Jump to content
POLITISTI.ro

Retragere aviz ORNISS


MMiIonut

Recommended Posts

Sal. 

Dupa 10 ani de cariera m-am trezit pus în situația sa ma simt sa să fiu tratat exact ca un infractor după ce mi s-a retras avizul de acces la inf clasificate. 

Încă din feb 2020 am fost anunțat ca sunt în revalidare, însă pentru ca ma știu un polițist extrem de dedicat și corect nu am dat importanta. În aprilie 2021 mi s-a retras acel aviz fara sa mi se comunice vreun motiv și de atunci cariera a devenit efectiv un cosmar.

As mentiona faptul ca nu mi s-a comunicat motivul retragerii avizului pentru ca acest motiv nu exista.. Nu am făcut niciodată vreo greșeală nici la munca și nici acasă. 

Mai departe în august am fost evacuat din locuință de intervenție tip garsoniera în care stăteam cu soția și cei 2 copii și mi se cere sa plătesc 3200 lei despăgubiri pentru ca am locuit abuziv acolo de când mi s a retras avizul. 

Pentru ca mi s a retras inclusiv S ul, cadrele nu au reușit sa mi găsească vreun loc de munca și se pare nu am ce sa fac. Pur și simplu trebuie sa aștept sa se împlinească termenul de punere la dispoziție de 6 luni cu posibilitate de prelungire încă 6 și apoi sa fiu dat afara. 

Acum stau cu chirie și nu am dreptul la indemnizația de chirie, iar salariul meu a fost f mult diminuat și sunt pur și simplu legat de mâini și de picioare. Nu ma pot apara pentru ca nu am fost acuzat de nimic. 

Am gasit o structura la care ma pot muta, însă în mod incredibil și fără nicio logica dl. IG nu mi semnează mutarea. 

Am cerut audienta la ministru și mi a fost redirecționat solicitarea către IGPR... Și acolo a ramas

Am cerut explicații la dipi+ajutor financiar pentru plata chiriei pt ca pe plan financiar situația mea va deveni critica cât de curând și mi au răspuns ca nu e de competenta lor. 

Va rog, dacă are cineva vreo idee ce as putea sa mai fac pana nu o iau razna. 

Dacă știe cineva cum se poate, având în vedere situația mea, ca IG ul sa mi refuze mutarea și dacă e legal asa ceva? Cadrele spun ca nu mi găsesc un post, iar când îmi găsesc eu, îmi refuza mutarea. 

Dacă ma poate pune cineva în legătură cu un avocat mai accesibil... 

Link to comment

Nu. Conform prevederilor 585/2002 nici nu o sa mi se comunice vreodata. De la sindicat mi s a spus ca nici în instanta nu se comunica acest motiv. Aparent dacă vor sa execute pe cineva și nu au motiv, retrag acest aviz și se spala pe mâini. Doar ca miroase a încălcare de drept fundame tal al omului și anume dreptul la apărare. 

Credeam ca sunt un caz special, dar se pare ca e practica a dipi sa facă asa ceva

Link to comment
 • Active member

Nu se comunica motivul concret pt care ti se retrage avizul. Ele pot fi diferite, de la incidente de securitate pana la faptul ca minti in cadrul interviului dat la SJPI pt reautorizare. 
Ai fost evacuat din locuinta de serviciu pt ca nu mai faci parte din structura pt care era repartizata locuinta respectiva, tu fiind pus la dispozitie, in afara statului de functii. 
Ulterior punerii la dispozitie, ti se da o lista de functii ce nu necesita autorizare pt nivel “secret” (ma gandesc ca asta aveai din moment ce amintesti de ORNISS). Puteau sa te ajute in sensul sa alegi o functie prevazuta cu “secret de serviciu” si se reia procedura pt secret de serviciu si ulterior, daca nici atunci nu primesti autorizarea iti alegi o functie fara acces la clasificate din unitatea ta, alte unitati de politie sau alte unitati de la alte arme, etapizat, in functie de situatie. De altfel, IPJ ul tau trebuia sa dea anunt in tara, sa expuna situatia ta si sa solicite functii vacante eligibile pt tine.
Tu puteai sa contesti in instanta actul de neacordarea a autorizatiei la reavizare si se suspenda punerea la dispozitie a ta. Astfel castigai timp sa te muti unde poti, unde te primesc fara acces la clasificate. Acum nu stiu daca poti s-o mai introduci in termen actiunea in instanta. 
Acum, ca o parere personala, nu se retrag autorizatiile la clasificate sau nu se reinnoiesc fara un motiv justificat si o documentare intemeiata. 

Link to comment

O sa încerc sa răspund punctual. 

Sunt pus la dispoziția axeleiasi structuri la care lucram și inainte. În contractul de chirie se menționa faptul ca trebuie sa i anunt dacă plec din unitate sau dacă mi se modifica nr membrilor de familie... Ceea ce nu a fost cazul.....s au trezit ei după 4 luni ca stau abuziv acolo

Nu mi s a dat niciun fel de lista cu funcții ci mi s a spus ca s au demersuri pt găsirea uneia și nu s a  găsit în toată tara. 

