Jump to content
POLITISTI.ro

Art. 202 - Vătămarea fătului - Agresiuni asupra fătului


Recommended Posts

  • Moderator

Art. 202 - Vătămarea fătului

(1) Vătămarea fătului, în timpul naşterii, care a împiedicat instalarea vieţii extrauterine se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani.
(2) Vătămarea fătului, în timpul naşterii, care a cauzat ulterior copilului o vătămare corporală, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani, iar dacă a avut ca urmare moartea copilului pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
(3) Vătămarea fătului în timpul sarcinii, prin care s-a cauzat ulterior copilului o vătămare corporală, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani, iar dacă a avut ca urmare moartea copilului pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(4) Vătămarea fătului săvârşită în timpul naşterii de către mama aflată în stare de tulburare psihică se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) şi alin. (2), ale cărei limite se reduc la jumătate.
(5) Dacă faptele prevăzute în alin. (1)-(4) au fost săvârşite din culpă, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.
(6) Nu constituie infracţiune faptele prevăzute în alin. (1)-(3) săvârşite de un medic sau de persoana autorizată să asiste naşterea sau să urmărească sarcina, dacă acestea au fost săvârşite în cursul actului medical, cu respectarea prevederilor specifice profesiei şi au fost făcute în interesul femeii gravide sau al fătului, ca urmare a riscului inerent exercitării actului medical.
(7) Vătămarea fătului în perioada sarcinii de către femeia însărcinată nu se pedepseşte.

Raţiunea incriminării constă în aceea că legiuitorul român a dorit să acopere o lacună legislativă ce exista pe vremea Codului penal din 1968 când, de la momentul apariţiei unei sarcinii şi până la desprinderea nou-născutului de corpul mamei, acesta nu era considerat „o persoană” şi, astfel, el nu beneficia de protecţia dreptului penal.
Acest vid legislativ a apărut datorită interpretărilor care au fost date infracţiunilor de vătămare corporală, vătămare corporală din culpă sau avort, unde, persoana vătămată era considerată numai femeia însărcinată, nu şi produsul de concepţie, el fiind privit doar ca o extensie a mamei sale.
Această chestiune era cu atât mai problematică cu cât existau opinii care considerau că nou-născutul este o persoană doar după desprinderea totală a acestuia de corpul mamei, prin tăierea cordonului ombilical, întrucât între momentul de expulzie din corpul mamei şi momentul tăierii cordonului ombilical, nou-născutul nu beneficia de protecţia dreptului penal, pe raţiunea că el nu este o „persoană”. Nefiind considerat o persoană, este evident că acesta nu putea fi subiect pasiv al unei infracţiuni contra persoanei, astfel încât orice faptă de agresiune asupra acestuia nu era pedepsibilă întrucât nu exista o incriminare în acest sens.
Din dorinţa de a acoperi această lacună legislativă, legiuitorul a decis să incrimineze infracţiunea de vătămarea fătului, exprimându-şi astfel interesul de a proteja fătul ca fiind un subiect de drept diferit de o „persoană” care este deja născută.

Elementul material al laturii obiective, pentru toate variantele infracţiunii, este reprezentat de o acţiune vătămătoare asupra fătului, în varianta în care agresiunea are loc în timpul naşterii, elementul material se poate realiza şi printr-o inacţiune, în cazul în care, după ce procesul naşterii a început, nu sunt îndeplinite activitaţile necesare, de către cei care au obligaţia profesională să le efectueze (medicul ginecolog, spre exemplu), sau chiar de către mama copilului, în cazul unei naşteri neasistate.
În varianta comiterii din culpa, elementul material al infracţiunii poate fi o acţiune, exercitată asupra fătului în mod direct sau exercitată asupra mamei, însă cu consecinţe asupra fătului.

EX: Fapta inculpatului care în data de 18.05.2015, în jurul orei 12:00, în timp ce conducea autoturismul…, s-a deplasat cu viteză în apropierea trecerii de pietoni, nu a respectat prioritatea de trecere a numitei GF (însărcinată în luna a opta), care se angajase regulamentar în traversarea străzii, pe marcajul pietonal, şi a lovit-o cu partea dreaptă față a autoturismului pe aceasta, cauzându-i, atât ei cât şi fătului, leziuni grave, ce au impus efectuarea de urgenţă a unei operaţii de cezariană de necesitate, nou născutul decedând la data de 20.05.2015 ca urmare a leziunilor suferite în urma accidentului, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de "vătămarea fătului", prevăzută şi pedepsită de art. 202 alin. 3, teza a II-a şi alin. 5 Cod Penal.

Link to comment
  • 2 weeks later...
  • Moderator

În primul rând este vorba despre vătămări ale fătului produse în intervalul cuprins între momentul declanşării procesului naşterii, ce constituie un prag de la care fapta nu mai poate fi încadrată ca infracţiune de avort sau că infracţiune contra integrităţii corporale a mamei şi momentul încheierii acestui proces, un prag de la care poate exista un subiect pasiv al infracţiunilor contra persoanei (cu condiţia ca fătul să se nască viu).

