Jump to content
POLITISTI.ro

Totul despre S.W.A.T.- Special Weapons and Tactics


Recommended Posts

  • Moderator
  • Istoria echipelor SWAT

Special Weapons and Tactics Team este o unitate de elită a poliţiei folosită şi patentată în Statele Unite. Modelul a fost adoptat şi de către departamentele de poliţie din întreaga lume, ca urmare a rezultatelor pozitive obţinute.

post-2-127341135369_thumb.jpg

Prima unitate de acest gen a luat fiinţă în anul 1968 la Los Angeles în cadrul Departamentului de Poliţie din Los Angeles (LAPD).

Acest concept a apărut ca un răspuns al poliţiei în urma mai multor incidente armate îndreptate împotriva civililor şi a poliţiştilor ce au fost comise cu ajutorul unor arme cu lunetă şi împotriva cărora poliţiştii de la aceea vreme erau practic fără apărare. Majoritatea acestor incidente armate au avut loc în Los Angeles, în timpul şi după revolta negrilor din cartierul Watts. După o examinare atentă a modului de gestionare acelor incidente, conducerea LAPD a ajuns la concluzia că un răspuns pe măsură al poliţiei era practic imposibil de realizat.

Un simplu poliţist, pe numele său, John Nelson a prezentat un proiect denumit iniţial plutonul "Special Weapons Assault Team" unui tânăr inspector Darryl F. Gates. Acesta a îmbrăţişat ideea şi a solicitat înfiinţarea plutonului, dar după cum a şi explicat în autobiografia sa: Chief: My Life in the LAPD, denumirea a fost schimbată întrucât şefului său, adjunct-şef de poliţie Ed Davis, i s-a părut că "Special Weapons Assault Team" suna prea mult ca o organizaţie militară. Dorind să păstreze iniţialele "SWAT", Darryl F. Gates a modificat denumirea în "special weapons and tactics".

Cu tate că Darryl F. Gates a rămas în istorie şi este creditat ca fiind creeatorul şi iniţiatorul conceptului SWAT, acest lucru nu este în totalitate adevărat, fapt pe care chiar el îl recunoaste în autobiografia sa, unde explică că el nu a creeat ci doar a sprijinit conceptul, a încercat să ajute şi să dezvolte conceptul, acordând sprijin moral, iar adevăratul iniţiator este poliţistul John Nelson. Acesta din urmă este şi cel care a conceput primele tactici de intervenţie în situaţii ce prezentau un risc deosibit folosindu-se arme speciale.

5642132819fe1_beginingofswat.jpg.23cd8a5

La început prima unitate SWAT a fost formata din 15 echipe de câte patru oameni. Membrii acestor echipe s-au oferit voluntar să se alăture unitatii SWAT şi proveneau de la alte compartimente ale poliţiei. Majoritatea dintre ei erau poliţişti ce proveneau din patrule. Ulterior au primit un statut special şi beneficii, fiind obligaţi să participe la un stagiu de pregătire specială lunar. În rest acţionau ca şi ceilalţi poliţişti în compartimentele de unde proveneau şi numai în situaţiile când era necesar acţionau ca echipă SWAT, principalele lor atribuţii rămânând cele ale oricărui alt poliţist. De asemenea în cazul unor revolte de anvergură, mitinguri, demonstraţii, ei erau cei însărcinaţi să apere şi să asigure securitatea sediilor poliţiei.

Abia din 1971 componenţii unitaţii SWAT au trecut la program cu normă întreagă, datorită înmulţirii evenimentelor la care erau solicitaţi şi necesităţii poliţiei de a avea la dispoziţie astfel de echipe 24 din 24 de ore, pentru un răspuns şi o intervenţie a acestora în timp util.

