Jump to content
POLITISTI.ro

Beretta PX4 Storm-arma de serviciu


bgi

Recommended Posts

Cum în dotarea Poliției Române a intrat de curand o nouă armă de serviciu și anume Beretta Px4 Storm, propun ca discuțiile referitoare la această armă să le purtăm aici. 

   Sunt convins că sunt colegi care au întrebări, probleme și păreri referitoare la noul pistol din dotare cum sunt la fel de convins că avem printre noi și colegi care sunt pasionați de arme și ne pot împărtăși din experiența lor.

Si daca am inițiat topic-ul, azi având prima tragere cu arma, îmi expun și eu părerea.

Arma vine în cutie plină de ulei, fapt pentru care a trebuit sa o curăț înainte să intru la instructaj. Aici ca și primă problemă observată a fost ca, la reinserarea manșonului pe corpul pistolului, tab-urile pentru demontare nu au revenit in poziția normală, manșonul rămânând liber, fiind nevoie sa le ridicăm manual, fapt de care s-au mai lovit încă vreo doi colegi. A doua problemă observată a fost că, atunci cand am vrut sa schimb coloana mânerului (backstrap-ul)de la mediu la mare, agrafa de fixare a acestuia nu a mai vrut sa intre decat aplicând o forță foarte mare. 

Tragerea în sine a decurs normal, arma după cum mă asteptam a funcționat fără probleme. Aparatele de ochire sunt de tip 3 dot, cu tritium și sunt o îmbunătățire majoră fata de cele ale  bătrânului Carpați.Reculul este minim dar cel mai important focurile consecutive sunt efectuate cu ușurință, arma rămânând pe țintă. Asta cred că se datorează țevii rotative ce reduce efectul de basculare a armei.

Din fericire încărcătoarele ce au venit cu arma se încarcă cu muniție rezonabil dar am colegi la care ultimele două cartușe nu mai vor să intre.

Din puțina experiență avuta cu noul Px4 pot să spun că este o îmbunătățire majoră față de carpați dar o armă nouă ar trebui sa se comporte impecabil de la prima tragere. Ori la a mea am descoperit deja două probleme. 

Rămâne de vazut în timp cum se comportă. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Active member

Eu nu am constatat probleme la armele astea ...zic "armele" pt ca m-am ocupat de instruirea teoretica a câtorva sute de colegi și conducerea a doua ședințe de tragere in poligon. 

Intr-adevar, sunt uleioase si siguranta aia intră mai greu daca nu o nimerești, sa zic asa, pe șanțurile de ghidaj. Cu atenție se rezolva.

Un singur coleg s-a plâns ieri ca i-a ieșit manșonul ... probabil i s-au acționat clemele alea laterale, involuntar pe centura.

Arma este ok și mi se pare foarte sigura. Siguranța exterioara și pârghia laterala de eliberare rapida a manșonului cam proeminente si te cam jenează la mână, dar în rest, e ok.

A mea are deja peste 100 de cartușe trase fara vreo problema identificată. 

Nu stiu ce sa zic, daca tu ai descoperit deja doua probleme, probabil există cazuri, in funcție de noroc sau ghinion. Habar n-am. 

Link to comment
Share on other sites

Clemele alea laterale, în mod normal, ar trebui sa revină la introducerea manșonului pe șine și armarea armei. Eh, atat la mine cât și la ceilalți nu au revenit nici la acționarea mai energică a manșonului, le-am ridicat manual. Nu știu de ce, poate bavuri in plastic, poate vreo greșeală a noastră, habar n-am. Nu e ceva extraordinar dar eu sigur o sa verific mai atent lucru ăsta de acum încolo.

