Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Permis categoria B si remorca

popescuion

Question

Buna ziua,

Asi avea nevoie de o clarificare, privind Codul Rutier, Capitolul III, Sectiunea 1, Permisul de conducere:

Art. 53, lit.B

Posed un autoturism cu masa totala autorizata de 2990 kg /Autoturism categoria B/.

Pot sa tractez o remorca usoara (masa totala max. autorizata de 750 kg, fara sistem de franare) in conditii legale /cu permis de conducere categoria B/?

Lansez aceasta intrebare, deoarece ansamblul de mai sus se incadreaza in toata regula la punctul 2, dar la punctul 3 din acelasi cod formularea este foarte interpretabila.

Am tot cautat raspunsuri la aceasta intrebare prin internet, parerile fiind impartite ...

Edited by popescuion

4 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Art. 30 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice spune cam asa:–Permisul de conducere se eliberează pentru una sau mai multe dintre următoarele categorii şi subcategorii de vehicule:

B ) CATEGORIA B:

1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totala maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;

3. ansamblul de vehicule a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă, a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte masa proprie a autovehiculului trăgător;

Deci facand un calcul simplu 2990(masa autoturismului tau)+750(masa remorcii)=3740>3500 kg masă totală maximă autorizată pentru categoria detinuta de tine,respectiv categoria B.

Edited by sheriffu
  • 0

Buna seara,

Sheriffu, multumesc pentru raspunsul prompt.

Intre timp, m-am mai interesat si in alte parti, si am gasit o situatie/intrebare identica pe un alt forum, la care exista si un raspuns oficial din partea Brigazii Rutiere din cadrul Politiei din Bucuresti.

Va citez toata conversatia mai jos.

Sunt curios, cine interpreteaza corect legea, totusi ... Adica, revin inca odata la intrebarea initiala:

"Raspunsul la urmatoarea intrebare :

"Ma numesc Txxxxx Sxxxxxx,....... si as avea si eu o intrebare.

Sunt detinator al permisului de conducere Categoria B .....si as vrea sa stiu daca, in conformitate cu OUG 195, pot conduce un ansamblu format dintr-o autoutilitara cu MTMA = 3500Kg si o remorca cu MTMA de maxim 750Kg.

Va multumesc pentru raspuns !"

Eram interesat daca pot conduce cu categoria B un VW LT35 de 3500Kg care tracteaza o remorca de 750Kg, (ansamblu 4250Kg).

De aceea am specificat ca este vorba de o autoutilitara cu MTMA=(egala) cu 3500Kg !!!

In Februarie 2010, raspunsul a fost urmatorul :

"R O M Â N I A

MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR

DIRECŢIA GENERALĂ DE POLIŢIE A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI BRIGADA RUTIERĂ

Număr de operator de date cu caracter personal 3223/2006 NESECRET Bucureşti Nr : 669.276/ 22.02.2010

Domnului/Doamnei

Sxxxxx Txxxxx

La intrebarea dumneavoastra adersata prin e-mail Brigazii rutiere, inregistrata cu numarul 669276/ 2010, cu privire la posibilitatea conducerii cu permisul de categoria B a ansamblului de vehicule mentionat, va comunicam urmatoarele :

In conformitate cu prevederile legislatiei rutiere actuale, ( art. 30 al. 1, lit. b pct. 2 din Regulamentul de aplicare al OUGR. nr. 195/2002 ? modif. si rep. - ) posesorul unui permis de conducere categoria B poate conduce ansamblul format dintr-un vehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg.

Cu stimă,

Imputernicit

SEF BRIGADA RUTIERA

Comisar de politie

NICU DRAGOS

Bucuresti, Str. Logofat Udriste 9-15 Tel. 021/323.30.30; 021/323.75.60, fax 021/323.45. e-mail: bpr@b.politiaromana.ro ""

• Upvote 2
  • 0

Buna ziua,

am o inrebare urgenta, am un passat 1.9tdi, in cartea masini scrie ca masa maxima la remorca tractabila fara sistem de franare este de 650kg, si 1350kg cu sistem de franare, aicea se refera la greutatea de incarcare sau total? (adica incarcatura+remorca=max 650kg?) si daca asa scrie in cartea masini ca 650kg este maxim si eu pun de 750 de kg incalc legea? sau ce se poate intampla?  

Multumesc foarte mult de raspuns!