Link to comment
  • Moderator

  • Atribuţii şi competenţe

    În general, datorită versatilităţii şi a calificării lor, echipele SWAT sunt utilizate pentru o varietate de misiuni. Printre principalele competenţe şi atribuţii ale echipelor SWAT, cele mai semnificative sunt:

    • intervenţia în cazul luării de ostateci
    • intervenţia în cazurile cu risc major, când suspecţii s-au baricadat
    • intervenţia în cazul arestărilor ori descinderilor pentru reţinerea suspecţilor consideraţi periculoşi
    • intervenţia în cazurile revolterlor spontane
    • salvarea cetăţenilor sau a poliţiştilor aflaţi în pericol iminent în situaţii ce implică uzul unor arme de foc
    • soluţionarea situaţiilor cu risc ridicat, cu pierderi de vieţi minime, precum şi cu prejudiciu sau pagube materiale cât mai reduse
    • stabilizarea situaţiilor ce implică subiecţi cu risc ridicat de suicid
    • asistenţă pentru ceilalţi poliţişti în raiduri de droguri, mandate de arestare şi mandate de percheziţie
    • asigurarea perimetrului de siguranţă pentru lunetişti în cazul vizitelor unor demnitari sau în cazul unor evenimente deosebite
    • intervenţia pentru contracararea operaţiunilor teroriste în oraşe
    • post-2-127366384874_thumb.jpg post-2-127366385296_thumb.jpg

      post-2-127366384914_thumb.jpg post-2-127366385155_thumb.jpg post-2-127366385202_thumb.jpg post-2-127366385265_thumb.jpg

Link to comment
  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • Moderator

  • Doctrina SWAT

post-2-0-08541700-1377246522_thumb.gif

"To come up with last minute solutions to impossible problems created by other people" - anonymous SWAT policeman.

Primul şi cel mai important scop al SWAT este acela de a salva vieţi.

Acesta este cea mai importantă atribuţie a oricărui poliţist, iar componenţii echipelor SWAT sunt în primul rând poliţişti. Spre deosebire de unităţile militare pentru operaţiuni speciale, care impun nişte decizii politice şi urmăresc îndeplinirea unei voinţe politice, echipele SWAT nu se confruntă cu inamici, ci cu suspecţi. Iar acest detaliu schimbă radical doctrina şi modul de acţiune al celor două tipuri de structuri. În cazul operţiunilor speciale din domeniul law enformcement suspectul nu trebuie anaihilat imediat şi în orice condiţii, ca în cazul operţiunilor militare unde nu există suspecţi, ci inamici. În timp ce poliţiştii din echipele SWAT apelează la forţa letală ca la ultima soluţie, în cazul operaţiunilor militare aceşti pasi de obicei nu există, inamicul de obiecei trebuie eliminat la primul conact. Din acest motiv operaţiunile SWAT sunt mai complicate şi prezintă un grad de risc mult mai mare.

 

Echipele SWAT impresionează şi chiar intimidează membrii comunității din care fac parte, cu ocazia acţiunilor speciale la care participă. Iar asta se datorează armamentului şi logisticii folosite, care seamănă foarte mult de cele ale unor unităţi para-militare. Dar toate astea se datorează faptului că în contextul actual infractorii au devenit din ce în ce mai des, extrem de violenţi, bine înarmaţi, foarte atent şi exact organizaţi, de aici apărând şi necesitatea existenţei unor astfel de echipe speciale capabile să ofere protecţie poliţiştilor şi comunităţii, precum şi un răspuns pe măsură, în faţa unor astfel de elemente infractoare foarte periculoase.

În concluzie, cam care este doctrina SWAT?

Primul lucru şi cel mai important rol, ce trebuie conştientizat este că echipele SWAT există pentru a salva vieţi.

Chiar dacă în majoritatea filmelor americane, echipele SWAT folosesc armele de foc foarte des, pentru a se creea ceva senzaţional în aceea poveste, în mod eronat s-a creeat un sterotip, conform căruia poliţiştii componenţi ai echipelor SWAT, fac foarte des uz de armele din dotare, în Statele Unite. Ceea ce nu este tocmai real.

