Jump to content
POLITISTI.ro

Semnele de incepator

Postare recomandată

Publicat

Salut,

Cred ca a fost dezbatuta problema asta de sute de ori. Curios insa, nu reusesc sa gasesc nimic concret pe net. Imediat ce gasesc un raspuns, mai dau cateva click-uri si gasesc un altul, care sa il combata pe primul. Intrebarea mea este: mai ai voie sa porti semnele de incepator dupa cele 12 luni care sunt obligatorii prin lege?

Cei mai multi sustin ca nu ar fi legal, motivul cel mai des invocat fiind acela ca-i induci in eroare pe ceilalti participanti la trafic (cum ar veni ii faci sa fie mai atenti, sa nu te tamponeze, si stim cu totii ca asta este un lucru rau...). Am gasit insa si un reportaj, singurul care detalia problema, intervievatul fiind Alexandru Racoti – seful Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Satu Mare - era in 2010, daca nu o fi avut grija Boc de el... In articolul in cauza - o sa dau si un link, nu stiu daca am voie si daca o sa apara, asa ca fac o sinteze - ofiterul explica faptul ca semnele pot fi agata-te-n geam, ca sa ma exprim academic, si de soferii care au trecut de an. Spunea, de asemenea, ca este chiar indicat sa o faca oricine nu se simte stapan pe situatie, ca o experienta medie se acumuleaza dupa 100.000 de km parcursi - asta mi se pare putin deplasat, dar omul era totusi sef la Rutiera, asa ca nu ma dau rotund.

DECI: Mai este sau nu permisa afisarea semnelor dupa perioada de "proba" de 12 luni? Am auzit si de amenzi de 450 de lei, dar nu bag nici macar mana in apa, d'apoi in foc, dat fiind ca am auzit povestile de la conationali, si se stie ca romanul se pricepe la toate si fiecare situatie care se poate isca pe lumea asta a fost traita de el sau, in cel mai rau caz, de o persoana foarte draga/apropiata lui, sora, frate, ginecolog etc.

In alta ordine de idei, sa explic si de ce ma freaca grija: am luat permisul in Buzau, dupa care, prima data cand am tinut volan in mana fara instructor in dreapta a fost in Bucuresti, unde hibernez in prezent. Primele doua drumuri au fost la mare, urmatoarele la munte. Nefiind un inrait al volanului - am 3 carduri RATB in portofel plus 2 de metrou, la orice ora din zi si din noapte - am sustinut examenul tocami pentru astfel de deplasari. E drept ca incet-incet am inceput sa folosesc masina si la alte activitati - imi mai duc prietena la munca dimineata, mai dau cate o fuga la Carrefour dupa baxuri de apa si bere etc. Oricum, am capatat, sa zicem experienta. In Bucuresti se conduce insa cum se conduce... Trecu anul, si nu am dat semnele jos. E drept ca toti se baga sa-mi taie fata, ca "mamaligaru' oricum merge incet", schimba benzi in fata mea fara sa semnalizeze si altele arhicunoscute, dar acest lucru nu ma deranjeaza foarte tare, intrucat nu ma grabesc aproape niciodata, si neajunsurile astea le consider compensate de faptul ca berbecii din trafic opresc la 2-3 metri de mine, nu fix in bara din spate, cand ma depasesc, pana sa-mi intre in fata, o fac pe la o distanta considerabila, nu stergandu-mi oglinda... astfel ca, desi de multe ori trebuie sa reduc viteza pentru ca nu e atent capcaunul, necrezandu-ma in stare sa-i declansez airbagul, si, desi pot face fata traficului acum ca orice sofer de talie medie, merg linistit unde am treaba. Nu sunt insa sigur daca merg si in legalitate, in aceste "peste un an" de condus nu m-a oprit niciodata politia, si nu vreau sa stric scorul... :D

Este sau nu legal sa porti semnele?

Cu scuzele de rigoare pentru faptul ca m-am intins la vorba,

Multumesc anticipat!

• Apreciez 1
Publicat

Nu este specificat nici in Ordonanta si nici in Regulamentul 195/2002, faptul ca dupa trecerea perioadei de 1 an aceste insemne de incepator trebuie date jos. Multi abia asteapta sa le dea jos pt faptul ca se simt umiliti ca au aceste insemne, unii chiar nu le pun deloc, dar suporta consecintele.

Publicat

dupa ce obtin permisul de conducere mai toti se cred zmei, adica ce nevoie am eu ma de semnele astea ca eu sunt cel mai sofer tare? din aceasta cauza multi se simt rusinati ca au mamaligile in geam, insa sunt destui care le observa si sunt mai atenti la miscarile celui care le poarta pt ca presupune ca nu are indemanarea/experienta necesara. cum zicea un coleg mai sus in legislatia rutiera nu este prevazut sa nu porti semnele de incepator dupa ce a trecut perioada necesara ci doar sa le porti/utilizezi in primul an de conducere. concluzia este ca nu este gresit sa le porti sau ilegal sa zic asa si consider ca este o masura de precautie si de cerebralism daca le folosesti dupa perioada de un an decat sa nu le porti niciodata, ca doar ca tine nu e nimeni

• 5 luni mai târziu...
Publicat

Adevarul este ca daca porti semnele de incepator unii soferi sunt agresivi fata de tine, iti taie calea, nu iti dau prioritate...

Si chiar si asa, cred ca le voi tot purta chiar si dupa un an, pentru ca am facut ceva pauza vreo 5 luni.

