar fi 180 zile. Avand in vedere ca la serviciu depind de auto, m-ar interesa sa stiu daca pot exista circumstante atenuante care pot duce la o suspendare mai scurta de 180 zile, deoarece in 11 ani de permis nu am mai avut incidente.

Multumesc.

• Moderator
Publicat

Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se susține, în mod obligatoriu  în cazurile în care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 180 de zile până la expirarea perioadei acesteia, potrivit art. 103 alin. (1) lit. c) și d) din OUG 195/2002 rep. Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se prelungeşte, de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaștere a regulilor de circulație sau nu se prezintă pentru susținerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.

Reducerea perioadei de suspendare nu se poate aplica în această situaţie, pentru că nu a fost comisă o contravenţie.

• Apreciez 1
Publicat

Adica de fiecare data cand pic testul in aceasta perioada se mai adauga 30 zile la cele 180?

• Moderator
Publicat

Nu! Trebuie să promovezi testul până la expirarea perioadei de suspendare. Dacă nu reușești să-l promovezi indiferent de câte încercări ai avut, la final se prelungește cu 30 zile.

• 5 luni mai târziu...
Publicat

Buna ziua! M-am ales cu permisul suspendat, accident, vatamare corporala din culpa, eu fiind si victima, pe motocicleta depaseam o coloana de masini, inevitabil un conducator auto s-a angajat la randul lui in depasire fix cand treceam eu si aia a fost. Coloana de masini era in miscare, stiu ca sunt multe polemici pe tema depasirii unei coloane de masini aflate in mers, inclusiv politisti care sustin ca e permisa aceasta manevra, dar sunt si politisti care sustin ca nu e permisa. Asa a fost si in cazul meu, cand m-am dus sa dau declaratie la politie la vreo 2 saptamani dupa accident, initial nu eram si eu vinovat ci doar conducatorul auto, mi s-a aratat filmare de la accident unde s-a vazut ca ma aflam deja in depasirea unei masini iar masina urmatoare a fost cea care mi-a iesit in fata => depaseam coloana in mers (am si declarat acest lucru) => culpa comuna. In cazul meu nu mai conteaza asa mult interpretarile, pentru ca aproape am ispasit cele 180 de zile de suspendare. Permisul mi-a fost luat pe 20 mai cu drept de circulatie 15 zile (nu am stiut ca pot depune dovada cu drept de circulatie pentru una fara drept de circulatie, pentru ca in perioada aia am avut piciorul in ghips si nici daca voiam nu puteam conduce), deci pe 5 decembrie. Abia ce am aflat ca s-a clasat dosarul (eu nu am depus nici plangere, iar pe certificatul medico-legal aveam 60/70 de zile de ingrijiri medicale) asta telefonic, acasa inca nu am primit vreo decizie de la parchet/tribunal.
Si aici as avea cateva intrebari pe care nu am reusit sa le pun la politie la momentul respectiv: 
1. Daca nu am acea decizie de la parchet/tribunal, pot merge sa sustin examenul de redobandire permis? (doar cu dovada ca mi s-a suspendat permisul)
2. Accidentul a avut loc in alt judet fata de cel in care am domiciliul, pot sustine examenul de redobandire la serviciul rutier in orasul in care locuiesc? Primesc vreo dovada de aici ca am promovat/picat examenul?
3. Trebuie sa depun si cerere de redobandire permis pana pe data de 5 decembrie sau e de ajuns ca la data respectiva sa ma prezint la serviciul rutier cu dovada suspendarii permisului + decizia de clasare + (daca exista) dovada promovarii examenului?

Multumesc!

• Moderator
Publicat
32 minute în urmă, iSebi a scris:

1. Daca nu am acea decizie de la parchet/tribunal, pot merge sa sustin examenul de redobandire permis? (doar cu dovada ca mi s-a suspendat permisul)

Da, poți susține examen cu dovada și cartea de identitate.

39 minute în urmă, iSebi a scris:

2. Accidentul a avut loc in alt judet fata de cel in care am domiciliul, pot sustine examenul de redobandire la serviciul rutier in orasul in care locuiesc? Primesc vreo dovada de aici ca am promovat/picat examenul?

Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se poate susține la orice serviciu al poliției rutiere.

Ultima întrebare nu o înțeleg. La ce te referi, la restituirea permisului când expiră întreaga perioadă de suspendare sau la reducerea perioadei?

Publicat

Buna ziua! 
Multumesc frumos pentru raspunsuri!

Ma refer la restituirea permisului cand expira intreaga perioada de suspendare, eram curios daca trebuie sa fac din timp vreo cerere in acest sens sau e de ajuns sa merg la serviciul rutier doar cu dovada suspendarii permisulu + decizia de clasare + dovada promovare examen redobandire - daca primesc asa ceva, am inteles de la domnul politist, ca la suspendarea pentru 180 de zile, sustinerea examenului de redobandire e olbigatorie pentru redobandirea permisului (adica nu se aplica reducerea perioadei), altfel se prelungeste perioada de suspendare cu inca 30 de zile.

• Moderator
Publicat

Am înțeles, faci referire la situațiile în care este obligatorie testarea privind cunoașterea regulilor de circulație pentru a nu se majora perioada de suspendare. Mai multe detalii găsești aici:

Nu aveam cum să știm care e temeiul legal în baza căruia a fost dispusă suspendarea permisului, pentru că nu ai precizat în postările tale.

• 2 luni mai târziu...
Publicat

Buna ziua. In mai 2024 am avut  un accident moto din care a rezultat ranirea mea si distrugerea motocicletei. La momentul respectiv nu aveam de unde sa stiu ca o sa fie caz penal si am scos motocicleta din sant si am pus-o pe marginea drumului. Intre timp a sosit politia si ambulanta ( pe care nu le-am chemat eu), n-am fost transportat la spital doar bandajat la picior si atat. Luna aceasta am primit in final clasarea din partea procurorului si spre surprinderea mea, pe langa vatamarea corporala din culpa, mi-a bagat si "Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia". M-am dus sa depun actele pt restituirea permisului si mi s-a spus ca au termen legal 30 de zile pt solutionarea cererii. Intrebarea mea e. Mi se poate suspenda permisul pentru 180 de zile?. Eu lucrez ca sofer pe tir si mi se pare foarte stupid sa se intample asa ceva avand in vedere ca efectiv n-am facut nimic gresit, cel putin nu intentionat. Atasez mai jos referatul politiei si ordonanta de clasare. Multumesc.

IMG_2296.jpg

IMG_2297.jpeg

IMG_2299.jpg

• Moderator
Publicat
în urmă cu 8 ore, fdrpgl a scris:

Mi se poate suspenda permisul pentru 180 de zile?

Conform conținutul Ordonanței de clasare, răspunsul este NU, nu vei avea permisul suspendat, pentru că soluția de clasare are ca temei legal art. 16 alin. (1), lit. b - prima teză.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.