În urma unor studii efectuate a reieşit faptul că în realitate, majoritatea poliţiştilor americani, pe perioada cât activează în echipele SWAT, sau pe toată durata carierei nu sunt nevoiţi şi nici nu fac uz de armă. Contrar percepţiei generale conform căreia poliţiştii americani folosesc armele de foc în mod curent şi foarte des, în realitate lucrurile nu stau deloc aşa, toate astea se datorează în special industriei de film de peste ocean şi mass-mediei care promovează în general numai întâmplările unde există şi ceva deosebit sau extraordinar.

De asemenea, chiar dacă echipele SWAT sunt privite sau percepute de opinia publică ca nişte grupări para-militare, datorită logisticii, a procedurilor şi a acţiunilor în forță. Toate aceste proceduri şi moduri de acţiune se folosesc pentru protecţia personală a componenţilor, dar şi pentru a oferi avantajul de care este nevoie pentru a rezolva în mod eficient, indiferent de situaţia cu care se confruntă, fără ca cineva să fie rănit. Astfel că un capitol important din doctrina SWAT îl constituie obiectivul ca numărul celor răniţi să fie cât mai redus sau chiar egal cu zero, detaliu ce în cazul operaţiunilor militare nu mai este atât de important.

Link to comment
  • 1 month later...
  • Moderator

  • Structura LAPD SWAT

LAPD SWAT face parte din Los Angeles Police Department - Metropolitan Division, cunoscută popular acolo ca Metro Police. Această divizie din cadrul L.A.P.D. are ca atribuţii suportul tactic-operaţional şi tehnico-operativ specializat, dar şi suportul informativ pentru acest tip de operaţiuni. Divizia "Metro" este formată din şase plutoane, fiecare dintre ele fiind specializate pe un anumit gen de operaţiuni.

Metro Division a apărut ca structură de sine stătătoare mult mai devreme decât SWAT, undeva prin 1933, purtând denumirea de "Reserve Unit", dezvoltându-se în decursul timpului, astfel că dacă iniţial avea un efectiv de 70 poliţişti, în 1968 efectivele Metro Police au ajuns la aprox. 200 de poliţişti, iar după 1997, în urma celebrului jaf de la Bank of America din Hollywood, efectivele au crescut la aprox 350 de poliţişti. La fel şi în cazul atribuţiilor care au crescut în timp, pe măsură ce specializarea efectivelor a devenit din ce în ce mai prezentă şi necesară. Pe lângă atribuţiile specifice SWAT, divizia mai are şi unele privind contra-terorismul, filaj, asistenţă a investigatorilor în cazurile complexe, executarea de mandate, dar şi privind controlul mulţimilor, asigurarea ordinii în cazul adunărilor publice, revolte, etc.

Metropolitan Division are cinci plutoane operative şi unul de comandă, administraţie şi logistică, conduse fiecare de către un locotenent de poliţie. A Platoon (Command, administration, and support); B Platoon şi C Platoon (Crime suppression); D Platoon (SWAT); E Platoon (Mounted unit). K-9 Platoon (poliţia canină).

 

Fără îndoială, cel mai celebru pluton din cadrul Los Angeles Police Department - Metropolitan Division este "D" Platoon alias SWAT, care este format din 60 poliţişti, 6 sergenţi de poliţie şi un locotenent.

Locotenentul de poliţie, cunoscut ca "10-David" (Ten-David) este comandantul SWAT şi se subordonează direct şefului poliţiei. Cei şase sergenţi se subordonează direct locotenetului şi în funcţie de vechimea lor sunt cunoscuţi poartă ca indicativ "20-David" până la "70-David". Fiecare sergent are în subordine directă zece şefi de grupă, deoarece fiecare echipă (squad) este compusă din două grupe a câte cinci poliţişti. Iar fiecare grupă are un astfel de lider, care consiliază sergentul în managementul întregii echipe şi conduc fiecare în parte acţiunea grupei lor în situaţii tactice.

