Jump to content
POLITISTI.ro

Activități în perioada de tutelă


Dragos2497

Recommended Posts

  • Membru

Vă salut, vă adresez o întrebare, deoarece în urma consultării actelor normative nu am ajuns la o concluzie exactă.

Îmi desfășor activitatea în cadrul unei secții de poliție rurală, unde avem încadrați polițiști care se află în perioada de tutelă.

Vă adresez următoarea întrebare, în perioada de tutelă profesională, polițistul nedefinitivat poate efectua activitatea de patrulare și cu alți polițiști în afara tutorelui desemnat? (Ex. un polițist și un polițist nedefinitivat) Întreb deoarece o perioadă patrula era formată din doi polițiști definitivați și unul în tutelă, iar luna aceasta s-a trecut la formula polițist + polițist în tutelă, ceea ce nu mi se pare corect.

În perioada de tutelă polițistul nedefinitivat poate întocmi acte procedurale? (făcând abstracție de cele care presupun calitatea de C.P.)

Vă întreb deoarece în urma consultării diferitor topice, am întâlnit păreri contrare.

Vă mulțumesc!

Link to comment
Share on other sites

Logic ar fi ca politistul tutelat sa fie in patrula cel putin cu tutorele sau profesional intrucat acesta îi monitorizeaza activitatea pe perioada tutelei profesionale. Si da, politistul tutelat poate intocmi acte procedurale, sub indrumarea/supravegherea tutorelui sau profesional. Caci asta presupune tutela profesionala: invatarea/familiarizarea cu activitatile politienesti/documentele ce trebuie intocmite.

Insa cel mai bine este sa iei legatura cu ofiterul pe linie de pregatire profesionala de la Serviciul/Biroul Pregatire Profesionala din unitatea ta si care coordoneaza activitatile de tutela profesionala de la nivelul unitatii tale. El ar trebui sa fie in masura sa te lamureasca cu privire la aceste aspecte, intrucat ar trebui sa aiba precizari in acest sens de la nivelul I.G.P.R.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Există un document aprobat de şeful structurii denumit "Program al activităţilor de tutelă profesională" în care sunt enumerate toate activităţile care pot fi desfăşurate de poliţistul aflat în perioada de tutelă profesională.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

La ce acte procedurale vă referiti că poate întocmi dacă nu are încă avizul de politie judiciară? 

Cred că colegul se referă la ordinul MAI sau dispozitia IGP (nu mai retin exact) care reglementează cum se formează echipajele pt patrulare. Îmi amintesc că exista un astfel de act normativ in care era specificat ca nu pot fi formate patrule din politisti + local. Stiu ca pe acele subiecte cand se discuta aici pe forum s-a adus in discutie acel act normativ.

Link to comment
Share on other sites

Calitatea de organ de cercetare penala al politiei judiciare poate fi obtinuta si in perioada tutelei profesionale, iar alte acte ce nu presupun neaparat aceasta calitate, pot fi intocmite pe perioada tutelei profesionale, gen PV de sesizare din oficiu, PV de constatare a unei contraventii, etc.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Membru

Activitatea de tutela se regaseste in OMAI 140/2016, iar alte detalii in dispozitia de tutela, unde se desemneaza si tutorele. Daca nu ma insel, scrie in dispozitie si ca politistul tutelat, de regula, isi desfasoara activitatea/serviciul cu tutore. Asta nu inseamna ca e lipit de el ca siamezii  

OMAI 60/2010 este cel care reglementeaza activitatea de patrulare. Din cate imi amintesc, nu se face diferenta intre un politist in perioada de tutela si unul definitivat in profesie. 
 

Nu vad de unde reiese incorectitudinea de care vorbesti. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator
în urmă cu 13 ore, ScanBlu a scris:

iar alte acte ce nu presupun neaparat aceasta calitate, pot fi intocmite pe perioada tutelei profesionale, gen PV de sesizare din oficiu, PV de constatare a unei contraventii, etc.

Eu am întrebat despre actele procedurale. Procesul verbal de sesizare din oficiu este prevăzut în mod expres de art. 292 Cpp., iar acolo zice clar: "Organul de urmărire penală se sesizează din oficiu dacă ..."  de unde rezultă în mod cât se poate de evident că dacă nu are aviz de poliţie judiciară nu face parte din categoria organelor de urmărire penală şi conform Cpp nu poate întocmi un pv de sesizare din oficiu. 
Cel mai probabil că faci o confuzie cu "actele încheiate de unele organe de constatare" prevăzute la art. 61 lit. c) din Cpp, dar atenţie, nici acelea nu sunt acte procedurale în adevăratul sens al cuvântului, ci sunt acte de constatare ce "constituie act de sesizare a organelor de urmărire penală". Dar, atenţie, că este o diferenţă aici, este act de sesizare a o.c.p., nu sesizare din oficiu.
Oricum nu am postat aici că să-ţi arăt că nu stăpâneşti domeniul, ci am postat pentru că pe aici pot citi şi alţi colegi, aflaţi la început de carieră ori care nu au studiat în amănunt problema şi pot fi induşi în eroare dacă vor lua de bun ce ai zis mai sus, respectiv că pot întocmi pv-uri de sesizare din oficiu dacă nu au aviz de poliţie judiciară (că aşa au citit/văzut pe-aici) şi vor greşi sau se vor trezi cu fel şi fel de probleme.

Sunt acte procedurale, între altele, ascultarea unui martor, efectuarea actelor de cercetare, executarea unui mandat de arestare preventivă, efectuarea unei percheziţii, iar toate acestea trebuie efectuate de măcar un poliţist cu aviz de poliţie judiciară. 

PS: Este de înţeles că pv-ul de constatare a unei contravenţii nu are nicio legătură cu actele procedurale. 

 

On 26.01.2023 at 17:11, Dragos2497 a scris:

În perioada de tutelă polițistul nedefinitivat poate întocmi acte procedurale? (făcând abstracție de cele care presupun calitatea de C.P.)

Răspunsul corect la întrebarea ta este, în opinia mea, următorul:

- nu există acte procedurale care să nu necesite avizul de poliţie judiciară. Dacă are aviz poate să întocmească acte procedurale, nu contează dacă e în perioada de tutelă sau nu. 

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Da, ai dreptate, m-am exprimat eronat, eu voiam sa ma refer la actele de sesizare a organului de cercetare penala, gen PV de constatare a unei infractiuni flagrante.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.