Jump to content
POLITISTI.ro

Xenon original (OEM) pe maşină


Kannon
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Salutari,

Stiu ca s-a mai discutat despre asta, dar majoritatea voiau sa “scape” ieftin, cu niste becuri sau lupe aftermarket.

 

Doresc sa cumpar faruri xenon oem pentru masina, senzori pentru nivel, spalator de faruri, si tot ce mai este nevoie pentru a fi tot sistemul complet functional. Intrebarea este, trebuie neaparat sa montez la un service autorizat? Nu am gasit pe nimeni care sa vrea sa faca asta, si am primit raspunsuri ca nu se intampla nimic daca ma opreste rar-ul/politia si am toate sistemele. 

 

Care este raspunsul corect? 

Link to comment
  • Moderator
  • Solution

Înlocuirea farurilor iniţiale cu altele cu surse de lumină cu descărcare în gaz (tip Xenon) este acceptată de RAR numai dacă vehiculul a fost echipat din fabrică cu tot kit-ul necesar, exact aşa cum producătorul acestuia a prevazut în fabricaţia curentă pentru respectivul tip de vehicul:
- faruri,
- surse de lumină cu descărcare în gaz,
- dispozitivul care declanşează arcul electric (ignitor) şi cel care stabilizează curentul electric (ballast),
- sistemul automat de reglaj a a fascicolului luminos în funcţie de sarcină,
- spălător pentru faruri, etc

Toate aceste componente trebuie montate în ateliere autorizate ale reprezentanţei constructorului în România, fapt dovedit prin emiterea unei adrese în care se enumeră elementele montate şi se menţionează că acestea sunt originale (de prim montaj).
În situaţia în care componentele sunt destinate montajului ulterior fabricaţiei, echiparea vehiculului trebuie realizată în cadrul atelierelor autorizate pentru modificări constructive. În acest caz se va solicita declaraţia de conformitate în care se vor enumera elementele montate, specificându-se după caz, nr. de omologare CE/ECE ONU ale acestor produse.
După aceste modificări, RAR-ul reomologhează vehiculul (oficial se numeşte "Omologare individuală"), iar în C.I.V. (cartea de identitate a vehiculului) aplică menţiunea "Echipare retrofit cu surse de lumină cu descărcare în gaz".

Link to comment
  • Marius changed the title to Xenon original (OEM) pe maşină

Deci, este posibil. Asta imi doream sa aud! Multumesc mult pentru lamurire, service sa gasesc acum si totul va fi ok :).

Ghinion mare ar fi sa fiu oprit fix in drum spre RAR 😳

Link to comment

Teoretic vorbind, este posibil. Practic însă nici un service autorizat al vreunei mărci nu îți va face operațiunea și nu-ți va da hîrtia pe care o cere RAR.

În primul rînd, pentru că o reprezentanță a mărcii nu are voie să facă oficial astfel de operațiuni, nici dacă ar vrea. În al doilea rînd, pentru că o asemenea operațiune necesită cunoștințe tehnice foarte avansate în materie de electrică, foarte specifice modelului tău particular de mașină. Astfel de cunoștințe nu se găsesc în service-urile oficiale, ci numai printre pasionații mărcii. Îți trebuie un om care să fie capabil să refacă manual părți din instalația electrică, să știe exact pe unde se află toate modulele, ce cabluri merg între ele, care fir la care pin din mufă trebuie să meargă, să fie capabil să reprogrameze module... Așa ceva găsești pe forumuri auto, nu în reprezentanțe. 

Iar costurile, cu piese originale noi, presupunînd că găsești persoana potrivită pentru așa ceva, așteaptă-te să fie de cel puțin trei mii de euro, dacă nu și mai mult. Îți trebuie faruri, balasturi, senzori de punți, instalația electrică pentru ele, spălătoare, alt vas de lichid, altă pompă, posibil și alt senzor de nivel, furtunuri, capace pentru spălătoare (care trebuie apoi vopsite), unul sau mai multe relee, modulul de control care-i undeva prin bord, blocul de lumini... Plus manopera pentru multe zile de muncă, dacă are cine s-o facă.
E mai ieftin și mai simplu să vinzi mașina și să iei alta care are deja xenonul din fabrică.
 

Edited by VladSoare
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.