Jump to content
POLITISTI.ro

Valabilitate permis de conducere emis in Canada


vela1990

Recommended Posts

Buna ziua,

As vrea sa va intreb daca o dacă o persoana (cetățean român și canadian) cu permis de conducere emis în Canada + permis internațional poate sa conducă în România pentru o perioada mai mare de 90 de zile.

Conform Art. 83, din OUG nr 1995/2002 eu înțeleg că da, însă ce ma confuzeaza este răspunsul IPJ Arad, din aceasta stire (https://www.aradon.ro/aradon-stirile-judetului-arad/cu-permis-de-australia-la-plimbare-prin-santana-15890/).

Quote

“Atragem atenția deținătorilor de permise de conducere emise de state non U.E. că au obligația de a solicita emiterea unui permis de conducere internațional în cazul unei șederi în România pe o perioadă mai mică de 90 de zile. Dacă se depășesc cele 90 de zile, permisul de conducere internațional trebuie preschimbat în permis de conducere românesc sau emis de un stat membru U.E. Același principiu de aplică și cetățenilor români care se deplasează în state non U.E”

 

Quote

 

(OUG nr 1995/2002) Art. 83 – (1) Au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art.20 şi 23 alin.(1), titularii permiselor de conducere naţionale valabile, eliberate de autorităţile:

a) statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, prevăzută la art.82 alin.(2);

b) statelor membre ale Uniunii Europene;

c) statelor cu care România a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto.

(2) Pentru a conduce un autovehicul pe teritoriul României, persoanele care sunt titulare ale unui permis de conducere naţional eliberat de autorităţile unui stat care nu este membru al Convenţiei asupra circulaţiei rutiere şi nici membru al Uniunii Europene ori cu care România nu a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto, trebuie să posede şi permis de conducere internaţional.

(3) Permisele de conducere naţionale eliberate de autorităţile prevăzute la alin.(1), precum şi cele a căror valabilitate este recunoscută de România în mod unilateral, deţinute de persoane care au domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România, pot fi preschimbate cu documente similare româneşti, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului internelor şi reformei administrative, care se publică în Monitorul Oficial al României.

 

 

Menționez ca persoana respectivă nu are nevoie de viza de ședere prelungită deoarece este și cetățean român.

Eu nu am reușit sa găsesc nicăieri în lege acest termen de 90 de zile pentru obligativitatea preschimbarii permisului (bănuiesc ca are legatura cu expirarea vizei de scurta sedere, care nu se aplica în acest caz), ci doar posibilitatea de a o face:
 

Quote

 

Pot solicita preschimbarea permiselor de conducere naționale eliberate de autoritățile prevăzute la art. 83 alin.(3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile  publice, cu modificările și completările ulterioare, cu documente similare românești, persoanele care au domiciliul sau reședința în România. Dovada domiciliului sau reședinței în România se face cu documentele prevăzute de actele normative care reglementează domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre sau regimul străinilor în România, după caz.

(https://www.drpciv.ro/document-details/permise/5ab135f3fa4e9422012c2bb1-> Informatii generale)

 

Quote

 

PERMISE DE CONDUCERE EMISE DE S.U.A/CANADA

Solicitantul trebuie să depună la dosarul de preschimbare și documentul eliberat de autoritatea americană/canadiană emitentă a permisului de conducere respectiv, de dată recentă, prin care se certifică autenticitatea şi valabilitatea acestuia, pe categorii şi nu este grevat de restricţii,  însoţit de traducerea autorizată în limba română. Facem precizarea că acest document trebuie să îl solicite în nume personal, în calitate de titular al permisului de conducere, de la autoritatea emitentă.

(https://www.drpciv.ro/document-details/permise/5ab135f3fa4e9422012c2bb1 -> Cazuri particulare)

 

Va multumesc !

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.