Poate fi vorba despre o culpă medicală în asistarea naşterii, soldate cu moartea sau vătămarea fătului, dar pot exista şi agresiune intenţionate. În al doilea rând sunt incriminate faptele de violenţă comise asupra fătului pe durata sarcinii. Este vorba despre faptele care nu au fost comise cu intenţia de a provoca avortul şi nici nu au avut acest rezultat, dar au condus lezarea fătului şi, în final, la vătămarea corporală sau chiar moartea copilului după naştere.

Conţinutul infracţiunii.
Elementul material al laturii obiective, pentru toate variantele infracţiuni, este reprezentat de o acţiune sau o inacţiune vătămătoare realizată asupra fătului. În principiu, elementul material coincide cu cel al infracţiunii de lovire sau alte violenţe şi se poate realiza, cel mai frecvent prin acţiune.  În timpul naşterii acţiunea se poate realiza diverse modalităţi: lovirea directă a fătului, strangulare, obturarea căilor respiratorii, sufocare etc.
Tot în această variantă elementul material se poate realiza şi printr-o inacţiune, în cazul în care, după ce procesul naşterii a început, nu sunt realizate activităţile necesare, de către cei care au obligaţia profesională să le efectueze (ex. medic ginecolog, moaşă, asistentă medicală), sau chiar de către mama copilului, în cazul unei naşteri neasistate. În mod firesc, la varianta din culpă, elementul material se realizează în modalităţi specifice. Este vorba de acţiuni neglijente sau imprudenţe exercitate asupra corpului fătului înainte de încheierea naşterii. Intră în această categorie şi manevrele medicale executate defectuos pe parcursul naşterii, fără respectarea prevederilor specifice profesiei în astfel de situaţii.
În timpul sarcinii, fătul poate fi vătămat indirect, prin lovirea femei însărcinate, prin injectarea unor substanţe toxice în corpul femeii, prin prescrierea unui tratament medical neadecvat etc. Fătul poate fi vătămat şi în mod direct, spre exemplu printr-o intervenţie ginecologică imprudentă.

Urmarea imediată a infracţiunii diferă de la o variantă la alta.

În varianta prevăzută de alin. (1) urmarea constă în împiedicarea instalării vieţii extrauterine. Asta înseamnă că în urma vătămărilor suferite, fătul este expulzat mort.

În varianta prevăzută de alin. (2), în prima teză, urmarea constă în vătămarea integrităţii corporale a copilului, adică în producerea consecinţelor prevăzute de articolul 194 Cod penal (mai puţin avortul). În cea de-a doua teză, urmarea constă în decesul copilului, deces survenit în urma vătămărilor suferite de făt în timpul naşterii.
Pentru realizarea celor două urmări, de la varianta prevăzută în alin. (2) este necesar ca fătul să se nască viu, spre deosebire de varianta de la primul alineat.

Acelaşi urmări, prevăzute la alin. (2) sunt cerute şi cazul variantei prevăzute la alin. (3), cu singura diferenţă că în acest caz vătămăriile sunt produse în timpul sarcinii iar nu în cursul naşteri. Şi în cazul acestei variante este necesar ca fătul să se nască viu. Trebuie făcută şi în acest caz distincţia între momentul comiterii infracţiunii, respectiv exercitarea acţiunilor sau a inacţiunilor vătămătoare, şi momentul consumării, adică cel al producerii rezultatului, între care poate exista un interval de timp, mai mic sau mai mare.
În varianta de la alin. (3), ce se referă la vătămarea fătului în timpul sarcinii, există două categorii de consecinţe: fie se cauzează ulterior copilului o vătămare corporală, fie se cauzează moartea copilului. Ambele consecinţe pentru a se putea realiza, presupun ca fătul să se nască viu.

Ce se întâmplă însă dacă vătămarea fătului în timpul sarcinii are drept consecinţă împiedicarea instalării vieţii extrauterine? Altfel spus, dacă în urma vătămărilor produse cursul sarcinii este întrerupt, şi, la termen, sau înainte de termen, produsul de concepţie expulzat NU este viu (copilul se naşte mort - expresia nu este corectă, întrucât, atât timp cât copilul nu s-a născut viu, nu putem vorbi despre moartea acestuia).
Această problemă este legată de faptul că, din punct de vedere medico-legal, se poate vorbi de avort doar în primele 24 de săptămâni de sarcină, după care expulzarea produsului de concepţie, din orice motiv ar surveni, reprezintă o naştere prematură, nu un avort.
Se remarcă omisiunea legislativă a legiuitorului de a incrimina şi ipoteza în care, în urma acţiunilor sau inacţiunilor vătămătoare ale autorului, săvârşite în timpul sarcinii, se împiedică instalarea vieţii nou-născutului (acesta este expulzat mort din cavitatea uterina).
Această lacună legislativă face ca ipoteza menţionată anterior să poată rămâne nepedepsită şi se impune a fi reglementată, măcar din raţiuni de identitate în incriminare prin raportare la alin. (1) al art. 202 Cod penal, unde producerea aceste consecinţe este prevăzută şi pedepsită.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.