Jump to content
POLITISTI.ro

Impozitarea sumelor decontate pt servicii turistice şi transport


Marius

Recommended Posts

  • Moderator

Circulă pe grupurile de Whatsapp o informare trimisă de un sindicat cu următorul conţinut:

Citat:

În urma modificărilor recente ale Codului Fiscal, începând cu 1 februarie 2023 se vor opri impozit şi contribuţii în valoare cumulată de aprox. 42%, pentru decontarea serviciilor turistice prestate în afara perioadei concediului de odihnă.

Astfel, daca în 2022 efectuam concediul de odihnă în zile libere şi se oprea impozit 10%, de acum se vor opri atât impozit, cât şi contribuţii sociale (exemplu: în loc de o reţinere de 145 lei, la 1450 lei, se vor opri contribuţii şi impozit de 602 lei, dacă efectuam concediul de odihnă în zile libere).

Recomandarea noastră este să se efectueze decontarea serviciilor turistice în timpul concediului de odihnă, pentru a se evita impozitarea şi oprirea contribuţiilor. Dacă aceste servicii turistice nu se suprapun integral pe perioada concediului, zilele care sunt în afara concediului de odihnă vor fi supuse impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale obligatorii.

De asemenea, daca în luna efectuării decontului pentru servicii turistice în concediul de odihnă depăşim un plafon lunar de 33% din salariul de bază/ solda lunară/ salariul lunar (total brut majorat), pe diferenţă ni se vor opri contribuţiile şi impozitul.

Sfatul nostru este să comparaţi sumele pentru decont cu salariul brut, pentru a nu se depaşi plafonul de 33%, sub care nu se impozitează / suprataxează.

Dacă se depăşeşte pragul, puteţi să cereţi banii pentru transport în altă lună, când aveţi minim o zi de concediu de odihnă şi, de asemenea, să fracţionaţi decontul serviciilor turistice (exemplu: 1000 lei într-o luna şi ulterior, în altă lună, restul de 450 lei plus bani de transport 637.50 lei).

Un alt sfat: pentru a evita oprirea contribuţiilor şi a impozitului, recomandăm ca decontarea transportului pe perioada concediului de odihnă să fie efectuată în altă lună decât decontarea serviciilor turistice.

Ce informaţii aveţi? Păreri?

Link to comment
  • 1 year later...
  • Active member

Salut! Pentru a fi decontata suma de bani aferenta serviciilor turistice, se mentioneaza faptul ca trebuie sa existe minim 1 noapte de cazare. Intrebarea vine cu privire la impozitare: daca ziua de check-in este 22(zi care nu este de concediu) iar ziua de check-out este 23(zi care este este de CO), se considera ca factura se deconteaza in perioada de CO? Nu de alta, dar de la financiar mi-au spus ca trebuie sa fie 1 noapte de cazare, insa atat ziua de check-in cat si cea de check-out, trebuie sa fie din CO, ca sa nu se impoziteze suma?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.