Link to comment
  • 2 months later...
  • Moderator

LAPD-SWAT-logo.jpg.f1c9805a783c69e811aa5

Dacă v-aţi întrebat vreodată ce semnificaţie au cele două numere (41 şi 54) aflate pe banda/panglica din logo-ul/emblema LAPD SWAT, acestea reprezintă două dintre misiunile de amploare şi istorice pentru această unitate de poliţie, ce au determinat modificare radicală a tacticilor şi modurilor de acţiune. Concret, cifrele vin de la adresele unde au avut loc cele două misiuni în care au existat schimburi de focuri prelungite.

Numărul 41 vine de la adresa "Black Panther Headquarters at 41st and Central Streets", unde a avut loc primul mare incident ce este creditat ca fiind întâmplarea ce a dus la transformarea echipei SWAT într-o structură dotată şi specializată în tactici speciale. La 9 decembrie 1969, un schimb de focuri de patru ore a avut loc la sediul partidului Black Panther . Şase membri Panther au deschis focul asupra poliţiştilor ce încercau să pătrundă în sediul organizaţiei pentru a pune în aplicare un mandat de percheziţie ce avea ca obiectiv căutarea de arme deţinute ilegal. La intrarea în sediul organizaţiei poliţiştii au fost întâmpinaţi cu rafale de armă automată, clădirea fusese transformată într-o adevărată fortăreaţă, în interior existând saci cu nisip aşezaţi astfel încât să le ofere protecţie balistică. În urma incidentului aproximativ 200 de poliţişti din Los Angeles, inclusiv nou creata echipă a LAPD SWAT, care particpa la prima sa intervenţie reală de anvergură, au participat la schimbul de focuri, ce a durat patru ore. Au fost trase câteva mii de cartuşe. Trei poliţişti şi trei membri Black Panther au fost răniţi. După aproximativ patru ore de asediu suspecţii s-au predat.

5642142c50fdc_BlackPanther.jpg.7ad7d7216

Numărul 54 vine de la adresa "1466 East 54th Street", locaţie la care a avut loc schimbul de focuri între poliţiştii din Los Angeles şi membrii organizaţiei Symbionese Liberation Army, incident cunoscut ca "SLA shootout", ce a avut loc în după-amiaza zilei de 17 mai 1974. Aici un grup bine înarmat al gherilelor din S.L.A., s-a baricadat într-o reşedință pe strada East 54. Asediu poliţiştilor a fost transmis de televiziuni şi radio, iar presa l-a relatat pe larg o bună perioadă după aceea. Schimbul de focuri dintre SWAT şi SLA a durat câteva ore, niciun poliţist sau civil nu a fost rănit, dar şase membri SLA au murit în acest conflict, care s-a încheiat abia după ce casa a luat foc şi a ars din temelii.

5642144469f2c_SLAshootout.jpg.49cd327967

Link to comment
  • 2 years later...
  • Moderator

LAPD SWAT a ales dispozitivele de ochire Laser Devices (LDI) DBAL-A2

 

Los Angeles Police Department Metro Division’s D-Platoon (SWAT) a anunţat în 07 octombrie 2013 că a decis să-şi doteze armele de asalt cu dispozitivele de ochire cu laser furnizate de către Laser Devices, în urma testelor efectuate cu mai multe astfel de dispozitive furnizate de diverşi producători.

Modelul ales de americani este DBAL-A. Sistemul include şi ochelari night vision BNVD, sistem de montare Wilcox şi echipament IFF.

post-2-0-21631800-1381940160_thumb.jpg

Laser Devices Inc. este o companie specializată în dispozitive de ochire ce a fost fondată în 1979 şi face parte din grupul de firme Beretta Holdings.

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.