Fiind indus în eroare nu am contestat măsura în termenul legal de 30 de zile și nu se mai poate face nimic acum.... Și trecând prin asta și știind cum se poate retrage nu mi mai trebuie avizul acela toată viata. 

Cât priceste părerea ta personala, poate și eu as fi gândit la fel.... Doar ca dacă ma prindeau cu geanta de bani sau mai știu eu ce dc nu ma acuza de nimic???? 

Link to comment
 • Active member

 

On 11.11.2021 at 16:07, MMiIonut a scris:

Doar ca dacă ma prindeau cu geanta de bani sau mai știu eu ce dc nu ma acuza de nimic???? 

Nu trebuie sa iei spaga sau sa comiti alta infractiune ca sa-ti retraga sau sa nu te reautorizeze. 
Daca nu ai reusit sa contesti actul DGPI in instanta, macar acum poti sa apelezi la un reprezentant sindical/avocat in ceea ce priveste procedura de ocupare a unui alt post. Bafta. 

Link to comment

Ben. Observ ca ești f bine documentat. 

Ma poți îndruma spre un act normativ, dacă acesta exista, pe care l pot invoca pt a i forța sa mi semneze mutarea? 

Refuza sa mi semneze mutarea în contitiile în care cadrele nu mi au găsit niciun post. Nu prind logica acestui refuz....... 

Edited by Marius
Nu mai cita postarea anterioară pentru că e inutil și interzis de regulament.
Link to comment

Probabil ai fost pus la dispozitie cf. art. 2721(1) lit. "d" din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, modificata si completata si ar fi trebuit sa ti se lamureasca situatia conform art. 2731 din aceeasi lege. Insa problema principala la tine este ca nici macar autorizatie secret de serviciu nu ti se poate da (eu asa am inteles), iar functiile de politist (cel putin din Politia Romana) necesita cel putin acces secret de serviciu.

Cred ca dupa un an de la punerea la dispozitie iti vor inceta raporturile de serviciu cf. art. 69(1) lit. "j" din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, modificata si completata. Singura ta salvare este reautorizarea la cel putin secret de serviciu, in termenul respectiv de un an.

Daca se va intampla asta, sa fii atent si la art. 18 din Legea nr. 223/2015, ca poate te va ajuta.

Edited by ScanBlu
 • Upvote 1
Link to comment
 • Active member

Nu-ti aproba mutarea pt ca nu poti sa te muti, fiind pus la dispozitie. 
Eu ti-am zis ca ai fi putut sa te muti, daca ai fi contestat in instanta in termenul legal actul in urma caruia ti s-a refuzat reautorizarea, astfel masura de punere la dispozitie a ta ar fi fost suspendata si repus pe functie pana la finalizarea procesului, dandu-ti ocazia sa-ti faci raport sa pleci in alta parte. Asta cu mutarea e tardiva. 

On 11.11.2021 at 10:11, Ben a scris:

Tu puteai sa contesti in instanta actul de neacordarea a autorizatiei la reavizare si se suspenda punerea la dispozitie a ta. Astfel castigai timp sa te muti unde poti, unde te primesc fara acces la clasificate.

Articolul 25(1) Polițistul pus la dispoziție în condițiile art. 27^21 alin. (2) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, sau suspendat din funcție în condițiile art. 27^25 lit. a), b) și h) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, nu poate fi mutat. - OMAI 140/2006, anexa 7. 
Ce cred ca poti sa mai faci acum, e sa te interesezi la SRU daca s-au parcurs toti pasii de cautare si prezentare a unei functii pt tine. 

Link to comment

Mulțumesc mult pt răspuns. 

Ma bucur ca am găsit aici, sau mai corect spus am fost găsit, de un om atât de bine informat. 

Eu nu ma încadrez la alin.2. Am fost pusa dispoziție conform art. 27^21 Alin.1 lit d. 

Nu sunt prins în vreun dosar, nu am fost niciodată acuzat de nimic. Pur și simplu mi-au retras avizul după 14 luni în care am fost în revalidare. Perioada în care am fost tăiat de la cursuri, avansări... Fără sa mi se ofere absolut nicio explicație. 

Am vorbit la cadre și au făcut demersuri pt găsirea unei funcții și având în vedere ca nu am nici măcar S ul, nu au găsit nimic. 

In schimb mi am găsit eu și mi se întârzie aprobarea mutării..... Probabil tot la presiunea dipi

 

Link to comment
 • 3 months later...

Salut MMiIonut! Ia spune, cum s-a finalizat situatia ta ? Ca ma aflu intr-o situatie similara, doar ca la mine a trecut deja anul de punere la dispoziție si momentan mi-au încetat raporturile de serviciu cu unitatea.

Edited by Johnny1001
Link to comment
 • 4 months later...
 • 1 month later...
On 13.11.2021 at 21:37, Ben a scris:

 

Nu trebuie sa iei spaga sau sa comiti alta infractiune ca sa-ti retraga sau sa nu te reautorizeze. 
Daca nu ai reusit sa contesti actul DGPI in instanta, macar acum poti sa apelezi la un reprezentant sindical/avocat in ceea ce priveste procedura de ocupare a unui alt post. Bafta. 

Și eu cred la fel. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.