Link to comment
Share on other sites

  • Member

Nu am in dotare beretta, dar fac comparație cu “magnificul” Carpați , putere mai mare de foc(calibrul), încărcător(magazia) aproape tripla fata de Carpați, recul mic, poate așa cu zice Gabi, țeava rotativă ..., cursa prea lunga a tragaciului dar forța de apăsare pe trăgaci e mică , siguranța ambidextra, deci se poate merge in misiune “fierbinte” cu cartuș pe țeava ! Poate sa ma înjure toată lumea, eu merg cu cartuș pe țeava, in toate misiunile, câștigi timp care te poate costa viața pe tine sau alte persoane! 
Beretta mai greu, din cauza capacității încărcătorului și nu numai, mult fier in el. 
Nu am auzit sa sesizeze cineva problema lui Gabi, nici nu am participat la toate tragerile, deși as fi vrut, mulți colegi nu cunosc regulile de mânuire a armamentului 

Imi cer scuze pentru Off topic, dar viața noastră are prioritate ! 

Link to comment
Share on other sites

Un plus pe care l-am observat cât "m-am jucat" cu el la rece este că are poziție intermediară pentru cocoș și din poziția asta, daca acționezi levierul siguranței cam trei sfert, se comporta ca si un decocker, adică coboară cocoșul dar siguranța revine în poziția dezasigurat.

Link to comment
Share on other sites

  • Active member

Referitor la cele spuse de Motoboom... 

Forta de apasare a tragaciului, cred ca e oarecum standard ca la majoritatea ~2,5 kg

Cursa, in schimb, mie nu mi s-a părut mare (posibil sa fiu subiectiv in apreciere)

Si da...asa e, multi nu cunosc cele 4 reguli de baza, plus altele de mânuire si nici priza corecta pe arma, din păcate.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

După asamblarea manşonului pe armă, într-adevăr cele două pârghii (zăvoare) pt demontare nu revin în poziţia superioară. Chestia asta s-a manifestat la foarte multe pistoale, dar după părerea mea nu este o adevărată problemă. E firesc să se întâmple aşa la primele asamblări/dezasamblări ale pistolului, pentru că e nou, iar pe piesele componente este încă vopsea "proaspătă". Sunt sigur că după câteva demontări şi asamblări ale pistolului, această "problemă" o să dispară complet. Pentru a remedia acest aspect, se acţionează mai energic şi mai puternic manşonul spre înapoi de câteva ori, iar cele două pârghii pentru demontare vor reveni în poziţia superioară.
Ceva asemănător se întâmplă şi cu încărcătoarele, care fiind noi au arcurile tari şi necesită puţină forţă la început pentru încărcarea completă. După ceva timp arcurile îşi vor pierde din tărie şi totul va reveni la normal.
Încă nu am avut curiozitatea să schimb backstrap-ul crosei şi nu pot să mă pronunţ cu privire la acest aspect. Voi încerca la următoarele trageri cu arma vreunui coleg, pentru că eu nu am în dotare Beretta, eu sunt dotat şi folosesc Glock.
Am tras cu arma câteva sute de cartuşe şi am supravegheat tragerile efectuate după dotarea cu Beretta la un număr ce depăşeşte 850 de poliţişti. Vă asigur că e o armă foarte bună. Aspectele aşa-zis supărătoare sunt doar chestiuni de preferinţe şi obişnuinţă. Sunt sigur că în timp, după ce colegii se vor familiariza cu arma, aceste mici inconveninte vor dispărea.
Forţa de acţionare a trăgaciului diferă în funcţie de modul de tragere - acţiune dublă / unică (double/single action), iar cursa trăgaciului este mai mare faţă de pristoalele striker fired (cele fără cocoş exterior, cum este Glock-ul).
Decocker-ul are unica funcţie de decuplare/dezarmare a cocoşului în siguranţă chiar şi atunci când se află cartuş în cameră, permiţând revenirea acestuia (a cocoşului) în poziţia superioară pe manşon (în poziţia în care nu este armat). Drept urmare, se poate alimenta camera cartuşului, după care acţionând decocker-ul, cocoşul este dezarmat şi pistolul poate fi asigurat şi păstrat/introdus în toc/holster având cartuş în cameră (sau pe ţeavă - fierbinte). Într-o astfel de situaţie, dacă se doreşte executarea unui foc rapid, trăgătorul scoate arma şi trebuie doar să o dezasigure, executând primul foc prin acţiune dublă - double action. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.