Jump to content
POLITISTI.ro

Este permis sa porti un tricou inscriptionat "POLITIA"?


ericcelrosu

Recommended Posts

Am de ceva vreme un tricou care este negru inscriptionat cu litere albe politia pe spate si pe fata. Cum nu pot upload-a imagini pe aceasta discutie,o sa va dau un link cu poza tricoului meu si alta cu cel oficial purtat de politie: 

***Link eliminat***

Stiu ca discuta asta a mai fost abordata o data in 2011 si din pacate au fost numai pareri acolo. As dori raspunsul unui avocat sau de o alta persoana buna cunoscatoare de lege care sa imi zica daca risc a fi pedepsit conform codului penal. As mai dori sa mentionez ca nu accept raspunsuri de genul ,,alta treaba nu ai'' sau ,,lasa-te de prostii''. Va rog vreau un raspuns concret care sa ma lamureasca definitiv. Din ce stiu eu tricoul care il detin nu dispune de anumite semne distinctive,fiind diferit din multe puncte de vedere cu cel original. Totodata nu intentionez sa il folosesc pentru a ma da drept politist la altcineva. 

Multumesc mult de tot.

Edited by Marius
 • Downvote 5
Link to comment
 • Moderator

Extras din Codul penal al României:

Art. 241Portul nelegal de decoraţii sau semne distinctive
Purtarea, fără drept, de decoraţii, de uniforme sau de semne distinctive ale unui organ de stat, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Purtarea, fără drept, de uniforme, grade sau insigne militare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Dacă fapta prevăzută în alineatul precedent se săvârşeşte în timp de război, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.

PS: Nu mai posta link-uri pentru că nu e premis. Dacă nu eşti capabil să inserezi o fotografie în postare, nu înseamnă că ai voie să postezi link-uri către tot felul de site-uri obscure. Iar dacă vrei răspunsuri de la avocaţi mergi şi întreabă pe un site al avocaţilor.

 • Upvote 1
Link to comment
 • 9 months later...

Salut tuturor, am o întrebare destul de dificila. Art 258 spune ca constituie infracțiune portul de uniforma insotit de un act legat de acea calitate care ți-o ofera uniforma, iar de aici deduc in termeni mai simpli faptul ca daca doar porti o uniforma fara sa te dai drept politist/jandarm/militar sau altele este complet legal. Acest articol are si foarte multa logica sj datorita faptului ca uniformele mai sunt utilizate si de civili in filme sau emisiuni. 

Pe de alta parte art 241 vine cu precizarea doar la portul de uniforme urmat de metodele prin care se pedepsește nerespectarea acestuia. 

Din cate am aflat iti poti cumpara ca civil fara probleme uniforme ale diferitelor instituții fara a fi nevoit in prealabil sa dovedești ca lucrezi la acea instituție. Deci la partea cu deținerea lor sunt lămurit ca nu exista nici o restricție si din faptul ca in codul penal nu este precizat acest cuvant. 

Acum întrebarea mea este: am voie sa port acea uniforma numai in anumite spatii personale fara a avea teama de a fi amendat? Precizez ca nu am de gand sub nici o forma sa comit nici un act pe care mi l-ar oferi uniforma, chiar daca e foarte tentant :))

Conform 241 daca sa zicem ca un polițist isi scoate geaca si o pune pe un om care moare de frig comite o infracțiune, chiar daca e absurd pentru unii da asa zice in lege, iar repet la teatru nu are nimeni nici o autorizație sa poarte uniforma pt un rol anume, ceea ce ma face sa înclin numai si numai spre art 258.

 

E o problema de interpretarea codului penal, as dori sa stiu parerea unor specialiști in asta, mulțumesc. 

Edited by ericcelrosu
 • Downvote 4
Link to comment
 • Active member

Daca iubita ta are fantezii cu politisti, spune direct, poate te putem ajuta.

 • Upvote 3
Link to comment

@bozoSper ca va creste stima de sine cand deviați de la subiect. O sa încerc sa întreb in alta parte deoarece aici vad ca sunt numai persoane care rad de ceilalți in loc sa ii ajute la chestiuni delicate, probabil pentru ca nici ei nu stiu si trebuie sa dea bine la ceilalți cumva,altfel ar dovedi contrariul. 

PS: Mai civilizat nici ca se putea sa o spun. 

Edited by ericcelrosu
 • Downvote 1
Link to comment

Adorati sa deviați de la subiect cand va depaseste o intrebare. Contează cati ani am ca sa puteți răspunde la o interpretare a codului penal? Mai bine spuneți ca sunteți si voi depasiti si încheiem discuția definitiv. 

Oricum daca mai continuați tot asa eu pur si simplu nu voi mai intra pe acest site, dupa aceea va veti putea da voi cu părerea liniștiți încercând să-mi descoperiți secretele ca vad ca numai de acest aspect va pasa. Demonstrați-va cunoștințele sau acționați ca niste oameni care doar critica crezând in sinea lor ca le știu pe toate. 

Edited by ericcelrosu
 • Downvote 3
Link to comment
 • 6 months later...

Mi-am cumparat cu 4 prieteni, niste caciuli, 2 cu inscriptie 'POLITIA LOCALA' si 2 cu 'JANDARMERIA' , sunt luate de pe SmartPol, nu am vazut la vreun politist/jandarm caciuli de genu' .

Intrebarea mea este, le pot purta?Adica vreau doar sa fac o poza de grup cu ei si daca tot le-am luat, sa o mai port din cand-in-cand.

 

Link to comment
 • 2 weeks later...

Va puteti cumpara oricand tricouri pe care sa scrie “POLUTIA” si sunteti in legalitate daca tot aveti fantezii de genul asta...

La modul serios, crezi ca daca lipesti autocolante cu “POLITIA” pe un Matiz rosu e legal? Exact la fel e si cu obiectele de vestimentatie...

 • Downvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.