Publicat

cel putin daca ai semnele de incepator ai posibilitatea sa fii tratat mai cu indulgenta pentru eventualele greseli pe care le faci in trafic

• Apreciez 1
Publicat

este bine sa le pastrezi ptr ca ceilalti te vor evita si proteja. probabil ca la mine dupa 20 de ani de soferie nu se merita :)

• Moderator
Publicat

Ai fi surprins sa vezi ca tampitii de soferi romani reactioneaza total invers la aceste semne... am mai mers cu masina lui tata pe care soru-mea si-a montat recent aceste semne si am vazut diferenta in trafic...nu puteam sa stau sa ma asigur la o intersectie ca se gasea cateun cretin care sa ma claxoneze sau sa incerce sa ma depaseasca pe considerentul ca nu ma bag de frica, altii imi taiau calea si tot asa... Romanii in general sunt tampiti rau cand vine vorba de soferie. Putini sunt soferi responsabili cu adevarat.

• Apreciez 1
Publicat

cel putin daca ai semnele de incepator ai posibilitatea sa fii tratat mai cu indulgenta pentru eventualele greseli pe care le faci in trafic

este bine sa le pastrezi ptr ca ceilalti te vor evita si proteja. probabil ca la mine dupa 20 de ani de soferie nu se merita :)

Eu ce am zis mai sus? Este taman invers. Te trezesti de multe ori ca tu ii feresti pe ei decat ei pe tine.

• 4 săptămâni mai târziu...
Publicat (modificat)

Ce se intampla daca am un fiu care si-a luat recent permisul de conducere (si deci trebuie sa poarte semnele de incepator) si conducem impreuna, zilnic, aceeasi masina? In fiecare zi trebuie sa punem/scoatem semnele pe/de pe parbriz? Daca le las acolo, eu, care am permis de conducere de vreo douazeci si ceva de ani, voi risca vreo amenda? As vrea sa cunosc parerea dvs.

Va multumesc!

Modificat de dan2003
  • Moderator
Publicat

Nu există o sancțiune pentru situația în care un cond.auto cu experiență are montate la autoturism semnele specifice începătorilor. În schimb în cazul fiului dvs. există o sancțiune dacă conduce mașina fără a le avea montate.

Le puteți monta și conduce mașina fără nicio problemă și nu e necesar să le demontați de fiecare dată când conduceți dvs. mașina.

• 3 săptămâni mai târziu...
Publicat

Mie unu,nu mi-e rusine sa port semnele de incepator,din contra ele te ajuta pe tine si pe ceilalti participanti la trafic.

Publicat

Mie unu,nu mi-e rusine sa port semnele de incepator,din contra ele te ajuta pe tine si pe ceilalti participanti la trafic.

Da, te ajuta prin faptul ca te invata sa conduci prudent pentru a evita pe cei care daca vad semnele de incepator pe o masina isi inchipuie ca au prioritate in fata ei indiferent in ce situatie.

Publicat

Cei care vad semnele de incepator pe masina , ar trebuii sa viseze ca si ei au fost asa fara experienta si sa-i protejeze pe cei care se pot pierde in trafic si sunt neindeminatici . Acest lucru este bine si pentru incepator si pentru smecherul de linga el care , se poate pomenii fara oglinda sau chiar mai rau . :)))))))))))

• 7 ani mai târziu...
Publicat

Buna, o întrebare la care nu știu răspunsul. Se pot folosi semne de începător "lamai" pe mașină dacă posed permis de mai multi ani de zile ? Menționez că în perioada respectivă nu am avut mașina ,n am condus,practic sunt începător. Se da amenda ptr că nu mă incadrez in perioada legală folosirii semnelor ?

• 4 săptămâni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...
Publicat

Daca sunt începător și împart un autovehicul cu o persoana care are experiență, in perioada când el conduce cu semnele de începător exista vreo problemă?

• 10 luni mai târziu...
Publicat

Daca am luat permisul categoria A1 cand dobândesc categoria B mai trebuie sa port semnele distinctive ?

• 5 săptămâni mai târziu...
Publicat

Salut! Am o dilema pe care am discutat o cu mai multi politisti si nu am ajuns la o concluzie. Am dobandit categoria a2 in august 2021 iar categoria B in noiembrie 2021.  

art 147 din oug 195

”6. să aplice pe parbrizul şi pe luneta autovehiculului semnul distinctiv stabilit pentru conducătorii de autovehicule începători, dacă are o vechime mai mică de un an de la obţinerea permisului de conducere.”

din ce interpretez eu, semnele de incepator se aplica timp de un an de zile de la data obtinerii primei categorii, deci prin urmare, ar trebui ca in august 2022 sa pot circula fara si pe masina, si pe motocicleta.

imi poate spune cineva cum sta treaba exact la capitolul acesta?

• 11 luni mai târziu...
Publicat

Buna ziua,am categoria b1 de aproximativ 2 ani,acum am luat permisul categoria b,mai trebuie sa port semnele de începător dacă am experiența de 2 ani in trafic?

multumesc anticipat

• 3 săptămâni mai târziu...
Publicat

Articolul 99 din OUG 195/2002 republicată şi actualizată:
(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice:
[...]
12. nerespectarea obligației de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule și tractoare agricole sau forestiere conduse de persoane care au mai puțin de un an vechime de la dobândirea permisului de conducere;

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.